Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Volili Trumpa „propuštění oceláři“? Preference spíše ovlivnila etnicita a vzdělání

Volili Trumpa „propuštění oceláři“? Preference spíše ovlivnila etnicita a vzdělání

29.07.2017 19:13
Autor: Petr Zelenka, Patria Online

Kampaň před loňskými americkými prezidentskými volbami je stále vděčným tématem pro novináře, ale i pro akademiky. Střet mezi poraženou bývalou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou a realitním magnátem Donaldem Trumpem se dal interpretovat různými způsoby, přičemž jedním z nejčastějších vysvětlení kontroverzní kampaně je, že šlo především o klání mezi globalisty a protekcionisty. Nová analýza volebních dat však ukazuje, že podstatnější váhu při rozhodování voličů měla etnicita a vzdělání.

Jedním z motivů opakujících se ve většině analýz loňských voleb je údajné rozdělení obyvatel Spojených států na ty profitující z globalizace a kosmopolitní elity žijící převážně ve městech na jedné straně a obyvatelstvo ze dříve průmyslových oblastí, které na liberalizaci mezinárodních trhů spíše doplácí, na straně druhé. 

Tento sentiment ostatně skvěle ilustrovalo Trumpovo volební heslo „učiňme Ameriku znovu velkou,“ ve kterém se v očích mnoha odráželo přesvědčení, že dříve, když měly USA silnější průmysl a vyráběly si samy svou ocel, byly věci lepší. A mnozí tomuto tvrzení dávají do určité míry za pravdu – například v nedávném reportu McKinsey Global Insitute (psali jsme o něm ZDE) se uvádí, že americký průmysl přispíval k sociální mobilitě a umožňoval dosáhnout na slušné peníze i lidem bez vysokoškolského vzdělání.

Téma americké deindustrializace ale není jen ekonomickou problematikou a má svůj politický a společenský přesah. Trojice ekonomů v jedné studii spojila skomírání amerického průmyslu s vyšším podílem svobodných matek (psali jsme ZDE), výzkumník z Fedu a akademik z Yaleovy univerzity zase hledali souvislost mezi deindustrializací a sebevraždami (psali jsme ZDE).

Protekcionismu věřili jen bílí voliči

Petersenův institut pro mezinárodní ekonomiku se chtěl po vzoru výše zmíněných studií o deindustrializaci podívat na to, do jaké míry hrál v rozhodování voličů roli Trumpův příslib, že „zatočí“ s levnou čínskou konkurencí a vrátí do Ameriky průmysl a s ním spojená slušně placená a stabilní pracovní místa. Podle analytiků institutu až polovina největších amerických médií připisovala Trumpův úspěch mimo jiné i tomuto předvolebnímu slibu.

Akademici se tak rozhodli porovnat na úrovni okrsků výsledky ze dvou posledních prezidentských voleb a zkoumali přitom, jaký vliv na ně mohly mít faktory jako procento obyvatel zaměstnaných ve zpracovatelském sektoru nebo dlouhodobý úbytek pracovních míst v průmyslu v daných oblastech. Výsledky studie na první pohled ukazovaly, že na těchto faktorech nezáleželo.

Když však autoři studie elektorát rozdělili podle etnicity, původní domněnka začala fungovat v okrscích, kde převažovalo bílé obyvatelstvo. Tedy: tam, kde voliči byli spíše bílí, se vyšší podpora (než v posledních volbách) pro republikánského kandidáta skutečně dala spojit s úbytkem pracovních míst a vyšším procentem lidí zaměstnaných ve zpracovatelském sektoru. Naopak u etnicky více diverzifikovaných oblastí korelace fungovala přesně naopak.

Záleželo i na vzdělání

Jedním z potenciálních vysvětlení je podle autorů studie to, že zatímco bílí voliči měli dojem, že se ekonomická situace USA zhoršuje kvůli volnému obchodu, etnicky rozmanitější okrsky takový pocit neměly a globalizaci fandí. Alternativním vysvětlením je jednoduše odpor menšin vůči Trumpově rétorice, kterou mnozí interpretovali jako xenofobní – to však nevysvětluje, proč se od republikánů tyto okrsky odkláněly více zrovna v případech, kdy se v nich nacházely průmyslové podniky. Skoro to na první pohled vypadá, že různé etnické skupiny zastávají různé ekonomické názory.

Další zkoumání výsledků ukázalo, že významným faktorem bylo i vzdělání obyvatelstva. Okrsky, které oproti předchozím volbám zaznamenaly největší příliv voličů k republikánům, byly převážně bílé a méně než 8 procent lidí, tedy podprůměrný podíl, zde mělo vysokoškolské vzdělání. Zároveň zde byl i menší než průměrný podíl lidí zaměstnaných v průmyslu, což opět naznačuje, že „efekt“ průmyslu úplně tak nefunguje.

Podle autorů studie tak na průmyslu a mezinárodním obchodu jako na volebních tématech tedy záleželo daleko méně, než se média domnívají. Důležitější byla etnická příslušnost obyvatelstva a vzdělání. Dokládají to i průzkumy mezi voliči ohledně toho, jakou přikládají různým tématům důležitost. Na první místa se dostala migrace a terorismus, zatímco mezinárodní obchod se mezi hlavní témata vůbec neřadil.

 

Čtěte více:

Internet za politickou polarizaci v USA nemůže, ukázal výzkum
26.03.2017 17:07
Politická vyhraněnost obyvatel USA roste a často se za příčiny označuj...
Na kolik si v USA přijdou ilegální imigranti? Na tolik, že se jim „legalizace“ skoro nevyplatí
01.04.2017 18:16
Ilegální pracovníci si přijdou na méně, než ostatní. Pokud však vezmem...
Jak průzkumy lákají voliče k urnám... a jak mohly Trumpovi pomoct vyhrát volby
13.06.2017 14:30
Klíčové hlasování se blíží. Televize i noviny opakují, že podle průzku...
Jsou k něčemu limity výdajů na politické kampaně? Ano, ukazuje výzkum
16.06.2017 18:04
Česká republika se na podzim minulého roku zařadila mezi země, které s...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:33Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data