Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Skvostná umělecká díla na předaukční výstavě Galerie KODL

Skvostná umělecká díla na předaukční výstavě Galerie KODL

26.11.2019 17:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Pokud vás zajímá výtvarné umění, pak se do konce listopadu zajděte podívat na výstavu v Galerii KODL, na které se představuje 250 mimořádných a vzácných uměleckých děl. Prohlédnout si můžete i deset mimořádných dokumentárních fotografií, které budou vydraženy ve prospěch Paměti národa. Samotná aukce se uskuteční na pražském Žofíně v neděli 1. prosince od 12 hodin. 

Zájem o kvalitní umělecká díla stále stoupá. Prvních šest měsíců tohoto roku bylo nejúspěšnějším pololetím v historii českého trhu s uměním. Sběratelé a investoři na aukcích utratili více než 737 milionů korun, což představuje meziroční nárůst o 35 procent. Jarní aukce Galerie KODL byla nejúspěšnější aukcí v historii České republiky. Cenovým rekordem byla částka 78 milionů korun za obraz Františka Kupky Plochy příčné II z roku 1923. Jedná se o celosvětově nejvyšší cenu za Kupkův obraz. Na téže aukci byl pokořen i rekord za dílo umění 19. století, výjimečná práce Jakuba Schikanedera Mlékařka se vydražila za 19,5 milionů korun. Prodejnost na aukci činila neuvěřitelných 97 %, což je vynikající výsledek nejen v rámci České republiky. Podařilo se prodat 243 uměleckých děl za rekordní částku 317 miliónů korun

1 

Toyen: Ráj černochů
vyvolávací cena: 18 000 000



Pokud nedojde k prudkému zhoršení ekonomické situace, lze předpokládat, že růst bude pokračovat. I když možná ne tak intenzivně a u všech typů obrazů jako dosud. Někteří lidé vnímají obrazy jako další investici, jiní jako symbol postavení. Ovšem pořád u nás bude skupina lidí, kteří považují umění za přirozenou součást života a chtějí se jím obklopovat, protože se jim líbí.

Významné místo na právě probíhající předaukční výstavě a následné aukci zaujímá umění 19. století. Prezentuje se takřka 70 obrazy předních českých i vybraných zahraničních autorů. Najdeme zde zásadní jména starší generace počínaje Augustem Bedřichem Piepenhagenem a konče Haushoferovými žáky. Jakub Schikaneder je na této aukci zastoupen výjimečnou prací Podzimní červánky z jeho vrcholného období. Své místo má tradičně i krajinář Václav Radimský. Mimořádně zajímavý je soubor zcela ojedinělých obrazů ruských představitelů silného realistického proudu. Jedná se o zásadní plátna Ilji Jefimoviče Repina, Ivana Ivanoviče Šiškina a Klavdije Vasiljeviče Lebeděva.

2 

Josef Čapek: Červený motocykl
vyvolávací cena: 7 000 000



Silným zážitkem jsou díla představující českou modernu. Někteří z našich největších umělců (Toyen, Mikuláš Medek, Václav Špála a František Foltýn) jsou v této aukci výjimečně zastoupeni celými kolekcemi galerijních děl, takže lze podrobně studovat vývoj jejich výtvarného jazyka. Nejdražší položkou je obraz Toyen Ráj černochů s vyvolávací cenou 18 milionů. Řadí se mezi ojedinělé práce autorky, v nichž se navrátila k primitivizujícímu tvarosloví pod dojmy z životem bující Paříže. Výjimečnou ukázkou meziválečného období je velmi vzácný obraz Červený motocykl Josefa Čapka, který svědčí o vyrovnanosti a svébytném uměleckém projevu, kterého Čapek dosáhl v tomto období. Dílo se samotnému Čapkovi tak líbilo, že ho umístil nad svůj pracovní stůl.

Již tradičně se sešla kolekce obrazů Emila Filly, která představuje průřez takřka celou jeho tvůrčí kariérou. Bohatě a pestře je zastoupena i tvorba oblíbeného Václava Špály. Kromě kytic a zátiší, a to včetně těch raných, bude mít divák možnost prohlédnout si i krajinářskou polohu jeho tvorby. Naši modernu dále skvěle reprezentují práce Karla Černého, Jaroslava Krále, Otakara Kubína, Františka Muziky nebo Josefa Šímy. Naprosto unikátní kolekci v letošní aukci tvoří pětice poválečných děl Mikuláše Medka. Jeho nejdražším obrazem v aukci je plátno Příliš mnoho alkoholu II (Vodka) s vyvolávací cenou 5 milionů. 

3 

Jakub Schikaneder: Podzimní červánky
vyvolávací cena: 5 500 000


Současnou výtvarnou scénu prezentují práce Ondřeje Basjuka, Rudolfa Burdy, Jana Kalába, Jana Knapa, Jana Merty, Martina Krajce, Jana Pištěka, Theodora Pištěka či Jaroslava Róny, Jiřího Straky a Ivany Štenclové. Zvláštní položkou v této aukci je obraz Mona Lisa od Karla Gotta. 

4 

Ondřej Basjuk: Díra a C.O.
vyvolávací cena: 90 000



Od loňského roku podporuje Galerie KODL při podzimní aukci Paměť národa. Projekt, který zpřístupňuje badatelům i široké veřejnosti autentická svědectví pamětníků významných dějinných událostí 20. století. Tentokrát se nebudou dražit obrazy, ale přednost dostala výtvarná dokumentární fotografie. Ve spolupráci se spolkem 400 ASA se nabízí speciálně vybraná významná díla sedmi zakládajících členů z jejich nedávné výstavy v Národní galerii. Jedná se o fotografie Karla Cudlína, Jana Dobrovského, Alžběty Jungrové, Antonína Kratochvíla, Jana Mihalička, Tomkiho Němce a Martina Wágnera. Ty doplňují práce tří zahraničních fotografů – Jana Grarupa z Dánska, Hanse Madeje z Německa a Ilan Ben Yehudy z Izraele. 

5 

Alžběta Jungrová: Burlesque!
vyvolávací cena: 30 000

(Komerční sdělení)

 
 
 
 
 

Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení