Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Míří Spojené státy k diktátorské demokracii?

Víkendář: Míří Spojené státy k diktátorské demokracii?

28.07.2018 9:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán slíbil, že ze své země vytvoří neliberální stát, jakým je Rusko nebo Čína. Známý ekonom Simon Wren-Lewis na stránkách VoxEU přemítá o tom, zda by se podobnou cestou nemohl vydat i americký prezident Donald Trump. Tedy zda by se ze Spojených států nemohla stát „diktátorská demokracie“.

Wren-Lewis připomíná, že když Orbán začal hovořit o tom, že by se z Maďarska měla stát země podobná Rusku nebo Číně, prezident Evropské komise jej na summitu EU pozdravil slovy „hello, diktátore“. Orbán mezitím získal značnou kontrolu nad domácími médii a soudním systémem a jeho strana si udržuje vysokou popularitu. Daří se jí to díky kombinaci „extrémního nacionalismu, antagonismu vůči Židům a muslimům a brojení proti migrantům“. Vláda útočí na neziskové organizace a omezena byla nezávislost řady institucí včetně centrální banky či fiskální rady.

„Maďarsko je přes to všechno stále demokracií v tom smyslu, že tam rozumným způsobem fungují volby. Opozice je fragmentovaná a vláda nemá potřebu uchylovat se k praktikám, které vidíme například v Turecku. Pokud nějaká opoziční síla přece jen vyhraje v nějakých místních volbách, Orbán rozjede svou nacionalistickou kampaň, vyvolá další vlnu strachu z nepřátel na hranicích a vše otočí proti politickým protivníkům. Poslední volby se mu podařilo hladce vyhrát a jde o efektivní model, který může fungovat celé roky. Opravdovým testem toho, zda je Maďarsko ještě skutečnou demokracií, by byla jednotná opozice a to, zda by jí bylo umožněno vítězství ve volbách,“ píše ekonom.

Jaká je ve srovnání s Maďarskem situace v USA? Trump už v podstatě má celostátní televizi – široce sledovanou Fox News. Jeho útoky na nezávislá média jsou dobře známy. Takovou moc jako Orbán nad nimi nemá, ale jeho zastánci se objevují i na stanicích, jako je CNN, která se snaží poskytovat „vyvážené“ zpravodajství. Fox News je pak klíčová, protože Trumpovi mimo jiné umožňuje ovládat republikány v Kongresu. Zdá se totiž, že pokud se proti prezidentovi někdo postaví, rychle se z politiky vytratí. „Demokratické normy v politice, které byly v USA budovány a udržovány po celá desetiletí, se nyní vyhazují z okna. Trump je ničí, protože ví, že jej nikdo nemůže zastavit,“ míní Wren-Lewis.

Trump podle ekonoma nemá ještě takovou moc nad soudním systémem jako Orbán v Maďarsku, ale „není tomu zase tak vzdálený“. Jeho strana totiž již brzy získá většinu v Nejvyšším soudu a již nyní poskytuje milost všem, kteří se mu zalíbili. A v neposlední řadě se Trump vůbec netají svým obdivem k diktátorům. Putina bude obdivovat bez ohledu na to, zda na něj „něco má“. Jeho přirozeným nepřítelem je naopak Evropa a proto neustále útočí na ni či na Merkelovou. Argumenty, že demokracie je v USA stále v bezpečí, tak ekonom považuje za naivní. Například Washington Post před rokem tvrdil, že populisté čelí ve Spojených státech několika bariérám včetně nezávislosti Kongresu a soudního systému nebo absence významné krize. Jenže „první dvě si moc dobře nevedou a vše ostatní podle všeho nemá zase takový význam“.

Posilování krajní pravice a demokratické diktatury není samozřejmě ničím novým. Není náhoda, že ve třicátých letech minulého století bylo hospodářství stejně jako nyní vážně poškozeno recesí a následně nevhodnou ekonomickou politikou, upozorňuje Wren-Lewis. A dodává, že takové prostředí představuje živou půdu pro xenofobii. Příkladem podle jeho názoru může být jeho vlastní země – Velká Británie. Tam xenofobie vedla k rozhodnutí o brexitu, který ale ekonomické podmínky pouze zhorší. I zastánci brexitu se pak nakonec budou cítit zrazení, protože se jim nedostane toho, co politici slibovali.

Zdroj: VoxEU

 

Čtěte více:

Demokracie upadá. Mladí lidé emigrují. Přesto nejspíš znovu zvolí Orbána
08.04.2018 10:18
V roce 1988 poslal disidentský absolvent maďarské univerzity Georgu So...
Víkendář: Uspěchaná demokracie páchá více škod než užitku
28.04.2018 7:39
Bývalý britský ministerský předseda David Cameron stojí v čele komise ...
Víkendář: Po desetiletích triumfu přichází soumrak demokracie?
24.06.2018 7:30
Ještě před deseti lety bylo Turecko demokratickou zemí, která se chtěl...

Váš názor
  •  
    31.07.2018 13:20

    Patria snad dostala příkaz z KBC, že musí psát či přetiskovat tak neuvěřitelné nesmysly? To už je horší než bravíčko... opravdu, jestli někdo z vás tomuhle jen z 10pct věří, měl by přestat dělat na burze a jít malovat krajinky
    inside
    •  
      31.07.2018 14:54

      Tak autor je trochu moc vyplašenej z Trumpa, ale mnoha jeho tvrzením naprosto věřím. Třeba, že Orbán si udržuje vysokou popularitu, má značnou kontrolu na médii a vláda útočí na neziskové organizace. A pochop, že tohle není zpravodajský článek, ale komentář, čili o názor jednoho člověka.
      ..
  •  
    29.07.2018 8:59

    Ten článek snad ani nestojí za komentář. Patria do ekonomického webu cpe stále moudra v ultralevičácké a globalistické lajně.
    Peté13
  • troli mají subotnik
    28.07.2018 13:59

    Pusté hlavy za prachy, žádný názor. Jen kritizovat, že všechno tad je blbě. Nojo, rublík nesmrdí.
    jerry
  •  
    28.07.2018 13:20

    Dnes skôr spravodajský ako ekonomický portál Patria sa pomaly a isto zaraďuje k tým médiám , ktoré redakcia označuje za tie "nasprávnejšie" a jediné hlásajúce pravdu. Totiž dnes už pomaly a isto dochádza k napĺňanie Orwelových predpovedí, že za pravdu bude pokladaná len tá oficiálna pravda a všetko ostatné bude pokladané za lži a výmysly.Práve vychvaľované CNN. WP,NT a u nás ČT, STV a ostatné komerčné médiá ľudí masírujú často bludmi a lžami a vyhláseniami len tých "správnych" politikov a za každú cenu sa snažia umlčať iné názory. Našťastie čoraz viac ľudí im prestáva veriť a hľadá aj iné názory na dianie doma a vo svete.
    Petrík
  •  
    28.07.2018 11:26

    Zajímavá úvaha testu demokracie . Zdali může opzice vyhrát ve volbách ? Není jádro pudla právě v tom , co ta či ona opzice voličům nabídne ? Např u nás v Česku . Proč jsou lidé - voliči příznivci Babiše ? Protož jalová opzice v čele s akademikem pouze kritizuje , ale alternativu nenabízí , Navíc připočtěme neblahou zkušenost s její vládní úlohou .
    Karel IV
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m