Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krach jednání o německé vládě: Euro oslabuje. Předčasné volby? Konec Merkelové?

Krach jednání o německé vládě: Euro oslabuje. Předčasné volby? Konec Merkelové?

20.11.2017 8:40, aktualizováno: 20.11. 10:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Rozhovory o nové německé vládě v noci na dnešek ztroskotaly. Více než čtyřtýdenní vyjednávání s konzervativní unií CDU/CSU a Zelenými se kvůli přetrvávajícím neshodám rozhodli ukončit svobodní demokraté (FDP). Zástupci CDU a Zelených postup FDP kritizují. Německo nyní zřejmě čekají předčasné volby. Podle některých pozorovatelů by v nich už znovu na kancléřku nemusela kandidovat Angela Merkelová (CDU).

Migrace i ochrana klimatu

O ukončení sondovacích rozhovorů novináře těsně před půlnocí informoval šéf FDP Christian Lindner, podle něhož strany nenašly společnou představu o modernizaci země, ani dostatečnou vzájemnou důvěru. "Je lepší nevládnout, než vládnout špatně," nechal se slyšet obklopen svými spolustraníky.

Čtveřici stran se podle něj nepodařilo vyřešit řadu sporných otázek. Ani nedělní vyjednávání, které bylo dopředu označované za poslední, nepřineslo potřebný posun. Mezi nejspornější otázky patřila migrace a ochrana klimatu.

Ostatní strany vyjednávající o nové vládě podle politika Zelených Jürgena Trittina prohlášení FDP sledovaly v televizi. Trittin i místopředsedkyně CDU Julia Klöcknerová vyjádřili přesvědčení, že svobodní demokraté byli napřerušení rozhovorů dopředu připraveni. Podle Klöcknerové by navíc bylo slušností, aby o neúspěchu rozhovorů informovaly všechny strany společně.

Kritika CDU a Zelených, kteří dnes pochválili Merkelovou za snahu neustále hledat kompromisy, odpovídá informacím, které se z kuloárů objevovaly v posledních dnech. FDP podle nich například v otázce migrace výrazně přitvrdila svůj postoj, čímž podle některých zablokovala možnou dohodu v této otázce.

Euro oslabuje

Euro zahájilo týden poklesem, protože krach jednání o nové německé vládě posílil obavy z politické nejistoty v největší ekonomice eurozóny. Vůči americkému dolaru jednotná evropská měna ztrácí půl procenta na 1,1735 USD, k japonskému jenu klesla až na dvouměsíční minimum.

Vývoj měnového páru EURUSD online:

Merkelová: Bylo se možné dohodnout

Merkelová je přesvědčena, že se konzervativní unie CDU/CSU, svobodní demokraté (FDP) a Zelení mohli dohodnout na vzniku vlády. Rozhodnutí FDP ukončit rozhovory o nové koalici lituje. Uvedla to na noční tiskové konferenci v Berlíně.

"Myslíme si, že jsme byli na cestě, na níž jsme mohli dosáhnout shody," řekla Merkelová obklopena svými spolustraníky. Týká se to podle ní i oblasti migrace, která byla předmětem největších sporů. CDU/CSU podle kancléřky udělala vše pro to, aby vláda mohla vzniknout. Na celoněmecké úrovni by v tomto složení byla první.

O ukončení rozhovorů bude dnes šéfka CDU informovat prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera. 

Předseda CSU a bavorský premiér Horst Seehofer na tiskové konferenci uvedl, že byl během posledního nedělního jednání dlouho přesvědčen, že se nakonec podaří najít kompromis. V řadě témat se podle něj strany výrazně přiblížily a shoda byla nadosah. "Je to škoda," řekl ke kroku svobodných demokratů. Merkelové poděkoval za způsob, jakým vedla rozhovory.

Předčasné volby?

Spolkové republice nyní hrozí předčasné volby, protože sociální demokraté (SPD) odmítají účast na vládě a žádná další koalice nepřipadá v úvahu. I přes dosavadní kategorický postoj sociálních demokratů pozorovatelé očekávají, že se je nyní Merkelová pokusí oslovit a přemluvit k pokračování dosavadní vládní spolupráce.

Pokud se jí to nepodaří, existuje ještě teoretická možnost vzniku menšinové vlády, s níž ale nikdo nepočítá. V dějinách spolkové republiky žádná taková vláda dosud nevznikla.

Nejpravděpodobnější variantou jsou tak nyní předčasné volby, i když si je prakticky žádná z parlamentních stran nepřeje. Jednak by mohly vést k posílení protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) a jednak by stejně nemusely přinést žádné další koaliční možnosti.

Konec Merkelové? Státní krize?

"Je to politické zemětřesení, které uvrhává celý politický systém v Německu a také Evropskou unii do hluboké krize, možná dokonce do státní krize," napsal Christoph Seils na serveru německého politického měsíčníku Cicero.
Podle Seilse se teď Merkelová musí obávat o svou funkci předsedkyně vlády i šéfky Křesťanskodemokratické unie (CDU). Za sečtené pak označil dny Horsta Seehofera v čele Křesťanskosociální unie (CSU), která je sesterskou stranou CDU.

Personální a programové změny ale čekají i další strany, tvrdí komentátor s tím, že Zelení se v případě nových voleb možná znovu do parlamentu nedostanou. Za nejasné považuje Seils to, jak občané vyhodnotí počínání Svobodných demokratů (FDP), kteří koaliční jednání ukončili.

"Šanci posílit zavedený systém stran a obnovit důvěru v politické elity, šanci postavit mosty ve společnosti, jamajské strany (CDU/CSU, FDP a Zelení - pozn. ČTK), ale také SPD (sociální demokracie) propásly," dodal.

Jako "triumf nedůvěry," jenž naruší vážnost celého Německa, vnímá nezdar rozhovorů Armin Käfer z deníku Stuttgarter Zeitung. Vinu za krach jednání nelze podle něj nikomu jednoznačně přiřadit, bezprostřední škody ale prý nejvíce dopadnou na Merkelovou. Místo čtvrtého funkčního období v pozici kancléřky je nyní na odvolání, napsal na serveru listu.

Ifo: Německá ekonomika letos poroste nejrychleji za šest let

Německý institut Ifo zvýšil v pátek výhled růstu německé ekonomiky na letošní rok na 2,3 procenta, dosud počítal s růstem o 1,9 procenta. Německo tak poroste nejrychleji od roku 2011, kdy ekonomiku podpořily masivní státní výdaje po finanční krizi a globálním ekonomickém poklesu. Tehdy se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 3,7 procenta. Silný růst má pokračovat i v příštím roce, uvedla agentura Reuters.

Ekonomický růst nyní táhnou výdaje spotřebitelů, kterým pomáhá rekordně vysoká zaměstnanost, mírná inflace a mimořádně nízké náklady na úvěry. V posledních měsících k růstu výrazně přispěly také vývoz a investice firem do vybavení. Pozitivní jsou také zprávy o růstu daňových příjmů a přebytku státního rozpočtu.

Německý statistický úřad minulý týden uvedl, že ekonomika ve třetím čtvrtletí zrychlila mezičtvrtletní růst na 0,8 procenta z 0,6 procenta v předchozích třech měsících. Největší evropskou ekonomiku táhly především export a investice. V meziročním srovnání pak ekonomika vzrostla o 2,3 procenta.

Vláda podle odhadu z minulého měsíce očekává, že HDP v letošním roce stoupne o dvě procenta. Příští rok se má zvýšit o 1,8 procenta.

(Zdroj: DPA, ČT, čtk, foto Pixabay)

 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Odhad výsledku německých voleb: Merkelová 33 %, Schulz 20 %, AfD 13 %. Sledujeme ONLINE
24.09.2017 10:59
Výrazné změny na německé politické scéně přinesly dnešní parlamentní v...
Nuda versus populismus. Němci asi znovu zvolí Merkelovou
21.09.2017 7:12
Jak je možné, že v době, kdy populisté na řadě míst převracejí zaveden...
Čtvrté vítězství Merkelové v parlamentních volbách v Německu. Sestavit vládu nebude lehké
25.09.2017 7:59
Nedělní parlamentní volby v Německu vyhrála konzervativní unie CDU/CSU...
Rozbřesk: Pyrrhovo vítězství Angely Merkelové. Jaká bude reakce trhů?
25.09.2017 9:34
Angela Merkelová bude po čtvrté kancléřkou, dohodnout koalici ale nebu...
Německá ekonomika zrychlila čtvrtletní růst na 0,8 procenta
14.11.2017 8:28
Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí zrychlila růst na 0,8 procenta z...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení