Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Velký plán, jak na poslední chvíli zastavit brexit

Velký plán, jak na poslední chvíli zastavit brexit

03.04.2018 7:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Podle Charlieho Coopera z Politica se ve Velké Británii schyluje k poslednímu velkému pokusu o zastavení brexitu. Nacházíme se asi rok od chvíle, kdy by tato země měla oficiálně odejít z EU a organizace Best for Britain se snaží získat armádu dobrovolníků a vycvičit je v taktice, která by měla odchod z Unie zastavit. 

Nová taktika je podle Politica na míle vzdálená tomu, o co se odpůrci brexitu pokoušeli před hlasováním o něm. Podle nové filozofie působí doposud používané argumenty a mávání s vlajkou EU na řadu lidí spíše negativně. Včetně těch, kteří nejsou nijak přesvědčenými zastánci brexitu. A právě na ně se chce Best for Britain zaměřit zejména.

Většina debat o brexitu se podle zkušeností dříve či později stočí k tématům, jako je identita a imigrace. Best for Britain se po vzoru amerických politiků chce prostřednictvím vyškolených dobrovolníků vydat přímo k lidem a přesvědčit je, že je třeba nového hlasování a v něm je lepší brexit odmítnout. Školení probíhá ve stylu „jak přesvědčit ty, kteří s vámi nesouhlasí“ a dobrovolníci se mimo jiné učí upustit od svého rozhořčení z brexitu a namísto toho naslouchat jeho zastáncům a pokoušet se změnit jejich postoj. Školitel například dobrovolníkům vysvětluje, že pokud oni cítí evropskou identitu a někdo jiný ne, nemohou tvrdit, že jejich pocit má větší relevanci. 

Je také zřejmé, že pokud zastánci brexitu vidí vlajku EU, nechtějí se s těmi, kteří ji nesou, ani bavit. A školitelé varují také před šířením článků typu „my jsme vám to říkali po Facebooku a jiných sociálních sítích“. I takový postup je totiž spíše kontraproduktivní. Dobrovolníci jsou ale školení i k tomu, aby jednali se svými zástupci v parlamentu a snažili se je přesvědčit o svém postoji. V neposlední řadě pak mají spolupracovat také s místními médii. 

Best for Britain se dostala do popředí zájmu poté, co Daily Telegraph v nepřátelsky naladěném článku informoval o tom, že organizace dostala finanční podporu od George Sorose. Tento týden začala billboardová kampaň zaměřená zejména na slabé zastánce brexitu, která by měla cílit až na 7 milionů lidí. Mezi další organizace pokoušející se zvrátit brexit patří například InFacts, the European Movement, Scientists for EU, Healthier In či Britain for Europe. Ty začínají navzájem spolupracovat a jejich cílem se stává veřejné hlasování o konečné dohodě o brexitu. Ještě před několika měsíci přitom byly podle Politica cíle jednotlivých subjektů značně rozdílné.

Jedním z dobrovolníků pracujících pro Best for Britain je Chevan Ilangaratne, který říká: „Nechci říct další generaci, že jsem jen tak seděl a díval se na to, jak moje země padá z útesu a poškozuje sama sebe ekonomicky, společensky i kulturně.“ Podle něj by nová kampaň měla stát na hledání společné řeči. Příkladem jsou obavy z nedostatku bydlení, které sdílí jak zastánci, tak odpůrci brexitu. Ti první se ale často domnívají, že příčinou jsou migranti a tudíž je vhodné hovořit o tom, že problém spočívá spíše v nedostatku nových domů a bytů, který odchod z EU vůbec neřeší. 



Čtěte více:

Bloomberg: S brexitem přichází propouštění v čele s autoprůmyslem
16.02.2018 15:36
Za 50 let práce v britském automobilovém průmyslu zažil John Cooper řa...
Další důsledek brexitu? Schillerová čeká vyšší příspěvek ČR do rozpočtu EU
20.02.2018 16:43
Česká ministryně financí Alena Schillerová považuje za hodně reálné, ž...
Brexit znamená brexit
02.03.2018 11:36
První vláda Theresy Mayové loni rozhodla o tom, že Británie vystoupí z...
Perly týdne: Izraelský brexit, létající elektromobily a pivní komando celníků s pistolemi
16.03.2018 14:04
Trhy, ekonomika, politika – izraelský brexit a můj dům, můj hrad Izra...

Váš názor
  • To musíte vidět .... :o)
    03.04.2018 17:38

    https://video.aktualne.cz/dvtv/ovcacek-mam-skveleho-sefa-je-na-me-hodny-prezident-je-velmi/r~da685e3431be11e89509ac1f6b220ee8/
    Lišák
  • brexit
    03.04.2018 12:56

    Vážení mudrci, kdyby hlo. post nadnášela, hrozil by vám únik do vesmíru. Zapište si za uši "historie bude hodnotit Mayovou jako Chamberlaina". Pokud jste průměrným vzorkem populace, bylo by lepší emigrovat, bylo li by kam.
    lime
  • Jo tak prachy od Söröse ??!!
    03.04.2018 8:01

    Tohle už nezastaví. Navíc dle jmenovaných - dle jejich jmen - budou barevní přesvědčovat domácí bílé obyvatelstvo ?? Než se zorganizují, tak jim bude chybět čas . A navíc ten Sörös - ten už ve velké části západ. Evropy začíná taky fungovat jako červený hadr na býka. Tak ať GB bechají odejít ! Za 3-5 let se ukáže kdo měl pravdu . Čas je nepodplatitelný soudce.
    občan
  •  
    03.04.2018 7:45

    Neměli bychom opakovat prezidentské volby tak dlouho, dokud nebude zvolen někdo jiný, než Zeman? No a mezi jednotlivými volbami provádět socialistické školení o tom, jak je Zeman nevhodný pro prezidentskou funkci......
    ZYX
    • Karel I. byl za vlastizradu popraven
      03.04.2018 13:39

      Zajímavou inspiraci, jak řešit vlastizradu panovníka, projevujícího opovržení k občanům a parlamentu, naznačil film Cromwell (ČT2 včera - díky). Lidovým povstáním dokázali arogantního krále dovést až pod katův meč.
      Rudolf Strýc
      • Re: Karel I. byl za vlastizradu popraven
        03.04.2018 14:15

        A co brání komukoliv podat trestní oznámení na vlastizrádce?
        ZYX
        •  
          03.04.2018 14:34

          Mně brání to, že neznám tvoji identitu, kolaborante
          ..
          • ..
            03.04.2018 15:03

            O té kolaboraci k cizákům si popovídejme. Jak se ti líbí česká hymna, vlajka a prezidentský úřad ČR? Jsou to základy české státnosti. Upřednostňuješ prezidenta ČR Zemana např. před např. cizákem Macronem? No víš co. Pro mě je český prezident na prvním místě. A cizáka Putina nemusím stejně jako cizáka Macrona. A jak je to u tebe. Předpokládám, že kolaboruješ k cizákům.
            ZYX
            • Re: ..
              03.04.2018 15:28

              Připadáš mi jak kolovrátek. Fakt, hrůza. A pak se div, že tě někteří berou jako trolla. A pokud se ti nelíbí toto označení, tak mi připadáš, jak když u procesů za komoušů, se museli "obvinění" naučit něco říkat, to co jim vtloukali do hlavy. Je to prostě neosobní. Navíc nikdo z nás tady nemá nic proti symbolům naší vlasti, nevidím tudíž důvod, to neustále omýlat dokola.
              achilles
              •  
                03.04.2018 16:15

                Možná by jsi se divil, kolik lidí by rádo vyměnilo ČR za nějaký nonnárodní homogenní superstát Evropy bez historie a vlastního jazyka.
                ZYX
                •  
                  03.04.2018 16:47

                  Senátní vábor pro zahraničí,obranu a bezpečnost dnes přijel usnesení, ve kterém vyzývá prezidenta ČR Zemana, aby okamžitě přestal s dlouhodobým hájením zájmů cizí mocnosti - Ruska - na úkor České republiky. Jednání prezidenta Zemana je hodnoceno jako bezpečnostní riziko pro ČR..
                  Hygge
                  • Hygge
                    03.04.2018 16:58

                    Senátní výbor má právo na svůj názor, stejně jako prezident. Nicméně důvěryhodnost veřejnosti k senátu ve srovnání s prezidentem je podstatně menší. Podobně porovnání účasti voličů u voleb do senátu a prezidentské volby je 4x větší v případě prezidenta.
                    ZYX
                    • Re: Hygge
                      03.04.2018 17:15

                      Samozřejmě, veřejnost touží po tom, aby prezident země hájil zájmy cizí mocnosti..
                      Hygge
                      • Hygge
                        03.04.2018 17:22

                        Senátní výbor sestává ze 2 členů ČSSD, 2 lidovců, 1 TOP 09 a 1 zelený. Tudíž neodpovídá reálnému současnému rozložení politických sil v ČR. Senát bude brzy voliči převolen a stejně jako v parlamentu se bude přepřahat na nové koně.
                        ZYX
                        • Re: Hygge
                          03.04.2018 17:31

                          Blbost. Výbor má celkem 11 členů - 3 ČSSD, 3 KDU-ČSL, 2 ODS, po jednom TOP 09, ANO a STAN. Nevím kde jsi ta svoje čísla vyčaroval. Ale uznávám, že na hodnocení aktivit prezidenta směrem k Rusku jsi zde jako placený proruský kolaborant určitě ten největší expert..
                          Hygge
                          • Hygge
                            03.04.2018 17:33

                            ani v tomto případě to neodpovídá. Nicméně senát má právo na svůj názor, to mu nelze upřít. Prezidenta ovšem nevolí senát ale voliči v přímé volbě.
                            ZYX
                            • Re: Hygge
                              03.04.2018 18:05

                              Ty musíš být opravdu psychucky narušený jedinec. Proč pořád meleš, jak se volí prezident?? Seš tak blbý , že myslíš, že ostaní to neví? A co to má stím společné?? Kdyby Zeman někoho zabil, tak budeš opšt opakovat, jak byl volen??? Prezident je tady pro nás, ne my pro něho. A pro všechny, ne pro vyselktovanou partičku. Jinák asi nemá cenu vysvětlovat, že seš mimo jako obvykle a pojistka senátu spočívá právě v to, že je volený jindy, než parlament, aby názory vyvažoval a tomu k má jiné složení. Jinak nemá důvod existovat.
                              Velkamedvědice
              •  
                03.04.2018 15:36

                Na nařčení z kolaborantství máš jedinou obranu. Hájit symboly vlasti a dokázat tomu, jež tě tak onálepkoval, že právě on je tím kolaborantem. Co se ti na tom nezdá?
                ZYX
    •  
      03.04.2018 10:24

      Nepsal si, že se budeš držet téma? Že tě furt ty zemanoviny baví.
      Velkamedvědice
      • VM
        03.04.2018 10:42

        Však stále se to motá kolem jednoho téma. Jestli se to děje v USA, Británii, Česku nebo jinde je lhostejné. V USA bylo zle kolem zvolení Trumpa. V Británii je zle kolem brexitu. Zde je zle kolem Zemana. Však to nemusí být navždy, příště bude mít navrch zase někdo jiný. Nyní vyhráli zimní olympiádu v hokeji Rusové, příště to bude někdo jiný. Nebo se kvůli tomu má hrát nové finále tak dlouho, až do vítězství toho druhého?
        ZYX
        • Re: VM
          03.04.2018 10:46

          Kromě Tebe jsem nikdy nikoho neslyšel , že by zpochybňoval výsledek prezidentských voleb a požadoval nové. Kontrola politika je naprosto jiný šálek kávy.
          Velkamedvědice
          • Velkamedvědice
            03.04.2018 11:36

            Spoléháš se na dezinformační média a málo sleduješ veřejnoprávní média, ve kterých se hodně rozebíralo to, že staří lidé dostávali prý prozemanovské emaily, kterým hloupě věřili. Pak se ukázalo, že volby ovlivnil Facebook. A zcela jistě víc než nějaké emaily (já např. žádný nedostala). Takže nebýt Facebooku a jeho propagandy cílené na mladé, byl by Zeman vyhrál s ještě větším rozdílem a třeba už v prvním kole ;-)
            Kalka.
            • Re: Velkamedvědice
              03.04.2018 11:57

              Vůbec jsem to neřešil. Technická. FB mohl ovlivnit obě skupiny nemluvě o faktu, že nejen mejly. ale lživé info o Drahošovi od pedofila po ukradené výsledky nacistických lekařů se i přes sociílní sítě šřili jakjo lavina, nejen na profilech, ale i na diskuzích. A to už nemluvím o Tvé dezinpretaci, konstaování o FB nebylo provázeno konstatováním, že ovlivnil lidi ve porspěch protikandidáta, ale že ovlvnil. Mejly jsou jen bonus.
              Velkamedvědice
            • Kalka
              03.04.2018 11:46

              Starší lidé převážně volili Zemana proto, neboť jej už čtvrt století znají z politiky. Mladí volili převážně Drahoše proto, neboť neznají ani Zemana ani Drahoše. Je zřejmé, že u nich rozhodovaly jiné argumenty.
              ZYX
              • Re: Kalka
                03.04.2018 11:52

                :-))) Dík za vysvětlení...
                Kalka.
          • VM
            03.04.2018 11:09

            Jakou kontrolu politika máš na mysli? Ústava píše o nějaké takové "kontrole"?
            ZYX
            • Re: VM
              03.04.2018 11:18

              Svoboda slova, svoboda shromaždování atd..
              Velkamedvědice
              • VM
                03.04.2018 11:26

                To zde vše je. Já volám navíc po přímé odvolatelnosti politiků včetně prezidenta. Hmotnou odpovědností členů vlády, hejtmanů, starostů, soudců apod. se nemůže též nic pokazit.
                ZYX
    •  
      03.04.2018 8:48

      Británie vlastně víceméně ani v EU nechtěla být. Nikdy nepřešla na soustavu SI (metr , kilometr), nechtěla být v Schengenu, nechtěla euro. Vždy chtěla pro sebe jen výhody (Cameron vydíral EU referendem a žádal vylepšení smluv s EU). Navíc Británie měla největší kontingenty ve válkách v Iráku 2003 ( Německo a Francie byli proti) , Afganistánu , Libyi a účastnila se i konfliktu v Sýrii ( bez jakéhokoli mandátu). Jinými slovy Británie má lví podíl na zaplevelení Evropy migranty. Automobilky v zemi patří už zahraničním vlastníkům , část obchodů City převezme Paříž a Frankfurt , Británie nikdy nekopala za Evropu a Evropě bez ní bude lépe.
      samuraj
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.