Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Od Škodovky k Lidlu aneb jak v Česku sílí mzdové tlaky…

Rozbřesk: Od Škodovky k Lidlu aneb jak v Česku sílí mzdové tlaky…

22.02.2018 9:13, aktualizováno: 22.2. 9:15
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Mzdové vyjednávání v mladoboleslavské Škodovce jenom potvrzuje, že na českém trhu práce začíná být čím dál větší “teplo”. Odboráři poměrně jednoznačně odmítli nárůst mezd o 15 procent za dva a čtvrt roku, a to samé požadují již během následujících dvanácti měsíců. A popravdě není se čemu divit, protože zaměstnanců je nedostatek a mzdy zrychlují, kam se jen člověk podívá. V uplynulém roce jejich růst pravděpodobně překonal 7 % a na některých pozicích se přidává výrazně více - jak ostatně včera připomněl řetězec Lidl, který znovu zvýšil nástupní plat svým prodavačům o 20 % (na 28 tisíc hrubého). Při pohledu na úřady práce je jasně vidět, že jsme nikdy v historii neměli tolik neobsazených míst. Firmy v tuto chvíli nemohou sehnat přes 230 tisíc pracovníků, a to především s nižší kvalifikací - chybí zejména montážní dělníci, pomocní pracovníci ve stavebnictví nebo řidiči…, tedy vesměs profese s podprůměrnou mzdou. O ty probíhá největší přetahovaná, a právě tam může docházet k největšímu nárůstu mezd.

Na druhou stranu lidem rostou i náklady na žití. Inflace se celý minulý rok po dlouhé době držela nad 2% cílem a řada lidí navíc pravděpodobně čelí ještě výraznějšímu zdražování, než ukazují oficiální čísla. Především ti, kteří bydlí ve velkých městech jako Praha, pravděpodobně vynakládají za nájemné daleko více a zdražuje jim daleko rychleji, než v tuto chvíli počítá Český statistický úřad. Váha nájemného v aktuálním spotřebním koši se pohybuje lehce nad 10 % a v lednu 2018 rostlo podle ČSÚ “pouze” o 2,1 %. Realita hlavního města je přitom v tuto chvíli pro nájemníky daleko složitější. Nejenže vynakládají na bydlení o poznání větší část svých příjmů, ale současně jim v průměru nájmy podle čísel z realitních kanceláří zdražovaly dvouciferným tempem…, a to může být o důvod více, říci si o vyšší mzdu. Očekáváme proto, že i v tomto roce přetrvají relativně silné mzdové tlaky, které budou postupně tlačit centrální banku k dalšímu zvyšování sazeb.

001
TRHY

CZK a dluhopisy
Česká koruna bez výraznějších impulsů stagnuje v prostoru mezi 25,30-25,40 EUR/CZK. Bez zřetelnější změny klimatu na globálních trzích a s relativně prázdným domácím kalendářem, počítáme spíše s lehkými technickými zisky koruny v nejbližších seancích.

Zahraniční forex
Dolar včera zpevnil s tím, jak se po zveřejnění zápisu z posledního jednání Fedu posunula výše celá americká výnosová křivka. Ze zápisu totiž vyplynulo, že účastníci zasedání očekávají, že růst letos překročí potenciální růst, a tím pracovní trh dále posílí. Řada členů FOMC také uvedla, že oproti prosincovému zasedání zvýšila odhad růstu HDP. To může znamenat jediné - v březnové prognóze zvýší Fed odhad růstu i očekávanou trajektorii úrokových sazeb.

Pro eurodolar jsou takové zprávy samozřejmě negativní, přičemž euro těžko může bodovat, když se lehce zhoršila podnikatelská nálada v EMU (pozor na dnešní Ifo v Německu) a italské volby se blíží (4.3.).

Ropa
Z letargie tohoto týdne zatím ropu Brent nevytrhla ani první zajímavější data o zásobách, a tak se její cena nadále drží poblíž 65 USD/barel. Neoficiální čísla od API sice poukázala na překvapivý pokles zásob surové ropy (-0,9 mil. barelů), nicméně vliv na cenu byl zanedbatelný. Dnes však přijdou na řadu data od EIA, u kterých lze očekávat výraznější cenotvorný efekt, již proto, že agentura nabídne i čísla o americké produkci.

Dle předběžných odhadů soukromé společnosti Genscape se daří především těžařům v Permianu, hlavní oblasti břidlicového boomu, ve státě Texas. Tam se produkce jen za poslední 4 týdny zvýšila o úctyhodných 350 tis. barelů denně, celkově lehce přes 3 mil. barelů denně. Již nyní se tak Permian podílí na celkové produkci ve Spojených státech téměř z jedné třetiny, přičemž v následujících měsících by měl tento podíl dále narůstat.

Akcie
Index Dow Jones Industrial Average včera do zveřejnění FOMC minutes postupně upevňoval denní růst, krátce po osmé hodině si došel pro denní maxima (+1,1 %) a následně otočil, když finální úroveň byla dokonce -0,7 % na 24.797 bodech. S&P 500 měl trajektorii hodně podobnou, maxima také na více než +1 % (těsně nad 50 denním klouzavým průměrem), zavíral -0,5 % na 2.701 bodech. Technologie se snažily držet růst, ale ani zde se ve finále nezelenalo. Nasdaq Composite -0,2 % (7.218 bodů).

 
 

Čtěte více:

Co říká ropa o akciích a akcie o ropě?
21.02.2018 17:27
V posledních letech se v USA zejména díky těžbě z břidlic úplně přehod...
Dolar vypadá nerozhodně, bankéři z Fedu ho moc nepotěšili
21.02.2018 17:22
Nová data z eurozóny příliš nepotěšila - indexy nákupních manažerů za ...
Zápis ze zasedání Fedu potvrzuje odhodlání dál zvyšovat úroky
21.02.2018 20:57
Zápis z lednového zasedání měnového výboru americké centrální banky (F...
Fed přinesl na Wall Street rozpaky
21.02.2018 22:06
Tržní prostředí dnes bylo ve vleku očekávání výstupu zasedání Federal ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:11Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?
9:09Rozbřesk: Trhy přestávají věřit poklesu sazeb v USA, jaká jsou rizika? Íránský raketový útok na Izrael bez dopadu na eurodolar
8:49Útok Íránu na Izrael přispívá k růstu cen některých komodit, celkově ale trhy nechává až překvapivě v klidu  
7:03Výsledková sezóna v USA začala. Toto je výběr taktických akcií podle Goldman Sachs  
14.04.2024
15:43Alphabet míří na kapitalizaci 2 bilionů dolarů, zatímco investoři oceňují pokrok na umělé inteligenci
9:58Víkendář: Neobchodovat na základě emocí a toho, co se zrovna děje na trhu
13.04.2024
16:30CNBC: Čína zůstává pro americké výrobce čipů důležitá

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m