Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americký senát podporuje demokracii v Hongkongu, Čína slibuje odplatu

Americký senát podporuje demokracii v Hongkongu, Čína slibuje odplatu

20.11.2019 10:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Americký senát včera jednomyslně schválil návrh zákona na podporu demonstrantů v Hongkongu a varuje Čínu proti násilnému potlačení demonstrací. Čína opakovaně varovala, že přijme „silná protiopatření“ proti přijetí právních předpisů podporujících demonstranty v Hongkongu. Schválení návrhu zákona i hrozba odplaty ze strany Číny, zasáhla akcie po celém světě. Index Hang Seng ztratil až 1,1 % po nárůstu o 2,9 % za dva dny, americké akciové indexy také klesly. Japonský index Topix rozšířil ztráty.

Čína dnes zopakovala hrozbu, že na USA uvalí nespecifikovanou odvetu v případě, že návrh zákona projde, a vyzvala USA, aby se přestaly vměšovat do záležitostí Hongkongu. Ma Čao-sü, místopředseda zahraniční věci v Pekingu, si nechal předvolat velvyslance USA Williama Kleina a k návrhu zákona vznesl silné výhrady. Hongkongská vláda mezitím vyjádřila „extrémní lítost“ s tím, že tato legislativa by negativně ovlivnila vztahy s USA.

Toto hlasování je pro vládu v Pekingu výzvou, a to v době, kdy se USA a Čína, největší ekonomiky světa, snaží uzavřít předběžnou dohodu o ukončení obchodní války. Uvedené opatření Senátu by vyžadovalo, aby ministerstvo zahraničí vyhodnotilo, zda je Hongkong vůči Pekingu dostatečně autonomní. Chce tím odůvodnit zvláštní obchodní privilegia a chránit občany USA před vydáním do Číny, a to prostřednictvím opatření, včetně sankcí vůči kontinentální Číně.

Legislativa přichází v pro prezidenta Donalda Trumpa obtížné době. Jeho administrativa se snaží dokončit první fázi dlouho očekávané obchodní dohody s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem. Místopředseda Mike Pence řekl úterý, že bude pro USA těžké podepsat obchodní dohodu s Čínou, pokud se budou demonstrace v Hongkongu dále setkávat s násilím.

"Čína to bude pravděpodobně brát jako urážku, a to bude mít negativní dopad na probíhající jednání o obchodní válce,“ řekl Justin Tang, vedoucí asijského výzkumu u United First Partners. "Čína již bojuje s ohněm na obou frontách a rozhodnutí Senátu pravděpodobně nebude dobře přijato. Trh to také nepřijme dobře, vzhledem k nejistotě, kterou to vytváří.“

Pozice Hongkongu jako globálního finančního centra je již několik měsíců otřesena protesty a stále násilnější reakcí policie. Američtí zákonodárci vyjádřili silnou podporu demonstrantům a varovali Čínu před násilnou reakcí. Hongkongské úřady uvedly, že se prostě snaží jen prosadit zákon.

Pravděpodobnost, že vláda USA použije v blízké době svou sílu a zruší zvláštní obchodní status Hongkongu (podobně jako právní předpisy proti Číně, které vyžadují vysokou úroveň diplomatických a vojenských návštěv na Tchaj-wanu) je velmi nízká. A to proto, že by mnoho Američanů přišlo o peníze, pokud by byl obousměrný obchod za 38 miliard dolarů uveden v pochybnost.

Hongkongská vláda ve svém prohlášení uvedla, že USA má s Hongkongem větší obchodní přebytek než s kteroukoli jinou jurisdikci, a uvedla, že tam sídlí mnoho amerických společností a občanů. „Jakákoli jednostranná změna hospodářské a obchodní politiky USA vůči Hongkongu bude mít negativní dopad na vztahy mezi oběma stranami i na vlastní zájmy USA,“ dodala. 

Vedoucí většiny v Senátu USA Mitch McConnell v pondělí vyzval Trumpa k osobní podpoře protestujících. Ten tak ale ještě neučinil a ani neuvedl, zda by návrh zákona podepsal, pokud by se k němu dostal. Návrh zákona musí ve stejné verzi schválit obě komory, než bude odeslán prezidentovi. Čas pro dokončení obchodní dohody by mohl navíc kolidovat s přijetím této legislativy. )

"President Trump to může velmi snadno použít k vyjednávání,“ řekla Teresa Kong, manažerka portfolia u společnosti Matthews Asia, v rozhovoru pro Bloomberg Television. 

"Nemůžete být velkou zemí, když se stavíte proti svobodě, když jste tak brutální vůči obyvatelům Hongkongu,“ řekl před schválením zákona na podporu protestujících Schumer na prknech Senátu. Senát v úterý také jednomyslně schválil návrh zákona o zákazu vývozu munice, jako je slzný plyn, pepřový sprej a gumové náboje hongkongským policejním sílám.

"Spojené státy se k obchodu s Hongkongem stavěly jinak, než k obchodu s kontinentální Čínou,“ řekl Rubio na prknech Senátu. "Ale v posledních několika letech část čínských úřadů vytrvale usiluje o erozi autonomie a těchto svobod.“

Jaké jsou možnosti? Sněmovna by mohla jednoduše přijmout návrh Senátu. Druhou možností by bylo smazat rozdíly mezi verzemi Senátu a Sněmovny a nechat obě komory hlasovat o kompromisu. Poslanec Chris Smith z New Jersey řekl, že očekává, že výbor pro zahraniční věci Sněmovny a Senátu pro zahraniční styky si vyberou druhou možnost a doladí rozdíly. Řekl, že kompromis by mohl být předložen k hlasování ještě v tomto roce.

"Vzkazuje to Si Ťin-pchingovi, že to něco stojí," řekl Smith. "Je tu jedno ustanovení za druhým, které říká: Neděláme si legraci."

Zdroj: Bloomberg

 
 

Čtěte více:

Agentura Fitch kvůli protestům o stupeň snížila rating Hongkongu
06.09.2019 10:25
Agentura Fitch Rating po měsících nepokojů a protestů snížila hodnocen...
Reuters: Alibaba chystá v Hongkongu rekordní prodej akcií až za 13,4 miliardy dolarů
13.11.2019 14:34
Čínský internetový gigant Alibaba Group se chystá ve čtvrtek nabídnout...
Víkendář: Pokud ustoupíme, skončíme jako čínští Ujguři
16.11.2019 7:32
„Už celé měsíce neustále slyším, že protesty v Hongkongu brzy skončí,“...
Hongkongská vláda čeká letos poprvé za deset let pokles ekonomiky
15.11.2019 12:27
Hongkongská vláda kvůli eskalaci protestů výrazně zhoršila výhled vývo...

Váš názor
  • Chinese embassy in USA:
    22.11.2019 10:31

    Chinese embassy in USA: The "Hong Kong Human Rights and Democracy Act" neglects facts and truth, applies double standards and blatantly interferes in #HongKong affairs.... Má pravdu, čajnýs embasy.
    Ullsperger
  • To Senát nedělá dobře
    20.11.2019 11:46

    To Senát nedělá dobře. Až budou v Americe demonstrovat statisíce za to, aby se mohly prodávat v Číně Haweie, aby se zavedl omezený internet, aby se sledoval každý Američan kamerami nebo proti genocidě Indiánů na Floridě, kontinentální Čína tyto odbojáře také podpoří. Navíc si Čína zahrává i s Českou republikou, která už v roce 1420 ukázala, že je schopná bojovat proti celému světu, tj. Proti všem.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y