Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
17. listopad ŽIVĚ: Národní, Koncert pro budoucnost, rozdány Ceny Paměti národa

17. listopad ŽIVĚ: Národní, Koncert pro budoucnost, rozdány Ceny Paměti národa

17.11.2019 16:30, aktualizováno: 17.11. 23:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Česko si připomíná 17. listopad 1989. Než potlačení demonstrace na Národní třídě před 30 lety připomenulo zhruba v 17:11 zvonění zvonů po celé zemi za doprovodu písně Modlitba pro Martu z řady radií, uskutečnily se vzpomínkové akce. Na Patria.cz jste se mohli živě - a ze záznamu stále můžete - propojit s dopoledním děním na Národní třídě. Od 16:30 jsme přenášeli Koncert pro budoucnost z pražského Václavského náměstí. Neopomínáme Ceny Paměti národa, jejichž je také Patria Finance podporovatelem a které byly vyhlášeny v průběhu slavnostního večera v Národní divadle. Kdo je letos získal?


 

 

Během Koncertu pro budoucnost promluvili Lída Rakušanová, Tomáš Halík, Jáchym Topol či Martin Mejstřík, Šimon Pánek, Jiří Přibáň, Václav Malý, Michal Žantovský či Petr Pavel. Show oživil videomapping na budovu Národního muzea. V rámci koncertu vystoupila Aneta Langerová, Lenka Dusilová, dále Thom Artway, Buty, Vypsaná fixa, MIG 21 nebo Tata Bojs.

Akce, které na oslavu 17. listopadu pořádají v Praze a dalších desítkách měst občanské iniciativy, zastřešila jako v minulých letech platforma s názvem Festival svobody. Zahrnula slavnost Korzo Národní, která letos poprvé obsadila celou Národní třídu, od Národního divadla po Jungmannovo náměstí, a nabídla koncerty, divadlo, autorská čtení, výstavy nebo program pro děti. 

Ceny paměti národa míří do postkomunistických zemí
 
Program v Praze završilo v Národním divadle předávání Cen Paměti národa, kterými obecně prospěšná společnost Post Bellum oceňuje pamětníky zlomových momentů minulého století. 

Stříbrnou medaili se lvem získali v den výročí sametové revoluce maďarský politický vězeň László Regéczy-Nagy, lídr polské Solidarity Wladyslaw Frasyniuk, německý politický vězeň Dietrich Koch, účastnice Slovenského národního povstání herečka Dalma Špitzerová a také Miroslav Hampl, jenž pomáhal vězňům v uranových dolech.

Na pódiu Národního divadla v přímém přenosu českých a slovenských médií převzal ocenění řidič kamionů a pozdější polský odborový předák a vězeň Frasyniuk. Ve svobodném Polsku Frasyniuk založil přepravní firmu, angažoval se v komunální politice ve Vratislavi a byl poslancem. Účastník protestů proti současné politické garnituře v Polsku varoval před populisty a návratem komunistů.

Cenu pro maďarského politického vězně László Regéczy-Nagye převzala jeho dcera. Německého vědce a politického vězně Dietricha Kocha, který se začal angažovat v roce 1968 při demonstracích proti demolici gotického chrámu sv. Pavla v Lipsku, zastoupil v Národním divadle bratr. Ocenění pro Špitzerovou, která přežila holokaust, účastnila se Slovenského národního povstání a po srpnu 1968 nemohla vystupovat, převzal její vnuk.

Symbol sametové revoluce, píseň Modlitbu pro Martu si nechal zahrát sedmaosmdesátiletý Hampl. Zdůraznil, že nikdy nelitoval rozhodnutí pomoct k útěku politickým vězňům, ačkoli za to sám skončil na tři roky v lágru Ležnice v Horním Slavkově.

Post Bellum, kterou podporuje také Patria Finance, předává ocenění od roku 2010. Kandidáty na ocenění vybírají historici a badatelé z příběhů uložených ve veřejně přístupné internetové sbírce Paměť národa, kterou založilo Post Bellum v roce 2001. Letos poprvé laureáty vybíral mezinárodní výbor složený z historiků. Mezi laureáty jsou váleční veteráni, političtí vězni, odbojáři, přeživší holokaustu, perzekvovaní spisovatelé či představitelé undergroundu, skauti, příslušníci církví a mnozí další. Dosud Post Bellum shromáždilo příběhy 10.000 lidí, vedle hrdinů i těch z druhé strany, uvedl ředitel společnosti Mikuláš Kroupa. Příští rok chce společnost otevřít pět poboček v krajích, aby mohla být blíž příběhům tam žijících pamětníků.

Premiér Babiš: Odvaha Havla za komunismu byla obdivuhodná

Odvaha Václava Havla za komunismu a při sametové revoluci byla obdivuhodná, řekl ve svém dnešním projevu v Národním muzeu premiér Andrej Babiš (ANO). Uvedl také, že není pyšný na to, že byl členem komunistické strany. Předseda vlády poděkoval zakladatelům Občanského fóra a dalších iniciativ, lidem, kteří pracovali v disentu a exilu, ale i těm, kdo Českou republiku přivedli do Severoatlantické aliance či Evropské unie.
 
Babiš v úvodu projevu připomněl demonstrace ze 17. listopadu 1989 a jejich brutální potlačení. "Okamžitě poté začaly v divadlech diskuse se studenty, vzniká stávkový výbor na DAMU, iniciativa Most a o dva dny později Občanské fórum. Václav Havel, jeho odvaha za komunismu a sametové revoluce byla obdivuhodná. I když názory na něj se různí, jak už to bývá u všech výrazných osobností," uvedl Babiš.

"Jak jistě víte, já jsem byl členem komunistické strany. Nejsem na to pyšný. Jak jsem mnohokrát řekl, nebyl jsem v té době tak statečný a angažovaný jako Havel, navíc jsem nebyl v listopadu 1989 v Československu," dodal předseda vlády s tím, že chce alespoň zpětně vyjádřit vděk a pokoru.

Na slavnostní akci dorazili premiéři zemí visegrádské čtyřky, tedy kromě Česka také Slovenska, Polska a Maďarska, a předseda německého Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble. "Československá forma přechodu od starého komunistického režimu k novému svobodnému a demokratickému režimu byla a stále je symbolizována dvěma klíčovými osobnostmi - Václavem Havlem a Alexandrem Dubčekem," řekl Pellegrini. "Při vzpomínce na tyto dva muže si připomeňme velmi důležitou věc, a to že změny proběhly bez násilností a v ústavním rámci. Není to samozřejmostí, jak ukazují krvavé události v jiných zemích," dodal.

"17. listopad se zapsal do historie obou našich zemí. V roce 1939 začala tento den takzvaná zvláštní akce Praha. Vražedný útok německé okupační mocnosti proti českým studentům. O 50 let později to byli opět studenti a intelektuálové, kteří vyšli do ulic s heslem 'Kdy, když ne teď, kdo, když ne my'," uvedl Schäuble. Polsko i Československo uvrhl komunismus do více než čtyřicetileté izolace. V rozhodujících okamžicích v roce 1989 však naše společnosti kráčely ruku v ruce," uvedl polský premiér Mateusz Morawiecki. Předseda maďarské vlády Viktor Orbán poznamenal, že pro Maďary byl směrodatným bodem Václav Havel, který reprezentoval odpor proti představitelům komunistického režimu. Orbán také v projevu vzpomněl české filmy, například Hoří, má panenko, Ostře sledované vlaky nebo Postřižiny. Českou literaturu označil za nepřekonatelnou.

(Zdroj: Patria, čtk, ČT)

 
 
 
 

Čtěte více:

30 let od pádu železné opony: Jak si vedou česká a další ekonomiky a jak je na tom koruna?
16.11.2019 15:54
Třicet let od pádu železné opony je vývoj ekonomik ve střední a východ...
300 tisíc lidí na Letné 30 let od 1989. Co přinese 17. listopad?
16.11.2019 21:04
Až 300 tisíc lidí dorazilo v sobotu 16. listopadu na Letnou v Praze. P...

Váš názor
  • Keris
    19.11.2019 11:38

    Jasně sem ti dal odkaz, že prohral.. Podal obzalobu, ze evidivan neopravnene a prohral. Soud mu nwdal za pravdu... Čim se zabyval soud?? Bylo veci jeho nejlepsich pravniků, jako podani definuje... Nebyli to blbci.. Zaver je jasny, je evidovany stbak soud neopravnenost evidence neschvalil
    Velkamedvědice
    • Re: Keris
      19.11.2019 12:00

      Špačkův závěr je legrační, on sám cituje... Slovenské soudy nejprve Babišovi daly za pravdu. Obrat nastal po předloňském verdiktu tříčlenného senátu slovenského ústavního soudu, který na podnět ÚPN rozhodnutí bratislavského krajského soudu i slovenského nejvyššího soudu zrušil. Ústavní soud tehdy kromě jiného konstatoval, že žalovanou stranou ve sporu neměl být ÚPN, a zpochybnil také věrohodnost bývalých příslušníků StB, kteří u soudů vypovídali ve prospěch Babiše a jejichž výpovědi byly klíčové. V obnoveném líčení pak bratislavský krajský soud loni v lednu Babišovu žalobu zamítl. Babiš následně neuspěl ani s mimořádným opravným prostředkem u nejvyššího osudu. Oba soudy se musely při svém rozhodování řídit verdiktem ústavního soudu.
      Velkamedvědice
    • Re: Keris
      19.11.2019 11:57

      Prohral i u Evropského dvoru, nejen na slovensku.. Hospodářské noviny MENU HLEDAT Babiš zůstane v registru agentů StB, soud ve Štrasburku zamítl jeho stížnost na Slovensko. Premiér chce ve sporu pokračovat jarvis_5be1e445498e15d21f9c4c32.jpeg Evropský soud pro lidská práva odmítl Babišovu stížnost na Slovenskou republiku. autor: ČTK Simona Schröderová 11. 12. 2018 07:58 BABIŠ ANDREJ STB EVROPSKÝ SOUDNÍ DVŮR Premiér Andrej Babiš zůstává v registru agentů Státní tajné bezpečnosti. Evropský soud pro lidská práva odmítl jeho stížnost na Slovenskou republiku, jejíž soudy opakovaně rozhodly, že je Babiš evidován jako agent StB oprávněně. Neúspěch u soudu ve Štrasburku znamená konec kauzy, ve které premiér neúspěšně žaloval slovenský Ústav paměti národa. Premiér se již nemá kam odvolat. S informací přišel jako první týdeník Respekt a ČTK to potvrdil i sám Babiš. "Ano, takovou informaci mám. Usnesení nyní studují právníci. Právníci se vyjádřili, že spor nekončí a bude pokračovat na Slovensku, kde jsem několikrát soud vyhrál a ústavní soud ho z nepochopitelných důvodů zrušil," uvedl šéf vlády
      Velkamedvědice
    • Re: Keris
      19.11.2019 11:45

      Důkaz... https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/andrej-babis-soud-slovensko-stb.A180213_132429_zahranicni_ert
      Velkamedvědice
  • PZO
    19.11.2019 9:44

    hošani na to kdo byl nebo nebyl nepotřebujete žádný soud (kde jsou notabene ještě z velké části stejni soudruzi), kdo měl v PZO na starosti tohle tak to znamenalo i tu ostatní "chemii", která se schovávala pod hnojiva a to by soudruzi NIKDY nedali nějakému neprověřenému a neloajálnímu hochštaplerovi, tam byli prověření a uvázaní na 1000%, neloajální nemohl být ani ředitel ZŠ :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Mira
    18.11.2019 22:16

    Rád bych tě ještě upozornil, že na základě voleb nikdy neměl být Babiš prezidentem. To si opět ostuda na hradě postavila hlavu, páč věděl, že se bude moct pomocí něho mstít, tak zcela pragmaticky otočil názor na něho. Babiš nikdy nebyl pro většinu přijatelný a vládu nedokízal sestavit. Bohužel proruskočínský agent nedal příležitost druhému v řadě na třetí možost už vůbec nedošlo. prohlásil, že bude vládnout y důvěrou nebo bez důvěry, že mu to je jedno..
    Velkamedvědice
    • Re: Mira
      18.11.2019 22:43

      Ahoj Medvěde.Myslels určítě premiérem že?Vzpomínám si na ty tanečky tehdy ale už si fakt nevybavuji přesně kdo byl ten druhý.Mě to velice vadí když slyším Babiše jak se vykrucuje a kličkuje tak aby to hrál na všechny světové strany.Vadí mi i ten systém dotací kterého on tak zneužívá.Odvádí většina a čerpaJÍ JEN NĚKTEŘÍ A VĚTŠINOU TI NEBOHATŠÍ.Jenže EU je v tomto směru neuvěřitelně těžkopádná.Mluvil jsem z několika lidmi kteří se netají tím že jej volili a budou volit i nadále a ti jsou naprosto skalní.Jejich argument je že ti před ním kradli ještě více než Babiš a pro obyčejné lidi nepohli prstem a že on krade ale alespoň myslí i na obyčejné lidí.A teď mě řekni co s tím chceš dělat.Já sám bych mu nedal hlas ani kdyby zůstal jediný ale to je zoufale málo.Pokud neudělá nějakou kardinální chybu tak asi vyhraje zase.
      Mira
      •  
        18.11.2019 23:06

        Ano, premiérem..Bohužel, od Bílé Hory jsme národ shrbený. Kolik let se rodila demokracie v Anglii, dnes jsem okouzlen britským parlamentem a stupněm kultury v něm. Obávám se, že je to otázka několika generací , ale už mladí budou dále...proto sou trnem v oku různým obhájcům zvacího dopisu atd., absolventům Vuml, kteří léta drželi ústa a dnes plivou na Havla , argumentují dopisem kriminálníka, /i to vězení mu závidí.. /,rozšiřují lži o neexistujících fotografií, obhajují Stalina, okupaci, totalitu...Češi byli neustále skloněni a čekají, že se o ně nějaký vůdce postará, místo aby se aktivně podíleli na příběhu života. A pokud někdo protestuje a neskloní se, polovina národa je uráží, dělá z nich zaprodance placené Sorosem, které někdo organizuje..Vítězí hrubost, mstivost lež a tlačenka. Nevím krajane jak z toho a je mi smutno. Pliveme na západní demokracii, aniž bychom dokázali stvořit něco lepšího. Vyzdvihujeme pomluvy a chyby... Nic jiného si nezasloužíme. Nejsme my a oni..Oni sou jen odraz a koncentrace našich špatných vlastností.. Pokud se budem k sobě chovat jako dobytek, není cesty...prezident soudy usvědčený ze lží, před volbami beránek yzkáže půlce voličů. ať drží hubu, že dalších pět let vládne on...provokuje,mstí se, neuznává jiný názor, vyčítá rozvědce, že hájí české zájmy místo vyšetřování ekonomické kriminality, na což ani nemá právo, devastoval korunovační klenoty, státní vyznamenání atd... Jak se pak má chovat normální člověk, když vidí jen bezohlednost a hrubou sílu místo dialogu a tolerance.. Já vidím i spoustu pozitivních změn, o těch se ale nemluví..
        Velkamedvědice
        • Co říká tehdejší předseda Senátu o "devastaci" korunovačních klenotů
          18.11.2019 23:37

          „Mohu říci jen to, že když jsme tehdy byli na těch korunovačních klenotech, tak já jsem s panem prezidentem šel z Hradu přes nádvoří do kaple a celou dobu jsme spolu mluvili a já jsem z něho opravdu žádný alkohol necítil,“ uvedl tehdejší předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Je podle něho pravda, že prezident působil unaveně. „A zejména, když se šlo zpátky v té kapli dolů, tam je takové točité schodiště, tak se trochu houpal. Ale to bylo v době, kdy měl poměrně vážné problémy s cukrovkou a další věci. Takže jsem z něho opravdu žádný alkohol necítil a tehdy jsem to i řekl. Docela mě zaráží, že se paní Němcová zrovna teď potřebuje přidat ke kritikům, a asi možná je to tím, že o ní není příliš slechu, tak se přidává a dělá taková prohlášení. Proč to neřekla rovnou tehdy? To, co teď dělá, není zrovna namístě,“ řekl Štěch. „Nemám, co bych zatajoval, já nejsem prezidentovi ničím zavázaný, takže jen říkám, jak to tehdy bylo,“ zdůraznil k tomu. Kdo měl někdy poruchu s rovnováhou a podobně, tak ví, o co jde. Takoví lidé pak vypadají jako opilí, přidržují se zdí a podobně. Pokud bych z prezidenta tenkrát alkohol cítil, tak to řeknu, ale nic takového se nestalo,“ zopakoval tehdejší předseda Senátu. Podotkl navíc, že prezident tehdy vrávoral až poté, co sešel z točitého schodiště dolů, nikoli před tím, když spolu šli přes hradní nádvoří do katedrály.
          Špaček
        • Re.vm
          18.11.2019 23:37

          Je vidět že té trpkosti máš v sobě hodně.Mě také trápí spousta věcíVadí mi že i na sebelépe myšlenou polemiku většinou následují osobní útoky a urážky.Nikdy si nedělám patent na rozum a jsem vždy vděčný za slušnou odpověď i když je ten dotyčný naprosto opačného názoru.Jsme lidé rozdílných povah a zkušeností a já tvrdím že dobře míněná slušná diskuse obohacuje všechny zůčastněné.To platí v celé společnosti ale i na těchto diskusích.Dávám ti za pravdu že jsme národ shrbený.Bílou Horou to začalo a Mnichov to dorazil.Chybí národní hrdost a proto jsme jako národ neustále k někomu servilní až hanba i když malé národy to v tomto směru neměly nikdy lehké.No a pak je velmi důležité aby šli ti nahoře příkladem,což se u nás neděje.P.S. co jsi myslel těmi údajnými neexistujícími fotografiemi?Já tu politiku v zájmu uchování si zdraví zase tak moc nesleduji takže o tom nic nevím .Již je pozdě ,tak se měj.
          Mira
          • Mira
            19.11.2019 0:49

            Keris klidně rozšiřuje, že osmiletý Havel seděl Heydrichovi na klíně. Technicky to dolžit neumí, prý viděl na nettu nějakou fotografii, kterou pak stáhli. Pošleš odkaz. Jeden nick ti napíše, že seš vůl, když věříš tomu zdroji, než by se zamyslel, a pochopil, že v té době údajné fotografie byl dva roky po smrti. Ani Kerise ro nezajímá. Jak ví, jak vypadal v havel a čím dokladá, že nejde o fake news ho nezajímá. prostě někdo záhadný celosvětově vytografii vymayal, zapálil negativy, zničil papírové fotky a tak důkaz neesxistuje. Tož si plivnem na Václava. Beztak měl tem kriminál fešácký. A ten jeho kámoš Patočka beztak moc filozofoval. tak ho zabásli taky. verbež disidentskou.Oni by chtěli i umělcům diktovat co mají hrát a jaké koncerty mohou pořádat. To je jak Jakeš z Hárdku o Zagorce. Hlavně , že si neyapomenou nahonit bdy na Goťťákovi. https://www.forum24.cz/jan-jandourek-jak-pry-vasik-havel-sedel-heydrichovi-na-kolenou/
            Velkamedvědice
  • A. B.
    18.11.2019 20:07

    Tehdy jsem jako pracovník zahraničního obchodu, jehož pracovní náplní bylo cestovat do zahraničí, ani nevěděl, že bez toho lidi nemohou vycestovávat do zahraničí,“ zavzpomínal premiér na dobu, kdy působil coby obchodní delegát podniku Petrimex v Maroku. „Kdo nám to měl říct? Neměl jsem se to odkud dozvědět,“ postěžoval si Babiš zpětně na nedostatek informací. Na doplňující dotaz, že podmínky umožňující vycestování lidé znali, neboť o potřebě výjezdní doložky se všeobecně vědělo, premiér odvětil: „Jak se to vědělo? Kdo mi to měl říct?“
    Velkamedvědice
  • Burešovo pohůnci
    18.11.2019 17:16

    více jak 30% voličů si nekoupíte, tak přestante adorovat svého vůdce. Být tu slabší jedinec tak snad ještě aby uvěřil že Andy ke štěstí tvrdou a poctivou prací došel ne. Určitě poctivě Agrofert od Slováků i Lovochemii od akcionářů získal a je takový dobrota, že plat posílá na charitu a kobliha už nevidí že jeho nejeho Agrofert bere z daní 1 mld ročně na dotacích to by bylo charity nebo nižších daní kdyby si Andy nebral 1 mld co ? :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  • detoxikracie
    18.11.2019 11:06

    fakt slusny mejdlo :)
    eple
  • Sláva, sláva, sláva!
    18.11.2019 9:17

    Jako pamětníkovi mi letošní oslavy Velkého sametového podvodu něco začaly připomínat. Napřed jsem tápal, až po nepříjemném pocitu všudypřítomné vlezlosti tohoto tématu spojeného se samými superlativy mi to došlo. Jde o pocit, který ve mě vyvolávali oslavy VŘSR a oslavná hesla na komunistickou stranu vůbec. Akorát snad to tehdy nebylo tak vlezlé.
    Ullsperger
    • Re: Sláva, sláva, sláva!
      18.11.2019 10:39

      Možná si zapoměl zaznamenat, že na oslavy VŘSR se muselo povinně, kdežto sem přijde jen ten, kdo chce...
      qwer
      • Re.gwer
        18.11.2019 12:13

        Kolik je ti let že tohle tvrdíš?Já tě ujišťuji že jsem nikdy na oslavě VŘSR nebyl nikdo mě k tomu nikdy ani nenutilJsem již penzista,takže moc dobře vím o čem mluvím.Žádné hrdinství v tom nebylo.Zrovna tak jsem z vyjímkou školy nikdy nebyl v ani v průvodu na 1.máje?Doba nebyla jednoduchá ale politické fanatiky jsem měl u p....e tehdy stejně jako dnes.Tehdy chyběl respekt k vůli lidu a dnes zase k výsledkům voleb.Obojí je naprosto špatně.
        Mira
        • Re: Re.gwer
          18.11.2019 17:58

          Tak to ti zavidim
          Velkamedvědice
          • Re.VM
            18.11.2019 18:22

            Ahoj .Teď vážně .Tys musel opravdu pod hrozbou sankcí chodit třeba na 1MÁJE DO PRŮVODU?A ještě jinak.Chodili všichní.
            Mira
            • Re: Re.VM
              18.11.2019 18:29

              Vážně. Pod hrozbou pracovni absence, i jdyz uz v době, kdy se to prochlastalo a režim už byl poněrně zubatý, jen chvili.. Zakladka, strojni prumyslovka, vojna a par let po ni se to zlomilo
              Velkamedvědice
              • Re.VM
                18.11.2019 18:46

                Trochu jsem to spletl.Odpověď pro tebe je v 18,44
                Mira
        • lžeš chlapče
          18.11.2019 17:47

          utři si nudli a nelži. Účast na těchto akcích byla povinná a kádrováci ostře sledovali každého jedince. Dovedli se velmi dobře mstít i několik let po tom co si se nezúčastnil. Vyhrožovali, že nevezmou děti do školy, že nedostaneš doložku. Mstili se přeřazením na horší práci, zastavením postupu. Zkrátka si na tebe zasedli a vždycky si něco našli, vzali ti prémie. Všichni se báli, proto na tyto akce museli chodit. Pokud byla akce v pracovní den a ty si tam nebyl, automaticky absence a prémie na celý rok v hajzlu. tak z nás nedělej blbce.
          oradapoisson
          • Re: lžeš chlapče
            18.11.2019 18:44

            Dík za objektivní vysvětlení:Do prčic,já jsem si uvědomil že se zde dostávám do role nějakého zastánce starého režimu.Tak z toho by mě trefila pepka.Minuta je krátký čas,ale ani na tu bych to nechtěl nazpět.Velice těžce nesu že s těmi komanči(alespoň funkcionáři)neudělali pořádek.Z toho ostatního je vidět že jsem měl zkrátka větší štěstí na své okolí na pracovišti.Přeji hodně zdaru.
            Mira
            • Mira
              18.11.2019 19:29

              Neboj, znám Tě už krajane, opatruj se
              Velkamedvědice
              • Re: VM
                18.11.2019 19:39

                Dík. Přeji hodně štěstí v obchodech.
                Mira
          • Re: lžeš chlapče
            18.11.2019 18:16

            Nelžu nikdy,takže ani teď.Asi hodně záleželo na postavení i nadřízených.1,máj byl svátek,takže co by se proboha při neúčasti naddělávalo?Na žádné oslavě VŘSR jsem nikdy nebyl,takže ani tím pádem nevím kdy jaké byly.(Školní léta byla vyjímkou)Nic z toho se nedá dokázat.Takže si klidně mysli že lžu.To co popisuješ bezezbytku praktikovali v 50 létech.Včetně těch zákazů škol.Znám to jen z vyprávění rodičů.Ale jinak komanči a vedení firem to jistě měli povinné.Mezi ně jsem ale nikdy nepatřil.Nebyl jsem žádný hrdina.Stejně to praktikovala naprostá většina mých kolegů nestraníků.Nechci se však již hádat,takže končím.Měj se.
            Mira
        • Re: Re.gwer
          18.11.2019 13:24

          Já si zas dobře pamatuji, jak byla má neúčast v lampionovém průvodu k výročí VŘSR řešena pionýrskou organizací.
          ..
          •  
            18.11.2019 13:46

            Špatně jsi četl..Psal jsem s výjimkou školy.Ale i to jsme šulili jak se dalo.Většina učitelů to měla na háku jako my ale byly mezi nimi i fanatici .Ale těch je i dnes plno.S 30 ti letým zpožděním tvrdí komunistobijci.Jen se jim vykouřilo z palic to Havlem hlásané heslo.Nejsme jako oni, které umožnilo té rudé sebrance rozlézt se po těch nejdůležitějších postech a domoci se gigantických majetků.Holt být zvolen komunistickým parlamentem jednohlasně presidentem,to něco stojí.
            Mira
            •  
              18.11.2019 18:00

              Ano, Havel podcenil, kolik čechů jsou bonzáci, kolaboranti a dobytek
              Velkamedvědice
              •  
                18.11.2019 23:52

                Ale taky říkal, že všichni kradou.
                Špaček
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení