Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína přísněji kontroluje jüan. Důkaz proti mezinárodnímu užití měny?

Čína přísněji kontroluje jüan. Důkaz proti mezinárodnímu užití měny?

26.06.2017 7:09

Čínská vláda minulý týden zpřísnila kontrolu nad devizovým kurzem jüanu. Čína tak v podstatě ustoupila od slibu, který dala před 18 měsíci, když lobbovala za zařazení své měny do měnového koše, podle něhož se určuje hodnota umělého rezervního aktiva Mezinárodního měnového fondu s názvem „zvláštní práva čerpání“ (SDR). 

Poslední krok Číny jen stěží posílí důvěru v její měnu. Někteří z nás už tehdy varovali, že zařazení jüanu do měnového koše SDR je vysoce politické rozhodnutí, které může mít nepříznivé dlouhodobé důsledky. Do té doby se koš skládal z amerického dolaru, eura, britské libry a japonského jenu – vesměs šlo o světové měny, které splňují dvě kritéria MMF pro přijetí: vydávají je čelní světoví exportéři a jsou „volně použitelné“, což znamená, že se na celém světě ve velkém objemu mění.

Naproti tomu jüan splňoval v době zařazení do SDR pouze první kritérium. Čína už sice byla největším světovým vývozcem, avšak její finanční trhy byly primitivní a její měna se ani zdaleka nedala označit za volně použitelnou. V roce 2015 zaujímal jüan sedmou pozici na žebříčku rezerv globálních centrálních bank, osmou příčku v oblasti emisí mezinárodních dluhopisů a jedenáctou příčku v oblasti globálního měnového obchodování; pro většinu transakcí na kapitálovém účtu navíc zůstával nekonvertibilní.

Přesto byl jüan do měnového koše zařazen. Čína totiž dala jednoznačně najevo, že se záporným rozhodnutím nebude spokojena, a nikdo nechtěl šťourat do spícího draka. Místo aby MMF a její hlavní členové trvali na dodržení obvyklých standardů, spokojili se s vágním příslibem Číny, že použitelnost jüanu někdy v budoucnu zvýší.

Peking slíbil zohlednění tržních signálů


Čínská lidová banka (PBOC) historicky fixovala devizový kurz jüanu na denní bázi bez ohledu na náladu trhu a obchodování s jüanem umožňovala pouze ve velmi úzkých mantinelech. Ještě předtím, než MMF rozhodl o zařazení jüanu do SDR, však čínská vláda oznámila, že kontrolu nad svou měnou uvolňuje. PBOC deklarovala, že při každodenních fixacích devizového kurzu bude napříště zohledňovat tržní signály. A přislíbila postupnou liberalizaci čínských kapitálových kontrol, což zvýší přitažlivost jüanu pro investory.

Poslední krok čínských úřadů nicméně naznačuje, že nemají v úmyslu hrát podle pravidel. Namísto dalšího uvolnění kontroly nad devizovým kurzem PBOC tuto kontrolu upevňuje a snižuje roli tržní nálady ve svém rozhodovacím procesu.

Pro důkaz nemusíme chodit daleko: jüan dnes evidentně není volně použitelný v takové míře jako před 18 měsíci. Od poloviny roku 2016 zavádí Čína přísné nové kapitálové kontroly, aby zabránila jüanu v odlivu ze země a proměně na dolary. Čína také stanovila nové limity pro přímé zahraniční investice čínských korporací a bedlivě dohlíží i na další přeshraniční transakce.

Jüan v defenzivě

Není těžké pochopit, proč Čína od svých slibů ustoupila. V posledních dvou letech hledají nově zbohatnuvší čínští občané způsoby, jak přesunout své bohatství do zahraničí. To zvýšilo tlak na jüan a donutilo PBOC, aby investovala přes bilion dolarů do zahraničních rezerv s cílem upevnit devizový kurz. Přesto to nestačilo k tomu, aby agentura Moody’s Investors Service počátkem tohoto měsíce nesnížila úvěrový rating Číny, a nedostala tak čínské politiky do defenzívy.

Současné problémy Číny samozřejmě mohou představovat jen krátkou odbočku na dlouhé cestě k větší otevřenosti. Ale také nemusí. Pokud to čínská vláda myslí s otevřením svého kapitálového trhu vážně, bude muset zavést reformy, které míří přímo do srdce modelu politického a hospodářského řízení pod taktovkou Komunistické strany Číny. Efektivní a otevřený finanční sektor by mohl vážně nahlodat autoritu KS Číny – už proto, že klíčovým prvkem čínské mašinerie politické autokracie je finanční represe.

Čínská vláda přinejlepším jednala ukvapeně, když trvala na tom, aby byl jüan zařazen do SDR. Přinejhorším pak vytvořila nešťastný precedens, který by mohl povzbudit další velké rozvíjející se ekonomiky, jako jsou Indie nebo Rusko, aby požadovaly stejný přístup k vlastním měnám bez ohledu na to, zda splňují kritéria MMF. Pokud se do tohoto prestižního a exkluzivního klubu dostala navzdory svévolnému politickému chování Čína, proč by nemohly i ony? Co záleží na tom, že by to vážně narušilo autoritu MMF?

Do budoucna existuje jediné řešení. Jüan by měl být ze SDR vyřazen, dokud se Čína důvěryhodně nezaváže, že bude usilovat o seriózní a trvalou finanční liberalizaci. Kritérium, že měna tvořící součást měnového koše by měla být volně použitelná, je zárukou stability globální měnové soustavy. Věrohodnost této záruky přitom stojí a padá s věrohodností zmíněného kritéria.

Benjamin J. Cohen, profesor mezinárodní politické ekonomie na Kalifornské univerzitě v Santa Barbaře, je autorem knihy Currency Power: Understanding Monetary Rivalry (Síla měny: Jak pochopit měnové soupeření)

Copyright: Project Syndicate, 2017
www.project-syndicate.org

 

Čtěte více:

Project Syndicate: Co když Asie zestárne dřív, než zbohatne?
29.05.2017 6:42
Asie je už několik desetiletí světovým šampionem v hospodářském růstu ...
Tři čínské scénáře
29.05.2017 18:49
Jsou grafy, které by měly být v každé učebnici ekonomie, či financí, p...
Bitcoin za sebou má letos už třetí korekci. Hnaly kryptoměnu vzhůru zprávy z Číny?
29.05.2017 16:47
Hned poté, co se bitcoin minulý čtvrtek dotkl podle dat serveru Coinde...
Průmyslová výroba v Japonsku rostla, ziskům akcií bránil silný jen
31.05.2017 8:59
Japonská průmyslová výroba byla v květnu podle indexu nákupních manaž...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.