Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Itálii se povedlo nemožné, hůř na tom je snad jen Česká republika

Itálii se povedlo nemožné, hůř na tom je snad jen Česká republika

08.03.2018 17:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Populisté se z výsledku italských voleb zřejmě zaradovali, ale podle Leonida Bershidskyho z Bloombergu vlastně dopadli tak, jak je v zemi zvykem. Poukazuje v této souvislosti na studie politologa Giuseppeho di Palmy, který o Itálii tvrdí, že jde o zemi, kde se „přežívá bez vládnutí“.

Politolog srovnává výsledek posledních italských voleb s rokem 1977. Tehdy získala komunistická strana ve volbách 34,4 % hlasů, což je o něco málo více, než činí současný volební výsledek Hnutí pěti hvězd. Středoví křesťanští demokraté tehdy získali 38,8 %, nyní dostala středově-pravicová koalice podobný podíl hlasů voličů. I v roce 1977 se politologové obávali politického kolapsu a propadu ekonomiky (která stejně jako dnes zaostávala za globálním vývojem). Di Palma ale tvrdí, že italské vlády se dostaly do stavu, kdy na jednu stranu nejsou schopny efektivního vládnutí, ale na stranu druhou také již nejsou schopny zemi uškodit. Svým způsobem se tak Itálii podařilo téměř nemožné.

Itálie podle Bersidskyho stále nese tíhu fašistického diktátorského režimu, a to se projevuje právě na neschopnosti vytvořit stabilní a fungující vládu. Jenže tento stav sebou nese i pozitiva: Slabost vlád vedla k vytvoření odolného systému. Takový vývoj není výjimečný a Berhidsky se domnívá, že podobnou cestou se snaží jít i Česká republika s její „neustále se měnící politickou situací a neefektivními koalicemi“. Dokázal to i minulý rok, který přinesl „ještě větší chaos, než jaký panuje v Itálii“. A podobnost je možné vidět i v úspěchu populistických stran.

S totalitním režimem mají zkušenosti i země jako Francie či Německo, ovšem ty hledají řešení v silné centrální vládě, která má velké pravomoci a je schopná stabilně pracovat po celé funkční období. Voliči v těchto zemích podle Beshidskyho volí tak, aby zvýšili pravděpodobnost vytvoření takové vlády. Nicméně v zemích, kde jsou zvyklí na slabou vládu, žádné kompromisy nedělají a neváhají s protestními hlasy, protože „nečekají, že může být ještě mnohem hůř“.

V zemích se slabou vládou hrají podle popsané teorie větší význam místní úřady a komunity a neformální ekonomické vazby. Jejich síla je nyní zřejmá v USA, kde se tyto subjekty staví ostře proti Donaldu Trumpovi. A podobná je situace i v Itálii, kde roli centrální vlády v určitém smyslu nahrazují společnosti a jiné orgány státní správy. Podle Bershidskyho by si bez nich Italové ani v posledních volbách netroufli hlasovat tak, jak hlasovali, protože by se příliš obávali negativního vlivu neefektivní vlády a chaosu v nejvyšších politických sférách. Itálie ale také v důsledku tohoto stavu nemůže doufat, že se stane významnou silou v EU, protože tato pozice je vyhrazena jen zemím, které jsou schopny vytvářet silnou vládu.

Zdroj: Bloomberg

 
 
 
 

Čtěte více:

Parlamentní volby v Itálii: Politické klání veteránů a nováčků
01.03.2018 17:05
V neděli 4. března se uskuteční volby do obou komor italského parlamen...
Italské volby: Co bude dál?
05.03.2018 13:10
Itálie si v neděli zvolila nový parlament, ale může trvat ještě týdny,...
Analytici Vlk a Hladký: Rizikové prémie v nejisté Itálii mohou narůstat (video)
05.03.2018 17:00
Výsledky italských voleb se odchýlily od základního scénáře, na který ...
Fidelity: Jak ovlivní výsledek italských voleb trhy?
07.03.2018 13:23
Italské volby, které proběhly o víkendu, vyústily v parlament bez jasn...

Váš názor
  •  
    09.03.2018 12:52

    Všetkým čo neveria tomu, že v budúcnosti bude vládnuť hnedá rasa, doporučujem nájsť si na Googli Zelenú knihu , ktorú napísal M. Kadáfi okolo roku 1985. Vyšla aj v Českom jazyku. Tm napísal:" Svetu vládla žltá rasa( Mongoli a Tatári). Teraz vládne biela rasa. Ale do konca 20. storočia bude vládnuť hnedá rasa". Nie som vôbec rasista, ale k tomuto jednoznačne speje svet.Stačí si pozrieť svetový prehľad natality podľa rás.
    Petrík
    •  
      09.03.2018 13:02

      já jsem zase četl, že minulost patřila římanům, současnost anglosasům a budoucnost slovanům!!!
      achilles
      • No ja toho taky hodne cetl.
        11.03.2018 19:42

        I tady pise kazdy neco jineho, ale nejvic pobavi nas verny zdejsi hlidaci vlcak XYZ. Navzdory rychle se meniciho sveta, kde tyden stare zpravy jsou zastarale a k nicemu se on stale ridi napady Marxe a Lenina, starych pres sto let a jejichz propagatori zapricinili, primo nebo neprimo smrt milionu lidi. Je to jeden z tech naivku ktery blahove veri ze priste se to mozna uz povede. Sprosta prostota !!!!
        Pisatel
      • Proč ne
        10.03.2018 1:06

        Vynikající Slované obývají okolo poloviny území Evropy a jsme největší etnicko-jazyková skupina v Evropě, to je zřejmé. V r. 1947 řekl Jan Masaryk: "Ubezpečuju vás, že v mé osobě vidíte fundamentálního Slovana."
        Špaček
  • Bershidsky
    09.03.2018 12:31

    Bershidsky a jeho bizarní komentáře vždy pobaví :)
    MrBurnes
    •  
      09.03.2018 12:47

      https://zpravy.aktualne.cz/domaci/klaus-ostreluje-za-inauguraci-zemana-byl-to-nedustojny-poniz/r~fe0f7310238411e88b47ac1f6b220ee8/?utm_source=volnyHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_content=recombee1&utm_term=position-4
      Hygge
      • Hygge
        09.03.2018 12:59

        Problém Bakalových médií včetně Aktuálně.cz je fakt, že si vybírají, co se jim hodí. Pravidelný čtenář institutu dobře ví, že je snadnější najít jehlu v kupce sena, než jeho články na Aktuálně.cz. Proto odkážu na články originálního zdroje. Přeji hezkou zábavu. http://institutvk.cz/clanky
        ZYX
        • Re: Hygge
          09.03.2018 13:11

          V čem je článek na aktualne.cz jiný než článek na institutvk.cz? V ničem.
          Hygge
          • Hygge
            09.03.2018 13:32

            Jde o vyváženost médií, nikoli o prezentaci jednotlivostí, které se zrovna hodí. Na stránkách institutu jsou stovky dalších článků, proč si Aktuálně.cz všiml pouze tohoto? V rámci objektivity k institutu jsem dal odkaz i na další názory jeho autorů. Ale když už jsme začali s tím vybíráním po Bakalovsku, tak mně se třeba líbí toto: http://institutvk.cz/clanky/1059.html
            ZYX
            • Re: Hygge
              09.03.2018 16:23

              Zvaníš kraviny. Odkaz Hzggeho byl dostatečný a naprosto přesné vyjádření institutu. Zřejmě si to ani nerozklikl. Okud někdo selektuje informace , tak seš to ty, věrný papoušek proruských zdrojů
              Velkamedvědice
              • VM
                09.03.2018 16:34

                Problém je v jedné maličkosti. Že ty nerozhoduješ o tom, co je či není pro mě dostatečné. To můžeš posuzovat pouze k vlastní osobě.
                ZYX
                • Re: VM
                  09.03.2018 16:39

                  Nic takového jsem nepsal, nelži. Prostě odkazHyggeho popisoval věcně názor Klausovi univerzity. Ty si ho naprosto hloupě po Zemanovsku zkusil degradovat jen pro zdroj..Ty a Zeman n, jsou ti co selektují, provokují a mají radost, že se skuteční češi ne žvanilové hádají.
                  Velkamedvědice
                  • VM
                    09.03.2018 16:50

                    Já mám nulový mandát od voličů o mě zde vůbec nejde. Jde o prezidenta, jež má mandát k výkonu prezidentské funkce v Česku s desetimiliony občany. Já jsem pouze jedním z těchto občanů.
                    ZYX
                    • Re: VM
                      09.03.2018 17:01

                      Co to zase meleš??? Seš příčetný?? Hygge uvedl odkaz na vyjádření institutu VK. Tys měl potřebu degradovat zdroj, co nemáš rád, i když citoval přesně. Takže si tu omáčku nech od cesty. Mimochodem Ta tvoje schizofrenie je šílená. Někdy máš tu drzost schovávat se za celý národ, jindy já nic, já muzikant. To tvé dnešní blábolení, o tom že sem eurofederalista mě zase dojalo.Ze se nestydíš Sergeji
                      Velkamedvědice
                      • VM
                        09.03.2018 17:19

                        Zeman je prezidentem ČR s desetimiliony občany. Dostal mandát nejen k výkonu funkce, ale rovněž k tomu, aby říkal ve svých projevech to, co uzná sám za vhodné. Že jsi prounijní troll je každému jasné. Nebo je ti EU u řiti a stavíš Česko na prvním místo?
                        ZYX
                        • Re: VM
                          09.03.2018 20:27

                          Doufám, že všichni jeho voliči nejsou tak slizští jako Ty..Víš dobře , o čem je řeč...?? Hygge uvedl odkaz na vyjádření institutu VK. Tys měl potřebu degradovat zdroj, co nemáš rád, i když citoval přesně. Seš bezpáteřní lůzr, co se snaží odvéZt pozornost od tématu...musels už úplně zešílet ...
                          Velkamedvědice
                          • VM
                            10.03.2018 8:17

                            Naopak, já jsem dal na všechny komentáře ve zdroji (institut) odkaz. Protože vytrhnout jeden komentář ze stovek dalších (řeč je o Aktuálne.cz), kterých si historicky Bakalovi média nevšímaly se mi zdá stejně podlé, jako připravit desítky tisíc lidí o byty, kterým byly slíbeny. I to dokládá fakt, že prezidentova kritika Bakaly, jeho médií a politických stran jenž sponzoroval - ODS a TOP 09, byla na místě. Nakonec obě tyto strany dostaly ve volbách polovinu hlasů, jež obdržel vítěz voleb ANO. Voliči nejsou hlupáci, mají paměť a podle toho byly strany u voleb oceněny. Proto více přímé demokracie a referend. Nechť rozhodují majitelé této země, třeba i o migrantech, EU či NATO. Já s tím nemám problém stejně, jako jsem jej neměl v roce 2003 při hlasování o vstupu do EU a kdy jsem hlasoval pro vstup.
                            ZYY
                            • Re: VM
                              10.03.2018 14:54

                              Netuším, jak to souvisí s názorem institutu na vhodnost inauguračního projevu....Řeč je o něm..
                              Velkamedvědice
  • plky
    09.03.2018 12:11

    plky
    rob
  • Podivné
    09.03.2018 11:36

    Nemám nic proti černochům, číňanům, indiánům nebo třeba arabům. respektuji jejch kulturu, zvyky a nevyvyšuji se nad ně. Nejsem rasista. Prosím vysvětlí mi někdo rozumně, proč bychom si my Češi nemohl zachovat svou kulturu své zvyky svou zemi? V živočišné oblasti zachraňujeme vymírající druhy (např. koně Pŕevalského, bílé nosorožce, chráníme medvědy, rysy a pod.) v rostlinné říši podobně a naopak chráníme naši přírodu před invazivními druhy jako např. červené veverky,termiti nebo v rostlinné říši Bolševnik nebo Zlatobýl. Někteří z nás propagují vznik multikulti beztvaré masy, kde se všechny specifické rysy, kultura a vlastnosti smíchají dohromady. Chováme specifické druhy koní, psů, holubů atd. ale my lidé nemáme nárok být sebou samým. Multikulti nás přesvědčují o prospěšnosti zničení všech ras a národů. Každý živočišný nebo rostlinný druh neustále zápasí o přežití. Chrání své území, svou smečku v zájmu zachování svého genofondu často i dost drastickým způsobem. Všude v přírodě je to stejný obraz stejný princip. Proč to někteří lidé nevidí a nechtějí vidět. Vždyť zachováním svého (druhu) své kultury a zvyků a bránění invazi cizorodých prvků jen posloucháme přírodní (Darwinovy) zákony. Samozřejmě nejsme zvířata ani rostliny, abychom šli svou cestou i přes mrtvoly. Tolerance, vzájemný respekt nebo i nezbytná humánní pomoc samozřejmě, ale rozhodně ne na úrok přežití své kultury a země. Je na tom něco špatně ? Proč je ochránce našeho kulturního bohatství a suverenity země nazýván pejorativně populistou, rasistou nebo xenofobem?
    hb
    • Podivné
      09.03.2018 23:05

      Kdepak vidíte nebezpečí. Jasně se vyslovte.
      QEntity
    • Re: Podivné
      09.03.2018 13:35

      Podivné je především to, že nám nikdo nic nebere a stejně jsou to hlavní argumentz oblíbených politiků. Pokud tedz nebereš d§sledkz globalizace tzpu na každé pláži deštník coca cola, což je asi hnusná dań, ale to už nikdo nezmění..Možná, kdyz afričanům přestaneme krást příroní bohatství, nebudou prchat
      Velkamedvědice
    • hb
      09.03.2018 12:52

      Nechci se tě nějak dotknou, ale ten ochránce kulturního bohatství, to má jako být Zeman? Člověk proslulý svými hrubostmi, vulgaritami, nesmírně trapnými "bonmoty", urážkami, lhaním, paranoiou a hledáním nepřátel v každém druhém, požadavky aby kdo s ním nesouhlasí držel hubu a tak podobně? Doufám, že to nebylo myšleno vážně..
      Hygge
      • Re: hb
        09.03.2018 14:13

        Neboj neurážím se kvůli drobnostem. V diskusi často padnou tvrdší slova, nebo je autor nepříliš přesný ve svých vyjádřeních. Nemluvil jsem o Zemanovi. ten mi zrovna jako příklad člověka hájícího naše zájmy nepřipadá, ale to je jen můj názor. Hovořil jsem obecně o lidech kteří nejsou nikterak xenofóbní, ale obávají se, že EU prosazovaná, námi neregulovaná imigrace zejména z islámských zemí postupně zničí naši kulturu. Příkladů osudu některých národů, jež si "nedali pozor" je bezpočet. Např. uvedu dva známe výroky W.Churchla "Člověk nakažený islámem je nebezpečnější než pes nakažený vzteklinou." nebo "Individuální muslimové mohou mít vynikající kvality. Tisíce se staly statečnými a věrnými vojáky královny: všichni vědí jak zemřít: ale vliv tohoto náboženství paralyzuje společenský vývoj těch kdo je následují. Na světě neexistuje zpátečničtější síly. Daleko od toho že by skomíral, mohamedanismus je militantní a snaží se obracet lidi na svou víru. Rozprostřel se již ve Střední Africe a při každém jeho kroku vstávají noví válečníci bez bázně; a kdyby nebylo toho že křesťanství je chráněno silnými pažemi vědy, vědy se kterou marně dříve bojovalo, civilizace moderní Evropy by mohla padnout, stejně jako padla civilizace antického Říma."
        hb
        • hb
          09.03.2018 15:43

          Ale samozřejmě, nebezpečí islamizace Evropy a její civilizace existuje a není malé, nemám na očích klapky a ten obrovský příliv muslimských ekonomických imigrantů se mi samozřejmě vůbec nelíbí. Byla to obrovská chyba a pro mě nepochopitelné selhání především Merkelové a některých představitelů EU. Přiživují se na tom teď nejrůznější politici, od naprosto extremistických po racionální kritiky této situace. Chápu obavy až strach, i když nás se to až tak bezprostředně netýká. Také jsem četl knihu S.Huntingtona "Střet civilizací", která na problém jako první upozornila už před více než 20lety. Radikální islám, především vahábismus, není s evropskými hodnotami slučitelný. Je to velký problém pro Evropu do budoucna, zvlášť když se předpokládá, že zaměstnání získá jen asi 10%, maximálně 20% imigrantů bez kvalifikace a znalosti řeči. Ovšem předkladatelé jednoduchých a rasistických řešení si bohužel na tomto ožehavém problému velmi často jen ohřívají svoji politickou polívčičku a to já odmítám. Přikládám charakteristiku rasisty, jak ji právě čtu z knihy B.Kurase, který rozhodně není přítelem EU. "Rasista - kdo o lidské skupině rozšiřuje výmysly, které na ni vrhají negativní světlo, nebo paušalizuje vlastnosti některých jejích členů na celou skupinu".
          Hygge
          • Re: hb
            09.03.2018 16:13

            Jen aby to nebylo tak, jako s tím člověkem, který padal ze stopatrového mrakodrapu a jehož slyšeli říkat, když míjel padesáté patro, "Zatím je to dobrý". Dublin IV je přede dveřmi a po jeho schválení EU již nebudeme v oblasti přijímaní migrantů suverénní zemí. Počet migrantů v ČR, a to i těch vyznavačů radikálního militantního Islámu, nebezpečně vzroste. Uvědomujíc si nebezpečnost Dublin IV, velká většina občanů ČR si jej evidentně nepřeje a přesto máme minimální možnost zabránit jeho schválení. Po Dublin IV již nebude cesty zpět.
            hb
            • HB
              09.03.2018 16:31

              Nechi se zastávat Dublinu, zase s e to otočí proti mně, ale pravda bz se měla říkat celá. Takže dvě pozitiva.. Podle Dublinu je povinnost ne možnost vrátit uprchlíka do první třetí země!! Takže v konečném důsledku, bz jich bzlo méně, než při nekontrolovaném pohybu. A pak je tam zmínka o možnosti, pokud yemě uprchlíka nepřijme , abz se podílela na nákladech na něho yemi, která ho přijme. Mimochodem tyto imigranty Česko vůbec nezajímá, tau hrstku, co taddz máme, jsme násilím zastavili na cestě do Německa. Sem prchají tak rusové, ukrajinci a vietnamci. Ani Ti muslimové y Jugoslávie, co je zval Zeman s Kavanem nepřišli
              Velkamedvědice
              • Re: HB
                09.03.2018 16:49

                No myslím, že Dublin IV je poněkud jiný než píšeš. Informace o Dublin IV jsem čerpal z více zdrojů, ale např. https://student.e15.cz/agora/komentar-co-skutecne-znamena-dublin-iv-1343390 se jednoznačně potvrzuje povinné přerozdělování uprchlíků. Tedy již jedou odmítnuté "kvóty", jen jinými slovy, skrytým mechanizmem. Podstata je, že schválením Dublinu IV již nebudeme suverénem v rozhodování koho a kolik imigrantů přijmeme. A to ani v případě, hrozby zmíněných možných katastrofických následků. Na území ČR je islámských imigrantů dosud minimum, ale situace např. v Teplicích již dnes nevěští do budoucna nic dobrého.
                hb
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.