Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Další ústup zahraničních investorů z českého dluhopisového trhu

Rozbřesk: Další ústup zahraničních investorů z českého dluhopisového trhu

16.03.2018 9:24
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Ještě ve středu guvernér ČNB mluvil o tom, jak česká ekonomika roste nad potenciálem, a už ve čtvrtek nová várka dat z průmyslu, stavebnictví či maloobchodu potvrdila, že se na tomto směru nic nemění ani v úvodu letošního roku. Lednová čísla dopadla velmi příznivě pro všechny tyto oblasti. Průmysl si meziročně připsal dalších 5,5 % (opět především díky automobilkám), stavebnictví dokonce díky příjemnému počasí dokonce necelých 34 % a tržby obchodníkům se reálně zvýšily dokonce o více než 8 %. Ekonomika tedy na první pohled nepolevuje ve svém růstu ani na začátku letošního roku, kdy se stále více prohlubuje nedostatek pracovníků takřka ve všech odvětvích a oborech. A ne náhodou všude panuje pozitivní nálada podporovaná rostoucími zakázkami, respektive stále menšími obavami z blízké budoucnosti. Nakonec to byly právě tzv. měkké ukazatele sentimentu, které v předstihu naznačily, že se na dosavadním trendu tuzemské ekonomiky zatím nic nemění.

Centrální bance doposud dobře vychází i její prognóza, snad jen s výjimkou inflace, která přece jen zamířila pod cíl rychleji, než ČNB předpokládala. Alespoň z pohledu inflace se tak zdá, že to s tím přehříváním ekonomiky nemusí být až tak žhavé. Nicméně spoléhat na to, že v době akcelerujících mezd zůstanou inflační tlaky u ledu, se vlastně nedá. Inflace je spíše jen dočasně potlačená konkurencí v maloobchodě, který stále ještě prochází zásadní strukturální změnou s tím, jak stále více zákazníků míří za nákupy na internet. Inflace by se proto mohla časem opět přece jen vrátit nad cíl a prognózu ČNB dokonce „porazit“. A dopomoci může i koruna, která nemusí posilovat až tak rychle, jak předpokládá výhled ČNB. Růst úrokových sazeb proto není zdaleka až tak uzavřenou kapitolou, jak by se mohlo jinak zdát. Nejistotou pro příští zhruba tři měsíce ještě zůstane ECB se svojí kreativní měnovou politikou. Proti tomu ovšem bude stát vlna dalších dobrých tuzemských čísel. Nemusí být sice až tak ohromující jako v závěru loňského roku, ale vzhledem ke kapacitním možnostem českého hospodářství půjde stále o velmi dobrá čísla. 

TRHY

CZK a dluhopisy
Koruna se včera vydala proti regionálnímu trendu a posílila až k hranici 25,40 EUR/CZK. Za poslední dva dny si tak k euru připsala zhruba desetník. Aktuálně je tak na úrovni, s níž počítá prognóza ČNB. Drobné zisky by si koruna mohla připsat i v průběhu dneška. Už během druhého čtvrtletí by - alespoň podle výhledu ČNB - měla vůči euru posílit o dalších 50 haléřů. K tomu by jí snad mohla pomoct ostřejší rétorika ČNB, avšak ta ještě nějaký čas asi nebude na pořadu dne. Tedy alespoň do té doby, než svůj budoucí postoj ozřejmí ECB spoléhající na masívní tisk nových eur a záporné úrokové sazby.

Poměrně klidná zůstává situace na bondovém trhu. Výnosy na dlouhém konci sice lehce zkorigovaly, nicméně šlo o pohyb v řádu několika málo bodů. Vzhledem ke konci splatnosti padesátimiliardového dluhopisu (pondělí) se dá očekávat další ústup zahraničních investorů z českého bondového trhu. Jejich přítomnost totiž nepřekvapivě s každým dalším splatným papírem rychle klesá.

Zahraniční forex
Kurz eurodolaru setrvává v úzkém pásmu a včera jej z klidu nevyrušily ani solidní výsledky podnikatelských nálad v USA či spekulace o uvalení amerických cel na Čínu.
Dnes budou sice odpoledne zveřejněny další zajímavé statistiky z amerického průmyslu, ale trh se už pomalu začíná připravovat na zasedání Fedu příští středu, neb dojde k dalšímu zvýšení oficiálních úrokových sazeb.

Polská inflace následuje na počátku roku 2018 regionální trend a směřuje směrem dolů. Detaily indexu spotřebitelských cen sice ještě nebyly zveřejněny (budou odhaleny dnes odpoledne), ale podle našeho názoru k nečekanému propadu inflace o 0,2% přispělo v únoru především zlevnění některých potravin. V meziročním srovnání míra tak inflace v únoru propadla na 1,4 %, čím se nejen dále vzdálila od inflačního cíle NBP (2,5%), ale navíc i od inflační prognózy centrální banky. Ta je jen několik dnů stará a počítá pro první čtvrtletí s meziročním růstem cen o 1,8%. Z tohoto plyne, že měnová politika NBP zůstane i v roce 2018 beze změny. V následujících týdnech se proto můžeme dočkat řady holubičích výroků ze strany polských centrálních bankéřů s potenciálně negativními dopady pro kurz zlotého, který již také lehce oslabil.

Ropa
Cena ropy Brent doznala během včerejšího obchodování pouze kosmetických změn, a tak se nadále drží okolo 65 USD/barel. Se svou měsíční analýzou trhu přitom včera přišla IEA, která je v posledních měsících poslem medvědích zpráv. Dle pařížské agentury poroste globální nabídka ropy v tomto roce o 1,8 mil. barelů denně, zejména díky “explozivnímu” růstu amerických břidlic. Na druhou stranu, ropným býkům mohlo dodat alespoň slabou útěchu, že IEA v důsledku rostoucí globální ekonomiky lehce zvýšila odhad růstu poptávky po ropě, celkem na 1,5 mil. barelů denně. Nadále tedy platí, že IEA vidí ropný trh v poměrně výrazném deficitu pro tento rok.

 
 
 

Čtěte více:

Čína je na střet s USA připravena, s Bílým domem je to horší
16.03.2018 6:38
Ve stejné chvíli, kdy čínský prezident Si Ťin-pching odhaloval dalekos...
Americké akcie dnes obchodovaly bez jasného směru, Alibaba +4%
15.03.2018 21:00
Dnešní obchodování v USA bylo bez jasného směru. Hlavní indexy v podst...
IEA:Poptávka po ropě letos zrychlí, za růstem těžby ale zaostane
16.03.2018 8:39
Růst ropné těžby bude letos pravděpodobně rychlejší než růst poptávky ...
Alibaba plánuje vstup na akciovou burzu v Číně
16.03.2018 8:55
Čínský internetový prodejce Alibaba Group Holding pracuje na plánu nab...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení