Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie s 200 % zisky a jednoduchý důkaz bitcoinové bubliny

Akcie s 200 % zisky a jednoduchý důkaz bitcoinové bubliny

30.11.2017 19:11

Největším akciovým přeborníkem letošního roku je z technologického sektoru společnost Square. Akcie této firmy, která se zaměřuje na mobilní/internetové platební systémy, si připisují více než 200 %. A vypráví zajímavý příběh, který jde daleko za hranice této konkrétní společnosti. Podívejme se na něj.

Jak ukazuje následující tabulka, Square není žádným gigantem, v roce 2016 generoval tržby ve výši 1,7 miliard dolarů. Není dokonce ani firmou ziskovou – prodělával již na provozní úrovni. Nabídnout může ale komoditu, za kterou je určitá skupina investorů ochotná hodně platit: Růst, vize, potenciál, příběh. Je to vidět i na tom, že v roce 2014 dosahovaly tržby firmy jen 850 milionů dolarů:

001

Zdroj: Morningstar

Současný fundament tedy určitě není faktorem, který by stál za zmíněným posilováním akcie. Jak je konec konců patrné ze spodních řádků výše uvedené tabulky, firma není schopna generovat pozitivní volné cash flow – její provozní tok hotovosti nepokrývá investice a Square tudíž znatelně navyšuje své závazky. Vše samozřejmě ve vidině toho, jak se v budoucnu současné investice zúročí. Na podobném modelu není nic výjimečného, jde „jen“ o to, zda se příběh skutečně naplní a zda se tak stane dříve, než se kapacita rozvahy vyčerpá. Vše to pak je samozřejmě hodně náchylné a citlivé na posuny ve víře a v náladách. Což se dobře ukázalo toto pondělí, kdy akcie oslabila o celých 14 % poté, co u ní jeden z analytiků snížil doporučení.

Investoři si nyní cení akcií Square natolik, že jejich celková tržní hodnota dosahuje asi 15 miliard dolarů. To implikuje některé úsměvné násobky, které jsou ovšem s ohledem na příběhovost akcie v podstatě irelevantní. Stejně bych ale rád poukázal na to, že 15 miliard dolarů kapitalizace by bylo ospravedlněno například konstantním tokem hotovosti směřující k akcionářům ve výši 1,2 miliard dolarů ročně. Ano, nejde o překlep: Současná kapitalizace odpovídá stavu, kdy firma bude každý rok dávat akcionářům stejnou částku, jakou ještě minulý rok generovala na tržbách. Ze Square by se tedy musela státá společnost dosahující asi třetinové velikosti MasterCard.

Bezesporu tu tedy je řeč o značném optimismu a to nás přivádí ještě k jedné, podstatné věci: Osud Square a jeho akcií začal být notně propojen s osudem aktiva, které se v posledních týdnech a dnech hřeje na výsluní zájmu – bitcoinu. Můj pohled na prudký růst jeho ceny není nijak objevný: Vykazuje nejednu známku bubliny a proto je podle mne pro nespekulanty relevantní zejména to, jak moc již je bitcoin provázán se zbytkem finančního systému. Tedy nakolik představuje systémové riziko až/pokud nastane propad jeho hodnoty.

Právě akcie Square je jedním ze střípků, které ukazují, že provázanost tu již je znatelná. Investoři se v tomto konkrétním případě těší, že Square rozšíří své platební systémy na bitcoin a pokud bychom se oddali snům, mohla by tato symbióza pomoci oběma. Proti této tezi stojí ovšem nejeden argument a já bych zde na závěr rád zmínil jeden zásadní:

Celá bitcoinová horečka ve svém jádru stojí na víře, či přání, že jednou se toto aktivum stane široce používanou alternativou k měnám tradičním (mimochodem v tomto smyslu je bitcoin mnohem více „fiat“, než třeba naše koruna). Pokud se ale nějaké aktivum má stát úspěšnou měnou, musí mít jednu základní vlastnost a tou je dosti nízká volatilita jeho hodnoty. A to je to poslední, čím by se bitcoin mohl chlubit. Nic na tom nemění fakt, že jeho obrovská volatilita se již nějaký čas pojí s trendovým růstem.

Jinak řečeno, současná bitcoinová horečka je sama tím nejlepším důkazem, že jde o bublinu (v tomto se bitcoin rozhodujícím způsobem liší od jakéhokoliv jiného bublinovatého aktiva minulosti i současnosti). Faktického úspěchu bitcoin dosáhne jen v případě, kdy o něj nebudou spekulanti jevit valný zájem. To vše ovšem neznamená, že si jej nemohou ještě měsíce, či roky nadšeně přehazovat za neustále rostoucích cen z ruky do ruky.

Já jen budu doufat, že to nepovede k dalšímu prorůstání bitcoinu s finančním systémem (čemuž ale asi nezabráníme). A budu sledovat, jak se snažíme uspořit každé kilo emisí sporným prosazováním plynomobilů a uhlomobilů, zatímco absurdní těžba dalších a dalších kryptoměn do sebe bude nasávat stále více a více energetických zdrojů (viz i „Cibulky, nebo jedničky a nuly. Lidská chamtivost si nevybírá“).

 

Čtěte více:

Duy: Narazíme na nabídkovou stranu ekonomiky, ale vše může dopadnout nad očekávání dobře
29.11.2017 16:37
Americká ekonomika v posledním roce bezesporu přidala na rychlosti a n...
Technologická valuační detektivka
29.11.2017 19:12
Mezi akcie velkých technologických společností, které letos dávají na ...
Smíšené obchodování za oceánem
29.11.2017 22:00
Dnešní den za oceánem byl velmi bouřlivý, alespoň co se technologickéh...
Sněmovna posílá do schvalování rozpočet 2018 se schodkem 50 miliard korun
30.11.2017 9:26
Sněmovní rozpočtový výbor dnes doporučil Sněmovně schválit v prvním čt...
Volatilita Bitcoinu se zvětšuje, během dvou dnů zaznamenal 4x změnu o více než 10 %
30.11.2017 12:07
Kryptoměna Bitcoin včera zažívala další rally, tentokrát na čerstvou m...

Váš názor
  • eTolar
    01.12.2017 10:44

    Taky jsem chtě naskočit do Bitcoinové bubliny. 2 hodiny jsem vyplňoval formuláře pro jednu burzu, kterou mi doporučila peněženka a když nakonec po mně chtěl VŠECHNY výpisy z bank. účtu, tak jsem to vzdal. Uvažuju takhle: Jde o procentuální zisk nebo ne? Hledal jsem něco co stojí pár halířů, protože vzrůst o dalších pár halířů je zisk 100% a našel jsem akci nějakých brněnských a pražských IT firem: eTolar Tak teď mám 50000 eTolarů za celkem 75 korun. Za rok uvidím.
    Detective
    • Re: eTolar
      01.12.2017 19:42

      Souhlasím s tebou. Já si nakoupil 300.000 eTolarů bratru za pouhých 450 korun a budu čekat. Vypadá to na úplně nový projekt, takže jsme asi jedni z prvních. Tak třeba se zadaří. Ale hlavně: líbí se mi ta jednoduchost a rychlost- mají to vymakené....
      JUNAK
  •  
    30.11.2017 21:15

    Jednoduchý dukaz bubliny = Jinak řečeno, současná bitcoinová horečka je sama tím nejlepším důkazem, že jde o bublinu. Hezky poskládané nesmysly
    fajtli
    • A co uchovatel hodnoty?
      01.12.2017 1:42

      Nebudu se hádat, zda v současné době bitcoin vykazuje příznaky přepáleného růstu. Ano ukazuje. A ano, původní představa byla platidlo, ale víc a víc se ukazuje, že Bitcoin může spíše velmi dobře sloužit jako úschovna hodnoty. Omezený počet mincí v oběhu, vysoká inheritní bezpečnost samotného systému, vzrůstající důvěra, prakticky nulové skladovací náklady, extrémně jednoduchý přesun kamkoliv na světě. Opravdu v tom nespatřujete žádnou hodnotu?
      Hobbit
      • Re: A co uchovatel hodnoty?
        01.12.2017 11:09

        To patřilo autorovi článku
        Hobbit
      • Re: A co uchovatel hodnoty?
        01.12.2017 1:43

        To patřilo autorovi článku
        Hobbit
        • uchovatel hodnoty?
          01.12.2017 7:37

          Ohledně funkce uchování hodnoty se na to dívám velmi, velmi zjednodušeně následovně: Nakolik může nemateriální/nehmotné aktivum "uchovat" materiální hodnoty (protože o duchovních hodnotách tu nehovoříme)? Tato jeho schopnost je dána jen vírou v tuto jeho schopnost - dobrovolnou, či prosazenou zákonem/vnější silou. Takže bitcoin a sol. se mohou stát masivním úspěchem i v této oblasti uchování hodnoty, nebo mohou zkolabovat jako domeček z karet. Pointa mého příspěvku je ale v poukázání na jakýsi paradox digitálních měn - čím větší zájem spekulantů o ně, tím menší pravděpodobnost faktického úspěchu tohoto aktiva (jako měny, či stabilního uchovatele měny).
          JS
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data