Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Uspěchaná demokracie páchá více škod než užitku

Víkendář: Uspěchaná demokracie páchá více škod než užitku

28.04.2018 7:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Bývalý britský ministerský předseda David Cameron stojí v čele komise vytvořené London School of Economics a Oxford University, jejímž cílem je analyzovat vztah mezi silou státu, jeho rozvojem a ekonomickým růstem. Podle Leonida Barshidskyho z Bloombergu je sice trochu paradoxní, když v této komisi pracuje člověk, který „hrou o brexit“ oslabil svou vlastní zemi a tím ohrozil její vlastní rozkvět. Nicméně závěry komise jsou podle Bershidskyho rozumné a vážně zpochybňují často uplatňovanou politiku Západu.

„Vyspělé země, které se pokouší pomoci těm zranitelnějším, to činí špatným způsobem. Prosazují postupy a politiku bohatých zemí, požadují rychlé volby, kterých se má účastnit řada politických stran. A nejednou také tvrdou ekonomickou politiku, které fandí mezinárodní instituce, jako například Mezinárodní měnový fond. Taková strategie ale vede k vytváření pokřivené a zranitelné demokracie v zemích, jako je Irák, Egypt či Libye. V Jemenu byla požadována politická transformace během dvou let, ale od takového požadavku bylo upuštěno, protože reformy vyvolávaly rebelie,“ píše se ve zprávě komise.

Podle této zprávy nemusí fungovat ani běžné volby, protože podkopávají systém rovnováh tím, že převedou moc do rukou majoritní části společnosti. K tomu došlo například v Iráku. V praxi navíc takové volby doprovází manipulace a občané pak výsledkům voleb nemusí ani věřit. Podle komise je tak důležité mít před volbami vybudovaný systém zajišťující rovnováhu moci a vládu práva. Pokud tedy někdo chce pomáhat nějaké zemi, měl by se hlavně zajímat o její instituce a systémy, ne se hnát za každou cenu ke „svobodným“ volbám. 

Vláda v zemi, kde doposud vládl chaos, musí v první řadě zajistit mír a musí být schopna vybírat daně a prosadit vládu práva spolu s vlastnickými právy. Pokud jde za tímto cílem, neměly by jí být vnějšími subjekty vnucovány konkrétní kroky, namísto toho by mělo stačit, že její politika je realistická a zaměřená na ekonomický růst. Pro společnost je významné, aby bylo brzy dosaženo hmatatelných úspěchů. Příkladem může být například rozhodnutí rwandské vlády okamžitě odejmout ministrům státem placené vozy. 

Bershidsky uvažuje také nad tím, nakolik jsou tyto principy relevantní i pro země, které považujeme za vyspělé. A v neposlední řadě i pro Evropskou unii, jejíž vedení se například může ptát, zda má zakročit proti údajné erozi demokratických hodnot v Polsku či Maďarsku. Pokud ovšem vývoj vnímáme z výše popsané perspektivy, můžeme tvrdit, že v těchto zemích se nyní objevují důsledky příliš rychlé snahy o plošnou implementaci západní demokracie bez toho, aby byly nejdříve vyřešeny fundamentální problémy, jako je vláda práva či sociální koheze.

„V Polsku i Maďarsku dosáhly nacionalistické vlády rychlého úspěchu při nápravě nefunkčního daňového systému. Vlády obou zemí podnikly nekonvenční kroky při rozdělování některých sociálních dávek, čímž zvýšily svou podporu, ale také důvěru lidí ve stát. Takový postup se zdá být v souladu s tím, co tvrdí britská komise, a neměl by být problematický v případě, že v obou zemích zůstanou funkční základní systémové instituce, vláda práva a přetrvá tam rozumné investiční klima. Možná tak nemá smysl snažit se v Maďarsku a Polsku prosazovat politiku, která je považována za nejlepší v zemích jako Francie či Nizozemí, a to minimálně do doby, dokud se životní standard prvních dvou států neposune na úroveň těch druhých dvou,“ píše Bershidsky. 

V podobném duchu bychom mohli uvažovat i o Ukrajině, kde se také prosazuje demokracie západního typu, ale zároveň jde o chudou zemi bez pevných majetkových práv, fungujícího soudního systému a soudržné společnosti. Neměl by se Západ soustředit zejména na vybudování fungujícího soudního systému a na nezávislost soudů? Třeba právě taková politika by vedla k rychlému ekonomickému rozvoji a nakonec i k posunu k demokracii evropského typu. A je možné, že Rusko se západnímu světu vzdaluje právě proto, že se v devadesátých letech pokoušelo o přechod k demokracii bez dostatečně silných majetkových práv a nezávislých soudů. 

Podle Bershidskyho je možné, že celá tato úvaha je relevantní i pro dnešní Spojené státy. Tedy pro zemi, která je vnitřně hluboce rozdělena a velká část společnosti zpochybňuje legitimitu vládnutí Donalda Trumpa. Klíčovým faktorem je ovšem to, že americký soudní systém funguje dobře, v zemi vládne právo a pořádek a „je zachována základní důvěra společnosti ve stát“. I tento příklad tedy vlastně ukazuje, že dobře fungující demokratická vláda je jistě pozitivem, ale základem demokracie je pevný systém vlády práva a důvěra ve stát. 

Zdroj: Bloomberg


 

Čtěte více:

Pictet: Ceny ropy zamíří zpět k rovnovážné fundamentální úrovni
27.04.2018 11:11
Ceny ropy se vyšplhaly na nejvyšší úrovně od roku 2014. Investiční sp...
Rozbřesk: Řecká dluhová sága jde do finále, dočkají se Athény oddlužení?
27.04.2018 9:16
Řecký dluhový maraton pomalu spěje do finále - dnes v Sofii začínají j...
Pětka opomíjených faktů z globální ekonomiky
27.04.2018 12:58
Čerpaje z ještě čerstvého čtvrtletního přehledu vývoje na trzích od JP...
Perly týdne: Tesla je jako Kia z devadesátých let, Čína ztrácí vzácný monopol
27.04.2018 17:45
Trhy, ekonomika, politika – Čína ztrácí „vzácný“ monopol a my jsme pom...
Tomáš Vlk: Trh obavy z Fedu překonává díky dobrým firemním výsledkům. Vyhráno ale ještě není (video)
27.04.2018 15:05
"Krátkodobý růst na hlavních amerických trzích nastává po horším obdob...

Váš názor
  • Všeci kradnů
    01.05.2018 8:45

    Leninkrad, Stalinkrad i náš Demokrad - ten sice krade jen nicky, ale zloděj jako zloděj a navic tak nebetyčnej blb, že si vymýšlí různé nicky ale oslovuje svým tukanem. Tak rafinerovaný může být jen jeden tady. Pro ruský a proemanovskýreferand'ák kašpárek vícenick. Kdyby alespon' nedělal našemu panu prezidentovi takovou ostudu, nakonec si budou ještě budou lidé myslet že všichni emanovi zbrojnoši jsou stejně tupí jako on. Aby to nekonec nebyl sám hradní pasáček. Mentalně jsou si velmi zajedno.
    ..
    • Uspechana demokracie. Uz i Babicky zklamal.
      01.05.2018 21:03

      Dnes ani neprisel na slibenou akci poradanou ANO na Ladronce, kde se seslo v ocekavani koblih zdarma nekolik jeho stoupencu i s detmi aby videli sveho premiera. Po nekolika hodinovem cekani ale poradatelka zkalamala pritomne oznamenim ze se Babis nedostavi, bez jakekoliv vymluvy na neco. Ach to zklamani vericich. No co ale cekali ? Jeho podekovani za posazeni do sedla ? Ted uz ho lidi nezajimaji, je po volbach a do dalsich dlouha doba. Proto ted uz nemusi behat jako kasparek, po nadrazich a rozdavat svoje pocukrovane uplatky. Takovy dobromil a vudce co uz nema pro sve uzitecne i verne dioty ani trochu casu. Snad se jich nekolik z toho pouci. Ale o tom pochybuju jsou jak to stado. I ti Cechy pohrdani Slovaci uz ho prokoukli a vykopli.
      Petruska
  • Tak kdo bojuje proti Isalamu ?
    30.04.2018 3:57

    "..V neděli ráno se syrským jednotkám podařilo většinu kurdského území dobýt, jednotky SDF ale v protiofenzivě získaly opět celou oblast zpět pod svoji kontrolu. Vesnice, tak byly pod syrskou správou jen několik hodin. SDF operuje hlavně ve východní Sýrii. Podílela se na boji proti radikálnímu Islámskému státu a podporuje ji americké letectvo a speciální jednotky. Z oblasti provincie Dajr az-Zaur východně od Eufratu se jí loni podařilo vytlačit islamistické radikály..." každému, kdo umí číst a přemýšlet to je jasné. Kurdům a rebelům, podporovanými USA se podařilo vytlačit jednotky IS a Sadam, podporovaný Rusy tvrdě bojují o navrácení území zpátky do rukou Islamistů. Jen někdo slepý nebo zaslepený to může vidět jinak. Co na to okamůrovci ? No ti nevidí nic jen prudí.
    ..
    • Re: Tak kdo bojuje proti Isalamu ?
      30.04.2018 11:20

      Dvojtečko, máš to trochu popletené. Předpokládám, že separatistické snahy Donbasu a Krymu odsuzuješ. Určitě budeš tvrdit, že integrita Ukrajiny musí být zachována. Snaha Kurdů o samostatný stát Ti ale vadí. Takže dvojí metr, že jo? Já osobně přeju lidem ať žijí tam, kde se necítí šikanováni. Pokud chtějí obyvatelé Donbasu a Krymu být součástí Ruska, nechť je jim to umožněno. Osobně přeju vlastní stát i Kurdům. Že dva členové NATO stojí v Sýrii proti sobě, něco napovídá o inteligenci vůdců Západu. Za to snad Asad (neplést si se Sadamem) nemůže. Jestli si myslíš, že by byl IS v Sýrii poražen bez zásahu Ruska, tak jsi naivní. Západ proti IS "udatně bojoval" a IS bez problému rozšiřoval dobytá území. Teprve, když hrozilo, že IS dobude Damašek a zavraždí Asada, zasáhlo Rusko. Chceš říct, že Západ po letech "neúspěchů" v boji proti IS se právě ve chvíli ruského zásahu dostal "do formy" a získal převahu nad IS? Ještě bych dodal, že rozlišovat rebely a IS je zavádějící. I mainstream informoval, jak Západ vycvičil a vyzbrojil 5000 rebelů a ti okamžitě (s výjimkou 4 jednotlivců přeběhli k IS). Jak by mohl takto naivní Západ porazit IS? Bez Ruska by dnes byla Sýrie v situaci Libye.
      Jan
      • přečti si to ještě jednou - možná i 3x
        30.04.2018 16:38

        "... SDF operuje hlavně ve východní Sýrii. Podílela se na boji proti radikálnímu Islámskému státu...." Joo ty to máš ze Sputíku, tak tedy joo.
        ..
        • Re: přečti si to ještě jednou - možná i 3x
          30.04.2018 18:20

          Dvojtečko, já Ti nerozumím. Psal jsem snad, že SDF neoperuje ve východní Sýrii? Nebo ta Tvá reakce nepatřila mně? Že byl IS poražen díky ruské pomoci Asadovi ví každý i bez Sputniku. To si neuvědomuješ, že tyhle zdejší zvyky ohánět se Sputnikem, agentem Putina apod jsou jen výrazem ubohosti a neschopnosti logicky a věcně argumentovat?
          Jan
      •  
        30.04.2018 11:40

        Oprava: ve větě "Snaha Kurdů o samostatný stát Ti ale vadí" patří slovo "nevadí".
        Jan
  • Demokracie v Syrii lepsi nez menova reforma
    29.04.2018 8:32

    "... režim totiž před dvěma týdny schválil zákon, podle něhož musí všichni Syřané zaregistrovat do čtyř týdnů svůj soukromý majetek, tedy domy, pozemky, byty. Kdo tuto lhůtu nestihne, tomu hrozí, že o svůj majetek přijde. Po uplynutí této lhůty totiž veškerý majetek bez registrace automaticky propadne státu..." Kam ten Asad na ty napady chodi.
    ZXZX
  • Jak usměvavé, typické a trapné
    28.04.2018 19:31

    "..Ruský prezident Vladimir Putin nařídil vydat nový atlas světa využívající zeměpisná pojmenování, které původně vymysleli ruští objevitelé, a ne v současnosti běžnější západní názvy. Takové pokřivování „geografické pravdy” podle Putina už nelze dále snášet..." No není ten Putin starý bolševik a komunista. Nakonec se dovíme že Ameriku taky objevili Rusáci a vlastně přistáli první na měsici převlečený za Američany.
    OVR
    • Re: Jak usměvavé, typické a trapné
      28.04.2018 19:45

      To mně připomíná, jak nám učitel na učnáku v Budějovicích přinesl a nařizoval číst knihu zapomenutých ruských vynálezů a patenrů, kde kromě jiného bylo, že dieslův motor vynalezl Igor Naftěnko. Už jako 14ti letí jsme se tomu smáli.
      ..
      • Omluva vše, všem
        01.05.2018 20:37

        U nás na učňáku v Budějicích nás učili vyháňat ovcí, zaháňat ovcí a marxismus - leninismus. Jinak umím hovňajs.
        ..
        • Re: Omluva vše, všem
          02.05.2018 20:42

          Hele a ty nebud' tak skromný. Ty umíš jednu věc - dokonce se podepisovat jako ".." jen ale nedělej ze sebe ještě většího vla, tady tě už každý stejně pozná podle tvých triků multinicku. Budeš se muset vic snažit rubl padá. Za chvíli si budeš muset chodit pro žold s nůší. Nejsi ty taky ten co v Praze nabízí turistům ty ruský ruble ?
          echt..
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university