Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Konec námluv. Home Credit a Air Bank se nespojí s Monetou

Konec námluv. Home Credit a Air Bank se nespojí s Monetou

26.02.2019 22:00, aktualizováno: 27.2. 8:26
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Skupina Home Credit nebude pokračovat v přípravách na spojení společností Air Bank a Home Credit v Česku a na Slovensku s Moneta Money Bank. Home Credit ze skupiny PPF podnikatele Petra Kellnera to dnes oznámil v tiskové zprávě. Mělo jít o jednu z největších transakci v historii českého bankovního trhu.

Home Credit přijal toto rozhodnutí po uplynutí dohodnuté exkluzivní lhůty na přípravu a podpis právně závazných transakčních dokumentů. Podepsány tak nebyly.

Moneta spustila proces k případnému spojení s Air Bank a českým a slovenským Home Creditem loni v říjnu. Po uskutečnění transakce měla vzniknout dvojka na českém trhu ve spotřebitelských půjčkách a trojka ve velikosti bankovní sítě pod značnou Air Bank.

Moneta minulý čtvrtek oznámila, že se rozhodla snížit nabídku na převzetí svého konkurenta Air Bank a českého a slovenského Home Creditu. Podle revidovaných podmínek potenciální akvizice by kupní cena měla činit maximálně 18,5 miliardy korun namísto původně navrhovaných 19,75 miliardy korun.

"Skupina je přesvědčena, že požadavek, který Moneta minulý týden vznesla na snížení ocenění Air Banky a Home Creditu, je nedůvodný. Ziskovost našich českých a slovenských aktiv v roce 2018 předčila údaje prezentované Monetě během vzájemných jednání. Jen samotná Air Bank na vysoce konkurenčním trhu dosáhla robustního zisku, počet jejích klientů meziročně vzrostl a dále se zvýšil index spokojenosti zákazníků," uvedl dnes Home Credit.

"Vedení společnosti Moneta se bude i nadále soustředit na naplňování své stávající strategie s cílem překonávat český bankovní trh prostřednictvím organického růstu. Zároveň je vedení společnosti Moneta i nadále otevřené jiným akvizičním příležitostem přinášejícím přidanou hodnotu pro akcionáře společnosti Moneta," uvedla Moneta v tiskové zprávě.

PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti až po zemědělství. PPF působí v Evropě, Rusku, Asii a Severní Americe. Home Credit, založený v roce 1997 v Česku, je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování ve střední a východní Evropě, Společenství nezávislých států a Asii. Majoritním vlastníkem (88,6 procenta) je PPF Financial Holdings. Minoritním akcionářem Home Creditu (11,4 procenta) je investiční holdingová společnost EMMA OMEGA vlastněná Jiřím Šmejcem.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016, jméno se z dřívějšího GE Money Bank změnilo v souvislosti se vstupem banky na burzu v květnu téhož roku. Finanční ústav je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.

O Air Bank

Banka ze skupiny PPF Group N.V., která vstoupila na trh v listopadu 2011, patří mezi nejrychleji rostoucí banky v Česku. Air Bank vykázala v roce 2018 čistý zisk 1,4 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 139 procent. Banka získala nové klienty a zvýšila objem poskytnutých úvěrů. Počet klientů banky meziročně vzrostl o více než 76.000 na 673.407. Celkový objem úvěrů v portfoliu Air Bank se meziročně zvýšil o 19 procent na 46,3 miliardy korun. Objem vkladů na běžných a spořicích účtech klientů ve stejném období stoupl o 14 procent na 102,1 miliardy korun. Celková bilanční suma banky vzrostla ke konci prosince meziročně o 15 procent na 112,4 miliardy korun. Vlastní kapitál se zvýšil o 26 procent na 7,7 miliardy korun. PPF Group N.V., do které banka patří, je jednou z největších investičních a finančních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním akcionářem PPF je nejbohatší Čech Petr Kellner.

Home Credit

Home Credit, založený v roce 1997 v Česku, je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování ve střední a východní Evropě, Společenství nezávislých států a Asii. Spotřebitelské úvěry poskytuje i v USA. Majoritním vlastníkem (88,6 procenta) je PPF, jedna z největších investičních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním majitelem PPF je nejbohatší Čech Petr Kellner. Minoritním akcionářem Home Creditu (11,4 procenta) je investiční holdingová společnost EMMA OMEGA vlastněná Jiřím Šmejcem. Skupina Home Credit vykázala za tři čtvrtletí loňského roku čistý zisk 213 milionů eur (5,5 miliardy Kč), ve stejném období předloni měla zisk 232 milionů eur (šest miliard Kč). K výsledkům skupiny nejvíce přispěly operace v Číně, Rusku a Kazachstánu a také napříč všemi trhy rostoucí objem úvěrů poskytovaných on-line.

Moneta Money Bank

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016, jméno banky (dříve GE Money Bank) se změnilo v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. S jedním milionem klientů je Moneta podle svých internetových stránek čtvrtým největším bankovním ústavem v Česku. Finanční ústav je dlouhodobě jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze. Moneta Money Bank provozuje svoji činnost ve dvou hlavních segmentech: v retailovém (vedení účtů, vydávání karet, poskytování spotřebitelských úvěrů, hypoték či pojištění) a v komerčním (služby pro živnostníky a malé a střední firmy). Tradičně silnou pozici má pak Moneta ve financování tuzemského zemědělství. Do skupiny Moneta kromě banky patří také společnosti Moneta Auto a Moneta Leasing.

Monetě Money Bank loni vzrostl konsolidovaný čistý zisk o 7,1 procenta na 4,2 miliardy korun. Provozní výnosy bance klesly o 1,7 procenta na 10,2 miliardy korun. Objem úvěrů pro občany loni stoupl o 22,1 procenta na 74,8 miliardy . Velkou zásluhu na výsledku měly hypotéky, vyšší zájem byl i o spotřebitelské úvěry a financování automobilů. Meziročně lepší výsledek banka zaznamenala také u komerčních úvěrů. Předchůdkyní Monety byla GE Capital Bank. Banka vznikla z části někdejší Agrobanky, kterou prodal nucený správce v roce 1998 skupině General Electric (GE). Krok se stal následně předmětem mnoha žalob. Agrobanka zkrachovala v roce 1996.

Od ledna 2005 se obchodní jméno banky změnilo na GE Money Bank, a. s. (ústav byl součástí skupiny GE Money). Před dvěma lety se pak z této banky stala současná Moneta Money Bank. General Electric prodala veškeré své akcie v Moneta Money Bank na podzim 2016. Podle databáze Prodata je nyní největším akcionářem se 18,92 procenty v Londýně sídlící společnost Chase Nominees Limited, ostatní akcionáři, s výjimkou State Street Bank and Trust Company (5,71 procenta), mají pod pět procent akcií.

(Zdroj: Home Credit, Moneta, Air Bank, čtk, Patria)

 
 
 

Čtěte více:

Moneta dodala zisk nad odhady a zamýšlí vyplatit dividendu 6,15 koruny na akcii
06.02.2019 8:29
Moneta Money Bank dosáhla v posledním loňském čtvrtletí čistého zisku ...
Analytik k výsledkům Moneta: Silný finiš roku otevřel cestu růstu dividendy
06.02.2019 9:45
Banka Moneta Money Bank představila výsledky za poslední čtvrtletí rok...
Šéf Monety: Akcionářům dáme při převzetí Air Bank větší slovo
06.02.2019 13:01
Klíčovým tématem tohoto roku kolem banky Moneta je převzetí Air Bank. ...
Moneta spouští Apple Pay, Patria vydává novou cílovou cenu a doporučení na CETV
19.02.2019 8:55
Pražská burza včera zavřela vyšší o 0,54 % na 1 063,90 bodech. Nejvíce...
Moneta: Kupní cena za Air Bank, Home Credit by měla být omezena částkou 18,5 mld. Kč
21.02.2019 18:28
Moneta Money Bank říká, že kupní cena za Air Bank a český a slovenský ...
MONETA Money Bank, a.s. - Informace o dalším vývoji potenciální akvizice Air Bank a českého a slovenského Home Creditu
22.02.2019 8:51
MONETA Money Bank, a.s. (IČ: 25672720) MONETA Money Bank, a.s. in...
Obchodování by na evropských burzách mohlo začít v červeném, Moneta navrhuje změny v zamýšlené koupi Air Bank
22.02.2019 8:59
Velké západoevropské burzy by v dnešním úvodu mohly mírně klesat. Futu...
MONETA Money Bank, a.s. - Jmenování nového místopředsedy představenstva
22.02.2019 18:00
MONETA Money Bank, a.s. (IČ: 25672720) MONETA Money Bank, a.s. ozn...

Váš názor
  • Loupežník
    27.02.2019 7:58

    Je to šizuňk. Ale tohle našemu oligarchovi nevyšlo a jsem rád, že měli ti za mořem rozum. Otázkou je kolik toho vlastně nakoupil pod cenou protože se domnívám, že o to tady šlo- srazit cenu a nakoupit si levněji. Už třetí rok se sním soudíme kvůli doplatku na O2.
    JC
  • Kellner je gentleman
    27.02.2019 0:23

    Pan Kellner zjistil, že se Američané a Angličané nedají přesvědčit penězi jako se mu to daří v Česku(v Česku známé jako podplatit - zkorumpovat). A tak nepřiznal svou prohru, ale on vznešeně ukončil "námluvy". Je to gentleman, který se drží hesla : když nemůžu tak nechci (dobře známé heslo "neschopného" muže)
    • Re: Kellner je gentleman
      27.02.2019 1:13

      ...ano Kellner neztratil tvář. On vlastně neztratil vůbec nic a skoro to vypadá, že naopak nejspíš dokonce i něco získal. Prostě nevěsta zrušila zásnuby a to je vždycky lepší, než kdyby tak učinil ženich a nedej bože třeba v den dojednávání svatby. Ukázalo se, že načančanou nevěstu (typu Marfuša) ženich nejspíš nechce, páč asi není ouplně blbej. Navíc od začátku bylo jasné, že otec nevěsty nemá zrovna dobrou pověst a to, že se otec nevěsty velmi dobře zná s vyjednavačem svatby tomu taky dvakrát zrovna nepomohlo. Já jsem od začátku věřil tomu, že ženich není hloupý a že i vyjednavače snad osvítí duch svatý či pud sebezáchovy a že ke svatbě nakonec nedojde, takže jsem rád, že to takhle dopadlo Jakožto jeden ze zástupců rodiny ženicha jsem v dobách námluv dokoupil dalších 12tis.ks akcií Monety s průměrem pod 75Kč a jsem tedy rád, že k těmto námluvám kdy došlo. Škoda jen, že jsem neměl více volných prostředků a nenakoupil jsme ještě více. Nyní očekávám, že kurz půjde zpět tam kde byl a kde by měl opět být, páč tak je to správné a tak to má být. Pokud se někdy v budoucnu ukáže, že tohle divadlo někdo zinscenoval záměrně, tak z této rodiny odejdu.
      Lišák
      • Změny nálad
        27.02.2019 7:05

        Lišáku, mně se plán spojení původně vůbec nelíbil, protože byl podle posledních výsledků 2x předražený. Kupovali jsme sliby velkého růstu Air Bank apod. Pak se ukázalo, že ten růst tam opravdu je, alespoň jeden rok, a tak se mi to dost líbilo, ač se mi to líbilo o něco méně, než kolik se mi to předtím nelíbilo LOL. Hledání "viníka" je podle mě nepodstatné. Prostě se mohou změnit podmínky tak, že celkový zájem obou stran o spojení klesne. Které straně klesne více závisí na tom, zda se poslední podmínky adaptují na poslední změny tak či onak, není to důležité. O možnosti spojení rozhoduje jen celková smysluplnost spojení pro obě strany. Mimochode opravdu věříš tomu, že cena akcie MMB půjde spíše nahoru, symetricky k tomu, jak šla dolů, když se spojení poprvé ohlásilo?
        Lumídek
        • Lumídku,
          27.02.2019 9:53

          jj vybírání zisků je klidně možné a i dle TA by měla jít Moneta spíše dolů. Nicméně já se TA neřídím. Ta informace je jednoznačně pozitivní a je možné, že se ti co vystoupili budou chtít do Monety vrátit. Ukončení toho dealu se dalo očekávat a kdo uměl číst mezi řádky, tak se už zřejmě do pozice vrátil dříve. S blížící se divi by měl kurz spíše posilovat, ale samozřejmě nějaká volatilita byla je a bude. Pro mě jako pro longaře je podstatná budoucnost. Držím a v případě poklesu ještě doberu. GL
          Lišák
        • Re: Změny nálad
          27.02.2019 8:14

          Taky bych to neviděl na jasný strmý růst. Naopak to může jít i dolů - určitě do Monety naskočila spousta lidí s dolarkama v očích, jak je Kellner v budoucnu vyplatí za 100...
          netix
          • Spíše růst
            27.02.2019 8:36

            No já spíše věřím, že růst bude. V říjnu odskákalo hodně investorů, kteří se nevýhodného dealu z hlediska Monety vylekali, a ti mohou teď rychle naskakovat nazpátek. Pak tam asi Monetu nakoupili lidé, kterým se deal líbil, ale myslím, že ti vidí, že Moneta je celkem OK i bez dealu, takže důvod utíkat rychle asi moc velký nemají.
            Lumídek
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data