Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Experti: Poslední duel Zeman - Drahoš skončil remízou

Experti: Poslední duel Zeman - Drahoš skončil remízou

26.01.2018 8:26
Autor: ČTK

Debata prezidentských kandidátů Miloše Zemana a Jiřího Drahoše v České televizi necelý den před otevřením volebních místností pro finále volby nové hlavy státu se nesla v klidnějším duchu než jejich předchozí duel v televizi Prima. Oba uchazeči o prezidentské křeslo se v odpovědích na otázky většinou vyjadřovali k tématům, které komentovali už dřív, mnohdy opakovaně. Odborníci vesměs míní, že televizní duel skončil remízou. Podle českých médií se Drahoš výrazně zlepšil. Většina médií pak chválí výkon moderátorky Světlany Witowské.

Druhou společnou debatu kandidátů sledovalo v České televizi v průměru 2,6 milionu diváků. Jejich průměrný počet byl zhruba o 400.000 vyšší než při první diskusi Zemana a Drahoše, kterou odvysílala v úterý televize Prima.

Od prezidentských kandidátů v České televizi překvapivé odpovědi většinou nezazněly. Drahoš se snažil poukazovat na Zemanovy chyby z minulosti, mluvil o éře opoziční smlouvy, spojení kmotrů s politikou a o "papaláštví na Hradě". Současný prezident naopak zdůrazňoval politickou nezkušenost svého protivníka. "Politika je řemeslo, které se musí dlouho učit," podotkl. Drahoš ale později oponoval tvrzením, že není žádný politický nováček a Zemanovu politickou zkušenost by mít nechtěl.

Zeman a Drahoš se v debatě přenášené z dvorany pražského Rudolfina neshodli například v pohledu na aspekty všeobecného referenda nebo na situaci na Krymu. Oba ale svorně uvedli, že by nezastavili trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO), který čelí obvinění v případu Čapí hnízdo. Řeč se stočila také třeba na kontroverzní spolupracovníky obou kandidátů, konkrétně na Zemanova kancléře Vratislava Mynáře a Drahošova někdejšího šéfa kampaně Jakuba Kleindiensta.

V komornějším prostředí pražského Rudolfina se moderátorka Světlana Witowská nemusela potýkat s hlučným publikem, oba kandidáti si mohli vzít do publika po třech desítkách stoupenců. Zeman a Drahoš odpovídali nejprve na dotazy moderátorky a následně šéfů Sněmovny a Senátu Radka Vondráčka (ANO) a Milana Štěcha (ČSSD) i veřejnosti. V závěru pak Witowská četla dotazy, které na svého protivníka připravili sami kandidáti.

Drahoš byl oproti předchozímu duelu podle oslovených odborníků útočnější. Pokoušel se častěji brát slovo i oponovat Zemanovi, aktivnější byla i moderátorka. Zeman působil podle expertů seriózněji, občas se dostával do defenzivy a ke konci diskuse působil unaveně.

Zeman si v debatě dvakrát vypomohl nahlédnutím do podkladu, vždy šlo o číselné údaje týkající se třeba počtu zahraničních cest či podnikatelských delegací. Své proslovy vždy jinak pronáší spatra. Drahoš využil podklad při citaci z výroční zprávy Bezpečnostní informační služby. Zeman si také nasadil brýle, které na veřejnosti jinak nenosí.

Drahoše přišli podpořit do Rudolfina třeba jeho bývalí protikandidáti Marek Hilšer a Michal Horáček, herečka Anna Geislerová a umělecký šéf Hradišťanu Jiří Pavlica. Zemanovi z publika fandil další z protikandidátů Petr Hannig, hudebník František Ringo Čech nebo režisér Zdeněk Troška.

Zatímco před začátkem pořadu čekalo před Rudolfinem několik desítek Zemanových stoupenců, kteří ho hlučně přivítali, po skončení přenosu naopak Drahoše očekávaly desítky jeho sympatizantů. Drahoš byl s debatou spokojen. Moderátorku chválil stejně jako Zeman už na konci přímého přenosu. Ocenili ji i další politici.

Drahošův výkon v debatě vyzdvihli zejména politici lidovců a TOP 09, tedy stran, které ho před druhým kolem voleb podpořily. Naopak jeden ze Zemanových stoupenců v ČSSD Jaroslav Foldyna tvrdí, že Drahoš vsadil všechno na agresivitu. Podle předsedy hnutí SPD Tomia Okamury byl Zeman v České televizi v nepřátelském prostředí.

Úterní televizní duel v televizi Prima z Hudebního divadla Karlín v Praze se uskutečnil za účasti několika set diváků. Publikum debatu výrazně ovlivnilo hlasitými projevy.

 
 
 
 

Čtěte více:

Zemana vyzve Drahoš. Stojí za ním Fischer, Hilšer, Horáček, Topolánek i Kulhánek... online na Patria.cz
13.01.2018 20:51
Českým prezidentem zůstane Miloš Zeman, nebo ho vystřídá bývalý předse...
Paradox voleb. Média předpovídají napínavý duel Drahoš - Zeman
15.01.2018 11:23
Nejisté vítězství Miloše Zemana a těsný souboj mezi ním a bývalým před...
Trhy mohou v úvodu silně růst. Zeman: Babiše jmenuji, i když prohraji
23.01.2018 8:59
Evropské burzy by po zahájení mohly silně růst: akciové futures přidáv...
Tisk: První debata patřila spíš Zemanovi, Drahoš se ale nedal
24.01.2018 11:26
Miloš Zeman se v první prezidentské debatě, kterou v úterý hostila TV ...

Váš názor
  • Tady je vysvětlení, proč Zeman vyhrál
    28.01.2018 16:51

    http://prima.iprima.cz/partie/28012018
    TomAtom
  • ... orwellovština
    28.01.2018 16:34

    ... Západ dokonale ovládl jazyk, jak varoval Orwell. A nazývá to své šaškování liberalismem a multikulturními hodnotami. Rovnou sděluji, že mi tenhle jejich liberalismu, tahle jediná povolená pravda, a multikultulturní hodnoty, lezou krkem. A vcelku chápu voliče Zemana.
    bitcoin 50000$
    • Re: ... orwellovština
      28.01.2018 17:18

      Cože cože ? Nějaké nové vyjádření Západu které neznám ???
      Bentley
      •  
        28.01.2018 17:22

        ... ne-ne, nikoli, pořád totéž, už desítky let. Sociální inženýství, uhlazená totalita.
        bitcoin 50000$
        • K tomu
          28.01.2018 17:48

          bych ještě dodal pocit jakési vlastní "nadlidskosti" a absolutní ztrátu vnímání reality života běžných lidí
          el mrcoch
          • Re: K tomu
            28.01.2018 18:10

            oni toho nikdy nenechají. v okamžiku kdy přijmeme euro, uprchlíky a posuneme další pravomoci do Bruselu, tak jsme skončili.
            Bentley
  • Proč
    28.01.2018 11:34

    mně nepřekvapuje, že kultivovný Zeman v besedách, slibující, že už nebude nafoukaný, bude skromný okomentoval vítěztví vzkazem "pražské kávarně" shut up. Takže 48,7 procent voličů má prý pět led držet hubu...Tuto polovinu voličů nazval jako skupinu sebe se navzájem ujištujících neúspěchných lidí. Opravdu prezident pro všechny....A důkaz, že lež zůstane lží, i když ji volí 51, 3 procenta.. osobně lituji lidi, které vyměnili pětiletou zkušenost za dvě besedy
    Velkamedvědice
    • Re: Proč
      28.01.2018 13:45

      Polovina voličů Dr.volila jenom proti Z. To je špatně. Jejich kandidát byl prostě slabý. A všichni proti Z. zase přitvrdí. Žádné smíření. Nemají si co vyčítat. A Horáček dneska palec hore. Přečti si co řekl. A hlavně uz nebrecte. Z přežijeme a Dr. by žádná výhra nebyl. Treba se objeví brzy někdo lepší.
      el mrcoch
      •  
        29.01.2018 0:06

        Souhlasim... btw, Zedovi davam max. do zni.
        Hruškovec přelahodný
      • Horáček:
        28.01.2018 17:20

        "Společnost je rozdělená, byla by ale stejně rozdělená, i kdyby vyhrál těsně pan profesor Drahoš. To není jenom tím, že by nějací politici ji uměle rozdělovali. Trochu tomu asi přispívají. Je tady něco sociologicky zajímavějšího, společnost je přirozeně rozdělená. Proto zřejmě nebyla moudrá sázka na člověka, jehož programem byl jen klid, smíření a sjednocení. Je zjevné, že vlastně taková objednávka není. Tady je objednávka na silného lídra."
        Bentley
        • Re: Horáček:
          28.01.2018 17:24

          ... ale jdi. Třetině je to jedno, třetina nevěří mainstreamu, třetina chce bůhvíco.
          bitcoin 50000$
      •  
        28.01.2018 14:10

        Nemíním nijak komentovat plky o tom, že brecím. Vzkat držte huby mně jako výzva ke smíření, zvýšená skromnost , úcta k oponentům a velkorysost k slabšímu neprijde. Jakýkoliv slabší kandidát je lepší jako hrobost, buranství, chlast a odcházející energie. Nicméně budu respektovat, že nás dva dělíš do dvou taborů a vyhovím Ti a Tvému prezidentovi a psát sem už nebudu. Snad Tě tím uspokojím. Tvůj prezident o 48,5 procenta voličů nestoji. Ok. Jiný názor je zakázán ..Holt je tady 48 procent lidi onálepkovaných jako vitači a kolaboranti. Uźij si vítězství v jehoż dusledku budou podaní na sebe plivat po 25 letym vedením téhoż hnoje. Správně tvuj prezidnet označil polovinu národa za intelektuálně slabší, třetinu za idi.ty,kazdeho sedmeho za alkoholika a dem.nta. Netřeba měnit zahnívající poměry. A osobní poznámku kamaráde, Havel termín humanitární bombardování nikdy nevyslovil a útok na Jugoslávii podepsal Zeman. Sbohem. Krásnou neděli a 5 let v podrazecha lžich. Vitězství Zemana mné nevzrusilo , jeho první vz j az nepřekvapil ale z reakce vítězů na sociálních sítí je mi blivni. Ale jo , shut up vím...tak seod toho humusu moc nezašpin.
        Velkamedvědice
        •  
          28.01.2018 16:52

          ... je triviálně samozřejmé, že polovina národa je intelektuálně podprůměrná. To je hol definice pojmu průměr, půlka je pod, půlka je nad. To má pan Cyril Höschl naprostou a nikterak překvapivou pravdu. Citát zde (upraveny některé lékařské termíny, aby to prošlo): „Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je bilní-de nebo mentní-de nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. Těmto lidem, a je to polovina národa, uniká mnohotvárnost a mnohoznačnost světa, a co z tohoto světa v jejich očích zbývá, lze rozdělit na celkem jednoduché, většinou protipólné elementy. Někdy se tomu říká černobílé myšlení. (Karolinum, 1991)“
          bitcoin 50000$
          •  
            28.01.2018 23:59

            Bud zdrav... inu, to je ale aplikovatelne na jakykoli narod, nejen na ten nas... ;)
            Hruškovec přelahodný
            •  
              29.01.2018 0:10

              ... zdrávas. Ano, to máš pravdu.
              bitcoin 50000$
        • O))
          28.01.2018 14:30

          Ok, čekal bych jinou reakci,ale budiž. V tom mj. vidím celý problém toho tzv. rozdělení. Oni se to nejspíš hodí. Ale to je na delší debatu. Zdar Ty jiný tábore. A Z. není můj kůň, je to prezident země kde žiju a nehodlam ji opustit ani brečet že žiju ve špíně.
          el mrcoch
          • Re: O))
            28.01.2018 15:31

            No psal si , hlavně nebrečte, čímž si demonstroval, že se nacházíš mimo jakousi skupinu ubrečených, kterou prezentuju... No já tomu říkám občanský postoj, slovy velkovůdce nou shut up...Rozdíl, je zásadní. Drahoš se ve své kariéře nemá za co stydět. Dramaturgie evidentně vyšla...hnůj dělali Zemanovi poskoci, ukradl výsledky nacistů a zveřejnil jako svoje. vítač, iluminát, svobodný zednář, eurohujer, pedofil, stbak...Zeman slu?ný pan.co se ani z křesla nepostaví. Počty lżí u debat nokoho nezajímali.A Drahošovi zase nesedla.kůže rychlovlka, kdy zkusil dělat Zemana. A jistě, pro mne to bylo refendum. Pořád mezi zdejšimi rychlokřestany vítězí egoismus a primitivní pudy..Vždyť jsme jenom lidi ne..Kdoby něco nešlohnul, neojel holku kamaráda nebo se dělil , byl schopen kompromisu. Křestani żijí jenom jednou, że https://www.youtube.com/watch?v=T7JMnXTr7G4
            Velkamedvědice
            •  
              28.01.2018 16:20

              ... paní Eliška Hašková Coolidge Zemana podporovala a zastává se ho. Čím si to vysvětluješ?
              bitcoin 50000$
  • Zamyšlení
    28.01.2018 9:03

    se kterým můžete, ale nemusíte souhlasit. https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prazska-honorace-stale-nepochopila-V-mediich-jela-silena-propaganda-horsi-nez-Rude-pravo-a-stejne-to-nefungovalo-Klara-Samkova-pro-PL-shrnuje-viteze-a-porazene-voleb-nepotesi-Andreje-Babise-522033
    ZYX
  •  
    28.01.2018 8:07

    V první chvíli mě malinko zarazila přítomnost Okamury vedle nově zvoleného prezidenta při jeho povolebním proslovu. Pozorný divák si také jistě všiml, že Okamura seděl hned v první řadě mez podporovateli Zemana při TV duelech. Poté jsem si uvědomil, že to byl právě Okamura, jenž byl na Hradě v předvečer uzávěrky nominací na prezidentskou kandidaturu. Byl to právě Okamura, který do poslední chvíle zvažoval svoji kandidaturu a až po této návštěvě Zemana oznámil, že nehodlá kandidovat. Pokud by učinil opačně, přišel by nově zvolený prezident o půl milionu hlasů voličů SPD a tím také o prezidentské vítězství. Prezident to mimo jiné ocenil tím, že Okamurovi nabídnul tykání.
    ZYX
    • Velmi hezký postřeh
      28.01.2018 13:29

      a je dobré vidět, že Andrej v TOP Hotelu nebyl. Andrej to totiž začal hrát na 2 strany a to je pozice zbabělce. Buď se vzpamatuje nebo půjde z kola ven.
      Bentley
  • Mam pocit ze nick kerisje bud vtipalek
    28.01.2018 2:13

    Nebo to ma v hlave uplne vybouchane...
    martík
  •  
    27.01.2018 23:55

    Zeman také odhadl, že proti jeho zvolení bude vystupovat takzvaná pražská kavárna, což je termín, jímž jsou označováni prezidentovi kritici. Podle Zemana je pražská kavárna „společenství sebeutvrzujících se lidí, kteří toho v životě mnoho nedokázali”. No nejni ten náš Milda roztomilej?:)
    STX
    •  
      28.01.2018 1:46

      Prazska kavarna je sebranka jak chemik min fin,slafenberg a humanitarni bombardista a jini vymatlanci.... co delaji z chudaku jeste vetsi chudaky a zvesela tuneluji a kradou....pripadne notoricky revoltuji.... nicmene cesi jsou narod alkoholiku a xenofobu proto vyhral viroza...
      martík
  • ... našemu prezidentovi
    27.01.2018 23:52

    https://youtu.be/ZElw2LPHQl8
    bitcoin 50000$
  • ... a teď tu naši
    27.01.2018 22:55

    https://youtu.be/Sy1K9U4MJkg
    bitcoin 50000$
    • ... optimismus do žil bych se konce žití dožil
      27.01.2018 23:16

      ... v té mé milované a zkoušené zemi. https://youtu.be/Fk9O4-E4jl8
      bitcoin 50000$
  • Ahoj Rupe,
    27.01.2018 22:35

    sím tě nevíš proč odešel martik z kurzu.cz sem? :o)
    Lišák
    • Re: Ahoj Rupe,
      28.01.2018 1:50

      Lidacku martik z kurzu nikdy neodesel na patrii neb na patrii pise 18 let rup te vidi na privazku hako hejla a ty mu to zeres :-)))
      martík
    • Re: Ahoj Rupe,
      27.01.2018 22:38

      ... taky čau. Myslím že proto, protože v době jeho odchodu tam chcípl pes. No, a on si chodí na fórum pokecat.
      bitcoin 50000$
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university