Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Carlson: Zlato, bitcoin a trendy, které přinese nová generace

Carlson: Zlato, bitcoin a trendy, které přinese nová generace

16.07.2019 12:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Investor Ben Carlson ze společnost Ritholtz Wealth Management na svých stránkách The Wealth of Common Sence uvažuje nad tím, co s sebou přinese nástup nových generací. Mezi možné nejvýznamnější změny můžeme podle něj zařadit ústup tradičního bankovnictví. To trpí tím, že kvůli téměř nulovým sazbám z vkladů ztrácí tradiční zákazníky, ale čeká je také stále intenzivnější konkurence ze strany „fintech“ společností. Těm bude sice trvat velmi dlouho, než získají potřebnou velikost a rozsah služeb. Nicméně další generace jim budou mnohem více otevřeny a „současná velká jména budou asi muset bojovat“. Podle Carlsona jsou v USA dvě banky, které mají šanci na úspěch u mladých: Goldman Sachs díky spořícímu účtu Marcus a JPMorgan s účtem a kartou Chase Sapphire Preferred.

Významným trendem může být i změna v dlouhodobé výši sazeb. Předchozí generace si pamatují sedmdesátá a osmdesátá léta s vysokou inflací a sazbami. Podle Carlsona je ale dost dobře možné, že současné nízké sazby jsou součástí dlouhodobých ekonomických změn a přetrvají po delší dobu.

K významným změnám dochází i na poli vlastnictví domů. „Mladí lidé si budou stále kupovat domy, protože to se prostě tak dělá. Vnímám ale změnu v dynamice trhu bydlení a ta bude probíhat i v následujících desetiletích. Mění se koncept tradičního vlastnictví domů a platí to zejména o oblastech na pobřeží,“ tvrdí investor. Může tak podle něj stále více docházet k tomu, že budeme obchodovat s podíly na našich nemovitostech nebo se podílet na investování do nich s profesionálními investory. Trh s bydlením je totiž obrovský a „finanční firmy budou hledat neortodoxní způsoby, jak na něm vydělat nějaké peníze“.

Jednoduché je podle Carlsona predikovat to, že „Jeff Bezos, Google či Facebook začnou nabízet internet a kabelové společnosti pak čeká masový exodus“. Velké změny mohou čekat i tradiční nákupní centra. Ta byla dříve mimo jiné místem, kde se setkávaly děti, ty k tomu ale dnes mají sociální sítě nebo radši hrají videohry. Centra v atraktivních oblastech si mohou vést nadále dobře, ale stále více z nich „půjde cestou společnosti Sears, protože je čím dál jednodušší objednat si zboží s dovozem až ke dveřím“.

Klesat může i návštěvnost kin, protože se zvětšuje rozměr televizních přijímačů a celková nabídka zábavy. Takže „návštěva kina může být nakonec volbou jen u skutečných trháků“. A možná vše skončí tak, že si budeme prostě připlácet za to, že můžeme shlédnout nový film brzy po jeho zveřejnění doma“.

Investor se také domnívá, že NFL může mít už ty nejlepší dny za sebou a příčinou jsou zranění hlavy, kterými trpí řada hráčů. Mladí lidé také nemusí mít trpělivost, která je potřeba na sledování zápasů baseballu či golfových turnajů. A v neposlední řadě se Carlson ptá, zda by nakonec nemohl bitcoin nahradit zlato jako aktivum, které je považováno za dobrého uchovatele hodnoty. „Možné je vše, ale není mi jasné, jak by mladí lidé, kteří vyrostli v době nových technologií, mohli důvěřovat cihle žlutého kovu více než digitální technologii,“ píše investor.

Zdroj: The Wealth of Common Sence

 

Čtěte více:

Fidelity: Kam se bude ubírat svět v roce 2029? A jak to změní možnosti investování?
29.05.2019 8:24
Benjamin Moshinsky, Bob Chen a Mark J. Hamilton z Fidelity Internation...
VoxEU: Americká ekonomika ztrácí jednu ze svých největších výhod
12.07.2019 14:38
Americká ekonomika ztrácí svou podnikatelskou dynamiku již od osmdesát...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data