Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Mohla by íránská ekonomika potopit Rúháního?

Project Syndicate: Mohla by íránská ekonomika potopit Rúháního?

21.05.2017 8:11

Na „řízenou demokracii“ probíhají v Íránu pozoruhodně nepředvídatelné prezidentské volby. Ty nadcházející, které se uskuteční 19. května, nejsou výjimkou, neboť současný prezident Hasan Rúhání čelí dvěma tvrdošíjným konzervativním vyzyvatelům.

Rúháního oponent Ebráhím Raísí je vysoce postavený duchovní, považovaný za možného nástupce íránského nejvyššího vůdce, ajatolláha Alího Chameneího. Raísího kampani se dostalo vzpruhy po odstoupení jiného stoupence tvrdé linie, teheránského starosty Mohammada Báqira Qálíbáfa, který oproti Rúhánímu ve volbách roku 2013 sesbíral třetinu hlasů.

Když byl Rúhání v roce 2013 zvolen, sužovala Írán 35% inflace, národní měna rok před tím devalvovala o dvě třetiny a ekonomiku ochromovaly mezinárodní sankce. Vývoz ropy a výroba automobilů – přední odvětví íránského zpracovatelského průmyslu – byly tou dobou v poklesu o dvě třetiny a neklidní průmysloví dělníci se domáhali dlužných mezd.

Rúhání vedl kampaň proti populistickým politikám dřívějšího prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda a slíbil oproti přerozdělování upřednostnit pracovní místa a výrobu. Řekl, že bude dohlížet na inflaci, dojedná se Západem dohodu o ukončení sankcí a obnoví makroekonomickou stabilitu.

Podle všech rozumných kritérií sliby splnil: inflace je poprvé za tři desítky let jednociferná, sankce byly v souladu s jadernou dohodou z roku 2015 odvolány a směnný kurz je už čtyři roky stabilní. Naneštěstí pro Rúháního teď však cítí zklamání mnozí Íránci, kteří očekávali, že se v důsledku těchto změn zlepší jejich životní úroveň a vyhlídky na zaměstnání.

Zklamání z ekonomického oživení

Jistěže, hospodářství začalo po dvou letech smršťování opět růst. Nepanuje ale shoda na šířce a trvalosti současného oživení. Jelikož značná část růstu poslední doby pochází ze zdvojnásobené produkce ropy, nezvyšuje příjmy většiny domácností ani nevytváří nové pracovní příležitosti. Inspektoři Mezinárodního měnového fondu, kteří Írán dvakrát ročně navštěvují, sice ve fiskálním roce 2016-2017 předpokládají 6,6% růst, ale ve fiskálním roce 2017-2018 jen polovinu této úrovně.

Údaje z průzkumů ukazují, že průměrné reálné (inflačně očištěné) výdaje domácností mimo Teherán v prvních dvou letech Rúháního funkčního období klesly, kdežto chudoby přibylo. Ve fiskálním roce 2015-2016 bylo pod hranicí chudoby o téměř milion osob víc, než když se Rúhání ujal úřadu.

Přesto tyto výsledky neznamenají nutně nedodržení slibů. Když se voliči sešikovali za Rúháního voláním po nižší inflaci, možná si neuvědomili, že nižší tempo růstu cen znamená také pomalejší růst příjmů. Laická veřejnost přitom nebyla sama: i jeden z Rúháního ekonomických poradců se zprvu chvástal, že se lidé mají o 20 % líp, protože míra inflace klesla o 20 procentních bodů.

Navíc Rúhání uskutečňuje přísnou fiskální politiku, která prohloubila recesi a zpomalila oživení. Úroveň fixních investic vlády drží na zhruba 5 % HDP, což je sice dvojnásobek oproti stavu za Ahmadínedžáda, ale stále příliš málo. Fixní investice vlády jsou v Íránu tradičním motorem hospodářského růstu a v dobrých časech dosahovaly až 20 % HDP.

Problémy ve finančním sektoru

Situaci v Íránu ještě zhoršují značně sevřené investiční mantinely, vzhledem k padajícím hodnotám nemovitostí a zamrzlé bankovní soustavě. Íránské banky jsou stále zatížené špatnými úvěry, které jim vnutil Ahmadínedžád, aby financoval své populistické záměry. Íránské centrální bance se nepodařilo znovu rozběhnout tok úvěrů, přestože do ekonomiky pumpuje peníze a likviditu posiluje o 26 % ročně.

V důsledku toho vzrostly reálné úrokové míry nad 10 % a zadusily soukromé investice. Jelikož stát není ochoten utrácet a soukromý sektor si nemůže půjčit, úhrn investic v prvních devíti měsících fiskálního roku 2016-2017 klesl o 9 %, po propadu o 17 % během téhož období v minulém roce.

Nezaměstnanost se v posledních čtyřech letech navzdory obnovenému hospodářskému růstu zvýšila. Přestože ekonomika vytvářela víc než půl milionu pracovních míst ročně, nováčci rozšiřující řady pracovních sil míru nezaměstnanosti tlačili nahoru, z 10,1 % na 12,1 % – a z 24 % na 29 % mezi pracujícími ve věku 15-24 let.

Do čela útoku proti Rúháního výsledkům v zaměstnanosti se postavil Chameneí. V březnovém projevu u příležitosti íránského nového roku se dožadoval roku „výroby a zaměstnanosti“ a naléhavě vyzval příštího prezidenta, aby nehledal pomoc v zahraničí a tvořil pracovní místa z místních zdrojů.

Nedostatky v ekonomice kompenzuje umírněnost

Rúháního ekonomická strategie zjevně zklamala mladší Íránce, kteří tvoří 60 % nezaměstnaných, a přitom jej celkově ve volbách roku 2013 upřednostnili. Mladí v Íránu ale od nedostatků Rúháního ekonomické politiky zřejmě odhlédnou a budou jej volit znovu, protože oproti příkrému moralizování jeho konzervativního rivala preferují jeho uvolněnější sociálněpolitické postoje.

Starší Íránci tak shovívaví ale možná nebudou. Nezaměstnanost mladých postihuje všechny, ale především dospělé, kteří musí zajistit ubytování a stravu pro mladé bez práce. Podle průzkumů uskutečněných v letech 2015-2016 z 65 % mužů ve věku do 35 let, kteří žijí se svými rodiči, je 85 % svobodných a 24 % nezaměstnaných. Sňatek a zaměstnání jsou přitom v Íránu dva určující prvky života dospělých. Bez nich se řada mladých lidí obrátila ke kriminalitě a drogám, což má dalekosáhlé negativní důsledky.

Rúhání rovněž zvýšil ceny energií o 50 %, aniž by posílil peněžní příspěvky chudým. Nevíme, v jaké míře chudí podpořili Rúháního v roce 2013, ale tentokrát je méně pravděpodobné, že by jej volili. Rúhání ostře kritizoval Ahmadínedžádovu politiku peněžních převodů, která byla koncipována jako kompenzace rušených subvencí do základních potravin a energií. Jenže byť Ahmadínedžádova přehnaně horlivá snaha dostat „peníze z ropy na jídelní stoly lidí“ posilovala inflační tlaky, zdá se také, že významně snižovala chudobu a nerovnost.

Přesto se očekává, že si Rúhání zajistí znovuzvolení, především proto, že dvě funkční období sloužili všichni prezidenti islámské republiky. Pokud ale prohraje, na vině budou jeho hospodářské politiky, které přinesly příliš málo příliš pozdě.

Džavád Sálehí-Isfahání vyučuje ekonomii na univerzitě Virginia Tech a vědecky působí v oblasti globální ekonomiky a rozvoje v Brookingsově institutu a ve Fóru ekonomického výzkumu (ERF) se sídlem v Káhiře

Copyright: Project Syndicate, 2017
www.project-syndicate.org

 
 

Čtěte více:

Trump zakázal vstup do USA občanům sedmi zemí, opatření byla částečně uvolněna
30.01.2017 14:11
V dalším prezidentském výnosu se nový americký prezident Donald Trump ...
Burza v Damašku minulý rok zažila rekordní objemy, bylo to ale kvůli inflaci
01.03.2017 6:47
V Sýrii už šestým rokem zuří konflikt. Dění na burze cenných papírů v ...
Trump udeřil proti Asadovi. Konec americko-ruských námluv?
07.04.2017 10:02
Ozbrojené síly USA v pátek v brzkých ranních hodinách udeřily proti zá...

Váš názor
  • Proruské grázly nesvrhne nikdo nikde
    23.05.2017 10:51

    „Neviděli jsme efektivní postup při vyšetřování Janukovyče. K tomu zřejmě vůbec nedochází, protože prezident je zcela svobodný a nachází se v úkrytu v Rusku pod ochranou ruského prezidenta.." JJ Podobně jako všude jinde. KLDR a poslední dobou Venezuelský Madura. proto je k nám na svoji ochranu pozvali v 68. naši komunisti kteří jsou dodnes volní a uctívaní hrstkou jejich pohrobků. Proto taky, ze strachu, náš všemi volený hradní pán zobe z ruky Rusákům, aby se měl kam uchýlit.
    ..
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení