Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ECB zůstává i nadále klid na práci

Rozbřesk: ECB zůstává i nadále klid na práci

28.07.2017 9:16
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Navzdory pokračujícímu masívnímu tisku eur se ECB příliš nedaří s dosahováním jejího inflačního cíle. Dvouprocentní růst spotřebitelských cen zůstává stále v nedohlednu, nicméně to neznamená, že uvolněná měnová politika nepřináší nějaké to ovoce. Především si tuto velkorysou politiku užívají zadlužené země, které díky ní mohou platit nízké úroky a v klidu se zadlužovat dál.

Možná trochu nechtěným výsledkem této extrémně uvolněné politiky může být kromě zdeformovaných cen dluhopisů pro někoho i rychlý růst cen nemovitostí, do kterých se uchylují investoři hledající uložení svých peněz. ECB si ovšem jde dál za svým oficiálním cílem - inflací, která se ne a ne utrhnout.

A zřejmě ani dnešní inflační čísla z velkých evropských ekonomik v tomto směru ECB úplně nepotěší. Na pořadu dne je francouzská, španělská a především pak německá inflace, která nejspíše zamíří lehce dolů. A to dokonce navzdory rostoucím cenám potravin. Ani to máslo, které je v Německu aktuálně meziročně skoro o 60 % dražší, s inflací jak se zdá příliš nepohne a národní inflace setrvá blízko 1,5 %. Obdobně by měla skončit i červencová inflace ve Španělsku, zatímco ve Francii se inflace nejspíše udrží pod jedničkou. ECB si proto bude muset na inflaci ještě chvíli počkat, což jí na druhé straně dává dost času na rozjímání nad způsobem ukončení politiky kvantitativního uvolňování, které se stalo vítaným dopingem pro jižní křídlo eurozóny.

Z eurozóny se tedy dnes zpráv, které by jasně podpořily tradičně slabé jestřábí křídlo v ECB, nejspíše nedočkáme. Na brzký obrat asi nebude stačit ani vyšší francouzský ekonomický růst (+1,8 %). Zvlášť když není vůbec jisté, jak dlouho vůbec vydrží.

Uvidíme, zda dobrými zprávami trh zahltí alespoň americká ekonomika. Odpoledne se totiž i v USA odkryjí první čísla o růstu HDP za druhý kvartál a očekávání jsou nastavena docela vysoko (anualizovaně +2,7 %). Náš nowcast alias Stopař je v tomto směru skeptičtější, avšak vzhledem k tradiční větší revizi předchozích dat spojené se zveřejněním čísla za druhý kvartál vlastně není nic nemožné.

TRHY

CZK a dluhopisy

Poté, co se koruna posledních pár dnů pohybovala jen lehce nad hranicí 26 EUR/CZK, se včera rozhodla zamířit ke slabším úrovním. Ne že by se ale jednalo o nějaký dramatický pohyb. Na výprodej to tentokrát rozhodně nevypadalo, protože výnosy dluhopisů zamířily dolů. Trh spíš netrpělivě čeká na zasedání bankovní rady; zda po jestřábím avízu přijde i jestřábí akce, nebo zda podobně jako ECB bude i ČNB spíše trpělivě vyčkávat na další měsíce. Spěchat rozhodně nemusí.

EURUSD + zahraniční FX

Kurz eurodolaru nakonec sestoupil zpět pod hladinu 1,17, což lze chápat tak, že prolomení důležité rezistence na úrovni 1,1715 ještě nebylo zcela potvrzeno. Dolaru konečně pomohla americká makro data - konkrétně zahraniční obchod a investice (durables). Oba indikátory všeobecně vylepšily pohled na výsledek dnes zveřejněného HDP za druhý kvartál. To byl případ i našeho Stopaře, který ukazuje na růst necelá dvě procenta, přičemž rizika vůči tomu jsou jednoznačně na straně rychlejšího růstu (viz graf: http://bit.ly/2u3tsbB). Nicméně trh si odpoledne musí dát pozor, neboť celá řada amerického HDP bude revidována až do začátku roku 2014.

Ještě předtím však přijdou na řadu důležitá data z eurozóny, která mohou potenciálně dostat eurodolar zpět nad 1,17. Konkrétně to mohou být relativně dobré výsledky HDP ve Francii a Španělsku (za 2. kvartál) a červencová inflační čísla z Německa.

Kromě toho však dolaru může ublížit i noční kolaps republikánského pokusu o revizi Obamacare v americkém Senátu.

Ropa

Poslední kolo slovních intervencí producentů ropy v čele se Saúdy v kombinaci s vcelku razantním poklesem zásob ropy v USA zjevně zabralo, neb se cena ropy Brent včera podívala i nad 51 USD/barel a od začátku týdne vzrostla asi o 3 dolary.

Otázkou samozřejmě zůstává, zda Saúdská Arábie dostojí svým posledním prohlášením a skutečně v srpnu omezí své vývozy ropy. Pokud ano, tak by to mimo jiné mělo být vidět právě i na amerických statistikách, neboť pro USA Saúdi stále představují významného dodavatele ropy (v dubnu například cca 1 mb/d).

 

Čtěte více:

Objednávky letadel v USA letí vzhůru, ostatní zaostávají
27.07.2017 14:50
Za červen stouply objednávky zboží dlouhodobé spotřeby ve Spojených st...
Dolar se zvedá po slabém včerejšku při korekci výnosů
27.07.2017 16:54
Včerejší zasedání Fedu nepřineslo vážné překvapení. I malé a očekávané...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení