Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Může Trump zakázat nikotinového proroka?

Může Trump zakázat nikotinového proroka?

19.09.2019 6:20
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

San Francisco se stalo epicentrem moderního tabákové odvětví a vapovací start-up Juul Labs, který v něm sídlí, je – s trochou nadsázky - jeho prorok. Na tohoto proroka, ve kterém má podíl tabáková společnost Altria, ale i na další výrobce elektronických cigaret si chce došlápnout americká administrativa. Důvodem jsou obavy o zdraví veřejnosti a obliba elektronických cigaret mezi mládeží. Pozornost regulátorů nemusí být špatnou zprávou jenom pro Altrii, ale také pro Philip Morris International. Obě firmy jednají o opětovném spojení poté, co se od sebe v roce 2007 odloučily.

Philip Morris International vlastní práva na prodej cigaret Marlboro a dalších značek v zahraničí. Také vyrábí elektronické cigarety iQOS, které fungují na principu zahřívání tabáku, stále ale obsahují návykový nikotin. Altria je americkým majitelem značky Marlboro a s Philip Morris si už plácla kvůli prodeji zařízení iQOS ve Spojených státech.

Jejich fúze by se ale kvůli zákrokům regulátorů mohla ocitnout v nebezpečí. Prodej elektronických cigaret s příchutí už s okamžitou platností zakázal stát New York. Zákaz se nevztahuje na e-cigarety s tabákovou nebo mentolovou příchutí. Ani druhá zmíněný ale v bezpečí není. Podle plánu, který připraví americký Úřad pro kontrolu potravin léčiv (FDA), by zákaz prodeje mohl postihnout i takto ochucené elektronické cigarety. Máta a mentol jsou mezi spotřebiteli oblíbené a podle výrobců by se neměly považovat za příchutě. Naopak tabákovou příchuť by případný plán nezahrnoval, uvedl minulý týden americký ministr zdravotnictví Alex M. Azar, zatímco prezident USA Trump ve stejný den jednal se špičkami zdravotnických agentur.

Zdravotničtí experti v USA v poslední době varovali americkou veřejnost před používáním elektronických cigaret, které jsou spojovány s 380 případy vážného onemocnění dýchacích cest v 36 státech. Evidováno je rovněž šest mrtvých. Zatím však nebylo zjištěno, že by záhadnou plicní nemoc způsobovala konkrétní značka cigaret nebo určitá látka.

Fúze: Bude nebo nebude?

Investory mohou kroky regulátorů znervózňovat. Analytik společnosti Jefferies Owen Bennett snížil minulý týden ve čtvrtek svoje cílové ceny pro Altrii i pro Philip Morris, a to právě s poukazem FDA, která si používání výrobků od Juul prohlíží ostřížím zrakem.

Investoři by se kvůli obavám z hlubšího zásahu měli ptát, zda se opětovné spojení Altrie s Philip Morris vůbec uskuteční, podotkla minulý čtvrtek v komentáři Vivien Azerová ze společnosti Cowen. Dohoda by podle ní už nemusela být uskutečnitelná, i když Philip Morris nemá v plánu zaplatit za Altrii nejvyšší cenu. „Proč by Philip Morris chtěl uzavřít dohodu i jenom bez prémie, když kupují aktivum s pochybným fundamentálním výhledem,“ ptá se podle CNN analytička.

Mluvčí Altrie podle CNN uvedla, že urgentní zásah je zapotřebí a snížení použití vapovacích výrobků u mládeže je pro Altrii hlavní prioritou. K tomu, co vodítko FDA znamená pro možnou fúzi s Philip Morris, se ale nevyjádřila. Juul minulý týden uvedl, že chce s FDA a dalšími regulátory spolupracovat. Firma, která je hlavním prodejcem elektronických cigaret v USA, zároveň ale lobbuje za to, aby zvrátila zákaz elektronických cigaret ve svém domovském městě San Francisku.

Podle Bonnieho Herzoga z Wells Fargo Securities ani přísnější americké regule pro používání elektronických cigaret mezi mladými lidmi možnou dohodu Altria – Philip Morris nezastaví. Sektor by podle něj zřejmě podpořil zvýšení minimálního věku pro nákup e-cigaret na 21 let. Juul navíc už loni na podzim souhlasil se stažením řady produktů s příchutí – třeba mangovou nebo okurkovou – z obchodů. Altria má podle něj navíc o fúzi pořád zájem: jenom letos jsou její akcie o zhruba desetinu níže, zatímco Philip Morris si připsal 12 % (výkonnost obou titulů za poslední rok ukazuje graf). Právě odstranění ovocných příchutí z obchodů ale podle amerického ministra Azara způsobilo, že si mladí lidé začali kupovat e-cigarety vonící po mátě nebo mentolu, místo toho, aby je úplně opustili.

0 

Altria sází na různé světy

Ve světě, kde lidé upouštějí od tradičních cigaret, má Altria vícero želízek v ohni: vlastní třeba 45% podíl v kanadské konopné společnosti Cronos a investovala také do pivovaru Anheuser-Busch InBev. Zhruba 35% podíl v producentu elektronických cigaret Juul si koupila loni za skoro 13 miliard USD.

Pořád by také mohla profitovat ze zákazníků, kteří se v případě striktního postupu proti Juul vrátí ke klasickým cigaretám, podotýká analytik Christopher Growe ze společnosti Stifel. Osekání jejích ambicí na poli vapování by pro ni tedy nemuselo být ani zdaleka fatální.

Podle údajů ze státu New York loni užívalo elektronické cigarety 27,4 procenta místních středoškoláků. Ještě v roce 2014 to bylo 10,5 procenta.

Češi se podle prezidenta Komory elektronického kouření Roberta Hrdličky nemusí obávat zdravotních problémů spojených s elektronickými cigaretami, pokud budou kupovat výrobky, které splňují platnou legislativu, uvedl Hrdlička podle idnes.cz. Jako hlavní pozitiva užívání těchto produktů vidí Hrdlička – sám nekuřák - v eliminování pasivního kouření, kterým kuřáci klasických cigaret škodí svému okolí.

Zdroje: Bloomberg, CNN, ČTK, idnes.cz, The New York Times

 
 
 

Čtěte více:

Studie: Skokové zdanění cigaret očekávaný výnos daní nepřinese
03.07.2019 12:58
Návrh ministerstva financí schválený v květnu vládou na zvýšení spotře...
Japan Tobacco International uvádí na český trh vlastní e-cigaretu
23.08.2019 8:44
Společnost Japan Tobacco International (JTI), výrobce cigaret Camel a ...
Očima byznysu: Nepravé maso a nepravé cigarety mohou mít leccos společného
24.08.2019 15:34
Trh s falešným masem je v kurzu. Nestojí před ním ale podobné překážky...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.