Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tři čínské scénáře

Tři čínské scénáře

29.05.2017 18:49

Jsou grafy, které by měly být v každé učebnici ekonomie, či financí, protože vyprávějí poučné příběhy a to na více než jedné rovině. Zařadil bych mezi ně ten následující, který ukazuje vývoj výnosů vládních obligací Německa, Francie a pěti zemí periferie.

Podívejme se krátce na dvě poučení, které nám graf dává:

Příběh první: Výnosy obligací a sazby v bezpečnějších zemích dlouhodobě trendově klesají (bez ohledu na to, jaká je zrovna politika centrálních bank). Je tedy hodně pravděpodobné, že ve světové ekonomice je dlouhodobě převis nabídky úspor nad poptávkou po nich (danou zejména investicemi). Důsledek je hodně zkráceně řečeno následující: Nejvzácnější komoditou na světě je poptávka. A boj o ní probíhá přes kvalitu a cenu, včetně měnových potyček

Příběh druhý: Zavedení eura vedlo k prudkému poklesu výnosů dluhopisů v zemích na periferii. Přesněji řečeno, došlo k poklesu rizikových prémií, které investoři u těchto států s pochybnější historií fiskální a monetární disciplíny požadovali. Dá se dokonce říci, že investoři ve víře v rozšíření disciplinovanosti Německa do zbytku eurozóny přestali dříve palčivým monetárním a fiskálním problémům periferie věnovat pozornost. Vše tedy bylo na povrchu úplně v pořádku. Až najednou bylo vše zase úplně špatně. Spouštěcím mechanismem byl pád Lehman Brothers:

001

O vývoji v Číně tu píšu relativně často. V posledních měsících se zájem médií sice přesunul zejména do USA, protože tamní situace je na jednu stranu zábavnější, na stranu druhou v Číně probíhalo určité cyklické zlepšení. Nyní to vypadá, že jeho síla uvadá, protože proti snaze vlády o udržení přijatelného růstu stojí řada překážek, včetně hory špatných dluhů a trhlin ve stabilitě finančního systému. 

Ve srovnání s řadou vyspělých ekonomik není výše dluhů čínské vlády, domácností a nefinančního korporátního sektoru na alarmujících úrovních. Čína ale není vyspělá tržní ekonomika (i když řada lidí se z nějakého důvodu stále domnívá, že centrální plánování je dlouhodobě nejefektivnějším systémem). A hlavně je z následujícího grafu zjevné, že celkový trend růstu zadlužení je dán celkem jasně:

002
 
Moody’s Investor Service minulý týden snížila rating Číny na A1 (z Aa3), výhled změnila ze stabilního na negativní. Když byl v době tahanic o zvýšení dluhového limitu snížen rating USA, praktický dopad to nemělo v podstatě žádný. Můžeme tvrdit, že to samé platí u Číny, protože její vláda má vše pod kontrolou. Můžeme také tvrdit, že varování před čínskými šoky tu jsou už celé roky (včetně těch mých) a kde nic tu nic. Jak ale čtenář asi tuší, ne náhodou jsem začal dnešní úvahu připomínkou toho, jak na periferii bylo také vše úplně v pořádku, až najednou bylo vše úplně špatně. 

Je skutečně možné, že se v Číně podaří umně točit kormidlem tak, aby se ekonomika bez větších turbulencí přesunula od investic a exportů ke spotřebě, od průmyslu k službám, skončily různé skryté i otevřené dotace korporátního sektoru na úkor domácností, zastavil se odliv kapitálu a tlaky na oslabení renminbi, atd. Pokud se to nepodaří, můžeme ještě doufat, že finanční trhy se budou postupně nastavovat na aktuální vývoj a globální systém čínské trable vstřebá. Jenže poučení z eurozóny trochu varuje i před tímto umírněným optimismem. Jak jsem psal, na trzích totiž bývá vše „no problemo“, až najednou jsou problémy zase úplně všude. Snad tento třetí scénář zůstane v oblasti finance fiction. 


Čtěte více:

Cyklus akciím stále nahrává, možná ale mizí investiční příležitost naší generace
12.05.2017 19:44
Naděje na reflaci globální ekonomiky sice v poslední době trochu opadl...
Čím jsme si vytvořili a zničili investiční příležitost naší generace
16.05.2017 13:15
Pokud bude dál pokračovat globální oživení a víra investorů v reflaci,...
Pád amerického prezidenta a trhliny v Číně proti ziskovému optimismu
19.05.2017 18:48
Na trzích je už nějaký čas podivuhodný klid a nabízí se tak otázka, zd...
Co by nyní poslalo akcie do kolen
22.05.2017 18:58
Tak to vypadá, že na trzích se může opět objevit jeden paradoxní jev. ...
Index utrpení roste, valuace akcií také. Něco tu nehraje?
26.05.2017 19:48
Vysoká inflace nám škodí přímo i nepřímo. Přímo v době, kdy sevře eko...

Váš názor
  • O cem Xioululu radeji pomlci
    31.05.2017 11:00

    "..Ekonomický boom sebou ale přinesl i řadu negativních dopadů. Kvalitní půda se využila pro stavbu továren, půdu ničí znečištění a zemědělci, kteří používají nadměrné množství chemických prostředků. Z celé Číny se dokonce stala země, která je spojována s jedovatými potravinami..."  Navic Cinani ted hlavne cestuji na zapad aby se mohli zadarmo nadychat cerstveho vzduchu. To se to buduje, kdyz se nemusi ten smrad z jejich tovaren cistit, voda vypousti necistena a vlastni vyvoj je jen koumani co komu zase ukrast a okopirovat. Jejich nejblizsi obchodni partneri jsou svetoznama KLDR a Rusko, jedouci a stale vedene podle vzoru CCCP, kteri to vyresili prejmenovanim, ale pod stale stejnym stylem.
    Holub
  • Xindldu ždycky pobaví.
    31.05.2017 9:04

    V Číně se za několik málo let zlepšila životní úroven' o víc než 100%. Ted' už mají denně na dvě hrsti rýže. Ještě nedávno to byla pouhá jedna. Stojí to ale za ten strach že mohou být popraveni i za malý přestupek proti zákonu, jako je nesouhlas s vedením strany, která brutálně potlačuje jakýkoliv pokus o svobodný názor, který se komunistům ve vedení nelíbí ? To že tam nejsou žádné veřejné protesty není známka spokojenosti, ale strach že by vláda byla schopná vjet mezi protestující s tanky, po vzoru "nás mnogo".¨ Proč se Xindldu nezmíní jak se jejich ekonomie vylepšila od zavedení amerického stylu hospodaření. Až vykopnou starou komunistickou strukturu, pak teprve budou hrozbou.
    ..
    • Re: Xindldu ždycky pobaví.
      31.05.2017 9:22

      Xindllda bych doporučil zařadit protekčně na čekací listinu zájmců o preparaci v rámci programu "Bodies the Exhibition"..
      Hygge
  • Čína
    30.05.2017 11:29

    HDP na jednoho obyvatele velkých čínských měst /Kanton,Peking,Šanghaj,Šenčen/ dosáhl nyní 20 000 USD /nominální/. Je tedy už stejný jako u nás v ČR. A už jdou před nás , protože rostou o 6 % a my o 2 %. Pokud tedy třeba za 5 let poletí do Šanghaje "statisticky průměrný Čech", pak poletí chudý navštívit bohatého. Trochu zvláštní, když se před 40 roky v Číně ještě běžně umíralo hlady a kdo měl tahdá v ruce pytlík bonbonů byl brán za boháče. Čínské vedení zdá se tlačí svoje lidi dopředu parádním tempem. Loni utratilo 128 milionů Číňanů na svých zahraničních cestách 292 miliard Dolarů, tedy více jak občané USA, Německa a Anglie dohromady ! Kdo se dnes učí čínsky, tak rozhodně nedělá chybu. Už brzy ji využije.
    xiluodu
    • Re: Čína
      30.05.2017 13:01

      A jak to bude vypadat, když průměrný číňan přijede na Hanspaulku?
      ..
    • Re: Čína
      30.05.2017 11:43

      Přesně tak bolševici zachází s čísly. A ještě si hraješ na ing. Vyselektoval si jen velká města,zemědělská chudina na vesnicích Tě nezajímá a nesrovnáváš s Prahou, ale celým ČR. Touhle primitivní manipulasci podtrhuješ svoje IQ, Stalinův pohrobku.
      Velkamedvědice
      • Čína
        30.05.2017 14:12

        Já jsem zcela srozumitelně napsal, že pokud přiletí "statisticky průměrný Čech" do Šanghaje ! Nikoli někam na vesnici do rýžového pole. Já myslím, že i obyvatel Berouna, Nymburka či Rokycan by se mohl chtít podívat do Šanghaje.
        xiluodu
        • Re: Čína
          30.05.2017 14:20

          Nemlž komunisto, napsal si..."na jednoho obyvatele velkých čínských měst /Kanton,Peking,Šanghaj,Šenčen/ dosáhl nyní 20 000 USD /nominální/. Je tedy už stejný jako u nás v ČR. Takže srovnáváš velkoměsta s průměrem ČR včetně českých vesniček.
          Velkamedvědice
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.