Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co si centrální banky myslí o kryptoměnách

Co si centrální banky myslí o kryptoměnách

06.12.2017 12:22, aktualizováno: 6.12. 12:32
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Aktualizováno

Osm let existence bitcoinu stačilo na to, aby si centrální banky po celém světě začaly všímat potenciálu virtuálních měn. A také jejich nevýhod. Pozornost se přitom upíná dvěma směry. Prvním je rapidní nástup virtuálních měn a otázka, zda či jak na něj reagovat. Kromě toho se ale centrální bankéři ptají i na to, zda nepřijít s vlastní, oficiální verzí. Vývoj v této oblasti sleduje i Česká národní banka. Bitcoin, jehož cena trhá historické rekordy, ani jemu podobné systémy ale za elektronickou měnu nepovažuje.

Spojené státy: Otázka soukromí

Člen měnového výboru a nadcházející předseda Fedu Jerome Powell letos prohlásil, že kritickými budou „řízení a management rizika“. Podotkl také, že bitcoin není ani nadále prost technických obtíží. Pokud jde o případnou kryptoměnu centrální bank, zde by podle Powella mohlo být problémem zajištění soukromí. Prezident Federální rezervní banky v New Yorku William Dudley nicméně nejnověji uvedl, že Fed uvažuje o vytvoření vlastní digitální měny, jakkoli on sám bitcoin považuje spíše za "spekulativní aktivitu" a nikoli za stabilní prostředek pro uchování hodnoty.

Eurozóna: Tulipánová horečka?

Evropská centrální banka několikrát zatroubila na poplach před tím, co označuje za nebezpečí investic do digitálních měn. Viceprezident ECB Vítor Constâncio v září prohlásil, že bitcoin není měna, ale tulipán. Jen pro připomínku, jde o odkaz na spekulativní bublinu, která se vynořila (a splaskla) v 17. století v Nizozemsku. Prezident ECB Mario Draghi nedávno uvedl, že dopad digitálních měn na ekonomiku eurozóny má svoje limity. Také uvedl, že monopol na peníze, který mají centrální banky, tyto měny nijak neohrožují.

Čína: Doba uzrála


Čína to řekla jasně: Centrální banka má nad kryptoměnami plnou kontrolu a podmínky jsou podle jejího názoru vhodné na to, aby si technologie osvojila také. Čínské komunistické úřady říkají, že díky digitálním měnám by bylo možné zpřísnit kontrolu měn, a tým pro vývoj digitální státní měny vznikl v Číně už před třemi lety. Země ale rovněž zasáhla proti soukromým emitentů digitálních měn a zakázala obchodování s bitcoinem na burzách. Oficiální datum uvedení digitálních měn do oběhu navíc stále chybí.

Japonsko: Záležitost studujeme

Guvernér japonské centrální banka Haruhiko Kuroda v říjnu prohlásil, že jeho banka žádný plán vydávat digiměny aktuálně nemá. Je ale důležité vědět toho o nich víc. „Vydat do oběhu digitální měnu centrální banky je stejné, jako by centrální banka umožnila komukoli přístup do svých účtů,“ uvedl také Kuroda.

Německo: Spekulativní hračka

V Německu platí spousta lidí pořád raději hotově a německá Bundesbank si virtuálních měn všímá obzvláště pečlivě. Bitcoin je „mnohem víc spekulativní hračka než forma placení,“ prohlásil v září člen její rady Carl- Ludwig Thiele. Mimo to ale banka zároveň zkoumá, jaké by bylo případné uplatnění technologie blockchainu, tedy veřejné databáze všech transakcí s danou měnou, v platebních systémech.

Británie: Potenciální revoluce

Guvernér Bank of England Carney zmínil kryptoměny jako jeden z prvků potenciální „revoluce“ ve financích. Technologie, kde by byl základním kamenem blockchain, prý může být „velkým příslibem“, pokud jde o schopnost centrálních bank chránit se před kybernetickými útoky a pokud jde o změny ve způsobu, jakým se dnes odehrávají platby. BoE má ale k vytvoření digitální verze libry nadále daleko.


Kanada: Podobnost s aktivem

Kryptoměny nejsou skutečnou formou peněz, ale aktivem nebo cenným papírem, a tímto způsobem by se s nimi mělo nakládat, uvedla druhá viceguvernérka Bank of Canada Carolyn Wilkinsová, která stojí v čele výzkumu kryptoměn. Podobně jako jiní ale vnímá technologii blockchain jako slibný nástroj k tomu, jak finanční systém ještě více zefektivnit.

Česká republika: Krypto"měny" nejsou peníze. Vývoj v blockchain ale sledujeme

ČNB svůj pohled na právní povahu kryptoměn zveřejnila již před třemi lety. Bitcoin ani jiné jemu podobné systémy podle zákona o platebním styku bezhotovostní peněžní prostředky ani elektronické peníze nejsou. Vývoj v technologii blockchain ale regulátor sleduje a podílí se na aktivitách Evropské centrální banky, které zkoumají využitelnost této technologie pro platební systémy a jiné infrastruktury finančního trhu. „V současnosti se nezdá, že by tato technologie byla dostatečně vyspělá pro takové využití,“ uvedla na dotaz Patria.cz mluvčí banky Denisa Všetíčková.

Národní banka sleduje i debaty o možnosti vydávání vlastních digitálních měn centrálními bankami. „Jedná se o teoretické a předběžné úvahy o tom, jak by mohla fungovat měnová politika a bankovnictví v případě, že by centrální banka veřejnosti a všem firmám, nebo omezenějšímu okruhu nebankovních společností nabídla nějakou formu digitální obdoby hotovosti,“ podotkla Všetíčková. Otázkou je, jaké by byly případné dopady na hospodářský cyklus nebo finanční stabilitu. Také se zjišťuje, zda by výhody převážily nad nevýhodami.

Banka pro mezinárodní platby (BIS): Nelze to ignorovat

Podle centrální banky centrálních bank, za kterou se Banka pro mezinárodní platby často označuje, nemohou tvůrci politik nárůst kryptoměn ignorovat. A pravděpodobně budou také muset zvážit, zda by dávalo smysl, kdyby někdy v budoucnu vydali svoji vlastní. Jednou možností je měna, jejíž jednotky by byly směnitelné za hotovost a které by vydávala pouze centrální banky. Nedořešená je ale otázka soukromí, kdy by mohly nastat potíže. Do problémů by se mohly dostat také komerční banky, před kterými by se mohla vynořit hrozba v podobě nedostatečných vkladů. Navíc by se prý mohla zvýšit šance runu na banky.

A co na to bitcoin?

Bitcoin si těchto obav na straně regulátorů ale nevšímá, soudě alespoň podle raketového růstu jeho hodnoty. Ta dnes pokořila další rekord, když na obchodní platformě BitStamp překonala hranici 12.000 dolarů. Bitcoinu pomáhá očekávané zavedení termínových kontraktů: Společnost CBOE Global Markets, vlastník chicagské opční burzy Chicago Board Options Exchange, chce uvést první kontrakt na trh již koncem týdne, píšou německá média. Burzovní operátor CME Group se k ní připojí 18. prosince. Prostřednictvím termínových kontraktů se bitcoiny stanou lépe obchodovatelnými pro institucionální investory. Historický vývoj ceny bitcoinu ukazuje graf níže:

bit


Zdroje: Bloomberg, ČTK, ČNB, CoinDesk

 
 
 

Čtěte více:

Končí bitcoinová párty? Oslabení kryptoměně pomůže, říkají analytici
13.11.2017 12:13
Hodnota tzv. kryptoměny Bitcoin v posledních dnech ztrácí lesk a připo...
Otevře futures Bitcoinu dveře kryptoměně do velkého světa investic?
15.11.2017 13:41
Futures Bitcoinu. Finanční derivát se má začít obchodovat už druhý týd...
Čína chce svůj „Bitcoin
24.11.2017 7:11
Ruch kolem tzv. kryptoměn nyní neustává. Stojaté vody sice rozčeřil v ...
Bude Bitcoin na 10 000 dolarech za hodiny nebo dny?
27.11.2017 10:25
Cena tzv. „cryptocurrency“ Bitcoin se dostala nad další magickou hodno...

Váš názor
  •  
    06.12.2017 18:05

    https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-12-04/the-next-big-short-hedge-funds-prepare-to-trade-against-bitcoin
    eple
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení