Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pegas: Nabídka R2G na převzetí je přiměřená. Konec dividendy? Osud akcií na burze? Názor analytika?

Pegas: Nabídka R2G na převzetí je přiměřená. Konec dividendy? Osud akcií na burze? Názor analytika?

25.08.2017 8:21, aktualizováno: 25.8. 11:22
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Cena 1010 za akcie textilní firmy Pegas Nonwovens nabídnutá firmou R2G je podle vedení Pegasu přiměřená. Stanovisko představenstva Pegas Nonwovens k nabídce na převzetí společností R2G dnes zveřejnila R2G na svém webu. Plány R2G jsou podle představenstva v souladu se strategií textilky a R2G neplánuje propouštění. Pegas by ale podle R2G měl akumulovat hotovost, včetně zastavení výplaty dividendy, snižovat dluh a přemýšlet o akvizicích v sektoru. V případě získání 95 % a více akcií Pegasu by R2G zvážila squeeze out. Vedoucí přímých investic v R2G Jakub Dyba pro Patria.cz řekl, že očekává úspěch nabídky a jako možnou vidí změnu odmítavého postoje Wood & Company jako největšího akcionáře.

Pegas oficiálně obdržel nabídku investiční skupiny R2G Rohan Czech na odkup akcií v polovině srpna a plány R2G na odkup za cenu 1010 korun byly zveřejněny 18. července. Ještě 17. července se akcie Pegasu prodávaly na pražské burze za 943 korun, následující den vystoupaly na 1020 korun. Od té doby neklesly pod 1010 korun. R2G již nyní vlastní 10,83 procenta akcií Pegas Nonwovens.

Pegas: Udělejte si vlastní názor

Textilka i na základě analýz od České spořitelny a Ernst & Young považuje cenu nabídnutou R2G za přiměřenou. Představenstvo ale uvedlo, že je R2G připravena snížit, nebo i zastavit vyplácení dividend akcionářům Pegasu. To by sice podle vedení textilky mohli uvítat věřitelé a finanční partneři textilky díky zvýšení zůstatku hotovosti a snížení zadluženosti, není to však v souladu s dosavadní politikou firmy. Představenstvo prohlásilo, že dosud Pegas dokázal vyplácet dividendy a zároveň dosahovat růstu. R2G na svém webu sdělila, že je v dlouhodobém zájmu Pegasu hromadit hotovost, aby měla textilka peníze na budoucí akvizice.

Textilka ve svém stanovisku upozornila rovněž na to, že některé obchodní smlouvy by mohly být vypovězeny, pokud by R2G získala kontrolní podíl akcií. Ustanovení, dávající možnost vypovědět smlouvu v případě změny v ovládání společnosti, je také součástí podmínek dluhopisů vydaných Pegasem. Textilka ale zatím nezjišťovala, zda by smluvní partneři a vlastníci dluhopisů chtěli smlouvy v případě převzetí firmou R2G vypovědět.

Akcionářům vzkázal Pegas Nonwovens, že dnešní stanovisko nepředstavuje žádnou pobídku k prodeji akcií a každý by si měl utvořit na výhodnost nabídky R2G vlastní názor. Lucemburský fond Wood Textiles Holding Limited, vlastník největšího balíku akcií, více než čtvrtiny, již před měsícem podle agentury Reuters uvedl, že o prodeji akcií neuvažuje.

Jakub Dyba z R2G pro Patria.cz: Věřím v úspěch nabídky i změnu postoje Wood. Nad 95 % bychom zvážili squeeze out

Postoj skupiny Wood nepovažuje za nezvratný vedoucí přímých investic v R2G Jakub Dyba. Ten pro Patria.cz upozornil, že vnímá jako určitý rozpor odmítavý postoj Wood k nabídce převzetí a úroveň, na které prodávali své získané akcie Pegasu členové představenstva firmy, včetně zástupce Wood & Company. "Když jsme nabídku připravovali, tak jsme věděli, že všichni členové představenstva prodávali své získané akcie (využitím warrantů) na ceně kolem 950 korun za akcii a to včetně pana Jana Sýkory za Wood & Company," uvedl pro Patria.cz Jakub Dyba z R2G. Jan Sýkora za Wood&Co ale dnes pro Reuters zopakoval, že se mu Pegas na současné ceně jeví jako atraktivní investice a Wood nezvažuje prodej svého podílu.

"Vítáme stabilizaci akcionářské struktury," dodal Sýkora. Jakub Dyba reagoval tak, že buď se Wood&Co rozhodne svůj podíl ve prospěch R2G prodat, nebo budou oba akcionáři stát po boku v Pegasu po delší dobu a nevidí žádný důvod ke střetu. 

Dyba i v této souvislosti pro Patria.cz řekl, že počítá s úspěchem nabídky na převzetí Pegas Nonwovens. Na přímou otázku Patria.cz k možnému dalšímu osudu akcií Pegas Nonwovens na pražské burze odpověděl v souladu s obsahem dosud zveřejněných dokumentů: že v případě získání 95% podílu a více v Pegas Nonwovens by R2G zvážila squeze out. Pegas v této rovině odmítl komentář s odkazem na R2G. 

R2G Rohan Czech s.r.o. dnes zveřejnila celou nabídku a oznámila zahájení závaznosti této dobrovolné nabídky převzetí, adresované všem akcionářům Pegas Nonwovens za cenu 1010 za jednu akcii. „Nabízená cena byla jednomyslně podpořena představenstvem společnosti Pegas,“ dodává R2G. Nabízená cena představuje 8% prémii k ceně 935,10 , za níž ukončily akcie společnosti Pegas obchodování na pražské burze cenných papírů dne 14.7.2017 a historicky maximální cenu před oznámením úmyslu R2G Rohan učinit nabídku převzetí. Nabídku převzetí je možno akceptovat do 25. září 2017.

Jakub Dyba, vedoucí přímých investice R2G, komentoval zahájení závaznosti nabídky převzetí takto: "S potěšením oznamujeme oficiální zahájení naší nabídky převzetí za nabídkovou cenou, kterou podpořilo představenstvo společnosti Pegas, a která je vysoce atraktivní pro akcionáře." R2G Rohan, jakožto dlouhodobý investor, píše firma ve zprávě, podpoří strategický růst společnosti Pegas v Evropě i mimo ni, a bude partnerem vedení Pegasu

„Společnost R2G Rohan je přesvědčena, že je v dlouhodobém zájmu společnosti Pegas akumulovat hotovost tak, aby společnost mohla realizovat akvizice v sektoru výrobců netkaných textilií,“ stojí dále v prohlášení. Jakub Dyba pro Patria.cz zopakoval, že by Pegas měl zastavit výplatu dividendy a soustředit se na akumulování hotovosti, akvizice a snížení zadlužení.

Analytik Tomáš Sýkora: Nabídku hodnotíme jako atraktivní, zvýšení vyloučit nelze

Především drobní akcionáři Pegasu teď mají podle hlavního analytika Patria Finance Tomáše Sýkory na stole dilema, trochu obdobné tomu, které nyní řeší i investoři do Fortuny. "Je nabídka R2G skutečně konečná a nebude dále navýšena, respektive vyhovět nabídce a prodat akcie, či ještě počkat na další vývoj? Na to bohužel jednoznačnou odpověď nemáme, nicméně atraktivitu stávající nabídky alespoň částečně posoudit lze," otevírá Sýkora. "Nabídka ve výši 1010 Kč za akcii odpovídá téměř 11x násobku ukazatele EV/EBITDA, přičemž 5letý průměr, na kterém se doposud obchodovaly akcie Pegas je 8,3x (10letý 7,7x). Nabídka oceňuje společnost také téměř 16x násobkem ukazatele P/E, když 5letý průměr je 10,0x (10letý 9,7x). Přihlédneme-li k poklesu dividendového výnosu pod 3,5 % a faktu, že další růst výrobní kapacity Pegasu se odehrává v zemích se značně vyšším geopolitickým rizikem než ČR (Egypt, Jižní Afrika), nemůžeme nabídku hodnotit jinak, než jako atraktivní, a akcionářům ji tak doporučujeme využít, jakkoliv její případné další (spíše mírné) zvýšení vyloučit nelze," soudí Tomáš Sýkora. 

R2G Rohan je investiční společností nepřímo vlastněnou rodinou nadací Oldřicha Šlemra a softwarovými průkopníky a podnikateli Eduardem Kučerou a Pavlem Baudišem. 

Pegas je významný výrobce netkaných textilií využívaných převážně pro produkty osobní hygieny, v menší míře pak ve stavebnictví, zemědělství a medicínských aplikacích. Je aktivní především na trzích v Evropě, na Středním východě a v Africe. Skládá se z holdingové firmy v Lucemburku a čtyř provozních společností sídlících v Česku.

Pegas Nonwovens rostly letos v prvním pololetí meziročně výnosy o 4,7 procenta na 111,7 milionu eur (zhruba 2,92 miliardy korun). Čistý zisk měla společnost nižší než ve stejném období loňského roku o 41 procent. Vydělala podle zatím neauditovaných výsledků 4,5 milionu eur (117 milionů korun).

 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Pegas vyplatí dividendu 1,30 EUR a zruší vlastní akcie, rozhodli akcionáři
15.06.2017 12:34
Akcionáři PEGAS NONWOVENS schválili výplatu dividendy 1,30 EUR na akc...
Tři byznysmeni nabízí 1 010 Kč za akcii Pegasu. Pegas akcionářům: Zatím nic nepodnikejte
18.07.2017 10:02
Společnost R2G Rohan Czech, kterou nepřímo vlastní rodinná nadace Oldř...
Pegas podepsal dodávku africké linky, vyrábět tam chce od roku 2019
02.08.2017 11:03
Znojemská textilka Pegas Nonwovens podepsala smlouvu na nákup první vý...
Pegas obdržel nabídku na odkup akcií od R2G. Na reakci má pět dnů
14.08.2017 14:51
Znojemská textilka Pegas Nonwovens oficiálně obdržela nabídku investič...
Výsledky Pegasu lehce zklamaly, jsou za tím ceny polymerů
24.08.2017 8:35
Pegas Nonwovens dnes reportoval své pololetní a čtvrtletní hospodaření...

Váš názor
  •  
    25.08.2017 11:03

    Za 1010 určitě neprodávat. V Pegasu je dlouhodobý potenciál a to ti pánové z R2G vědí a na lidi hrají habaďůru, jak je jejich nabídka výhodná. Vsadím se o co chcete, že za rok nebo dva nebude akcie níž, než je nyní, když se jim převzetí nepovede. PS. Včera 24.08.2017 v 11:07:08 byl proveden obchod 11 651 ks akcií za 11 876 956 tj. průměrná cena 1019,39.- Kč/ akcie. Tak vidíte za kolik nakupují pánové z R2G akcie v současné době na trhu.
    T.Z.
  • Poslední zhasíná
    25.08.2017 8:56

    Pro neznalé... Zastavení výplaty dividendy má za cíl snížení ceny akcií společnosti. Fondy budou muset vyprodávat. Těšme se na propad ceny (částečně kompenzovaný zvýšenou poptávkou zřejmě ze strany R2G), rebalanci indexu a vzrůst cen ostatních akcií - ČEZ, KB, Moneta apod. Každopádně tohle je ojeb v přímém přenosu...
    A jeje
    • Re: Poslední zhasíná
      25.08.2017 9:28

      když se přestane obchodovat těch 9 akcií Pegasu, tak to ještě taky zvedne kurz Microsoftu, Amazonu a dalších. Kam jinam by dali lidi tolik peněz :-)
      A je to
      • Loupež za bílého dne
        25.08.2017 10:28

        Baudyš bývalý ministr zdravotnictví a zloděj jeden. Praktická k pohledání. Držet a nepustit.
        JC
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m