Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Vítězství hnutí ANO v českých volbách trhy nevyvedlo z míry

Rozbřesk: Vítězství hnutí ANO v českých volbách trhy nevyvedlo z míry

23.10.2017 9:16
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Výrazné zisky hnutí ANO trestně stíhaného Andreje Babiše a ztráty “tradičních” demokratických stran zatím trhy podle očekávání příliš nevyvedly z míry. Necítí totiž žádné “bezprostřední” nebezpečí. Jinak by tomu podle nás bylo v případě, kdy by se ANO nedokázalo s demokratickými stranami nalevo (Piráti, ČSSD, KDU-ČSL) nebo napravo (ODS, TOP 09, Starostové) vůbec dohodnout a reálně by hrozila koalice Andreje Babiše s nacionalistickou SPD nebo KSČM.

Jinak bude koruna spíš ve světle silných domácích čísel politiku i nadále ignorovat. A zásadnějším impulsem pro ní nakonec v tomto týdnu může být čtvrteční zasedání ECB. Právě nízké sázky na růst sazeb v eurozóně jsou jedním ze dvou klíčových důvodů vysvětlujících, proč do Česka tečou nové “horké peníze”. Tím druhým jsou vylepšující se české tržní sazby, které dělají z koruny jednoduše atraktivnější zboží - implikovaná dvouletá sazba vzrostla za poslední měsíc zhruba o 70 bps (to odpovídá skoro třem hikům ČNB).

Korunu by mohlo ohrozit, kdyby ECB překvapila v tomto týdnu trhy jestřábím tónem. Těžko ale na něco takového po nedávných holubičích výrocích Maria Draghiho sázet. Počítáme sice s tím, že ve světle silného růstu v eurozóně ECB sníží tempo měnové expanze. QE může jet nově tempem 20 až 40 miliard eur (z dnešních 60 miliard). Na druhé straně, a to je důležitější, celý projekt “tisku peněz” natáhne do druhé poloviny roku 2018…, možná až do jeho konce. Navíc zatím nepřipustí ani rychlejší růst sazeb ze záporu do kladných vod. Pokud investoři i po zasedání ECB budou nadále věřit, že růst sazeb do konce roku 2018 je v eurozóně mimo hru, může se koruna pokusit o další rozšíření stávajících zisků.

TRHY

CZK a dluhopisy

Zužování rozdílu mezi oficiálními a tržními sazbami na českém trhu hraje koruně do karet a naopak politika ji zatím nechává klidnou (viz úvodník). I když zůstává podle většiny měřítek výrazně překoupená, nelze vyloučit v nejbližších měsících další příliv “horkých” peněz. Zvlášť pokud ECB na ostře sledovaném zasedání tento týden natáhne politiku měnové expanze do druhé poloviny roku 2018…

Zahraniční forex

Dolar dál profituje z nadějí na postup v otázce americké daňové reformy a daří se mu proti euru. Libra, kterou dostala pod tlak váznoucí jednání s EU, se během pátečního dne otřepala a dokázala své ztráty proti dolaru smazat.

Eurodolar startuje týden z relativně nízké pozice, přičemž bude vyčkávat na dvě důležité události tohoto týdne - čtvrteční zasedání ECB a výsledek amerického HDP za třetí kvartál (v pátek). V případě ECB bude kritické eventuální přehodnocení tempa nakupovaných dluhopisů, resp. jak bude ECB nakoupené dluhopisy reinvestovat.

 

Čtěte více:

Volby v ČR: Úroky, ČEZ či banky je mohou pocítit
20.10.2017 6:11
Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2017 se...
Tomáš Sýkora: Volby jsou důležité pro ČEZ a popoženou růst sazeb. Co koruna? (video)
20.10.2017 14:39
Větší fiskální expanze po parlamentních volbách v Česku je pravděpodob...
Volby pátek ONLINE: Jaké Češi rozdají karty nové Sněmovně a cestě ke vládě?
20.10.2017 15:42
V Česku začaly ve 14:00 volby do Poslanecké sněmovny. Jsou sedmé v his...
Volby ONLINE: ANO má 78 mandátů, těsně prošla TOP09 i STAN
21.10.2017 8:36
Suverénním vítězem letošních voleb do Poslanecké sněmovny je vládní hn...
Volby ONLINE a souhrn: Zeman pověří sestavením vlády Babiše. ANO vybralo předsedu Sněmovny
22.10.2017 23:28
Prezident Miloš Zeman pověří sestavením vlády předsedu vítězného hnutí...
Výsledky O2: Roaming zasáhne ziskovost, hlavní trendy ale odolají (výhled analytika)
23.10.2017 7:47
Tuzemský telekomunikační operátor O2 zveřejní hospodářské výsledky za ...

Váš názor
  • Volako čudné
    23.10.2017 18:25

    proč s takovým správn'ákem a vítězem voleb nechce nikdo nic mít nebo jít do koalice. Žeby zase nějaká kampan' a kolik koblih to bude stát. A proč pan hradní ted' najednou pospíchá, když ještě ve čtvrtek hlásal jak si dá čas na rozmyšlenou.
    Radek
  • Zdá se
    23.10.2017 13:49

    že burzovní Trump efect asi u Babiše nenastane :o))
    Bentley
  •  
    23.10.2017 13:43

    „Vedení ČSSD musí skončit hned. Sobotka, Hamáček, Zaorálek a Chovanec nemají morální právo hovořit za sociální demokracii v rámci povolebního vyjednávání a nesmí pro sebe vyjednávat žádné funkce v Poslanecké sněmovně. Mimořádný sjezd je nutné uspíšit,“ míní pak v závislosti na volebním debaklu ČSSD ústavní právník Zdeněk Koudelka.
    volby
  •  
    23.10.2017 10:32

    Pan Bureš a Dufek z Patrie si opět hrají na politology ? Hlavně nezapomněli zdůraznit , že volby vyhrál politik trestně stíhaný . Myslíte si pánové bankéři , že je lid český tak hloupý a netuší , kdo za kauzou trestního stíhání stojí? Uvědomujete si , že omílání trestního stíhání pana Babiše je pro něj reklamou k nezaplacení ? Ti "nepoučitelní " voliči vystavili vámi milované straně účet a možná jí poslali do opozice . Nějaký čas to tam socanům bude svědčit .
    nevoličANO
    •  
      23.10.2017 10:41

      Trstná činnost Babiše, zatím stojí. Chápu, že to telátka nechápou a věří v mezinárodní komplot, Brusel, Slovensko, česká policie, státní zástupci. Normální člověk chápe, že šlo jednoznačně o dotační podvod a nemusí ani vidět do spisu.
      Velkamedvědice
      •  
        23.10.2017 13:32

        ....proč ho tedy hned nezavřou?....asi nejsou normální...
        keris
        •  
          23.10.2017 15:25

          Musí proběhnout soud.....Babiš nespolupracuje a tvrdí že vše ztratil
          Velkamedvědice
      •  
        23.10.2017 11:12

        Zdali šlo o podvod či nikoli musí vynést pravomocný soud. Ať by byl rozsudek jakýkoliv, nemění to nic na faktu, že Agrofert aj., nejdou s nejvyšší politikou země dohromady. Obrovský střet zájmů je zřejmý. Bohužel, nemáme mechanismy, jak takovým střetům zájmů a možnostmi jejich zneužívání zabránit. Výsledky voleb jsou toho důkazem. Je patrné, že stávající systém není v mnohém dobrý. Voliči si to uvědomují a proto si přejí změnu. Proto ANO, proto Piráti, proto SPD....Ačkoli nad drtivým vítězstvím ANO nijak nejásám, beru ho jako naději na změnu. Je třeba si uvědomit, že tradiční strany jsou letitě zdiskreditovány natolik, že lidé nemají jinou alternativu, než volit nové, nevyzkoušené, ale nadějné. Voliči dobře ví, že starého psa není možné novým kouskům naučit. Proto NE Sobotkům, Kalouskům a všem jim podobným.
        volby
        •  
          23.10.2017 12:55

          ...to tedy znamená, že majitel korporace nemůže být v politice?.....ke střetu zájmů dochází u každého, u babiše snad poněkud více, ale na druhou stranu je jeho majetek ve svěřeneckém fondu....na rozdíl od ostatních...a co se týče jeho trestního stíhání, v povolebním setkání lídrů nověparlamentních stran, kdy se každý předseda prsil čestností apod. a že s trestně stíhaným premiérem do koalice nikdy, vystoupil filip a jednoznačně všechny utřel objasněním zásad českého práva - tedy do vynesení pravomocného rozsudku je se na obviněného pohlíží jako na nevinného - a jako příklad uvedl věru jourovou, která byla dokonce ve vazbě, kde je dnes, to každý ví. a s přihlédnutím k okolnostem trestního stíhání, ze kterého kouká účelovost a za ní vykukuje chovanec se fakt divím např. fialovi, který je takto inteligentní člověk, že tak kategoricky spolupráci a babišem odmítnul...
          keris
          •  
            23.10.2017 13:13

            Střet zájmů je do určité míry možný. Zde však chybí kontrolní mechanismy. A dokud ty zde nebudou, bude každý střet zájmů nebezpečný.
            volby
            •  
              23.10.2017 15:51

              V případě vlády s Babišem je mi blízké stanovisko Pirátů. Do vlády s hnutím ANO by Piráti podle Ivana Bartoše šli jedině tehdy, pokud by v hnutí došlo k zásadním změnám, aby odešli lidé, kteří jsou reálně zaměstnanci Agrofertu". Tomu rozumím a zdá se mi to logické a seriózní ze strany Pirátů.
              volby
      •  
        23.10.2017 10:58

        Bylo by zajímavé zjistit , kolik podobných dotačních podvodů bylo v této republice uskutečněno ( různé hotely s názvem Juniorcentrum atd.atd. ) Babiš to podělal tím , že vstoupil do politiky a převzal sobotkům , kalouskům , chovancům a dalším voliče .
        nevoličANO
        • Kubera
          23.10.2017 13:56

          Kubera: "Říkal jsem to už v minulosti v rozhovorech s vámi, že takové korunové dluhopisy, směnky a podobně jsou pro většinu lidí záhadou a nemohly Babišovi uškodit, stejně jako Čapí hnízdo. Těch máme po České republice asi dvě stě, jen o nich nikdo neví. To byly standardní postupy získávání evropských dotací."
          Bentley
        • dotace
          23.10.2017 11:27

          Bydlím v maloměstě a dotací - nedotací je tu co znám asi dest za hodnotu asi 1 mld. Uvedu jen jeden příklad za všechny. Borec koupil od města bytový dům se šesti byty. Dostal slevu, Šest bytů každý za 100.00,- Kč. Nájemníky vyhodil do dvou let a dostal od EU dotaci na přestavbu na penzion. Na rozvoj příhraničí. Dotace byla jen 15. 000.000,- Kč. dalších 15 dal ze svého.Udržitelnost 10 let. I když bude penzion deset let prázdný má vyděláno 15. mil. Podobně bych mohl pokračovat u soukromé tenisové haly za 200 mil atd. atd.
          nemanic
          • Re: dotace
            23.10.2017 12:31

            Ano podobných podvodů máme v republice mraky ale v případě Babiše byla policie motivováno Chovancem, aby po tom šla. Jistě není to úplně fér, ale je to snad důvod nechat zloděje Babiše na svobodě. Já říkám rozhodně ne. Ideálně ještě začít vyšetřovat Chovance a sebrat odměny policajtům, co stejně horlivě neřeší všechny dotační podvody.
            ..
            •  
              23.10.2017 13:15

              Předlož pravomocné soudní rozhodnutí ze zlodějiny Babiše. To ty tady určuješ kdo je či není vinen?
              volby
              •  
                23.10.2017 13:21

                Úkoluj si svý děti jestli nějaký máš. Zloděj je ten kdo krade ne ten kdo je odsouzen. Jistě právníci to mají jinak, ale já právník nejsem.
                ..
                •  
                  23.10.2017 13:27

                  Právě proto, že nejsi právník, tak se nemotej do věcí, kterým nerozumíš. Babiš není zloděj do doby, dokud toto rozhodnutí nevydá pravomocný soud.
                  volby
                  •  
                    23.10.2017 13:36

                    Jsi funkčně gramotná nebo nerozumíš psanému textu, Moniko? Psal jsem ti ať si úkoluješ vlastní děti, tedy nikoliv mě. Já se do toho nemotám jen prezentuji své názory a rozhodně nehodlám čekat s jejich sdělením několik let než doběhnou soudy.
                    ..
                    •  
                      23.10.2017 13:50

                      § 345 Křivé obvinění (1) Kdo jiného lživě obviní z trestného činu, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta......
                      volby
                      •  
                        23.10.2017 13:56

                        Vidíš můžeš mě zažalovat a stejně tak i orgány policie ČR, která už Babišovi obvinění sdělila. Tvůj problém bude že nedokážeš, že obvinění je křivé, chudinko.
                        ..
                        •  
                          23.10.2017 14:00

                          Ani policie se svým "důkazním materiálem" nemá v kompetenci suplovat pravomocný soud.
                          volby
                      •  
                        23.10.2017 13:53

                        To jako, že ho vyšetřovatel s dohledem státního zástupce " křivě obvinil " ? :-)))
                        MPO
                        •  
                          23.10.2017 13:57

                          Dvojtečka zde obviňuje Babiše ze zlodějiny, aniž by předložil důkazní materiál, na základě kterého by byl Babiš pravomocně soudem uznán vinným.
                          volby
                          •  
                            23.10.2017 14:08

                            To přeci dělá Babiš také a pořád. "Všeci kradnú."
                            MPO
                            •  
                              23.10.2017 14:35

                              Třeba když se nyní dostal Babiš ke "kormidlu", začne s odkrýváním zlodějin z minulosti ve smyslu padni komu padni. Kdoví. Proto možná ta hrůza některých jiných politiků. To však ukáže až čas.
                              volby
                          •  
                            23.10.2017 14:07

                            Proč se obdobně nebiješ za Kalouska, který je opakovaně kdekým (a Babišem opakovaně) nazýván zlodějem. Přitom takový Kalousek nebyl ani nikdy obviněn.
                            ..
                            •  
                              23.10.2017 14:42

                              Co není, může být. Každý může být obviněn. Tuším, že v současné době nejsou Babiš s Faltýnkem obviněni z důvodu výsledku parlamentních voleb. Moc bych si přál, kdyby policie znovu požádala novou sněmovnu o vydání Babiše. Byl bych zvědavý, jak by to tentokrát prošlo a zdali by někteří poslanci převlékli kabáty.
                              volby
        •  
          23.10.2017 11:03

          Jistě, že budou i neodhalené podvody. Ale je normální, že na politiky by mělo být více vidět, plus na sebe sám hloupě upozornil, když tvrdil, že si nepamatuje, na koho bylo hnízdo převedeno. Co nechápu, že se dodnes tvrdí, že převovodové papíry jsou ztraceny....Jako laik nesběhlý v tématu, bych čekal, že za normálních okolností, by měli být i v registru nemovitostí..
          Velkamedvědice
          •  
            23.10.2017 12:23

            Osobně si myslím , že největší zlo jsou nejen evropské , ale jakékoliv d o t a c e . Ty vždy byly a budou podhoubím pro korupci . Nebudou-li dotace , nebudou politici motivováni být u koryta .
            nevoličANO
Aktuální komentáře
06.05.2024
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data