Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Moneta podepsala koupi Wüstenrotu v Česku za 4,6 miliardy korun

Moneta podepsala koupi Wüstenrotu v Česku za 4,6 miliardy korun

12.12.2019 22:39
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Moneta Money Bank podepsala s německým koncernem Wüstenrot & Württembergische smlouvu o koupi stavební spořitelny a hypoteční banky Wüstenrot v Česku za 180,4 milionu eur, v přepočtu zhruba 4,6 miliardy . Transakce má být vypořádána 1. dubna 2020. Podléhá ale ještě schválení ze strany České národní banky a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Firmy to dnes večer oznámily v tiskové a regulatorní zprávě. Moneta chce koupi financovat z přebytku vlastního kapitálu a volné likvidity.

Banka uvedla, že transakcí získá navíc asi 350.000 klientů. Zatím má zhruba milion klientů. Moneta také očekává po koupi Wüstenrotu nárůst vkladů klientů o 50 miliard korun, tedy asi o 44 procent. Podíl na trhu klientských vkladů Monety stoupne podle banky ze stávajících pěti procent na osm procent a podíl na trhu hypoték z 3,2 procenta na více než šest procent.

Banka také dříve uvedla, že akvizice posílí ziskovost o 15 procent ročně a navýší provozní výnosy minimálně o deset procent ročně. "Stoprocentně hodláme využít růstového potenciálu získaného díky akvizici," sdělil dnes generální ředitel Monety Tomáš Spurný.

Stávající generální ředitel Wüstenrot v Česku Michael Pupala zůstane podle Monety i nadále generálním ředitelem a předsedou představenstva stavební spořitelny i hypoteční banky Wüstenrot. Zároveň se stane členem vrcholového managementu Monety. "Plánovanou akvizici vnímám jako další etapu ve vývoji naší firmy a zároveň i příležitost vybudovat na českém trhu skutečného specialistu na řešení financování bydlení," uvedl k obchodu Pupala.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky se tehdy změnilo z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze. Podle počtu klientů je čtvrtou největší bankou v Česku. Banka také uvádí, že v současnosti je pátým největším poskytovatelem hypoték v republice.

Finanční skupině Wüstenrot, která v Česku nabízí stavební spoření a hypoteční úvěry, stoupl loni čistý zisk o jedno procento na 420 milionů korun. Wüstenrot stavební spořitelna je nejmenší z pětice českých stavebních spořitelen. K menším hráčům patří na tuzemském trhu i Wüstenrot hypoteční banka. Skupina Wüstenrot měla v Česku dříve i pojišťovací část, kterou ale v roce 2016 koupila pojišťovna Allianz.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016, jméno banky (dříve GE Money Bank) se změnilo v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku.

Předchůdkyní Monety byla GE Capital Bank. Banka vznikla z části někdejší Agrobanky, kterou prodal nucený správce v roce 1998 skupině General Electric (GE). Krok se stal následně předmětem mnoha žalob. Agrobanka zkrachovala v roce 1996.

Od ledna 2005 se obchodní jméno banky změnilo na GE Money Bank, a. s. (ústav byl součástí skupiny GE Money). Před dvěma lety se pak z této banky stala současná Moneta Money Bank.

General Electric prodala veškeré své akcie v Moneta Money Bank na podzim 2016. Podle databáze Prodata je nyní největším akcionářem se 18,92 procenta v Londýně sídlící společnost Chase Nominees Limited, ostatní akcionáři, s výjimkou State Street Bank and Trust Company (5,71 procenta), mají pod pět procent akcií.

S milionem klientů je Moneta podle svých internetových stránek čtvrtým největším bankovním ústavem v Česku.

Finanční ústav je dlouhodobě jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.

Moneta Money Bank provozuje svoji činnost ve dvou hlavních segmentech: v retailovém (vedení účtů, vydávání karet, poskytování spotřebitelských úvěrů, hypoték či pojištění) a v komerčním (služby pro živnostníky a malé a střední firmy). Silnou pozici má Moneta ve financování zemědělství.

Do skupiny Moneta vedle banky patří společnosti Moneta Auto a Moneta Leasing.

Monetě Money Bank loni vzrostl konsolidovaný čistý zisk o 7,1 procenta na 4,2 miliardy korun. Za letošní tři čtvrtletí meziročně klesl čistý zisk o 8,7 procenta na 3,07 miliardy korun.

Loni v říjnu oznámila skupina PPF podnikatele Petra Kellnera, že spustila proces ke sjednocení Air Bank, českého a slovenského Home Creditu s Monetou Money Bank. Vzniknout tak měla dvojka ve spotřebitelských půjčkách a trojka ve velikosti bankovní sítě pod značnou Air Bank. Koncem letošního února firmy oznámily konec jednání s tím, že se nepodařilo dosáhnout vzájemné dohody.

Skupinu Wüstenrot v ČR aktuálně tvoří Wüstenrot - stavební spořitelna a. s. a Wüstenrot hypoteční banka a. s. Pojišťovací část skupiny, Wüstenrot pojišťovna a. s. a Wüstenrot životní pojišťovna, a. s., přešla v roce 2016 pod pojišťovnu Allianz.

Původně německá společnost, která se časem proměnila na mezinárodní finanční skupinu, začala na českém trhu působit v roce 1993, nejprve jako Wüstenrot - stavební spořitelna. Později vznikly Wüstenrot životní pojišťovna (od roku 1998), Wüstenrot hypoteční banka (od roku 2003) a Wüstenrot pojišťovna (licenci získala v květnu 2008).

Společnosti Wüstenrot - stavební spořitelna a Wüstenrot hypoteční banka jsou součástí koncernu Wüstenrot & Württembergische Group (W&W) se sídlem v Německu, který se orientuje na poskytování komplexních finančních služeb.

Skupina Wüstenrot má v Česku portfolio s více než 400.000 klienty. Bilanční suma obou dvou českých dceřiných společností činí téměř tři miliardy eur (zhruba 76 miliard korun). Wüstenrot - stavební spořitelna je nejmenší z pětice českých stavebních spořitelen. K menším patří v rámci trhu i Wüstenrot hypoteční banka.

Skupině Wüstenrot stoupl loni čistý zisk o jedno procento na 420 milionů korun.

(Zdroj: Moneta Money Bank, Wüstenrot, Patria, čtk)

 
 
 

Čtěte více:

Valná hromada Monety schválila dividendu, zpětný odkup i navýšení kapitálu
26.11.2019 13:50
Moneta Money Bank oznámila, že valná hromada společnosti schválila nav...
MONETA Money Bank, a.s. - Schválení výše dividend a rámce pro zpětný odkup akcií MONETA Money Bank, a.s.
26.11.2019 14:55
MONETA Money Bank, a.s. (IČ: 25672720) MONETA Money Bank, a.s. infor...
Moneta exkluzivně jedná o převzetí tuzemské stavební spořitelny a hypoteční banky Wüstenrot
02.12.2019 8:09
OPAKUJEME ZPRÁVU: Moneta Money Bank vede exkluzívní jednání o převzetí...
Moneta Money Bank akvíruje Wüstenrot (komentář analytika)
02.12.2019 10:21
MONETA Money Bank v pátek po uzavření trhu oznámila, že získala exkluz...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení