Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Babiš: Chci menšinovou vládu ANO a nestranických odborníků

Babiš: Chci menšinovou vládu ANO a nestranických odborníků

27.10.2017 13:05, aktualizováno: 27.10. 15:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se pokusí o menšinovou vládu složenou z ministrů ANO a nestranických odborníků. Řekl to dnes serveru iDNES.cz. Reagoval tak na to, že další strany zastoupené ve Sněmovně odmítají s hnutím ANO spolupracovat v koalici. Kabinet by měl podle Babiše částečně plnit program všech stran. Předseda vítězné strany z voleb zatím nemá představu, jaké subjekty by mohly takový kabinet podpořit.

"Pokud jsme byli všude odmítnuti, tak zkusíme menšinovou vládu. A přijdeme s programem, který částečně i plní program všech stran," řekl iDNES.cz Babiš. V souvislosti s možnou podporou kabinetu ANO s odborníky poukázal na to, že některé strany ještě řeší svou budoucnost kvůli propadu od posledních voleb. "Mají své problémy, oni neuspěli ve volbách a členové oprávněně žádají hlavy," řekl.

Prezident Miloš Zeman pověří Babiše jednáním o sestavení vlády v úterý v Lánech. Televizi Barrandov ve čtvrtek řekl, že by šéfa vítězné strany pověřil i podruhé, kdyby nebyl s prvním pokusem o sestavení vlády úspěšný. Třetí pokus má k dispozici předseda Sněmovny. "Když neuspěje ani ten, následují předčasné volby. Já si myslím, že by to byla absolutní pitomost. Právě proto já mám potom podle Ústavy možnost rozpustit Sněmovnu, ale pozor, toto právo nemusím využít. To znamená, že Sněmovna může fungovat dál a může fungovat i vláda v demisi," uvedl Zeman.

Babiš vyloučil, že by se ve vládě mohl objevit ekonom Jan Švejnar, s kterým se předseda hnutí ANO sešel v neděli bezprostředně po volbách. "Měl jsem schůzku s panem Švejnarem dávno připravenou. My jsme se setkávali pravidelně, já se s ním radím. Probírali jsme vzdělávání a vědu, on mi doporučil dva odborníky, jednoho na školství, vědu a výzkum, kterého jsem oslovil, ale ten to odmítl. S tím druhým jsem ještě nemluvil," uvedl.

Babiš v rozhovoru také vyvrátil spekulace, že stojí o sestavení vlády s pomocí hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). "Ty řeči, že my preferujeme (šéfa SPD Tomia) Okamuru, to je nesmysl," řekl Babiš. V rámci druhého kola povolebních rozhovorů podle něj ANO bude v úterý jednat s ODS, KDU-ČSL, KSČM a SPD. Dodal, že by pro první schůzi nové Sněmovny uvítal dřívější termín než 20. listopad, který vybral prezident.

Myšlenku menšinové vlády ANO lídři dalších stran kritizují

Jako nešťastné či ne právě ideální řešení označují předsedové ostatních sněmovních stran rozhodnutí Andreje Babiše (ANO) pokusit se složit menšinovou vládu ministrů ANO doplněnou o nestranické odborníky. Podle šéfa ODS Petra Fialy si tím jde Babiš splnit sen, že chce vládnout sám. Fiala i předseda Pirátů Ivan Bartoš ČTK sdělili, že i nadále vylučují jakoukoliv podporu Babišově vládě. Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska jsou Babišovy deklarace jen "marketingovou mlhou", politikem je totiž každý ministr. Menšinovou vládu ANO nepodpoří ani KDU-ČSL.

"Je to jedna z možností, pro které musí získat tato vláda úplně stejnou podporu většiny ve Sněmovně jako každá jiná vláda," napsal ČTK Fiala. Babiš si podle něj jde splnit sen, ze chce vládnout sám. "My jsme už oznámili, ze nevyslovíme podporu menšinové vládě premiéra Andreje Babiše," uvedl Fiala.

Piráti s informací, že by se Babiš kvůli neochotě ostatních sněmovních stran vstoupit s ANO do koalice mohl pokusit o složení menšinové vlády, pracují druhý den. "Není to šťastné řešení. Dle naší povolební strategie, která byla nedílnou součástí kampaně a naši voliči s ní byli seznámeni, je faktická podpora vlády s většinou ANO, tedy s jeho dominantním postavením, vyloučena. A to jak přímá i tichá," sdělil Bartoš.

Kalousek vyloučil podporu jakékoliv vlády sestavované ANO. Oponuje i myšlence, že by mohli být ve vládě nadstraničtí odborníci. "Vláda je politický orgán a ministři, byť nebudou členy strany, jsou politici a budou dělat politická rozhodnutí. Bude to tedy jednobarevná vláda politiků za hnutí ANO. Říkat tomu vláda s nestranickými odborníky je pouze marketingová mlha," řekl ČTK Kalousek. Vládnout podle něj bude Babiš a je jedno, kdo mu bude "dělat stafáž".

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík uvedl, že volba je na Babišovi. "Navrhuje fakticky jednobarevnou vládu ANO. Straníci i nestraníci, kterým říká odborníci, budou politicky nominováni hnutím ANO. Bude zajímavé sledovat, zda pro ni sežene aktivní podporu rukama nebo jen nohama tak, že někdo odejde při hlasování," uvedl. Babiš však podle něj netrpělivě spěchá, když se k podobnému rozhodnutí uchyluje necelý týden po volbách. "Toto řešení není ani pro něj ideální," míní.

Úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec? na twitteru také zopakoval, že sociální demokracie míří do opozice. "Na pokusné balonky, které hnutí ANO vypouští do médii, reagovat nebudu," uvedl. Širší vedení lidovců si přeje, aby strana odešla do opozice a neumožnila vznik menšinové vlády hnutí ANO, řekl po jednání celostátního výboru KDU-ČSL předseda strany Pavel Bělobrádek. Stanovisko musí ještě schválit celostátní konference strany, která zasedá odpoledne.

Podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa se dal Babišův krok čekat, když se v prvním kole rozhovorů pro spolupráci ostatní strany vymezily. Zda může taková vláda dostat důvěru, je podle něj ve hvězdách. "V tuto chvíli není dokončeno ani jednání ve druhém kole a je otázka, zda je dostatečná podpora na volbu předsedy Poslanecké sněmovny. Pokud bude, teprve potom bude možné, aby nějaká vláda žádala o podporu," řekl. Pokud dostanou nabídku, aby menšinovou vládu podpořili, návrh nejprve projednají komunisté v regionech.

(Zdroj: čtk, iDnes.cz)

 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Volby v ČR: Úroky, ČEZ či banky je mohou pocítit
20.10.2017 6:11
Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2017 se...
Tomáš Sýkora: Volby jsou důležité pro ČEZ a popoženou růst sazeb. Co koruna? (video)
20.10.2017 14:39
Větší fiskální expanze po parlamentních volbách v Česku je pravděpodob...
Volby pátek ONLINE: Jaké Češi rozdají karty nové Sněmovně a cestě ke vládě?
20.10.2017 15:42
V Česku začaly ve 14:00 volby do Poslanecké sněmovny. Jsou sedmé v his...
Volby ONLINE: ANO má 78 mandátů, těsně prošla TOP09 i STAN
21.10.2017 8:36
Suverénním vítězem letošních voleb do Poslanecké sněmovny je vládní hn...
Volby ONLINE a souhrn: Zeman pověří sestavením vlády Babiše. ANO vybralo předsedu Sněmovny
22.10.2017 23:28
Prezident Miloš Zeman pověří sestavením vlády předsedu vítězného hnutí...
Rozbřesk: Vítězství hnutí ANO v českých volbách trhy nevyvedlo z míry
23.10.2017 9:16
Výrazné zisky hnutí ANO trestně stíhaného Andreje Babiše a ztráty “tra...

Váš názor
  • Než s takovým vítězem tak radči ...
    03.11.2017 5:58

    "...Do vlády s Babišem navíc nechce jít žádná strana, kterou by tam chtěl on. Zkrátka a dobře, nikdo nemá Andreje uád, nikdo si s ním nechce huát..." To bude určitě zase nějaká kampan' pravdoláskařů. Zeman ho uád má.
    Sámnevím
  • No nemáme tam chytrého manažera
    02.11.2017 3:05

    A zase bude mít pravdu, protože at' chce vládu menševíků nebo ne tak jí bude mít tak jako tak, ale bude se moc zase chlubit jak vždy dosáhne co chtěl. Jako by koumák trenér Hodkoviček před zápasem se Spartou prohlásil, že chce zápas z taktických důvodů prohrát. Pak by se vychloubal jak se mu to podařilo a přání splnilo a jeho by po zápase nosili na ramenou jak to dobře odhadnul. A vyhrál by dokonce příští volby. Já vždycky chtěl starý prohnilý barák do kterého zatéká a je na spadnutí. A taky se mi to povedlo a moje přání splnilo. No vím jak na to si věci zřídit.....uráááá.
    Škibáb
  • 01.11.2017 19:21

    Příspěvek byl smazán kvůli neodůvodněnému napadání autora příspěvku. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
    abc
  • Kdo je kdo
    01.11.2017 8:27

    Tak pan Babiš chce? V roce 1980 vstoupil do KSČ a stal se jejím nomenklaturním kádrem. Po téměř celou následující dekádu od svých 26 let budoval s ostatními soudruhy socialismus. Nebyla mu tudíž proti mysli vláda jedné strany či výhradně státní vlastnictví výrobních prostředků. Komunistická strana se řídila učením marxismu-leninismu. Zde se mimo jiné praví, že majitel firmy vytváří nadhodnotu, jejíž část rozdělí mezi zaměstnance a zbytek si ponechá pro vlastní potřebu. Dle marxismu-leninismu jde o vykořisťování dělnické třídy. Svým členstvím v KSČ až do revoluce sloužil onomu učení. Poté, co se změnily politické poměry, opustil stranu i s jejím učením a stal se typem člověka, kterého až do roku 1989 považoval za kapitalistu a vykořisťovatele dělnické třídy. Kladu si otázku. Jaká je skutečná tvář Babiše? Myslí opravdu upřímně vždy to co říká a jsou v souladu s tím i jeho činy?
    zamyšlení
    • Re: Kdo je kdo
      01.11.2017 14:57

      Kdyby nebyl Babiš tak nenažraný a měl v sobě dost sebereflexe, tak by už dávno rezignoval a podnikal na tom co už má a nemusel parazitovat na státních dotacích, které jsou určeny pro pomoc nově začínajícím. Ale on umí jen po komoušsku podvádět, vymýšlet a podrážet svoji konkurenci. On radějí snáší tu špínu co na něj kydají, protože je na ní svým vychováním zvyklý a proti ní imunní. Z toho se on jen otřese a to je pro něj lehčí než poctivě makat. Na západě se úspěšní poctiví podnikatelé do politiky nehrnou. Kdo slyšel aby Bill Gates, Warren Buffett, Lary Olsen, Steve Jobs a jiní se hrnuli aby byli ministři fin. nebo aspirovali na prezidenta. Oni si dovedou svoje peníze vydělat poctivě.
      Asitak
      • Asi tak
        01.11.2017 15:08

        Máš pravdu. Jiní podnikatelé si nešpiní ruce a vodí své politiky a drátcích... Jak je to dávno, kdy se u nás propagovali bohatí podnikatelé do politiky pod heslem, ti už jsou bohatí, tak nebudou muset krást. Nějak to heslo vyčpělo a bohatí se soustředí na vodění politiků stejně jako jinde.
        Kalka.
        • Re: Asi tak
          01.11.2017 15:34

          Co tady zase lžeš a šíříš za propagandu. Koho a kam vodí Bill Gates ? Povídej, ten se svými přáteli dává velkou část svých výdělku na vzdělání a pomoc nemocným dětem po celém světě. Slyšela jsi o jeho nadaci nebo jak začínal s partou kamarádů ve sklepě, bez dotací a svoje peníze si vydělal tím že něco uměl. Ne donášením a udáváním na policii. Ty ani nechápeš, že je možné si vydělat velké peníze vlastní poctivou prací. To bachaření na tobě taky zanechalo stopy.
          Radek
          •  
            01.11.2017 16:10

            Názory někoho, kdo má za to, že Bill Gates je jediný podnikatel na světě, mne opravdu nezajímají. Ale ty máš určitě na své mysli, že by měly. Tak to u tvého druhu bývá...
            Kalka.
            • proč... "ty máš na své mysli"...
              01.11.2017 17:17

              Já, jako většina normálních lidí, mám jen svojí mysl. Už jsi jak ten martík, jestli taky nepíšeš tady pod jeho nickem, taky se ti pletou písmenka když se politicky vzrušíš. Neber si toho tolik, pak se ti ty tvoje nes-mysly pletou. Taky první příznaky schizophrenie.
              R
              • R
                02.11.2017 12:10

                Tebe jsem tu ještě neviděla. Zdravím. Ale zřejmě jsi sem zabloudil z nějaké poradny, kde ses od kolegů v čekárně dozvěděl, že existuje nějaký martík...
                Kalka.
                • Re: R
                  03.11.2017 16:33

                  Jen jsem sem zavítal ze zvědavosti. Zajímám se o investování a kamarád mi poradil. Ale podle toho co vidím se dlouho nezdržím. Se ti ani nevyplatí si na mě otvírat složku.
                  R
    • Kdo z koho
      01.11.2017 13:21

      To A. Merkel vstoupila do FDJ (obdoby naše Socialistického svazu mládeže) už hned po roce 1970 a byla až do převratu nomenklaturním kádrem této organizace pro agitaci a propagandu. Pro mnohé naše 'elity' je SRN náš (nedostižný) vzor.
      Kalka.
      • Re: Kdo z koho
        01.11.2017 15:17

        A co má Merklová společného s článkem o Babišovi, jak chce sestavovat menšinovou vládu ze svých, jím dosazených ouředníků. Všechno zase jeho machinace. Těžko uvěřit co se dá za pár levných koblih koupit. I ty brutko. Ta totalita opravdu na myšlení našich lidí zapracovala a dokazuje proč my ted' sklízíme ovoce toho, co veřejně říká a prohlašuje i sám pan prezident. Těch, slušně řečeno, 65% ne zrovna racionálně přemýšlejících občanů.
        Radek
        • A je to z něj venku, ted' už víme o čem sní.
          02.11.2017 3:28

          Na to ale nemusel napsat celou knihu. Ale stejně v ní něco vynechal. No třeba budeme mít to štěstí a on napíše ještě jednu a možná před volbama.
          pro ..
        •  
          01.11.2017 16:05

          Ty ani nejsi s to zjistit, nač a na koho jsem reagovala... Jinak je hezké, že vidíš, že náš prezident nerozděluje. Podle tebe s ním souhlasí 65% občanů. To je určitě většina, nebo nemyslíš?
          Kalka.
          •  
            02.11.2017 13:13

            Takže úmyslně provokovat 35% občanů není dělení spolešnosti?
            Velkamedvědice
      • Re: Kdo z koho
        01.11.2017 15:08

        Ale sloužit na vysoké důstojnické funkci v KGB je jistě v pořádku.
        ..
  • vy jste tady ale partička..
    30.10.2017 11:45

    ..
    ..
    • Re: vy jste tady ale partička..
      01.11.2017 17:49

      Že joooo, taky sem rád občas zavítám. Po Dikobrazu snad nejlepší zdroj. Je tu sranda
      Neprakta
  •  
    28.10.2017 14:36

    Jako předlistopadovy člen KSČ s dosud soudně nevyřešeným případným vztahem k STB a možným zneužitím dotací, působí Babis nedůvěryhodne. Jeho střet zájmů ve vztahu Agrofertu s vysokou vládní pozicí považuji rovněž za nebezpečnou. Proto je jeho absolutní moc ve vládě bez kontroly koaličních ministrů z jiných stran vysoce alarmující.
    Bureš
    •  
      30.10.2017 12:03

      A Havel, Klaus ,Dinzbír a desítky dalších u kterých se materiály ztratili ti jsou důvěryhodni.
      Homo
      •  
        30.10.2017 12:21

        Fantastické, jakým způsobem jsou češi schopni obhajovat zloděje a stbáky. Trochu nechutné obvinění , že byl Havel stbák, ale asi je Ti je líp.. Logika, no co že je vrah, jinej vraždil taky je fakt cool
        Velkamedvědice
        • vm
          30.10.2017 13:08

          Ale vzpoměň si, jak Havel ohnivě bránil třeba Junka proti "čecháčkům", kteří Junkovi připomínali jeho stb minulost...
          Kalka.
          • Re: vm
            30.10.2017 13:14

            To spolu s Barandovem asi nebylo zrovna ořechové
            Velkamedvědice
            •  
              30.10.2017 14:00

              A nebo ten C. Mašín, co říká o V. Havlovi v souvislosti s STB. To je skandální.
              Špaček
  • Volako čudné
    28.10.2017 5:40

    Proč mluví o "nestranických odbornících" to nemá v ANO odborníky vlastní nebo ti jsou odborníky na něco jiného a na normální vládnutí nepoužitelní. Nejspíš ve sněmovně jen tak do počtu a jen na zvedání ruky na povel.
    Joouž chápu
    • Re: Volako čudné
      28.10.2017 15:07

      Jak mám brát za relevantní názor pisatele, který se pod svůj vý.litek ani nepodepíše? Jakým právem pak kritizuje někoho, kdo svůj postoj veřejně projeví přihlášením se ke konkrétnímu projektu? abc také když se rozdával rozum a osobnostní profil asi také zaspal. Jinak by si totiž na svou otázku uměl odpovědět. Stačí totiž sundat ideologické brýle a přeložit si výroky politiků do obecné češtiny. Kritik EET není zastánce svobodného ponikání, ale říká kdo umí, umí a kdo je férový je hlupák. Kdo věří Chovancově policii jistě ještě věří, že u presidenta po volbách 2013 nebyl. Těm, kdo uvěřli Kalouskovi, Sobotkovi, Starostům, ODS, KDU ČSL a ostatním podobně odmítajícím spolupráci s obviněným Babišem asi unikly miliardy, které odkláněli bez povšimnutí šéfů těchto stran pochopové těchto stran z Evropských dotací, Ráth, Novák aj.
      lime
      • A ty se jmenuješ lime ? Je to česky nebo anglicky ?
        30.10.2017 4:55

        Pronesl jsem jen názor. Ale ty asi potřebuješ vědět koho jsem volil, abys věděl zdali souhlasit nebo ne. Ty souhlasíš nebo nesouhlasíš, ne podle toho co kdo napsal, ale kdo to napsal. Taky bys asi chtěl trestat každého, kdo tvému oblíbenci tleská nejméně, co ? To se ale budeš muset přestěhovat víš kam. Proto, když se v tisku objeví zpráva, že ožralý politik za volantem pomlátil nebo zabil lidi, taky potřebuješ nejdřív vědět z které je strany, abys věděl jestli nadávat nebo ho obdivovat. Sám píšeš jako lime a ostatní osočuješ, že používají nicky. Zamysli se nad sebou a pak diskutuj. Podle tvých "pochopů" a dalších výrazů, jen ukazuješ kdo jsi a jasně se zařazuješ za Babiše. Taky si děláš archív co kdo tady napsal ? Já tě taky nečastuju podobnými "vý.litky" Ty neumíš ani slušně diskutovat. To je zemanovizmus. Jen mi, prosíme tě, prozrad' proč nechce nikdo mít nic společného a jít do koalice s takovým suverenním a oblíbeným vítězem ? Žeby zase nějaká kampan' ?
        abc
        • Re: A ty se jmenuješ lime ? Je to česky nebo anglicky ?
          30.10.2017 15:22

          Jak se jmeuji je irelevantní. Podepisuji se od prvního přihlášení do Patrie stále stejně a říká se tomu nickname. AB sleduji velmi dlouho, ale jeho voličem jsem teprve od letošního roku. Považuji se za pragmatika (s výjimkami pro populisty a válečné štváče všeho druhu), chování politiku posuzuji ve vztahu k právěplatným zákonům. Volil jem toho, koho považuji za velmi dobrého podnikatele a jednoho z nejlepších, ne-li vůbec nejlepšího minfina. Vykonstruovaná kauza, za níž stojí ČSSD mne na rozdíl od tebe neoslovuje. Oč je můj příspěvek neslušnější než tvůj? Obsah mého příspěvku říká jen to, že jsi asi mdlejšího rozumu a zakomplexovaný a proto křičíš s většinou (na jistotu?), ale vyhnul jsem se jakémukoliv neopodstatněnému napadání a začleňování. Kdybys mi napsal, že máš IQ 130, napsal bych vítej do Mensy, ale pokus se zlepšit svou EQ.
          lime
          • A taky máš diplom z VUMLU ?
            01.11.2017 6:42

            Tady si můžeš napsat co chceš a už jen to že se tady oháníš Menzou a nějakým IQ svědčí o tvé inteligenci. Asi si taky myslíš, že nahodit si bílou košili s kravatou tě udělá lepším. Nebud' trapný. mluvíce o Menze, mám od nich certificate "Brain of the week" za vyřešení speciálního hlavolamu - ne ty standartní obrázky a otázky, které vyřeší, s troškou inteligence trochu nadprůměrný pát'ák. Mám ho k dispozici i s pozváním na testy. Většina je to parta snobů kteří si musí dokazovat, že jsou o něco lepší běžný člověk, na kolikrát jsi to dělal ty na těch tvých 130. Já ty jejich puzzle občas řeším, když je někdy najdu v časopisech které se mi dostanou do ruky, ale dělám to jen pro sebe jako zábavu a ne abych dostával medajle, s kterými bych pak chtěl někomu imponovat nebo se někde vychloubal jako to děláš ty. Asi tak. Z pochopitelných důvodů, nebudu uvádět datum a číslo dokumentu tady pro někoho kdo sympatizuje se starým stbákem. Můžu ti tady říct, že to bylo už dávno a jednalo se o "string od pearls". Jestli mě ted' nesmažou, tak včil mudruj, mudrci. Ale na moji otázku, proč kromě komunistů, nechce nikdo jít s vítězným Babišem, jsi neodpověděl.
            abc
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university