Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Deník N: Žalobce zastavil stíhání Babiše v kauze Čapí hnízdo

Deník N: Žalobce zastavil stíhání Babiše v kauze Čapí hnízdo

02.09.2019 10:38, aktualizováno: 2.9. 10:56
Autor: ČTK

Aktualizováno

Státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v případu padesátimilionové evropské dotace na výstavbu farmy Čapí hnízdo, uvedl zpravodajský server Deník N s odvoláním na informace dvou zdrojů obeznámených s výsledkem. Žalobce podle Deníku N zastavil i stíhání Babišových rodinných příslušníků a spolupracovníků. Městské státní zastupitelství v Praze uvedlo, že dozorový státní zástupce změnil názor na posouzení kauzy a s jeho rozhodnutím se nyní seznamuje vedoucí státní zástupce. Zjišťuje, zda je změna zákonná a důvodná, uvedl v tiskové zprávě mluvčí zastupitelství Aleš Cimbala. Unie státních zástupců na svém facebookovém profilu napsala, že státní zástupce, který shledal důvodným zahájení trestního stíhání v kauze Čapího hnízda a řešil případ čtyři roky, by měl vysvětlit okolnosti, jež ho vedly k vydání aktuálního rozhodnutí. Zároveň ale uvedla, že o obsahu rozhodnutí nemá žádné informace.

Lhůta pro rozhodnutí v případu skončila v sobotu. Ještě v pátek nebylo podle Cimbaly jasné, zda nebude lhůta prodloužena. Kromě zastavení trestního stíhání připadalo v úvahu také podání obžaloby, postoupení případu jinému orgánu, nebo vrácení případu policii k došetření. "Rozhodl se (pozn. - Šaroch) a úplně změnil názor," sdělil Deníku N jeden ze zdrojů. "To rozhodnutí odevzdal v pátek odpoledne, stíhání všech zastavil," řekl Deníku N další zdroj.

Stíhání státní zástupce zastaví mimo jiné tehdy, jestliže skutek není trestným činem nebo není prokázáno, že jej spáchal obviněný. Dalším důvodem k zastavení stíhání je jeho nepřípustnost - stíhat nelze třeba zemřelého nebo člověka, kterého v daném stíhání omilostnil či amnestoval prezident.

S ohledem na rozsah spisového materiálu, který má přes 20.000 stran, se nelze podle Cimbaly vyjádřit, jak dlouho prostudování spisu potrvá. "Do skončení tohoto navazujícího procesu a následného administrativního zpracování se k obsahu konečného rozhodnutí nebude Městské státní zastupitelství v Praze vyjadřovat," uvedl Cimbala.

Policie vyšetřovala údajný podvod s padesátimilionovou dotací EU na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo déle než tři roky. Návrh na obžalování Babiše podala letos v polovině dubna.

Babiš, který je od října 2017 obviněn z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Hrozilo mu až deset let vězení. Stíhání čelí kromě Babiše i jeho žena Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Martin Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál. V kauze byl původně stíhán i první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a tři další lidé. Státní zástupce ale loni v květnu vyhověl jejich stížnosti a obvinění zrušil.

Část opozice dlouhodobě považovala za neúnosné, že má Česko trestně stíhaného premiéra. Podle dnešního vyjádření předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila bude důležité, jak státní zástupce Jaroslav Šaroch zdůvodní zastavení stíhání. Jeho rozhodnutí ale respektuje.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert. Babiš vlastnil Agrofert do předloňského února, následně jej vložil do svěřenských fondů.

Nejvyšší státní zástupce se zatím nevyjádřil

"Pokud Městské státní zastupitelství v Praze uvedlo, že dozorový státní zástupce změnil svůj původní právní názor, lze očekávat, že takové rozhodnutí bude přesvědčivě odůvodněno, a to i vzhledem k dosavadní délce trestního řízení," napsala Unie státních zástupců. "Pokud dozorový státní zástupce, který kauzu zpracovával čtyři roky, shledal zahájení trestního stíhání důvodným, měl by vysvětlit, jaké okolnosti, zjištěné po jeho zahájení, jej vedly k vydání meritorního rozhodnutí," doplnil stavovský spolek státních zástupců.

Městské státní zastupitelství, kde Šaroch působí, zatím informaci o zastavení stíhání nepotvrdilo. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nebude podle mluvčího Petra Malého nynější vývoj kolem kauzy Čapí hnízdo komentovat. Pavel Zeman podle trestního řádu může do tří měsíců od právní moci rušit nezákonná usnesení nižších státních zástupců, a to mimo jiné o zastavení trestního stíhání.

 
 
 

Čtěte více:

Ze zemědělského fondu šlo Agrofertu od roku 2012 asi 6,5 miliard Kč
03.06.2019 15:33
Ze Státního zemědělského intervenční fondu (SZIF) bylo holdingu Agrofe...
FT: Babišův konflikt zájmů je skvrnou na české demokracii
06.06.2019 13:54
Česká republika je zavedenou demokracií, kde jsou respektovány občansk...
Fitch: Protivládní protesty v ČR mohou vyvolat další uvolnění fiskální politiky
19.06.2019 16:26
Protivládní demonstrace mohou přimět českou vládu k tomu, aby využila ...
Analytici: Rozdělení pozic v EU je prohrou střední Evropy
03.07.2019 13:17
Rozdělení předních pozic v Evropské unii je prohrou zemí střední a výc...

Váš názor
  • Sluníčkáři všech zemí
    03.09.2019 16:38

    (včetně těch z Deníku N) atd.
    Ullsperger
  • cha cha cha
    02.09.2019 17:14

    začalo to holým zadkem v 90 letech, pak čp, lovochemie, kostelec atd a končí to "křiš´tálově čistými " 100mld a 1,5 mld každoročním transferem danových poplatníků druhému nejbohatšímu "Čechovi" a ještě se přitom odklání takovou trapnou levou jako je fiktivní reklama a 1,5mil rour v důchodu a v eráru se nechá uplatit pár tisicovkama které díky lumpeninflační politice stejně nemají žádnou cenu, no nic asi potřebujeme ještě nějaké desetiletí k tomu, abychom jako národ zmoudřeli :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Jáj, čo robia tý Švajčiari?
    02.09.2019 14:51

    Veď už dávno mali vypočuť Babiška mladšieho. Jáj, to by sa potom vyšetrovanie inakšie rozjelo. Zatiaľ sa zdá, že Švajčiarom tiež v orgánoch činných v trestnom konaní volačo hapruje. Veru hej, dobre ja hovorím.
    Šaňo
  •  
    02.09.2019 13:55

    Jak vidím lze si i objednat zastavení stíhání. Holt dobrá firma ta ČR a.s....ještě by bylo potřeba utvořit ministerstvo propagandy.
    karel777
  • Zpátky na Východě.
    02.09.2019 13:44

    Musíme brát jako realitu, že velké části naeho obyvatelstva vůbec nevadí očividný premiŕův podvod. Vítejte zpátky na Východě. Naše cesta směrem k liberální a slušné společnosti byla jen iluzí.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Zpátky na Východě.
      02.09.2019 16:09

      Stále existuje velká část těch které neoblbnul a to odhadem cca 2/3. Že bylo Čapí hnízdo dotační podvod je nepochybné, stejně jako ta údajná reklama za 260mil. atd.. FÚ měl na základě konkrétního upozornění konat, ale nekonal a já doufám, že se dozvíme kdo stál za tím, že nekonal. Vůbec bych se nedivil kdyby to byla Alena Schillerová. No nic jdu blejt....
      Lišák
  •  
    02.09.2019 13:12

    Marně přemýšlím co měla opozice na programu kromě útoků na Babiše. Co mohou teď předkládat občanům, když antibabiš nevyšel? Nic, jsou naprosto dutí.
    juniper
    •  
      02.09.2019 13:42

      Tak pravila kobliha.
      Velkamedvědice
      •  
        02.09.2019 13:46

        No když vidím ty zdělance tady a třeba v ČRo Plus a ČT24, tak nejspíš budu příště, ač vnučka sociálního demokrata, hlasovat pro Akci nespokojených občanů...
        Kalka.
        • Kalko,
          02.09.2019 16:00

          dovol jen krátký dotaz. Ty opravdu věříš tomu, že firma Čapí Hnízdo poskytla Agrofertu reklamu v hodnotě víc jak 260mil.Kč? :o))))))))))))))))))))))))))))))
          Lišák
        •  
          02.09.2019 13:56

          A co tak zvolit ANO vytrolíme Europarlament?
          ..
          •  
            02.09.2019 14:22

            Ty vol ty se svou rodinou a přáteli - aspoň ubude hlasů pro kalouskovce, staňurovce a fialovce. Piráti se položí sami...
            Kalka.
            •  
              02.09.2019 14:30

              No pokud se demoblok nesjednotí mají můj hlas v podstatě jistý. Ani ožralý Kalousek Babiše tak nevytočí jako tihle sympatičtí trollové.
              ..
    •  
      02.09.2019 13:29

      Proč dutí? Dotace pro malé firmy není pro konglomerát 900 firem, to snad vidí každý, ...Jinak já měl šéfa co schvaloval milardy a po policejních odposleších a trestním stíhání musel odstoupit - podezření na podvody ve stovkách miliónů. Nějak si nedovedu představit, že by ve firmě dál působil a snad i povýšil jako Andrej...presumce viny vždy platila, premiér rozhodnuje o cca 1,5 bilionu Kč a má přístup k informacím rozvědky. Navíc je podežřelý z řady podvodů, to že to někdo zametl a dnes za odměnu má funkci jako ta alrmara na MF dává opozici slušný matroš.
      paopao
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data