Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Svazy: Větrná energetika v Česku dlouhodobě stagnuje

Svazy: Větrná energetika v Česku dlouhodobě stagnuje

11.06.2019 9:11
Autor: ČTK

Větrná energetika v Česku dlouhodobě stagnuje, a to jak z hlediska instalovaného výkonu, tak z pohledu výroby. Nové větrníky až na výjimky nevznikají. Vyplývá to z vyjádření oborových svazů a dat Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Podle odborníků je důvodem ukončení podpory oboru obnovitelných zdrojů po takzvaném solárním boomu na přelomu desetiletí. Tento týden je to deset let od zahájení provozu farmy větrných elektráren Kryštofovy Hamry v Krušných horách na Chomutovsku, největší svého druhu v ČR.

"Potenciál máme nezanedbatelný, odhaduji, že v Česku je reálné získávat z větru zhruba čtvrtinu spotřeby elektřiny. Při zohlednění aktuálního technického vývoje to v praxi znamená postavit asi 1300 větrných elektráren. Ty se přirozeně shlukují ve skupinách, takže někde bude větrných elektráren více a jinde nebudou vůbec. V průměru to vychází na asi jednu elektrárnu na šedesát kilometrů čtverečních," uvedl David Hanslian z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR. Tento scénář podle něj odpovídá nynějšímu využití krajiny v jižní polovině Německa.

Objem výroby elektřiny z větru v Česku až na výjimky meziročně mírně stoupá, loni dosáhl podle dat ERÚ 609,3 gigawatthodiny (GWh), meziročně o 3,1 procenta více. Z celkové výroby elektřiny jde stále ale pouze o 0,7procentní podíl.

Potenciál větrná energetika v ČR nevyužívá, uvedl analytik společnosti ENA Jiří Gavor. "Problémem je především negativní naladění značné části veřejnosti a tím i municipalit, rozhodujících pro příslušná stavební povolení. A tento problém bude zřejmě dlouhodobý, i po zavedení státní podpory ve formě aukcí od roku 2021," řekl ČTK Gavor.

Podle dat České společnosti pro větrnou energii (ČSVE) bylo na konci minulého roku nejvíce megawattů větrných elektráren instalováno v Ústeckém (86,8 MW), Karlovarském (53,3 MW) a Libereckém kraji (50 MW). Naopak v Jihočeském kraji žádné větrné elektrárny nejsou.

"Nové projekty v Česku prakticky nikdo nepřipravuje. Do provozu jsou uváděny projekty, které získaly nárok na finanční podporu v minulosti tím, že si sehnaly určitá povolení. Jde o jednotky větrných elektráren ročně," předseda ČSVE Michal Janeček. Nula u Jihočeského kraje je podle něj způsobena malým větrným potenciálem regionu a pravidly Národního parku Šumava, kde větrníky postavit nelze.

Předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa míní, že velký rozdíl mezi Českem a západní Evropou je ten, že na Západě se na větrné elektrárny lidé dívají jako na něco, co jim pomůže snížit riziko dopadů klimatických změn.

"Česká situace je velmi podobná se situací na Slovensku, v Maďarsku a do určité míry i v Polsku. V mnohém to připomíná Rakousko před pětadvaceti lety. Někteří z tamních politiků tehdy označovali svou zemi za ´zemi, kde nefouká´. Dnes tam každoročně staví víc elektráren, než kolik se - s výjimkou Polska - podařilo postavit v každém ze států Visegrádu za posledních 25 let," dodal Chalupa.


Čtěte více:

Trump hodlá zavést další cla, pokud se nesetká s prezidentem Číny
11.06.2019 8:21
Americký prezident Donald Trump by okamžitě zavedl cla na další čínské...
DAX se po svátcích znovu rozjede, může těžit ze zrušení amerických cel na Mexiko
11.06.2019 8:51
Pražský index včera přidal slušných 0,91 % a zavřel tak na 1 059,22 bo...
Facebook staví velkou solární farmu v Texasu o kapacitě 379 MW
11.06.2019 8:53
Americká internetová společnost Facebook staví v západním Texasu solár...

Váš názor
  • Sláva OZE
    11.06.2019 9:24

    Osobně budu raději chodit do lesa sbírat houby, než-li se slunit na asfaltku mezi větrníky obrostlé kopřivami. Pokud by to byla taková super ekonomicko ekologická záležitost, která zachrání naši zemi, tak navrhuji zrušit 55 mld. ročně plánovaných dotací do OZE. Jinak řečeno jeden blok Temelína vyjde několikanásobně levněji než nenávratně zničená krajina našich předků a navíc neohrožuje velkou část obyvatelstva "energetickou chudobou".
    BBR
    • Re: Sláva OZE
      11.06.2019 9:45

      Zcela souhlasím, taky bych dal před rozpáleným asfaltem přednost procházce v lese :) Nicméně pokud jde o ekonomiku, tak pokud se přesunete z doby před 10 lety do současnosti, zjistíte, že vyrobit elektřinu z větru a slunce je dnes podstatně levnější než z jádra (a to i v případě, když přičtete o něco vyšší náklady na balancování sítě, jádro v tomto ohledu také není úplně optimální).
      had
      • Sláva OZE
        11.06.2019 10:33

        Ještě jedny zajímavé počty. Dle vyjádření pana Ševčoviče, komisaře EK pro energetiku, je potřeba na výrobu 3 MW větrné turbíny cca 335 tun oceli, 4,7 tun mědi, 1 200 tun betonu, 3 tuny hliníku a 2 tuny vzácných zemin a také zinek. Pro výrobu cca 200 MW větrné farmy je tedy zapotřebí vytěžit, zpracovat a přepravit cca 103 050 t materiálu, který bude v jedné oblasti vytěžen a v druhé umístěn. Pro úplnou představu je vlak, který má cca 1300 vagónů. K tomu je potřeba mít na paměti, že větrníky vyrábí cca 40% ročního časového fondu. A to vše pro cca 20% výkonu jednoho bloku Temelína, který pracuje na rozdíl od větrníků celoročně.
        BBR
      • Sláva OZE
        11.06.2019 10:14

        Zlaté pravidlo z Wall Streetu praví: „Když vám řidič taxíku říká, abyste koupili akcie, vězte, že je čas je prodat.“ Rád bych proto trochu poopravil zjednodušený pohled na "levnou výrobu z OZE". Stát zákonem stanovil a nadále upravuje pravidla podnikání v energetice. Je to stát, kdo stanovil výši podpory pro OZE, která pro největší skupinu OZE v ČR činí až 658 EUR/MWh, zatímco cena elektřiny produktu base na příští rok činí cca 51 EUR/MWh. Celkově byla pro rok 2017 státem plánovaná podpora OZE ve výši 46 miliard Kč, z toho 26,2 miliard z rozpočtu ČR (tzn. placeno z daní), zbytek platí všichni v elektřině. Tato podpora se má zvýšit do roku 2030 až na 55 mld. Kč. Jen pro srovnání cena dostavby Temelína je odhadována na 230 mld. Kč, což je cca 10 % z vyplacené podpory OZE do roku 2030. To že se objevila na trhu i záporná cena elekřiny ve výši 25 EUR/MWh, není nic jiného než-li důsledek toho, že chce-li někdo čerpat takovou luxusní podporu, musí prostě udat elektřinu za jakoukoliv cenu. Otevřete si jakoukoliv inzerci a položte si sami otázku, jak může někdo nabízet dodávku fotovoltaiky pro rodinné domy s 50% dotací státu a která vrstva obyvatelstva si toto může dovolit.
        BBR
      •  
        11.06.2019 10:02

        Jenže dnešní zhýčkaný občan chce mít elektřinu celoročně a to dokonce i v noci a v době, kdy nefouká. Rozumný podíl větrné a fotovoltaické energie je někde mezi 25%-40% pak je super, když máte dost vodních elektráren. Uhlí jádro nebo plyn musí obstarat zbytek a budeme je potřebovat ještě nejméně 50 let. Uhlí nám dochází a jádro se mi jeví jako lepší varianta než plyn. Pohádky o skladování energie v bateriových úložištích si nechte pro předškolní děti.
        ..
    • Re: Sláva OZE
      11.06.2019 9:39

      Přesně tak.Větrníky neuvěřitelně hyzdí naší krásnou krajinu.Zase chce hrstka lidí bohatnout na úkor nás všech.
      Mira
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení