Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Paradox voleb. Média předpovídají napínavý duel Drahoš - Zeman

Paradox voleb. Média předpovídají napínavý duel Drahoš - Zeman

15.01.2018 11:23, aktualizováno: 15.1. 11:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Nejisté vítězství Miloše Zemana a těsný souboj mezi ním a bývalým předsedou Akademie věd Jiřím Drahošem ve druhém kole prezidentských voleb, velký paradox voleb či možná nadcházející změna ve funkci hlavy státu. Tak komentují tuzemská i zahraniční média výsledek prvního kola prezidentského klání v Česku.

V něm s náskokem 12 procentních bodů zvítězil stávající hradní pán. Koaliční potenciál, tedy schopnost převzít voliče od neúspěšných kandidátů, má ale Drahoš, míní komentáře v českých denících. Jejich autoři ale rovněž upozorňují, že Zemanovy i Drahošovy šance jsou v této chvíli vyrovnané.

Aktiva převážně imunní

Německá média vnímají druhé kolo prezidentské volby v Česku jako souboj mezi prorusky orientovaným Zemanem a prozápadně směřujícím Drahošem. Obdobně postavila svůj dnešní komentář agentura Bloomberg, která poukazuje mimo jiné na to, že Zeman byl jedním z prvních podporovatelů prezidenta USA Donalda Trumpa. Rozhodnutí o tom, kdo na dalších pět let usedne na pražském hradě, může hrát roli při formování nové vlády miliardáře Andreje Babiše, píše také Bloomberg o situaci v tuzemsku, kde menšinový kabinet zatím nemá důvěru parlamentu. I když Zemanova podpora Babiše může prodloužit politickou nejistotu v zemi, česká finanční aktiva byla vůči této situaci zatím do velké míry imunní. Koruna, která měla loni nejlepší výkonnost ze světových měn, stoupla loni k euru o 0,1 procenta. Dnes se k euru pohybovala bez výraznějších výkyvů kolem 25,53 za euro.

Vývoj koruny k euru od dnešní půlnoci...

czk  

...a za posledních 5 dní:

czk

Mezinárodní důsledky


Výsledek druhého kola bude mít podle serveru Politico důsledky jak v ČR, tak i z mezinárodního hlediska. Zeman, považovaný za trn v oku Evropské unie, kritizuje imigrační kvóty a prosazuje ukončení protiruských sankcí. Drahoš proklamuje zakotvení ČR v Evropě, partnerství s NATO a význam svazků v euroatlantickém prostoru. Drahoš musí podle tohoto zdroje počítat s ostřílenou a bezohlednou Zemanovou kampaní. Politico připomněl "špinavou" kampaň, jakou Zeman vedl ve druhém kole proti svému oponentovi ve volbách roce 2013. Podle The New York Times (NYT) se Češi budou za čtrnáct dní rozhodovat mezi příklonem k Východu a k Západu. Zemanovo vítězství by podle amerického listu v nejistých časech ovlivnilo českou pozici v Evropské unii.

Finanční list The Wall Street Journal připomněl Zemanovy nadstandardní vztahy s Ruskem. Jeho vychvalování ruského prezidenta Vladimira Putina, které rozšířil na souhlas se zabráním Krymu a náletů na syrská města, pro jeho voliče ale nejsou tématem. Pro některé Čechy spadá vzpomínka na ruské tanky v ulicích Prahy před 50 lety do vzdálené minulosti a domnívají se, že teď se jejich země dostala do područí Washingtonu a EU. Zeman je tváří zúčtování malých středoevropských a východoevropských států s tématem jejich postavení v Evropě. Vlivná menšina - menší v Polsku, ale rostoucí jinde - došla k tomu, že je třeba vylepšit vztahy s Ruskem a vyvážit tak dominanci evropských tradičních mocností.

Obtížné druhé kolo voleb věští i další finanční list Financial Times, pokud voliči podle něj vyslyší výzvy kandidátů, kteří se do druhého kola nedostali - Michala Horáčka, Pavla Fischera, Marka Hilšera a Mirka Topolánka - a přikloní se k Drahošovi. Těsný souboj mezi Zemanem a Drahošem předpovídá francouzský list Le Figaro, zatímco list Le Monde píše, že Češi jsou Zemanem coby veteránem levice unaveni a opětovné vítězství třiasedmdesátiletého prezidenta není jisté. Rakouské deníky Die Presse a Der Standard se shodují, že Zeman má větší důvod k obavě, že neobhájí ve druhém kole voleb svou funkci, než se dosud zdálo. Současný prezident "zná své pappenheimské" a ví, že Češi mají sklon k tomu sešikovat se za tím kandidátem, který v prvním kole prohrál. "Šance obou jsou padesát na padesát," píše v komentáři Die Presse.

Drahoš "nemastný-neslaný"

Podle některých slovenských médií se v ČR možná schyluje k výměně ve funkci hlavy státu. "Voliči možná pošlou politického veterána z Pražského hradu pryč a nahradí ho uznávaným chemikem, který jen nedávno vstoupil do politiky," uvedl list Pravda.

Podle listu Denník N si je Zeman vědom, že když chce zůstat v prezidentském úřadu v dalším funkčním období, musí mnohem efektivněji mobilizovat své přívržence a potenciální voliče. "Na rozdíl od trochu nemastného-neslaného a při veřejných vystoupeních často nejistého Drahoše je Zeman obratný diskutér a bytostní populista, který běžně a velmi šikovně lže, vodí za nos, používá podpásové údery a ví, že jeho voličům se to líbí, nebo jim to alespoň nevadí," napsal deník.

Zdroje: ČTK, BBG, Patria.cz

 

 
 
 

Čtěte více:

S jakými jmény členů vlády půjde dnes Babiš za Zemanem?
28.11.2017 8:25
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš dnes na Pražském hradě seznámí prezide...
Rozbřesk: Potvrdí koruna politickou nezávislost a bude ignorovat hlasování o důvěře i prezidentské volby?
08.01.2018 9:47
Máme za sebou první obchodní týden nového roku, který podpořil převažu...
Zeman otočil, Babiše prý opět jmenuje, až bude mít 101 hlasů
10.01.2018 14:01
Prezident Miloš Zeman by pověřil premiéra Andreje Babiše sestavením vl...
Zemana vyzve Drahoš. Stojí za ním Fischer, Hilšer, Horáček, Topolánek i Kulhánek... online na Patria.cz
13.01.2018 20:51
Českým prezidentem zůstane Miloš Zeman, nebo ho vystřídá bývalý předse...

Váš názor
  •  
    15.01.2018 15:40

    Tady vůbec nepůjde o duely. Mlynář s Nejedlým už dopilovávají nějaké kompro na Drahoše. Než se zjistí, že to byla lež, bude po volbách a Drahošovi pár % sestřelej. Ale snad to bude stále stačit...
    qwer
    •  
      15.01.2018 22:33

      Drahos je vitac a pokud vyhraje buh ochranuj tuto zemi ... zeman je viroza a zdravi krehkeho ale neni to vitac....
      martík
      •  
        16.01.2018 7:49

        Všichni čekají pomluvy, lži a urážky. To nezabere, protože to všichni čekají ...Jinak na videu s Ukrajinskou dívkou jsou vidět u vrchního komandíra plenky...
    •  
      15.01.2018 15:53

      A co bude stačit?
      ZYX
      •  
        15.01.2018 15:58

        O tom, že se teď z Hradu vyvalí špína všeho druhu a každý podraz a lež se bude hodit, o tom není pochyb. Kdo by taky čekal od Ovčáčka, Mynáře, Nejedlého a Zemana něco jiného, že.. Půjde o to, jestli to profesor Drahoš a především jeho voliči ustojí a nejrůznější dezinformace vyhodnotí správně, tedy převážně jako podrazácké lži. Už se na nich určitě na Hradě a v Lánech pracuje s maximálním nasazením..
        Hygge
        •  
          15.01.2018 16:14

          Kdo jde do politiky, musí s dehonestaci počítat. Taková politika vždy byla, je a bude i nadále.
          ZYX
          •  
            15.01.2018 17:03

            A korouhvička. Zeman s tím počítan nemusel. Karel naposled špinavosti nevytáhl. A ostatní letošní se bez msty spojili. Je vidět různé povahové vlastnosti. Ty Zemanovi sdělila výstižně ukrajinská aktivistka. Jistě za celý ukrajinský národ národ, tak jak ty mluvíš za český.
            Velkamedvědice
            •  
              15.01.2018 17:09

              Ukrajina mě nezajímá úplně stejně jako Rusko. To, ze Krym je hotová vec je jasné a nikdo na tom nic nezmění. Ani Zeman, ani ukrajinské pomatene děvče ani Trump.
              ZYX
              •  
                15.01.2018 17:28

                Tak co zajímá tebe je nepodstané. Přikládáš si moc důležitosti. Vzkaz byl určen čechům a primárně se ani ukrajiny netýkal.
                Velkamedvědice
                •  
                  15.01.2018 21:08

                  Mně zajímá CR. Nezajímá mě ani Rusko ani Ukrajina ani nikdo jiný. Pro jejich kolaboranty je však Česko nepodstatné.
                  ZYX
                  •  
                    15.01.2018 22:01

                    To h e zase blábol. Pominu, že jako nacionalista se povysuješ nad jiné, nejsou to lidi zŕejmě..A na fakta, že mlżíš a vzkaz byl určen čechům opět blábolíš o kolaborantech
                    Velkamedvědice
                    •  
                      16.01.2018 5:54

                      Za svobodu teto země pokládali v nedávné minulosti naši spoluobčané život. Aktivistka za svobodu své země exhibuje. A o tom to je.
                      ZYX
                •  
                  15.01.2018 17:30

                  ....Protest podle ní mínila jako pokojný, nechtěla se s nikým dostat do fyzického kontaktu, nebyla ozbrojená, dodala. Podle názoru její klientky by čeští občané mohli opakovaným zvolením Zemana ohrozit suverenitu českého státu, protože současný prezident je ve vleku ruského prezidenta Vladimira Putina. Pokud se situace nezmění, může ČR následovat osud Ukrajiny, popsala názory aktivistky Hrdá. Žena se v pátek k Zemanovi vrhla s výkřiky „Zeman, Putin’s slut“ (Zeman, Putinova d.vka), stejné heslo měla napsané na těle.
                  Velkamedvědice
                  •  
                    15.01.2018 22:30

                    Ochranka mela konat kdyby mela v ruce pistoli dopadlo by tio katastrofou v rusku nebo americe by uz zadny soud nebyl ....
                    martík
                    •  
                      15.01.2018 22:36

                      Kdyby to bylo v rusku nebo USA , k žádnému střílení nedošlo, páč by ochranka aktivistku vúbec nepustila dovnitř. Z možností ztráty života aktivistka počítala. Ruce měla prázdné a zdvižené, následky své smrti zřejmě byla ochotna přijmout
                      Velkamedvědice
                  •  
                    15.01.2018 21:21

                    Tahle pomatena nestastnice rozumí politice jako koza petrzeli. Jde ji pouze o zviditelnění tak, jako celému tomu feministickému hnutí. Měla falešné doklady, obnazovala se ve volební mistnosti a vyjadřovala se neslusne k prezidentovi, jež vzešel z přímých voleb. Tím take dehonestovala jeho voliče. Byla uznána vinou, odešla s podmínkou a byla vyhnána z Česka.
                    ZYX
                    •  
                      15.01.2018 22:06

                      Pomatený si možná ty a lžeš. Dle vzkazu, co zveřejnila, to má v hlavě srovnane. Falešný prukaz mít musela, aby pronikla..To má każdý agent. Dokázala, co si pŕesevzala a upozornila b a co chtěla včetně ruskych kývačů j s ko seš ty..Je hrubá chyba ochrnky, že ji vpustila
                      Velkamedvědice
                      •  
                        16.01.2018 5:59

                        Omilostněna nebyla, ba naopak, tudíž se provinila proti našim zákonům.
                        ZYX
                  •  
                    15.01.2018 21:01

                    Náboženští fanatici také myslí nejprve své zanícení mírumilovně, když dá Alláh. Ale jsou velmi netrpěliví a výbušní. Něco jako Husité ve středověku. d;-))
                    kompi
                    •  
                      15.01.2018 22:08

                      Křestani sami v bibli vyzyvají k vyvraždění lidí jiné víry včetně nevinátek v bibli...v
                      Velkamedvědice
                      •  
                        16.01.2018 6:04

                        Islámské právo saria je neslučitelné s naším. Alespoň si o tom něco přečti.
                        ZYX
                    •  
                      15.01.2018 22:02

                      A žes těch muslimskýc zemí projezdil
                      Velkamedvědice
  •  
    15.01.2018 14:59

    Jsem sám zvědavý na TV duely finalistů prezidentské volby. Zatímco profesor Drahoš je jistě skvělý odborník ve svém oboru, ale nulovou politickou zkušeností, Miloš Zeman není ani zdaleka takový vědátor, jako jeho konkurent. Nicméně politickými zkušenostmi mu může konkurovat jen málo kdo. Myslím, že se máme na co těšit. Takové souboje přináší pouze sport a přímá demokracie.
    ZYX
    •  
      15.01.2018 15:08

      O politické zkušenosti v debatě nepůjde. Jde o retoriku. Zeman je skvělý retor. A o čistotu boje. O tu se obávám.
      Velkamedvědice
      •  
        15.01.2018 16:36

        Já se zase obávám o čistotu boje ze strany tvůrce mainstreamového názoru, studeného Vency Moravce. On se snaží úchylně vytvářet politický názor, a ne moderovat demokratickou diskusi.
        kompi
        •  
          15.01.2018 17:06

          Moravce na žádné kandidáty ani při poslední volbě špínu nevytahoval. Není Nejedlý. Nebo vytáhl? Ke svému nrozhodnutí nepotřebuji ani debaty ani moderátory ale nezkreslené info. Dosud se Zeman držel. Nicméně u poslednách voleb, když mu teklo do bot, špinavostí se nebál
          Velkamedvědice
          •  
            15.01.2018 22:32

            Moravec uz si svuj porad co tyden komu vzal zorivatizoval prazska kavarna je tam doma z prestizniho poradu se stala zumpa...
            martík
        •  
          15.01.2018 16:44

          V.Moravec je nejlepší a nejzkušenější moderátor diskusí u nás. Proto je taková sledovanost jeho pořadů. Je dokonce zkušenější než vysoce objektivní Alex Mynářová z TV Barrandov..
          Hygge
          •  
            15.01.2018 16:51

            To jsem si před několika roky myslel také. Ale není tomu tak.
            ZYX
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení