Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA údajně zvažují obchodní restrikce na další čínské firmy

USA údajně zvažují obchodní restrikce na další čínské firmy

22.05.2019 10:56
Autor: ČTK

Americká vláda zvažuje, že na čínského výrobce kamerových systémů Hikvision a další čínské podniky působící v tomto odvětví uvalí podobné obchodní restrikce jako na společnost Huawei. Informují o tom list The New York Times a agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Firma Hikvision by se podle listu The New York Times mohla stejně jako Huawei dostat na černou listinu. Americké podniky by tak potřebovaly zvláštní povolení, aby jí mohly dodávat své produkty.

Podle agentury Bloomberg zvažují Spojené státy takovéto restrikce také u dalších čínských firem, včetně výrobce kamerových systémů Dahua. Akcie společností Hikvision a Dahua dnes v reakci na tyto zprávy výrazně oslabily.

Zdroje agentury Bloomberg tvrdí, že administrativu amerického prezidenta Donalda Truma znepokojuje role těchto podniků při represivních opatřeních vůči ujgurské menšině na západě Číny. Panují údajně také obavy z využívání produktů těchto firem při špionáži.

Tržní hodnota společnosti Hikvision dosahuje zhruba 37 miliard dolarů (855 miliard Kč). Firmu z více než dvou pětin vlastní čínské státní podniky, píše agentura Reuters.

Nové restrikce by mohly prohloubit napětí v obchodních vztazích mezi USA a Čínou. Země spolu od loňského roku vedou obchodní válku, v jejímž rámci na sebe vzájemně uvalují nová cla.

Čínský velvyslanec v USA Tchien-kchaj dnes uvedl, že americké restrikce vůči čínskému výrobci telekomunikačních zařízení Huawei postrádají "jakékoliv opodstatnění a důkazy" a jsou politicky motivované. Americké tajné služby podezírají Huawei ze spolupráce s čínskou rozvědkou, což ale firma popírá.


Čtěte více:

Peking je prý připraven obnovit obchodní rozhovory s Washingtonem
22.05.2019 9:46
Peking je připraven obnovit obchodní rozhovory s Washingtonem. Uvedl t...
Adidas, Nike nebo Converse vyzývají Trumpa k ukončení obchodní války
22.05.2019 9:58
Velkovýrobci obuvi vyzývají amerického prezidenta Donalda Trumpa k uko...
Klidnější den pro hlavní trhy, libra zklamaně obrátila dolů
22.05.2019 10:43
Na čínsko-americké frontě je dnes celkem klid, když nepřicházejí nové ...

Váš názor
  • Dalo se to čekat.
    23.05.2019 12:04

    Čína je podle mna již rozhodnuta nepodlehnout tlaku USA za žádnou cenu. Cítí se být dostatečně mocná na to, aby boj o světovou hegemonii ustála. Počítá zřejmě s tím, že dnes představuje sama spolu s ostatním asijským trhem dostatečnou protiváhu i sílu, aby mohla USA vzdorovat. Ty minimálně 2 až 3 miliardy obyvatel, které má Čína, jako své teritorium k dispozici, je více jak 1/3 světové populace. Udělá si vše sama a utrhne se od technologické i vědecké závislosti na USA a EU. Začala také boj o Afriku. Potvrzením je dnešní správa: "Huawei bude mít na podzim v Číně k dispozici vlastní operační systém pro chytré telefony a laptopy. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl šéf spotřebitelské divize tohoto čínského výrobce telekomunikačních zařízení Richard Yu. Huawei se tak zařídí, pokud nebude moci využívat operační systémy Googlu a Microsoftu" Jelikož začala s vývojem později a má zkušenosti s OS Microsoftu i Googlu, předpokládám, že jejich OS bude modernější a rychlejší. Uvidíme jak se to vyvine.
    Drahokoupil
    • Re: Dalo se to čekat.
      23.05.2019 12:33

      Taky info: https://roklen24.cz/a/SXTFb/oteze-svetove-ekonomiky-v-rukou-ciny
      Drahokoupil
  •  
    22.05.2019 23:38

    Tak nakonec Trumpeta uvalí kromě na Izrael sankce na každýho a bude klid. Ten nás naučí v kostele zpívat.
    ricochet
    •  
      23.05.2019 8:34

      Ostatně i causa Volkswagenu se tím dostává do jiného světla.
      FZ
    • Soumrak USA
      23.05.2019 8:29

      Tak podívejme se ! USA leží na srdci osud ujgurské muslimské menšiny kdesi ve střední Asii. Ani si nedají práci s vymýšlením nějaké méně průhledné záminky. Cla bych do jisté míry chápal, protekcionismus tohoto typu je tradiční, byť dlouhodobě škodlivou ochranou domácího trhu před výkonnější konkurenční ekonomikou, ale cílené politicky motivované poškození špičkových společností na základě vykonstruovaných obvinění - začalo to Huawei - je podlé. Spojené státy tím ukazují celému světu svou pravou tvář. Éra jejich hegemonie se nezadržitelně chýlí ke konci. Oni se s tím nechtějí smířit a tak se snižují k použití odpudivých metod.
      FZ
      • Re: Soumrak USA
        23.05.2019 12:11

        Teda soudruhu, ty to ale umíš krásně napsat. Když se budeš snažit, jednou to dotáhneš tak daleko jako třeba Ovčí Mluvčáček...
        qwer
      • Re: Soumrak USA
        23.05.2019 8:57

        Máte pravdu.Embarga ,sankce,zákulisní nátlak,později veřejný nátlak a to i na své dosavadní spojence včetně jejich špiclování ,zvýšená cla,vyhrožování vojenskou sílou a v dalších případech pak přímé vojenské intervence.Tak vypadá bohužel dnešní USA politika.Tak řeší svou stále se snižující konkurenceschopnost.Amerika se hodně za posledních několik desetiletí změnila.Bohužel pro celý svět k horšímu.
        Mira
        •  
          23.05.2019 12:13

          A Míro, kolikrát si byl za posledních pár desetiletí v USA? Kdybys tam byl, nikdy bys tohle nemohl napsat. Kdyby ČR ztrácela konkurenceschopnost jako ta USA jak říkáš, byly by sme asi hodně šťastní...
          qwer
          • Re.
            23.05.2019 12:44

            V první řadě jsem rád že reaguješ slušně.Není to zde zcela obvyklé.Konkurenceschopnost nelze posuzovat podle dojmu z návštěvy.Já jsem četl několik odborných článků ohledně mediální kauzy Huawei,kde bylo konstatováno že zaostávání USA v tomhle oboru telekomunikací za Čínou je obrovské.Nejde jen o technologie ale i o cenu.Prostě ty články vyzněly tak že Huawei nemá v tomhle oboru rovnocennou konkurenci na celém světě.Další věc je jakým způsobem se Amíci chovají k Němcům kvůli tomu plynovovodu.Po započítání všech nákladů (terminály+vlastní cena plynu) vychází am.plyn výrazně dráž.Je nepopíratelné že ta jejich agresivita v politice i obchodních vztazích se velice zvýšila.Chápu však že na to máš asi jiný názor ??.
            Mira
            • Mira
              23.05.2019 15:17

              Ahoj krajane. Fakt zaostává AaPl vyrazně za Huaweiem?? A fakt stoji špičkový H málo? Můj stojí 20000
              Velkamedvědice
              • Re: Mira
                23.05.2019 15:42

                Ahoj krajane.Jsem fakt rád že ses ozval.To co jsem četl se týkalo technologií té páté generace,ne vlastních telefonů.Ty byly vzpomenuty jen okrajově, že jsou drahé (Apple) přestože se hodně komponentů vyrábí v Číně.Byly to články z různých zdrojů.Jeden byl od odborníka z USA.Ten tvrdě odsuzoval to tažení proti Huawei.Psal že by se americké firmy měly místo této ce!ní války zaměřit na zvýšení své konkurenceschopnosti.Čínu opravdu nehájím i když ten jejich rozvoj z beznadějně zaostalé země před 30 léty po dnešek je neskutečný.Mluvím o technickém pokroku.Druhá věc je morální stránka věci.Nechtěl bych tam žít ani minutu.Měj se.
                Mira
            • Re: Re.
              23.05.2019 12:55

              Tak že je cena jinde, je asi jasný. Přece jen platy v Číně oproti USA výrazně pokulhávají. Dále, když nemusíš řešit bezpečnost práce, životní prostředí, máš pracovní tábory a většinu technologií si ukradneš, tak to ani nejde být dražší. Ale tím, že si tyhle levnější věci koupíš, zase hodně ztratíš třeba na tom životním prostředí. Ale to se projeví až později a pocítí to třeba až tvoje děti a ne ty, takže si v klidu. Takže ano, mám na to jiný názor...
              qwer
              •  
                23.05.2019 14:22

                Jojo Amíci jsou v ochraně životního prostředí na špici pelotonu...proto jediní odstoupili od Pařížských dohod...:-))
                Scorpius
                •  
                  23.05.2019 15:04

                  A někteří k těm dohodám ani nepřistoupili. Proč odstoupili USA si vygoogli...
                  qwer
      • Re: Soumrak USA
        23.05.2019 8:53

        Máš pravdu, že kritizovat existenci ujgurských koncentráků je odpudivé. Ale měl bys vzít v úvahu i to, že v minulosti o bylo mnohem horší. Třeba v roce 1945 kvůli obdobným koncentrákům napadli Německo a zašlo to tak daleko, že nevinní dozorci z koncentráku Buchenwald byli nemilosrdně postříleni.
        ..
        •  
          23.05.2019 10:39

          No pokud jsou ty koncentráky tak reálné, jako Saddámovy zbraně hromadného ničení, tak je ta záminka opravdu trapná... možná by udělaly už USSA lépe, kdyby prostě na férovku přiznaly, že nám tak nějako ve všem začínají zaostávat...:-)))) Ale to amíci přeci neudělají...oni jsou ten "vyvolený" národ, co musí a bude všem diktovat, co mohou a nesmějí... Trošku jako Áda už...
          Scorpius
          • ČT šíří falešné zprávy - zbraně HN se v iráku nenašly
            23.05.2019 12:57

            Zbraně se nenašly, spojení na Al-Káidu se neprokázalo. Důvody války se nenaplnily. Již v říjnu 2004 zveřejnili američtí zbrojní inspektoři v Iráku zprávu, podle které země neměla v době invaze v březnu 2003 zbraně hromadného ničení a neměla ani konkrétní plány na jejich výrobu – jak tehdy tvrdil Washington a Londýn. CIA pak v dubnu 2005 potvrdila, že v Iráku nenalezla žádné zbraně hromadného ničení. Nepotvrdily se ani kontakty mezi Saddámovým režimem a Al-Káidou. Za neodůvodněnou označila válku také britská vyšetřovací komise ve zprávě z roku 2016. Plánování a příprava Británie na válku byly podle komise zcela nepřiměřené a Londýn se k invazi připojil mnohem dřív, než byly vyčerpány všechny mírové prostředky. Britská vláda navíc podcenila důsledky války, kvůli které irácký lid ohromně trpěl, uvedli autoři zprávy. Hrozba iráckých zbraní nebyla podle komise odůvodněná a důsledky intervence byly podceněny, tvrdí takzvaná Chilcotova komise. https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2424859-pred-patnacti-lety-zacala-druha-valka-v-zalivu-zbrane-hromadneho-niceni-se-v-iraku
            Špaček
            • Re: Zbraně se našly!!
              23.05.2019 13:12

              https://forum24.cz/chemicke-zbrane-se-v-iraku-nasly-ale-nemluvi-se-o-tom/ Už před rokem psal list New York Times o svědectví amerických vojáků a iráckých policistů, kteří viděli (už po invazi) v Iráku chemickou municí, ale měli zakázáno o tom mluvit. Proč se o tom nemluvilo? Možná proto, aby se nebezpečné látky nestaly kořistí extremistů. Těch je v Iráku bohužel – jak známo – víc než dost. Zbraně byly v tajnosti likvidovány. Tedy v tajnosti do té doby, než vyšlo najevo, že u toho někteří lidé utrpěli škodu na zdraví. Je tedy vidět, že zbraně pořád fungovaly...
              qwer
              • ČT lže, zneužívá zpráv CIA a britské vládní vyšetřovací komise!
                23.05.2019 13:37

                Informace z internetu o nálezech chemických zbraní v Iráku redaktoři České televize shazují komentářem, že šlo o již před válkou inspektory OSN zdokumentovaný a v kontejnerech zaplombovaný nefunkční arzenál. K tomu vysílají obrázky kontejnerů s polorozpadlými dělostřeleckými granáty se sarinem.
                Špaček
                • Zpravodajství zneužívá tvrzení britského generála
                  23.05.2019 14:00

                  (13. května 2011 Londýn) Z písemného prohlášení generálmajora Michaela Lauriena (vedoucí kanceláře šéfa britské vojenské zpravodajské služby za vlády Tonyho Blaira) pro Chilcotovu komisi citoval deník The Guardian: „Tehdy jsme věděli, že cílem zprávy bylo vytvořit důvod pro válku a ne předložit dostupná fakta. Formulace byly vytvořeny s velkou péčí, aby se vytěžilo co nejvíce z nesouvislých a neprůkazných informací,“ řekl Laurie. Připomněl, že šéf vojenského zpravodajství Joe French, jenž byl podle jeho slov pod tlakem, se často pozastavoval nad tím, jestli Britům nějaká informace neunikla. „Nemohli jsme najít žádné důkazy o letadlech, raketách a zařízeních spojených se zbraněmi hromadného ničení. Obecný závěr byl, že musely být rozebrány, ukryty pod zem nebo vyvezeny do zahraničí. Zřejmě nikdy v žádné zemi se nezkoumala každá píď země tak podrobně,“ uvedl Laurie.
                  Špaček
              •  
                23.05.2019 13:21

                Jestli se zbraně našly nebo nenašly je zcela irelevantní. Saddám rozpoutal dvě války s nejméně milionem obětí a používal chemické zbraně na vlastní obyvatelstvo a proto byl právem souzen a skončil na špagátu. To, že za vynaložené peníze na obnovu mohlo být dosaženo násobně lepších výsledků je smutné, ale hlavní vinu si nesou Iráčané sami. Němci i Japonci dostali obdobnou šanci a jak ji využili vidí každý.
                ..
                •  
                  23.05.2019 13:25

                  Ano samozřejmně, třeba do Kuvajtu taky nešel Saddám s tankama jen na nákupy...
                  qwer
          •  
            23.05.2019 12:21

            Možná kdybys pozorně četl, tak oni se ty chemický zbraně nakonec našly. Ale už se to pak neřešilo. Na googlu to ale někde dohledáš. Tady jde o to, že USA jsou prostě nejvyspělejší stát světa a snaží se bránit svoji zem za každou cenu. A samozřejmně vždycky je lepší, když ten případný konflikt smáznou v samém počátku už na cizím území, než to pak řešit na vlastní půdě, jako třeba v případě dvojčat WTC...
            qwer
            •  
              23.05.2019 12:24

              A jestli tobě přijde jako báječnej nápad mít telekomunikační infrastrukturu, jaderný elektrárny, vlaky, atd atd výhradně na čínských technologiích, tak pro mě je to spíš noční můra...
              qwer
          •  
            23.05.2019 11:02

            Tak sama Čína jejich existenci nijak netají ani nepopírá.
            ..
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení