Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EK zveřejnila kroky, kterými chce snížit dopady tvrdého brexitu

EK zveřejnila kroky, kterými chce snížit dopady tvrdého brexitu

19.12.2018 17:29
Autor: ČTK

Evropská komise dnes zveřejnila některé konkrétní právní návrhy, kterými chce EU připravit na situaci "tvrdého brexitu", tedy odchodu Británie z evropského bloku bez uzavřené dohody upravující okolnosti tohoto kroku. Jednostranná dočasná opatření, v některých případech ovšem předpokládající reciprocitu ze strany Londýna, upravují pro měsíce po 29. březnu 2019 oblasti jako jsou finanční služby, letecká či automobilová doprava nebo závazky související s ochranou klimatu.

"Tyto kroky nebudou - a nemohou - odstraňovat celkový dopad scénáře 'tvrdého brexitu', nijak nenahradí nedostatek přípravy ostatních zainteresovaných stran ani nejsou odrazem výhod plného členství v EU či podmínek přechodného období tak, jak je definováno v (připravené) dohodě o vystoupení," uvedla komise. Členské státy a europarlament vyzvala, aby celkem 14 návrhů schválily rychle a umožnily jejich vstup v platnost ještě před datem brexitu.

Jedním z návrhů je například plán umožnit v případě mimosmluvního brexitu až do konce příštího roku britským přepravcům vozit zboží do zemí EU. Předpokladem ovšem je, že Londýn se vůči dopravcům ze zemí EU zachová recipročně. Britským firmám ale už nebude umožněna takzvaná kabotáž, tedy transport zboží mezi dvěma místy v unii.

Komise také členským zemím doporučila, aby se chovaly pragmaticky a v případě tvrdého britského odchodu zajistili, že britští občané žijící u nich ve chvíli brexitu budou moci na jejich území nadále pobývat legálně. Zajistit by také měly jistotu například ohledně jejich penzí či zdravotního pojištění.

Brexit bez dohody bude také znamenat, že na veškeré zboží pohybující se mezi EU a Británií se začnou vztahovat veškeré unijní předpisy o vývozu a dovozu, přijala komise dvě technická opatření o celních prohlášeních a vývozu zboží dvojí užití. Země bloku upozornila, že musí do brexitu udělat vše potřebné k tomu, aby vůči Británii mohly začít uplatňovat unijní celní kodex.

Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis zdůraznil, že unie dál stojí o britský odchod podle domluveného textu dohody o vystoupení. "Výrazně by to minimalizovalo dopady a umožnilo nám připravit se pořádně na nové nastavení budoucích vztahů mezi EU a Británií," řekl novinářům.

Představitelé komise upozorňovali, že unie se bude dál snažit, aby na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem nevznikla standardní vnější hranice EU, na otázky na konkrétní detaily ale příliš neodpovídali.

Schválení "rozvodové smlouvy", jejíž součástí je kromě také přechodné období, vázne v britském parlamentu. Sto dní před datem britského odchodu, což je právě dnes, tak nejistota kolem podoby brexitu roste. "Protože víme, že riziko vzrůstá, musíme se pochopitelně připravit," podotkl Dombrovskis. Cílem podle něj je pro občany i firmy z 27 zemí EU tvrdý brexit "co nejvíce změkčit".

Navržená opatření jsou podle komise omezená na základní oblasti a absolutně nezbytná pro ochranu životních zájmů EU a tam, kde opatření ze strany samotných členských zemí nestačí.

Pro případ britského odchodu bez dohody nyní Evropská komise například navrhuje dočasně umožnit lety mezi Británií a zeměmi unie jako jednostranné opatření po dobu jednoho roku, aby zajistila "základní spojení". Britské společnosti ale přijdou o možnost přepravovat cestující mezi destinacemi uvnitř EU, či nabírat tam na palubu cestující pro lety mimo unii.

Komise bude moci například pozastavit či odmítnout autorizaci britských leteckých přepravců, pokud nebude přístup britské strany k evropským společnostem na odpovídající úrovni. Dočasně zajištěno bude také pokračování platnosti bezpečnostních osvědčení. Naopak komise nijak neupravuje otázku vlastnických poměrů, což v souvislosti s evropskými licencemi může být pro britské firmy problém.

Podmínky pro automobilovou osobní dopravu by se podle podkladů EK měnit v podstatě neměly, řidičské průkazy si obě strany budou nadále uznávat. Nějaká zvláštní opatření komise nechystá ani pro autobusovou dopravu, zkomplikuje se ale například převážení domácích zvířat.

Pro britskou stranu významnou oblast finančních služeb chce komise po možném tvrdém brexitu upravit jen několika dočasnými a reciprocitou z britské strany podmíněnými opatřeními. Jedná se o roční až dvouletá podmíněná rozhodnutí o rovnocennosti v souvislosti s centrálním clearingem derivátů a službami centrálních depozitářů pro provozovatele z unie, kteří nyní využívají subjekty v Británii. Podle diplomatů je cílem tyto služby v příštích měsících přesunut na území EU.

Mají pomoci finanční stabilitě tam, kde nebudou stačit kroky, které v rámci s možným tvrdým brexitem podnikají sami účastníci trhu. Komise ovšem dnes také připomněla, že po brexitu bez dohody nebudou moci banky sídlící v Británii operovat na evropském trhu.


Čtěte více:

Mayová ustála hlasování Konzervativců o nedůvěře. Do dalších voleb je nepovede
13.12.2018 0:28
Britská premiérka Theresa Mayová dnes ustála hlasování poslanců své vl...
Tvrdý brexit by dopadl na obchod, cestování i nákupy v e-shopech
17.12.2018 15:38
V případě, že Velká Británie vystoupí z EU bez dohody, bude se veškerý...
Britské firmy děsí brexit bez dohody, ekonomiku by uvrhl v chaos
19.12.2018 12:22
Pět britských podnikatelských svazů vydalo silné varování poslancům, ž...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data