Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
FT: Babišův konflikt zájmů je skvrnou na české demokracii

FT: Babišův konflikt zájmů je skvrnou na české demokracii

06.06.2019 13:54
Autor: ČTK

Česká republika je zavedenou demokracií, kde jsou respektovány občanské svobody. Konflikty mezi rozsáhlými obchodními zájmy premiéra Andreje Babiše a jeho funkcí v čele vlády jsou však skvrnou na české demokracii, podobně jako pošpinil pověst Itálie před dvěma desetiletími Silvio Berlusconi. EU by měla vymoci peníze z dotací pro Agrofert zpět a Babišovi unijní spojenci by měli žádat, aby dodržoval demokratické standardy, napsal dnes list Financial Times.

Fakt, že Česko bylo v rámci regionu dosud v EU vnímáno jako méně závažný problém, hodně svědčí o autoritářském směřování a omezování vlády práva v jiných členských státech. Miliardář a premiér Babiš není autokratem jako jeho maďarský kolega Viktor Orbán. Ani se nepokusil vyřadit ze hry ústavní soud jako šéf polské vládní strany Jaroslaw Kaczyński nebo přepsat trestní řád ve snaze uniknout obviněním z korupce jako bývalý mocný muž rumunské politiky Liviu Dragnea, který byl v květnu konečně poslán za mříže.

Babiš své jmění vydělal vybudováním společnosti Agrofert, která je jedním z největších holdingů v zemi a zaměstnává na 30.000 lidí. Byla rovněž významným příjemcem unijních dotací i v době, kdy byl Babiš členem expertní rady rozhodující o jejich rozdělování českým žadatelům. Agrofert rovněž vlastnil dva hlavní deníky v zemi či televizní a rozhlasové stanice, což je sotva zárukou plurality médií nebo možnosti svobodně a nestranně informovat.

Babiš umístil společnost, jejímž byl jediným podílníkem, do dvou fondů, aby vyhověl novému českému zákonu o střetu zájmů. Učinil tak předloni, tři roky poté, co se stal ministrem financí a šest let po svém vstupu do politiky. Jenže po dvou nezávislých vyšetřováních začalo být pěkně horko. V květnu zpráva z auditu Evropské komise konstatovala, že přes vložení podniku do fondů je Babiš stále majitelem profitujícím z Agrofertu a plně jej ovládá. Vzhledem k jeho premiérské roli při rozdělování unijních fondů porušoval nová pravidla o střetu zájmů, která v EU začala platit loni.

Vyšetřování české policie mezitím dospělo k závěru, že Babiš má na svědomí dotační podvod spočívající ve využití unijní podpory na přeměnu farmy Čapí hnízdo na konferenční centrum. Dva týdny poté, co policie navrhla státnímu zastupitelství obžalovat Babiše, nahradil ministra spravedlnosti loajální političkou, což kritici vykládají jako snahu posílit kontrolu nad žalobci.

Rozhněvaní Češi vyrazili do ulic a na pražské demonstraci se sešlo odhadem 120.000 lidí, nejvíce od revoluce v roce 1989. Babišova liberální vláda má i přes protesty prozatím zřejmě pozici jistou, neboť jeho socialističtí a komunističtí spojenci se obávají těžkých ztrát v případných předčasných volbách. Pokud však budou demonstrace pokračovat, mohou změnit názor.

EU často působí bezzubě, pokud čelí porušování základních hodnot. Když ale dojde na zneužívání fondů, má účinné zbraně. Měla by je plně využít, žádat o navrácení plateb, zakázat všechny další dotace pro Agrofert a tlačit na pevnější české záruky dodržování pravidel. Babišovi liberální spojenci v EU včetně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona by se zase měli ptát, jestli český premiér splňuje tytéž demokratické standardy, které tak hlasitě požadují po konzervativnějších vládách, dodal deník.

 
 

Čtěte více:

Babiš chce, aby banky odevzdávaly až 20 % z dividend do fondu. Daň dle ČSSD označil za nesmysl
06.05.2019 8:58
Premiér Andrej Babiš (ANO) chce, aby banky odevzdávaly deset až 20 pro...
Babiš: Nejdůležitější je vliv na rozdělování peněz z EU
08.05.2019 10:59
Bezpečnost, otázky spojené s migrací nebo vztah mezi Evropskou radou a...
HN: Babiš je podle EK ve střetu zájmů kvůli vazbám na Agrofert
31.05.2019 9:59
Premiér Andrej Babiš (ANO) je podle Evropské komise ve střetu zájmů kv...
Jednání mexického ministra v USA o migraci skončilo bez výsledku
06.06.2019 8:25
Jednání mexického ministra zahraničí Marcela Ebrarda ve Washingtonu o ...
Fed: Ekonomika USA dál roste, panují však obavy z obchodní války
06.06.2019 8:57
Ekonomika Spojených států na jaře pokračovala v růstu, řada firem má a...

Váš názor
  • to koukám
    07.06.2019 14:08

    kdo by to byl řekl, že lidi, kteří stále hulákají jaká se děla svin..va dříve a že se kmotři scházeli s politiky a úředníky po hotelech a SKRYTĚ domlouvali kšefty nakonec zvolí něco stejného a ještě to brání ( ale to bylo asi aby se ušetřilo na těch hotelech, je pravda, že vůdce tuze nerad mezičlánky, bo vše ví a dělá nejlíp a ostatní jsou hňupi ) tak co se přetvařovat a něco tajit co ? :o) jsem opravdu "nadšen", že platím o 1/3 vyšší daně než dříve na to aby ten pán nezchudl, když je na to podnikání tak levé :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  • VM
    07.06.2019 12:26

    Tak když množství lidí - směrodatných - vědělo o Babišových podvodech, proč ho obvinili a obviňují zrovna za to Čapí hnízdo, které existuje (na rozdíl od řady fiktivních dotacemi podpořených 'projektů')? A přirovnávání jeho syna k unesenému Kováčovu snu je taky maso. Prostě působit na elementární city těch prosťáčků (i když s VŠ). A nyní na těch mítinzích taky dojemná tvrzení, že kvůli Babišovi budou naši hendikepovaní spoluobčané trpět. Fakt hra na nejprimitivnější strunu (i tu u nás rovnostářskou - znárodnit Babiše!), ve snaze způsobit chaos a umožnit nové přerozdělení.
    Kalka.
    • Re: VM
      07.06.2019 12:40

      Na sociální služby prokazatelně v roypočtu ubrali. Nicméně se o to neví a nemluví, seš první kdo to zaznamenal
      Velkamedvědice
      •  
        07.06.2019 12:43

        Omilka. Krajům se z daní přidalo. Holt to místní vládci 'přerozdělili' jinak.
        Kalka.
        •  
          07.06.2019 12:48

          Stát opět krátí sociální službyTábor, 10. 12. 2018V návrhu zákonao státním rozpočtu pro r. 2019 opět chybí reálná částka pro poskytovatele sociálních služeb. Vracíme se tak opět ke smutné tradici, kteroujsou podfinancované sociální služby dofinancovávanézrůzných rezerv až v závěru daného roku. Prohlubujeme tím nejistotu 2500 poskytovatelů sociálních služeb, znichž více než polovinu tvoří nestátní neziskové organizace. Na státní dotace pro r. 2019 je vyčleněno 15,5 ml. Kč, meziročně byla tato částka navýšena o 630 mil. Kč, což představuje kompenzaci růstu základních platových tarifů pro pracovníky v sociálních službách a sociálnípracovníky o 5 %. Situac ise ještě snaží zachránit poslanec Vít Kaňkovský, který předložil pozměňovací návrh, jehož předmětem je navýšení státních dotací o 800 mil. Kč (v 5 variantách dopadu na kapitolu MPSV ČR či všeobecnou státní pokladní správu). Tento požadavek obsahuje dofinancování zbývajícího rozdílu nárůstu platů vsociálních službách rozhodnutím vlády ČR o 7 % ve výši 252 mil. Kč (v návrhu státního rozpočtu je kryto pouze 5%), dále výpadek evropských financí vsociálních službách ve výši 137 mil. Kč (tzv. individuální projekty), nezbytné náklady spojené sreformou psychiatrické péče ve výši 187 mil. Kča 224 mil. Kč na minimální rozšíření sítě sociálních služeb zejména pro seniory. Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR se obrátila na Rozpočtový výbor PS PČR sprosbou, aby tento podpořil pozměňovací návrh Víta Kaňkovskéhonebo pozměňovací návrhposlankyně Pavly Golasowské, a umožnil tak dostatečné financování sociálních služeb v roce 2019. „Pokud nedojde knavýšení částky pro poskytovatele sociálních služeb, bude to znamenat utlumení současných kapacit, a tím snížení jejich dostupnosti. Může se nám bohužel opakovat kritická situace zr. 2017, kdy reálně došlo ke snížení kapacity sociálních služeb,“uvádí Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR. Vr. 2017 byly při schvalování návrhu státního rozpočtu pozměňovací návrhy na podporu sociálních služeb přijaty a sociální služby tak nejsoupoprvé od roku 2007 odkázány na různádalší kola dotačního řízení na poslední chvíli, vzávěru roku zrůzných rezerv
          Velkamedvědice
        •  
          07.06.2019 12:44

          No, kdo vládně většinově krajům..
          Velkamedvědice
    • Re: VM
      07.06.2019 12:39

      Al Capone seděl za daně
      Velkamedvědice
  •  
    07.06.2019 12:14

    Jak se ty čísla 120000 bezhlavě přebírají (policie přitom uvádí 60000) ... Zatímco v době demostrace proti Kalouskovi a Nečasovi 2012 to novináři rázně a aktivně přepočítali na 70000.
    sgt.Mike
  • POL
    07.06.2019 11:27

    Proč se tak moc liší diskuze v "pavouku" a v "od nejnovějších"?
    Kalka.
    • Re: POL
      07.06.2019 12:57

      o)))) Je to smutné
      Velkamedvědice
  • Střízlivá a solidní úvaha
    07.06.2019 8:48

    Je příjemné číst článek nezatížený politizací problému a polarizovanou propagandou. Překvapivé je rezolutní tvrzení o spojenectví s Macronem. Komentátoři českých medií to zatím nestačili na pavlači vykřičet. Zřejmě jsou ovlivnění černobílostí svého pohledu. Buď prosazují svatořečení Babiše za nezištnou péči o chudinu nebo jeho ponoření do fekální jímky za hrabivost a aroganci.
    ein Mutiger Koch
    • Re: Střízlivá a solidní úvaha
      07.06.2019 9:28

      Až na to, že jsou v ní i lži. Například: "Rozhněvaní Češi vyrazili do ulic a na pražské demonstraci se sešlo odhadem 120.000 lidí,...." přitom Václavské náměstí měří na délku 682m a na šířku 60m což je 40 920 m2. Pokud by těch lidí bylo na Václaváku opravdu 120 000, tak by měl každý k dispozici pouhých 0,341m2. Samozřejmě by na Václaváku nesměly být žádné jiné objekty, které zabírají docela dost místa, a lidé by museli stát od Muzea až fasádám na Můstku a na šířku samozřejmě od zdi ke zdi. Taková tlačenice tam evidentně nebyla. Bez problémů bylo možné procházet řídkým davem. Tedy počet opravdu nespokojených demonstrujících (kolik bylo čumilů, turistů, hapenningových mládežníků a pod.) mohl být tak do 30-40 000. Spíš méně. Jednoduchá matematika. Jakou pravdivostní hodnotu mají ostatní informace v článku? Těžko říct.
      Drahokoupil
      • Milý Drahokoupile
        07.06.2019 14:07

        Co na tom, kolik tam bylo lidí? Bylo jich tam tolik, že Václavské náměstí bylo totálně zaplněno. Mnoho lidí, kteří se tam nevešli postávali v postranních ulicích. Takže Drahokoupile je úplně jedno, kolik jich bylo. Fakt je to, že STBabiš už naštval národ a jsem velmi rád, že se konečně něco děje. Faktem je to, že STBabišovi politici přihrávali celou dobu od revoluce. a to tak vehementně, že se z něho stal miliardář. Jak šel vývoj této země, tak se pomalu stávalo problémem přihrávat penízky v politice. Proto STBabiš vstoupil do politiky, aby už mu nikdo nemusel přihrávat, ale aby si přihrával sám. Na výsledcích Agrofertu je to jasně vidět. Tak placení trollové jen pište svoje zvratky. Nějak se začíná vašemu guru stmívat, že by se blížil zánik říše STBabišovské?
        oradapoisson
        • Re: Milý Drahokoupile
          07.06.2019 14:49

          A to, cos předvedl ty,,oradapoissone, nejsou zvratky? Já jsem jako socan AB nikdy nevolila, ale z tebe a tobě podobných trolů, kteří ani neví, že jsou trolové, mi není zrovna dobře. Ti prostě přejímají nekriticky a rozšiřují, co se jim předhodí. I to cize psané slovo troll, když v češtině už dávno v době předinternetové existovalo slovo trol. Není žádný důvod pro dvě L. Taky máme halu, ne hallu, alianci, ne allianci, ne bulldocka, ale buldoka atd.atd.
          Kalka.
          • omlouvám se ti
            09.06.2019 19:51

            chtěl jsem původně napsat trotl, ale to by mě příspěvek smazali. Ale to nic nemění o tom, že to bylo taky o tobě :-), trefená husa nejvíce kejhá :-) Je to správně česky? No já jen, že v zemi, kde premiér neumí česky a nenaučil se to ani za ty roky co tu čerpá, tak je úplně jedno, jestli jedno nebo dvě l. :-)
            oradapoisson
            • Re: omlouvám se ti
              09.06.2019 20:01

              Velmi specifická odrůda trolů mohou být tzv. „grammar nazis„, lidé chorobně lpějící na gramatice či výskytu překlepů. Samozřejmě je možné, že jde prostě jenom o člověka co opravdu nedokáže překlepy a chyby vystát, ale je zde velké nebezpečí, že z původního neškodného opravování se snadno může stát trolem. Přijatelnější varianta jsou čtenáři a přátelé, kteří vás slušně upozorní a umožní vám chybu opravit bez velkého pozdvižení. Skuteční „grammar nazis“ se v opravování druhých vyžívají a potřebují k tomu stejně tak publikum jako trol pro své trolení. PS: Mezi slovem trol a trotl je také velmi tenká hranice. https://365tipu.cz/2015/03/31/tip090-co-je-to-internetovy-trol-co-delat-kdyz-nejakeho-takoveho-potkate/
              oradapoisson
          • Kalka
            07.06.2019 16:54

            Psát troll není proti ničemu, ja to na každém. Dnes se obecně užívají hovorově poloanglické výrazy. nějak nevidím, co kolega slepě převzal a včem zvracel. Se nestyď, že místo socanů volilas piráty. pekně do Bureše šijou. Díky za hlas družko.
            Velkamedvědice
            • Re: Kalka
              07.06.2019 17:37

              Ovšem do češtiny se přejímání cizích slov se zdvojenými souhláskami (které jsou v jiném jazyku kvůli výslovnosti) nehodí. Nepotřebuje je. N.B. když léta existovalo stejné slovo s jedním L. Tady vynalézají určití lidé po převratu vynalezené. Srov. jen nový překlad BRD. Německá spolková republika plně vyhovovala dikci češtiny. Patvar Spolková republika Německo pochází ze snahy o korekci, která u nejistých vyjde jako směšná hyperkorekce.
              Kalka.
            • Re: Kalka
              07.06.2019 17:23

              Jj, chtěla jsem minule dát socanům za vyučenou - za tu neschopnost předvést své dobré myšlenky. Hlavně za tu nemohoucí obranu progresívní daně. Uvidíme, co bude do příštích voleb.
              Kalka.
              •  
                07.06.2019 17:44

                Jinak mám dojem, že do příštích voleb se piráti dokonale ztrapní svým vedením Prahy. Ale přiznávám, že přenosy ze Sněmovny jsou teď zábavnější - a o to mi šlo.
                Kalka.
          • proč ne zlobr
            07.06.2019 15:26

            Nejstarší mně známý překlad slova "troll" do češtiny je zlobr z roku 1978 v knize Hobit. Víš o starším překladu trol?
            ..
            • Re: proč ne zlobr
              07.06.2019 15:46

              Troll se dřív překládal jako trol. Znám to slovo od dětství. I z překladů Shakespeara. A znovu, nemáme v češtině tennis, ale tenis, valeyball, ale volejbal, nohejbal atd. Prostě v češtině není důvod zvojovat souhlásky kvůli výslovnosti jako v jiných jazycích. To dělají jen ti, kdo bez znalosti předvádějí svou 'korektnost' (ne korrektnost. Jako třeba ti by-jsem-ovači.
              Kalka.
              •  
                07.06.2019 16:56

                Fakt je, že v devatectém století sem nežil..o))
                Velkamedvědice
              •  
                07.06.2019 15:54

                V kterém Shakespearově díle jsou trolové? To mě zajímá.
                ..
                •  
                  07.06.2019 15:56

                  Sen noci svatojánské - třeba Puk. Prostě jsou tam elfové a trolové.
                  Kalka.
      • Statistika ministerstva propagandy
        07.06.2019 9:40

        Dal jste si hodně práce k výrobě rádoby argumentu. Je manipulující, zlehčující a nepravdivý. Odpovím na stejné úrovni. V albu mám 40 let starou fotografii z vánoční tůry na Praděd, ke které si účastníci vymysleli titulek: "Na některých místech v divočině se vyskytuje až 11 studentů nebo absolventů VŠE na jednom metru čtverečním". Čtverec jsme pečlivě vytýčili a v pohodě se do něj postavili.
        ein Mutiger Koch
        • Re: Statistika ministerstva propagandy
          07.06.2019 9:56

          jj. Viděl jsem reklamu jak se do polského Malucha vlezlo myslím, že 15 studentů. Ale to není podstatné. Představuju si, že bych byl zámožný podnikatel pobírající i dotace z EU a chtěl bych do politiky. Třeba něco pozitivního udělat, neboť jsem se současným stavem nespokojen. Vyhovím zákonu a převedu přesně vy smyslu tohoto zákona svou firmu do svěřenského fondu. Udělal jsem něco nečestného, probůh protizákonného? Nebo jako bohatý podnikatel nesmím do politiky? To by snad byla diskriminace ne? Takže, i když chápejte, že o obhajobu Bureše nejde ani náhodou, padni komu padni. Buď je zákon špatný a je třeba jej změnit tak, aby ke konfliktu zájmů docházet nemohlo, nebo Burešovi soudně dokázat, že stávající zákon porušil. Tečka.
          Drahokoupil
          •  
            07.06.2019 11:20

            Pokud společnost dále řídíte, pokud čerpáte dotace na základě lživých dat do žádosti, Penam , Lovochemie tak ano..
            Velkamedvědice
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.