Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Merkelová po Trumpově návštěvě Evropy: Už se nemůžeme spoléhat na ostatní, musíme vycházet i s Ruskem

Merkelová po Trumpově návštěvě Evropy: Už se nemůžeme spoléhat na ostatní, musíme vycházet i s Ruskem

29.05.2017 12:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Po summitu sedmi nejvyspělejších ekonomik světa (G7) v italské Taormině, který poznamenaly neshody s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v oblasti životního prostředí či migrace, vyzvala německá kancléřka Angela Merkelová k větší soudržnosti Evropy. K závěru, že Evropa se už nemůže spoléhat na jiné, prý dospěla v posledních několika dnech – tedy po setkání s Trumpem na summitu NATO v Bruselu a právě na schůzce G7.

"My Evropané musíme svůj osud vzít skutečně do svých rukou," uvedla kancléřka na předvolební akci v Mnichově, na které vystoupila společně s bavorským premiérem Horstem Seehoferem před zhruba 2500 lidmi. Podle agentury DPA Merkelová reagovala na politiku amerického prezidenta Donalda Trumpa i na nadcházející odchod Británie z Evropské unie, když řekla, že doba, kdy se Evropa plně spoléhala na jiné, je "do jisté míry pryč".

Evropa by se podle Merkelové měla konečně postavit na vlastní nohy, i když by stále měla udržovat přátelské vztahy s USA a Británií a "pokud to jen trochu půjde i s Ruskem a dalšími zeměmi". "Ale za svou budoucnost, za svůj osud, musíme bojovat sami jako Evropané," dodala kancléřka a předsedkyně Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Zvláštní důraz Merkelová ve svém proslovu položila na dobrý vztah Německa s Francií pod vedením nového prezidenta Emmanuela Macrona. Tomu kancléřka popřála na dálku úspěch v prosazování jeho reformních plánů.

Trump proti protekcionismu navzdory své kampani

Státníkům se podařilo na summitu v italské Taormině dohodnout společnou pozici především v oblasti boje proti protekcionismu. Ještě před několika měsíci v předvolební kampani přitom Trump ekonomický liberalismus zavrhoval a hovořil o přeshraničních daních, odvetných clech a dalších protekcionistických krocích.

V oblasti migrace či ochrany klimatu panovaly velké neshody. Pod výzvu k naplňování pařížské dohody o ochraně klimatu připojilo své podpisy jen šest státníků. Americký prezident Trump mezi nimi nebyl.

Podle agentury DPA bude "blokáda", kterou Trump předvedl na summitu G7 na Sicílii, velkou výzvou pro chystaný summit představitelů skupiny velkých ekonomik G20 7. a 8. července v Hamburku, kde bude v roli hostitelky vystupovat právě německá kancléřka Angela Merkelová.

Americký tisk: Čeká nás "zemětřesení transatlantických vztahů"?

Deník The Washington Post označil slova Merkelové o tom, že se Evropa musí naučit spoléhat sama na sebe, za prozatím vůbec nejtvrdší hodnocení Trumpovy historicky první návštěvy evropského kontinentu v roli prezidenta USA. List Merkelovou považuje za faktickou vůdkyni Evropy. Také poznamenal, že ačkoli kancléřka ani jednou v kritickém proslovu nezmínila Trumpovo jméno, není pochyb o tom, že právě na amerického prezidenta její slova mířila.

"Tvrdý komentář Merkelové je možným zemětřesením v transatlantických vztazích. S klesající ochotou USA zasahovat v zámoří se Německo v partnerství s Francií stává dominantní silou," napsal zase liberální list The New York Times. Zároveň si povšimnul, že Merkelová si stále více zvyká na fakt, že Británie opouští Evropskou unii, což je prý také jeden z důvodů, proč kancléřka vyzvala, aby Evropa vzala osud do svých rukou.

Německá média s kancléřkou souhlasí

Summitu se dnes na titulních stranách také věnují prakticky všechny velké německé listy. "Merkelová už USA nepovažuje za spolehlivé," stojí například v titulku Süddeutsche Zeitung. "Věci budou o to těžší, že Trump nesleduje jen přesvědčení ostatních, ale má také specificky svoje kritéria úspěchu. Zatímco velká část lidstva jeho výstupy sleduje z nevěřícným zděšením, vrátil se prezident zpátky do USA s přesvědčením, že jeho první zahraniční cesta byl velký úspěch," míní list.

"Evropané se i nadále musí pragmaticky snažit o vyvažování zájmů," píše Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Nemohou ale zavírat oči před tím, že v bouřlivém světě 21. století budou muset převzít více zodpovědnosti za svou bezpečnost a svůj blahobyt, než kdy dříve… Trumpova Amerika každopádně usiluje o zásadní změnu," největší německý deník podle nákladu.

Deník Tagesspiegel zase vyjadřuje přesvědčení, že by na situaci Evropa, Japonsko a Kanada měly v krátkodobém horizontu reagovat posílením svého angažmá v oblasti migrace a boji proti hladu, například výrazným zvýšením své dosavadní pomoci.

(Zdroj: ČTK, Reuters, Deutsche Welle, zdroj obrázku: Wikimedia)

 
 
 
 

Čtěte více:

Fitch: Pokud se zhorší vztahy Visegrádu s Bruselem, může to střední Evropě snížit rating
15.05.2017 12:35
Vícerychlostní Evropa v brexit poškodí země Visegrádské čtyřky, domnív...
Budoucnost EU řeší pět scénářů. Česká eurokomisařka Jourová je pro „méně a efektivněji
18.05.2017 14:19
EU by si měla z pěti scénářů svého budoucího vývoje, které jsou nyní n...
Guvernér ČNB Rusnok: Vítám debatu o přijetí eura ještě před volbami
22.05.2017 9:55
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok vítá, že premiér Bohuslav Sob...
Eurozóna hlásí rekordní podnikatelskou náladu. Co na to ECB a euro?
23.05.2017 10:37
Nálada mezi podnikateli v eurozóně láme rekordy. Index PMI v průmyslu ...

Váš názor
  • EU o voze a Merklova o koze.
    01.06.2017 9:45

    Baba nechápe nebo nechce chápat, že to není o vycházeni nebo spolupráci. Proti tomu není nikdo, ale o porušování základních pravidel mezinárodních vztahů. Anexe Krymu, posílání ruských vojáků s těžkou bojovou technikou, setřelení civilního letadla nad cizím územím, likvidování nepohodlných novinářů, nevydání černých skříněk podezřele havarovaného letadla u Smolenska, státem podporovného a krytého dopingu na mezinárodních soutěží, podporování hakerských útoků nebo ovlivn'ování voleb jiných států a lhaní o tom všem. To už není o nějakém "vycházení" ale vyloženém řit'olezetstvi svému bývalemu kolegovi z KGB. Je to drzost do nebe volající, nazývat tohle všechno jenom nevycházením s někým. Lidé Bděte.
    Fučík
    • Re: EU o voze a Merklova o koze.
      02.06.2017 9:15

      Frau Merkel bude urcite shovivava a tolerovat i to ze Rusaci, po letecke nehode, kterou zpusobili, ukladaji do stejne rakve nekolik tel najednou. Tyhle mongolske manyry at k nam netaha. Jeste stesti ze ji i s Jejim pritelem a kolegou Putinem lidi tyhle novosti nedovoli. Brzy by jsme tu zase meli i hromadne hroby jako v Katyni.
      ..
  • Merkelová škodí, kde může
    30.05.2017 16:47

    Němka škodí, kde může. Brexit si může připsat na svůj hrb, protože to byla ona, kdo se scházel jen s francouzským prezidentem a na Brity se neobracel. Nebral je v úvahu několik let, stejně jako Italy, Španěly a další větší země Evropy. Schází se s Putinem a nedávno s ním zase byla. Možná se znají už z Berlína - ona komunistická mládežnice, on komunistický rozvědčík. Pokud se líbí Němcům, je to zarážející a varující. Když přijede sem, odsoudí vyhnání, aniž by zmínila první důvod toho aktu. A tady není politik, který by to řekl naplno. Nalepili na Německo ekonomiku této země a prohlásili vztahy ČR - Německo za vynikající, aniž by se někoho ptali. Merkelová by neměla pískat vývoj Evropy, pro Čechy přijatelná není.
    Kelner
  • Dělá si z nás p rdel?
    29.05.2017 13:17

    My Evropané musíme svůj osud vzít skutečně do svých rukou, tak to je povedená hláška, když sem nátáhla miliony lidí bez identity a mezi nimi cizí žoldáky a kriminálníky. Ta hláška je skoro až drzost, fuj babo...
    karel777
    • Re: Dělá si z nás p rdel?
      29.05.2017 14:17

      To co stojí v čele tohoto spolku je katastrofa. Nevyházet, ale vykopat včetně kolaborantů v jednotlivých státech.
      Homo
  • Hinterher
    29.05.2017 13:01

    Jako vždy reaguje až dotlačená ostatními. Žádná vize, žádná koncepce. žádné reformní plány v EU. Budujeme Evropu federální, ne pod vedením Německa nebo Francie. Předpokládám, že jednací strany věděly dávno předem, jaké má druhá strana názory.
  • To říká Merkelová 13 let u moci
    29.05.2017 12:48

    Tak dlouho nebyl u moci ani Hitler.Nejdříve to slož,odejdi i se svou mafií v zádech a pak může být normální Evropa a svět.
    gn
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.