Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prognóza EK: Česká ekonomika bude zrychlovat, v Evropě sílí rizika

Prognóza EK: Česká ekonomika bude zrychlovat, v Evropě sílí rizika

13.02.2017 11:30, aktualizováno: 13.2. 11:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Hospodářský růst v České republice v loňském roce podle odhadů Evropské komise zpomalil na 2,4 procenta z předloňských 4,5 procenta. Příznivý vliv spotřeby domácností totiž podkopala slabší investiční aktivita. Letos by měl růst díky oživení investic zrychlit na 2,6 procenta, v příštím roce by pak měl činit 2,7 procenta, uvedla dnes komise ve své zimní makroekonomické prognóze.

V listopadovém výhledu komise předpokládala, že česká ekonomika vykáže za loňský rok nárůst pouze o 2,2 procenta. Česká národní banka (ČNB) loňský růst odhaduje na 2,4 procenta, ministerstvo financí počítá s růstem o 2,5 procenta.

Soukromou spotřebu loni podle komise podporovaly příznivé podmínky na trhu práce a rychlejší růst mezd. Investice ale klesly, hlavně kvůli nižší aktivitě v oblasti projektů spolufinancovaných Evropskou unií.

V letošním roce by se investice díky většímu čerpání peněz z fondů EU měly zotavit a soukromá spotřeba by měla pokračovat v solidním růstu. Komise předpokládá, že investice se zvýší o 2,5 procenta, zatímco loni o 1,6 procenta klesly. Růst soukromé spotřeby by měl pouze mírně zpomalit, a to na 2,6 procenta z 2,4 procenta.

Za hlavní riziko pro hospodářský růst v České republice komise označila nejistotu ohledně vývoje zahraniční poptávky. Upozornila, že Česká republika má velmi otevřenou ekonomiku a na změny poptávky u hlavních obchodních partnerů je citlivější než jiné členské země EU.

Evropská komise ve zprávě poukázala rovněž na to, že tempo růstu spotřebitelských cen v ČR se v prosinci vyšplhalo na dvě procenta, což je cíl ČNB. Na této úrovni inflace podle komise zůstane v průměru také v letošním roce. Příští rok by pak mělo průměrné tempo růstu cen zpomalit na 1,8 procenta.

Komise dále předpověděla, že míra nezaměstnanosti v Česku letos klesne na 3,9 procenta z loňských čtyř procent. Příští rok by měla nezaměstnanost klesnout o další desetinu procentního bodu na 3,8 procenta.

Komise rovněž odhadla, že přebytek veřejných financí loni dosáhl 0,3 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Letos ale počítá s jeho poklesem na 0,1 procenta HDP.

Hospodářství Evropské unie letos i příští rok vykáže růst o 1,8 procenta, uvedla dnes ve své pravidelné zimní makroekonomické předpovědi Evropská komise. Pro eurozónu letos čeká růst o 1,6 procenta a v roce příštím o 1,8 procenta. Poprvé za téměř deset let čeká prognóza růst ekonomiky všech zemí EU po celé sledované období, tedy od roku 2016 až do roku 2018.

Prognóza komise ale zároveň upozorňuje na sílící rizika, která mohou údaje ovlivnit, a to především směrem dolů. Evropa by totiž podle prognózy výrazně ztratila, pokud by byly kvůli narůstajícím protekcionistickým náladám trvale poškozeny instituce, pravidla a praxe mezinárodního obchodu.

(Zdroj: EK, čtk, ČT, Reuters)



Čtěte více:

Nová prognóza MF: Česká ekonomika vzroste o 2,6 %, inflace naplní cíl ČNB
30.01.2017 14:41
Ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze zlepšilo odhad rů...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y