Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Babiš: Vláda chce, aby nový blok Dukovan postavila firma ČEZ

Babiš: Vláda chce, aby nový blok Dukovan postavila firma ČEZ

22.11.2018 18:01
Autor: ČTK

Stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měla zajistit dceřiná firma společnosti ČEZ, která elektrárnu provozuje. Stát je připraven podpořit investici tím, že ji bude garantovat jako druhý v pořadí, řekl Babiš. Firma ČEZ upozornila, že se proti staví minoritní akcionáři. Podle zástupce části z nich je postup navrhovaný Babišem nezákonný. Akcie ČEZ na pražské burze na premiérovo vyjádření reagovaly výrazným poklesem, který ale před závěrem obchodování téměř smazaly.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš dnes řekl, že přípravy na stavbu nového jaderného bloku pokračují. "Za sebe říkám, že všichni na úrovni vlády, státních institucí i ČEZ se tomu věnujeme," uvedl. Největší výdaje lze očekávat po dokončení přípravných prací, tedy po roce 2027, dodal. Míní, že by bylo lépe, kdyby česká energetika zůstala stoprocentně státní. "Myslím, že by ČEZ měl zvážit, zda by z nějaké části společnosti minoritní akcionáře nevytěsnil. Ale ta diskuse probíhá a nemá zatím závěr," řekl.

"My jsme přesvědčeni o tom, že ta investice je efektivní a že je návratná," řekl Babiš na dnešním semináři o dukovanské elektrárně ve Valči na Třebíčsku. Uvedl, že není pravda, že vláda pouze uvažuje o prodloužení životnosti nynějších bloků Dukovan. "Chceme analyzovat všechny možnosti. Ale my jsme jasně řekli, že vláda chce, aby ČEZ postavil nový blok v Dukovanech," uvedl premiér.

Do dceřiné společnosti, která by se podle Babiše měla o stavbu bloku postarat, by měla firma ČEZ vložit aktiva Dukovan, případně i Temelína. Garantem investice by byl ČEZ, stát by byl druhý v pořadí. Za důležité označil i technologie, aby šlo postavit blok včas a podle rozpočtu. Uvedl to s poukazem na protahující se stavby bloků ve Finsku a na Slovensku.

Podle ekonoma a poradce investiční skupiny J&T Michala Šnobra, který sdružuje část menšinových akcionářů firmy ČEZ, je forma stavby nového bloku v Dukovanech navrhovaná Babišem mimo zákony platné v ČR a mimo schválený model garance pro stavbu jaderných elektráren v EU. Problém tkví především v tom, že představenstvo ČEZ by v takovém případě neslo trestněprávní a majetkovou odpovědnost, poukázal. O ekonomické efektivitě a návratnosti stavby nových atomových reaktorů v Dukovanech pochybuje Edvard Sequens z ekologické organizace Calla.

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) v srpnu řekla, že do konce letošního roku by se mělo rozhodnout o finančním modelu stavby nového tuzemského jaderného bloku. Koncem října pak Babiš mluvil o možném prodloužení životnosti Dukovan o deset let. Toto vyjádření dnes za "ránu z čistého nebe" označil Aleš John, předseda občanské bezpečnostní komise fungující při dukovanské elektrárně, která dnešní seminář pořádala. Babiš v reakci zprávu o prodloužení provozu elektrárny na 60 let a odkladu výstavby označil za nesmysl. Starostové v širokém okolí elektrárny i Kraj Vysočina dostavbu Dukovan podporují.

"Netlačte nás do toho, abychom vám řekli, že to bude 31.12. Chceme rozhodnout a rozhodneme, až budeme mít dostatek podkladů," řekla ve Valči Nováková. Uvedla, že vláda chce naplňovat státní energetickou koncepci, prodloužení životnosti dukovanských bloků označila za záložní alternativu. I podle ní by se o stavbu nového bloku měl postarat ČEZ, který by měl primárně zajišťovat i financování. "ČEZ je již několik let poměrně ve vysokém zisku a vyplácí dividendy," řekla.

"Minoritní akcionáři už zcela jasně projevili svoji nevůli stavět jaderné elektrárny," řekl ČTK mluvčí firmy ČEZ Ladislav Kříž. Uvedl, že jde o dlouhodobou strategickou investici, ale z krátkodobého hlediska je rentabilita diskutabilní. Případné soudní spory by mohly zablokovat stavbu na desítky let. Premiér připustil to, že minoritní akcionáři ČEZ mají jiný zájem. Je to hlavně na firmě ČEZ, aby si obhájila byznysplán, dodal.

ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží 70 procent akcií. Jaderná elektrárna Dukovany s celkovým výkonem 2040 megawattů pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku. Její první blok je v provozu od roku 1985.


Čtěte více:

Tah EU na strategické suroviny. Nastane v Evropě boom lithia?
22.11.2018 6:11
Ve své snaze vyvinout v Evropě strategický hodnotový řetězec pro výrob...
Německo diskutuje o tom, jak hlídat zákazy pro starší diesely
22.11.2018 8:28
Vzhledem k přibývajícím zákazům jízdy starších dieselových aut v němec...
Rozbřesk: Itálie v pasti pravidel?
22.11.2018 9:18
Rostoucí napětí mezi Itálií a Bruselem ohledně italského rozpočtu na p...
Hlavní měny i koruna zůstávají v klidu, zatímco evropské akcie vracejí včerejší zisky
22.11.2018 10:39
Po včerejším nádechu se dnes nálada na trzích opět zhoršuje. Už akciov...

Váš názor
  •  
    23.11.2018 5:27

    Někteří akcionáři by asi rádi, aby investici zacvakal stát (my všichni), ale oni budou potom kasírovat divka.
    Peté13
    •  
      23.11.2018 8:32

      Za energetickou bezpečnost,kterou chce stát,musí stát taky zaplatit.Menšinoví akcionáři věděli že stát toto musí zajistit a přesto do toho šli.
      carlos111
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů