Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Jak (ne)mohou centrální banky pomoci v boji s koronavirem

Rozbřesk: Jak (ne)mohou centrální banky pomoci v boji s koronavirem

02.03.2020 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Trhy se budou snažit na počátku týdne vzpamatovat z nejhoršího akciového masakru od pádu investiční banky Lehman Brothers. Americký index S&P 500 ztratil za uplynulý týden 11 %. A zdá se, že nové zprávy přes víkend nenabízí moc čerstvého optimismu. Přírůstky případů mimo Čínu dál zrychlují, zatímco čínské PMI spadly na historicky nejnižší úrovně vůbec, stejně tak jako výnos desetiletého amerického dluhopisu.

I přesto se asi dnes pokusí trhy přerušit negativní “šňůru” a smazat alespoň část ztrát z uplynulého týdne. Jednak proto, že ztráty v uplynulém týdnu byly velice rychlé a mohou na trhy přitáhnout některé agresivnější kupce (to platí pro širší paletu rizikových aktiv od amerických akcií po českou korunu). Jednak proto, že centrální banky a vlády začínají řinčet zbraněmi. Americký Fed naznačil, že bude zapotřebí snížit sazby, pokud by koronavirus přispěl k utažení finančních podmínek. Guvernér Bank of Japan Kuroda již mluví o tom, že bude pumpovat do finančního systému více likvidity a urychlí skupování aktiv z trhu (politiku QE). A trhy sází na masivní rozpočtový stimul v Číně. 

Pomoc vlád a centrálních bank má ovšem svá úskalí. Za prvé, pro trhy bude kritické, že zatím nevidí “světlo na konci tunelu”. Počet nových případů mimo Čínu dál zrychluje a číslům z Číny zase řada investorů příliš nevěří. Rozšiřování karanténních opatření do nových oblastí a úplná paralýza některých služeb v globálním měřítku (cestovní ruch, doprava) by mohly světovou ekonomiku v první polovině roku srazit do globální recese. Jak hluboké, přitom zůstává nezodpovězenou otázkou, a to bude asi zatím bránit rychlejšímu návratu kupců na trh (vrchol nákazy by měl být nejprve v dohledu).

Vedle toho je třeba si uvědomit, že zásahy centrálních bank nedokáží zázraky. Řada centrálních bank má svoje zbrojní arzenály relativně vyčerpané (ECB). Vedle toho také platí, že nižší úrokové sazby dokáží pravděpodobně “jen” tlumit sekundární negativní efekty epidemie na finanční systém - zabránit zpřísňování finančních podmínek. Ne, že by to nebylo důležité…, bez zásahu centrálních bank by škody mohly být výraznější a hlavně trvalejší. Těžko však počítat s tím, že levnější peníze přebijí koronavirus s karanténními opatřeními a v postižených oblastech jednoduše obnoví poptávku. To centrální banky jednoduše nedokáží. 

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká měna se včera dostala do těsné blízkosti 25,50 EUR/CZK. Lehké uvolnění napětí na začátku tohoto týdne může přitáhnout kupce a koruně pomoci. Na druhou stranu podle nás ještě není vidět “světlo na konci tunelu” a centrální banky v boji s koronavirem mnoho nezmůžou (viz úvodník). Koruna proto zůstane v dalším průběhu týdne zranitelná.

Zahraniční forex

Fed koronavirus nevysedí. Krátké prohlášení šéfa Fedu Powella v pátek večer o tom, že centrální banka situaci sleduje a bude jednat odpovídajícím způsobem, signalizuje jediné: Fed na příštím zasedání 18. března sníží úrokové sazby. Tak to konec konců pochopila jak americká výnosová křivka, tak eurodolar (jenž se obchoduje výše).

Fed zjevně podlehl nátlaku virem vystresovaných trhů, neboť čísla z americké ekonomiky (a to včetně těch únorových) nechodí špatná. Dnes odpoledne bude například zveřejněna podnikatelská nálada a je klidně možné, že index ISM se udrží nad 50 body (značící expanzi). Makro data však nebudou tím, co bude hýbat trhy - tím budou i nadále zprávy o koronaviru a také výsledky amerických prezidentských primárek.

Ropa

Ropa Brent má za sebou nejhorší týden od počátku roku 2016, když se její cena v důsledku globální paniky z koronaviru propadla o téměř 14 %. Strašidelná víkendová čísla z Číny (únorová PMI dopadla vůbec nejhůře v historii měření) sice dnes ráno poslala cenu ropy na krátko až pod 50 USD/barel, nicméně očekávání trhu ohledně agresivnějších těžebních škrtů ze strany aliance OPEC+ pomáhají ropě zpět nad tuto hranici. 

Právě čtvrteční a páteční zasedání států OPEC+ bude klíčovou událostí tohoto týdne. S ohledem na rapidní cenový propad bude jakékoli rozhodnutí aliance, které nebude zahrnovat dodatečné těžební škrty alespoň v rozsahu 600 tis. barelů denně (ve druhém čtvrtletí tohoto roku) pro trhy jednoznačně zklamáním a hrozilo by pokračujícím cenovým sešupem. V zákulisí se tak začíná reálněji hovořit o možnosti hlubších dodatečných škrtů až v rozsahu 1 mil. barelů denně (snižující souhrnnou těžbu aliance efektivně o 3,1 mil. barelů denně), které by z našeho pohledu mohly přinést kýžený stabilizační efekt. 

Výsledek jednání však zůstává nadále otevřený, a to zejména z důvodu neochoty Ruska dále omezovat vlastní těžbu a ztrácet tak těžce vydobytý tržní podíl. Ruský prezident Putin sice o víkendu vyjádřil podporu pokračující spolupráci se Saúdskou Arábií, zároveň však zdůraznil, že aktuální úroveň cen je pro Rusko stále přijatelná. Očekáváme proto, že největší břímě dodatečných škrtů ponese Saúdská Arábie, což by i pro Rusko mohl být argument ve prospěch kolektivního omezení těžby.


Čtěte více:

Jaké nástroje zbyly ECB na zkrocení případné krize?
02.03.2020 5:43
Pokud šíření koronaviru vyvolá regionální ekonomickou krizi, jak Evrop...
Project Syndicate: Záchranný plán proti dopadům koronaviru
29.02.2020 14:10
Epidemie viru COVID-19 zrychluje, a jak se blíží do stavu pandemie, je...
Česko má první tři případy nákazy novým koronavirem
01.03.2020 18:20
Česká republika má první tři potvrzené případy nákazy způsobené novým ...
Itálie chce podpořit ekonomiku opatřeními za 3,6 miliardy eur
02.03.2020 8:32
Itálie v tomto týdnu představí opatření v hodnotě 3,6 miliard eur, kt...
Nejbohatší světa přišli minulý týden o 444 miliard USD
02.03.2020 8:38
Uplynulý týden byl kvůli propadu akciových trhů velmi drahý nejen pro ...

Váš názor
  • film
    02.03.2020 10:03

    ktery z toho nekdo natoci z tehle epizody bude zajimavy :) aneb jak z lokalni udalosti nekdo vytvori chymeru globalni epidemie coz bezvazebne ovlivni financni trhy s efektem skoro jako LM :) takze bych to videl na dokumentarni komedii. uz ten titulek je bezmocny.
    eple
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data