Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Inflace dodává ECB argument k akci

Rozbřesk: Inflace dodává ECB argument k akci

20.08.2019 9:08
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

V ECB v tento čas nejspíše vrcholí práce na přípravě podzimního překvapení, jehož cílem má být další uvolnění měnové politiky v podobě ještě nižších záporných úrokových sazeb a dalšího kola kvantitativního uvolňování. Připravuje tak plán, jak již tak lehce dostupná eura učinit ještě dostupnějšími. Cynik by asi řekl, jak učinit dluhopisy a fyzická aktiva ještě dražšími, vládní zadlužování ještě výhodnějším, euro ještě slabším atp.

V každém případě, pokud tak ECB chce učinit, díky nastolenému cílování inflace ji v tom nic vlastně bránit nemůže. Inflace se v červenci totiž opět sesunula, tentokrát na rovné jedno procento, zatímco ta jádrová (která začínala dvojkou naposledy před 17 lety) ještě o něco níž 0,9 %. Samozřejmě neznamená to, že všude v eurozóně je inflace stejně nízká, nebo že ceny všeho rostou jen takto symbolicky. Meziroční inflace se v celé měnové unii solidně liší. Zatímco v Portugalsku je záporná (-0,7 %), na Slovensku je téměř o čtyři procentní body vyšší (3 %).

Stejně tak, když se podíváme na vývoj jednotlivých částí spotřebitelského koše, i tam přetrvávají velké rozdíly. Takže zatímco centrální bankéři mohou rozprávět o nízké inflaci nebo protiinflačních rizicích, například ceny bydlení svižně ve většině zemí narůstají. Sice ne jako v ČR, které je v evropském kontextu s bydlením (vč. energií) zdražujícím o 5,5 % aktuálně rekordmanem, nicméně bydlení i tam především „díky“ energiím zdražuje nadprůměrně. A vyšší je i růst cen potravin, které spolu s bydlením obvykle tvoří největší část spotřebitelského koše. Takže v tomto případě je nepochybně inflace probuzená, tedy pokud někdy vůbec „usnula“. Kde tedy vzniká ona v úvodu zmiňovaná desinflace, která brání dosažení cíle ECB? Pokud se na to podíváme čistě účetně, tak spoluviníky můžeme hledat v této části spotřebitelského koše. A sice to jsou levnější stále levnější a levnější mobilní telefony, jejichž ceny padají dvojciferným tempem, stále levnější televize, kamery, počítače a vůbec elektronika do domácnosti. A zapomenout nelze ani na nižší ceny roamingu a především pak internetu, nicméně ty ponechme stranou. A tak bychom mohli pokračovat dál a dál a asi bychom se dostali k jednomu z důvodů dlouhodobě nízké inflace, a sice dovozu stále levnějšího zboží především z Asie. A na ten je současná měnová politika, pokud nepředpokládáme citelné znehodnocení měny, krátká. Nezbývá tedy, než nepřímo zapracovat na inflaci jinde… 


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

O drobné zisky, které koruna získala v závěru minulého týdne, včera zase – stejně jako ostatní měny v regionu – přišla a dostala až na hranici 25,80 EUR/CZK. Je vidět, že korunu ovlivňuje dění na zahraničních trzích a domácí události ji, stejně jako dluhopisový trh, nechávají zcela v klidu. Proto ani dnešní ladění státního rozpočtu ve vládě, jehož eventuálním výsledkem může být vyšší deficit v příštím roce, zůstanou stranou pozornosti. 

Zahraniční forex
Americký dolar těží ze sázek na fiskální injekci v největší světové ekonomice. Ta totiž pomáhá lehce vzhůru výnosům a to se dolaru zatíženému sázkami na pokles sazeb líbí. Měnový pár se i proto drží v blízkosti 1,10 EUR/USD.

Klíčovou událostí tohoto týdne zůstává vystoupení Jeremyho Powella v Jackson Hole v pátek, na kterém se ukáže, jak moc hodlá Fed ekonomice pomoci do konce roku. 

Akcie
Akciové trhy v USA včera udělaly investorům radost. Rostly totiž všechny hlavní indexy a šlo o poměrně výrazný posun - z lokálních minim ve čtvrtek se ke včerejšku trhy posunuly takřka na svá dvoutýdenní maxima. Nejlépe se včera dařilo technologiím (Apple +1,9 %, Alphabet +1,8 %, Nvidia +7 %, Amazon +1,3 %). Velmi slušný výkon předvedl i finanční sektor (Bank of America +0,9 %, Citigroup +1,3 %, Goldman Sachs +1,4 %). V podstatě lze ale říci, že žádnému sektoru se včera nevedlo špatně a nebylo tak poražených až na pár jednotlivých titulů (Uber -1,8 %, General Electric -1,4 %).



Čtěte více:

Proč jsou americké trhy podle mne hodně našponované
19.08.2019 17:43
Americké akcie si letos připisují asi 15 %, na konci července to bylo ...
Pomoc dostává reálné obrysy a drží na trzích pozitivní náladu. Eurodolar se však nehýbe
19.08.2019 17:02
Levnější akcie lákají a pomoc hospodářské politiky dostává reálnější o...
Americké akcie zahájily týden růstem, Nasdaq +1,4 %
19.08.2019 22:01
Akciové trhy v USA dnes udělaly investorům radost. Rostly totiž všechn...
Šmarda se vzdal nominace na ministra kultury. Zeman dnes přijme Bartoše, Výborného a premiéra Babiše
20.08.2019 8:38
Místopředseda ČSSD Michal Šmarda se vzdal nominace na ministra kultury...
Trump vyzval Fed ke snížení úroků a obvinil Google z manipulace
20.08.2019 8:38
Americká centrální banka (Fed) by měla během krátké doby snížit své úr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data