Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Slabá čísla z průmyslu, Komise chce faktury za komodity v eurech

Rozbřesk: Slabá čísla z průmyslu, Komise chce faktury za komodity v eurech

04.12.2018 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Jak opět potvrdil index nákupních manažerů, nálada v českém průmyslu dále klesá. Aktuální výsledek (51,8) je nejslabším za více než dva roky. PMI se tak znovu sesunul blíž k hranici 50, která odděluje expanzi od útlumu. Hlavním důvodem má být nejenom nižší současné tempo výroby, ale současně i nízké zakázky, které podle PMI dokonce klesají.

Komentář k PMI zdůrazňuje vliv automobilového průmyslu na listopadovém horším čísle, který se stále ještě zcela nevypořádal s novou regulací, takže v jeho výsledcích je zatím jen obtížné odlišit technické překážky ve výrobě od potenciálního útlumu samotné poptávky. V každém případě se dá čekat, že po slabším třetím kvartále se od průmyslu velké vzpruhy česká ekonomika nedočká ani v závěru roku. A to je vlastně jeden z hlavních důvodů proč nepředpokládáme, že by měl HDP i tentokrát akcelerovat.

Vedle měkkých dat z průmyslu dostaneme už v pátek obvyklou várku dat tvrdých. To by totiž měl statistický úřad zveřejnit výsledky průmyslové výroby za říjen a současně i statistiku nových zakázek. Ta v posledních měsících s výjimkou několika málo oborů jako je například výroba PC, rozhodně optimismus nevzbuzovala. V případě dominantního automobilového průmyslu došlo dokonce v září k poklesu objednávek o více než pět procent. Samozřejmě „pod tíhou“ předchozích silných měsíců ovlivněných tvorbou zásob před spuštěním nové regulace. O to zajímavější mohou být právě páteční výsledky, které naznačí, jakým směrem se vlastně průmysl v posledních měsících vydal. Nejde totiž pouze o tu největší automobilku v zemi, ale i o další výrobce, z nichž jeden vykazuje meziroční poklesy výroby pravidelně už od začátku roku.

Tento týden nás ovšem nečekají pouze výsledky z průmyslu, ale i další významná čísla, z nichž tím nejzajímavějším mohou být mzdy za třetí kvartál. Přijdou na řadu už dnes a měly by znovu potvrdit rostoucí tlaky na trhu práce. Předpokládáme, že tempo průměrné mzdy znovu překonalo hranici 8 % a nejspíše tak odpovídalo i prognóze centrální banky.

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Koruna se dál drží blízko úrovně 25,95 EUR/CZK a nemá sílu k jakémukoliv výraznějšímu posunu ve směru prognózy centrální banky. A s blížícím se koncem roku navíc asi ani není pravděpodobné, že by ji mohla získat. Možná po prosincovém zasedání bankovní rady, pokud by vyznělo dostatečně jasně ve směru dalšího zvyšování úrokových sazeb, nicméně s ohledem na slabší výsledky z ekonomiky (a pravděpodobně i nižší inflaci) asi ČNB příliš jestřábím dojmem působit nebude.

Zahraniční forex
Drastické zploštění americké výnosové křivky a tedy propad výnosů na jejím dlouhém konci přinesl povzbuzení eurodolaru. Jistou naději euru dávají také zprávy o tom, že italský premiér by měl dnes prezentovat upravený návrh rozpočtu na rok 2019, který se nezdál Bruselu.

Při absenci zajímavějších zpráv a vyčkávání na zítřejší důležitá data může zaujmout informace, že Evropská komise hodlá prezentovat návrh, kterak podpořit mezinárodní roli eura - zejména pak v platbách za komodity (kde je stále 80 % faktur v EU v dolarech).

Ropa
Ropa Brent si včera připsala 4 % a těží tak z víkendové politické dohody mezi Ruskem a Saúdskou Arábií, stejně jako dočasného klidu obchodních zbraní mezi USA a Čínou.

Překvapením dne bylo ohlášené vystoupení Kataru z kartelu OPEC. S méně než 2% podílem na produkci kartelu patří Katar k nejmenším členským státům, proto by jeho rozhodnutí nemělo zásadněji ohrozit funkčnost kartelu. Tento krok lze tak spíše vnímat jako symbolické gesto a vlastně i logický krok s ohledem na izolaci, do které se země dostala po diplomatické roztržce se Saúdskou Arábií. 

S lehkou nadsázkou by se dalo konstatovat, že kartel OPEC tak jako tak nemusí smutnit, protože se k těžebním škrtům včera přidala i kanadská Alberta. Ta totiž oznámila vlastní omezení těžby o 325 tis. barelů denně, cca 9 % těžby, aby pomohla stabilizovat cenu vlastní ropy z břidlicových písků, která zkolabovala až pod 20 dolarů z důvodu nedostatečné přepravní kapacity. I to by nakonec globálním cenám ropy mohlo pomoci vzchopit se, důležitější však v tomto ohledu bude, jak rozsáhlé těžební škrty přijme ve čtvrtek kartel OPEC+ ve Vídni. 

Akcie
Hlavní indexy se po euforickém startu obchodování, kdy např. technologický Nasdaq indikoval téměř 2% růst, přece jen umírnily a zpevnily řádové kolem 1 %. Nejstarší index na světě Dow Jones přesáhl hodnotu 25.800 bodů a zaznamenal nárůst o 1 %. Širší index S&P 500 se prezentoval podobným pohybem směrem vzhůru, když uzavřel 1 % do plusu. Akciovým barometrům se tak nakonec podařilo dostat na svá 3týdenní maxima. Suverénně největšího úspěchu včera dosáhly akcie společnosti Advanced Micro Devices, které rostly o více než 11 %.

 

Čtěte více:

Prodejte dům a krávu, kupte si bitcoiny
03.12.2018 14:38
V souvislosti se současným vývojem na trhu s bitcoinem se podle FTAlph...
Začne ECB v roce 2019 skutečně zvedat sazby?
04.12.2018 5:49
Není pochyb o tom, že ECB zamýšlí po létě roku 2019 začít s normalizac...
Čína je zemí prostého monetarismu, optimismus to ale nebudí
03.12.2018 18:11
Je možné, že proběhnutý víkend bude skutečně představovat zlom v probí...
Státní rozpočet se v listopadu dostal do schodku 21,6 miliardy Kč
03.12.2018 14:32
Státní rozpočet se v listopadu dostal do schodku 21,6 miliardy korun ...
Část akcionářů ČEZ žádá přezkum počínání vedení firmy
03.12.2018 17:39
Část minoritních akcionářů energetické firmy ČEZ vyzvala dozorčí radu ...
Dočasné příměří mezi USA a Čínou poslalo akcie do plusu, AMD + 11 %
03.12.2018 22:01
Víkendové zasedání G20 sice zásadní dopad na trhy nepřineslo, nicméně ...
Amazon se na krátkou dobu stal nejhodnotnější firmou v USA
04.12.2018 8:16
Internetový obchod Amazon se v pondělí na krátkou dobu stal největším ...
Dotace Agrofertu se vracet nebudou, odkazuje Babiš na analýzu MSp
04.12.2018 8:24
Premiér Andrej Babiš (ANO) trvá na tom, že není žádný důvod, aby Česko...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data