Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Záchranný plán proti dopadům koronaviru

Project Syndicate: Záchranný plán proti dopadům koronaviru

29.02.2020 14:10

Epidemie viru COVID-19 zrychluje, a jak se blíží do stavu pandemie, je čím dál pravděpodobnější, že ekonomické důsledky budou vážné. Kromě čím dál intenzivnějších zdravotnických reakcí musí vlády zakročit a zmírnit dopady viru na růst, zaměstnanost a životní úroveň.

K obavám, že COVID-19 tvrdě zasáhne globální hospodářství, jsou tři důvody. Zaprvé, regionální a národní cestovní omezení oslabí tok zboží a služeb přes hranice i uvnitř zemí. Už teď to zažívá Čína, kde dochází k seškrtávání prognóz růstu v první polovině roku 2020. Zpomalení Číny, druhé největší ekonomiky světa a domova pro značnou část globálního dodavatelského řetězce, už se odráží ve (snížených) odhadech výnosů velkých amerických a evropských společností.

Zadruhé, silnější nejistota se promítne do poklesu výdajů domácností a drobných podniků. Už dnes si lidé rozmýšlejí dovolené a pracovní cesty, jak dokládá už víc než 200 000 letos zrušených rezervací letenek. Podobný vývoj patrně zaznamenají nákupy aut a bydlení. Zanedlouho firmy začnou odkládat investice do staveb, továren a vybavení, což vyvolá negativní dominový efekt napříč světovými ekonomikami.

Zatřetí, jestliže přetrvají strmé propady na světových akciových trzích, poškodí to reálnou ekonomiku. Potápějící se trhy vyvolají strach a nejistotu, ztenčí bohatství domácností, a tudíž naruší spotřebitelské výdaje. Zvýší také cenu kapitálu pro firmy, což povede k poklesu přijímání nových pracovních sil a úbytku investičních výdajů. Ve zkratce, COVID-19 a reakce na něj by mohly vyústit v globální pokles výdajů, po němž by brzy následovaly hromadící se ztráty pracovních míst, což by mohlo zatlačit reálné ekonomiky po celém světě na pokraj recese.

Vlády ale mají k boji proti recesi nástroje. Nízká inflace (ve většině případů pod cílovými úrovněmi centrálních bank) znamená, že lze uvolnit měnovou politiku bez obav z přehřívání. Mimořádně nízké výnosy dluhopisů umožňují vládám ve vyspělých i v mnoha rozvíjejících se ekonomikách půjčit si peníze a utratit je za stimulační opatření. Politická reakce by každopádně měla být pružná a vratná, pro případ, že by epidemie a její ekonomické důsledky byly oproti obavám méně závažné.

Opatření vlád

Co konkrétně by tedy vlády měly dělat? Zaprvé, musí bezodkladně zavést opatření ke stabilizaci podnikatelských aktivit. Nerozumné by bylo snížení firemních daní, infrastrukturní výdaje a další opatření s odloženými účinky. Vhodnějším doporučením jsou daňové prázdniny či snížení daní z mezd, z obratu a z přidané hodnoty. Smyslem je povzbudit disponibilní kupní sílu v řádu dnů – nikoli měsíců – tím, že vloží víc peněz do rukou domácností se středními a nízkými příjmy, které zpravidla utratí vyšší podíl svých příjmů. Právě to moudře učinily Spojené státy, Velká Británie a řada dalších zemí během „velké recese“ let 2008-09 (přestože mnoho ekonomů, včetně mne, by upřednostnilo ještě větší stimulační balíček).

Zadruhé, přestože účinnost měnové politiky je po deseti letech nízkých, až záporných úrokových sazeb snížená, přední centrální banky by měly ohlásit nová snížení sazeb a opatření na podporu likvidity. Když udeří strach, poptávka po penězích může vyletět. Centrální banky by měly dát s velkým předstihem najevo, že tuto poptávku uspokojí, nebo dokonce předstihnou. Jak na vrcholu krize eurozóny předvedl bývalý prezident Evropské centrální banky Mario Draghi - deklarovat závazek udělat „vše, co bude zapotřebí,“ může být nejmocnější zbraní v arzenálu tvůrců měnové politiky.

Zatřetí, vlády po celém světě by měly zavést legislativu, která by zvýšila a rozšířila pomoc v nezaměstnanosti, alespoň dočasně. Stejně jako u snížení regresivních daní by vyšší dávky v nezaměstnanosti vložily hotovost do rukou těch, kdo ji s nejvyšší pravděpodobností v brzké době utratí, čímž zajistí potřebnou kompenzaci slabších výdajů jinde v ekonomice.

V případě USA by měla federální vláda navíc schválit dočasné účelové subvence pro státy, které zápolí s vážnou rozpočtovou tísní, aby v blízké době předešla schodkům, které by vyžadovaly kontraproduktivní zvyšování daní nebo osekávání výdajů. Opět platí, že se tento přístup během minulé recese osvědčil, když federální transfery ve prospěch států kompenzovaly asi třetinu schodků v rozpočtech vlád států.

Nakonec by všechny vlády měly okamžitě posílit výdaje v oblasti zdravotnických služeb, neboť je nezbytné zajistit, aby byly k dispozici těm, kdo jsou koronavirem nejvíc ohrožení: seniorům, chudým a vyloučeným – ve městech i v odlehlých, venkovských společenstvích. Tvůrci politik by měli okamžitě schválit výdaje na flotily mobilních zdravotnických jednotek, které se dostanou k těm, kdo by jinak přístup k řádné péči neměli.

Ano, některým komentátorům budou dělat starosti fiskální důsledky daňových škrtů a zvýšených vládních výdajů. To ale neplatí. Nízké a klesající výnosy dluhopisů znamenají, že většina vyspělých a velkých rozvíjejících se ekonomik má mimořádný prostor půjčovat si s nízkými náklady. Veškerý vládní dluh, který nevstřebají finanční trhy, jsou připravené zhltnout centrální banky. Kromě toho budou tato mimořádná opatření dočasná, a až krize pomine, budou předmětem revokací.

Schodky jsou problémem zítřka. Výzvou dneška je boj proti viru COVID-19 a jeho škodlivým ekonomickým účinkům. Nereagovat rázně a bezodkladně by bylo totéž jako nechat pacienta zemřít, jen aby se poučil. Partajničení ani politikaření nemůže být pro vlády výmluvou, s níž by se vykroutily ze svých základních povinností vůči občanům. Ostatně, může-li z přítomné krize vzejít něco dobrého, je to právě to, že by politici konečně mohli najít způsob jak dát stranou neshody a pustit se do práce.

Autor: Larry Hatheway, bývalý hlavní ekonom v UBS a GAM Investments, je spoluzakladatelem Jackson Hole Economics.

Copyright: Project Syndicate, 2020.
www.project-syndicate.org

 
 

Čtěte více:

El-Erian: Dopad epidemie koronaviru bude citelný, firmy přehodnotí globalizaci
26.02.2020 15:21
Trhy se příliš neznepokojují tím, jaký by koronavirus mohl mít dopad n...
Georgieva: Dnešní propojený svět je méně bezpečný
27.02.2020 11:09
Podáváte si stále ruce s každým, koho vítáte v Mezinárodním měnovém fo...
Koronavirus (Covid-19): Co to je? Jak se přenáší? Jak se chránit? Zastaví jej alkohol a další mýty kolem...
26.02.2020 11:12
Koronavirus se přiblížil přímému dopadu na Česko a naše občany. Na Pat...
Žně ve zlatých ETF?
26.02.2020 12:59
Epidemie koronaviru zvedá zájem o zlato. Dalšímu růstu nevadí ani to,...
Nejrychlejší otočka v historii: Z rekordu do korekce za šest dní
28.02.2020 10:21
Šest dnů. Jen tak krátce trvalo, aby americký index S&P 500 poklesl o...
Perly týdne: Ponzi na vrcholu, peníze z vrtulníků do praxe a u nás nafouknuté ceny bydlení
28.02.2020 14:26
Ve světě… Ponzi schémata opět na vrcholu: CNBC tento týden tvrdí, že...

Váš názor
  •  
    29.02.2020 18:47

    Inflace je tak nízká, že jídlo je tak o 30% dražší za pouhé 2 roky zpátky. Tak jen ať využijí vlády nízké inflace a tisknou ještě více. Tak dlouho až lide nebudou mít na jídlo.
    czinvestor
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data