Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jaké nástroje zbyly ECB na zkrocení případné krize?

Jaké nástroje zbyly ECB na zkrocení případné krize?

02.03.2020 5:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Pokud šíření koronaviru vyvolá regionální ekonomickou krizi, jak Evropská centrální banka přispěchá na pomoc? Úrokové sazby jsou hluboko pod nulou a nadále je v platnosti balíček nákupů aktiv. Prostor pro další měnovou podporu je tak velmi omezený.

Tvůrci politik ve Frankfurtu budou spíše přesvědčovat vlády, jako tu německou, aby ekonomický růst posilovaly samy."ECB není úplně vyčerpaná, ale blíží se tomu," uvedla Anna Titareva, ekonomka společnosti UBS Group pro Bloomberg TV. ECB by si tak nemůže dovolit luxus čekat na fiskální pomoc, pokud se nemoc, která již nakazila více než 80 000 lidí po celém světě a vyžádala si téměř 3 000 životů, překlopí do globální pandemie. A pokud recese, která se zatím držela pouze ve zpracovatelském průmyslu, prostoupí i do širší ekonomiky.

Takový scénář by učinil lednové varování prezidentky ECB Christine Lagardeové ještě prozíravějším. Jen měsíc poté, co hovořila v Davosu, je nyní problém, který se zdál být daleko v Číně, nepříjemně blízko domova. Jaké možnosti Lagardeové a jejím kolegům zůstávají?

Zavolat do Berlína

Bankéři z ECB by mohli nejprve jednoduše vyzvat vládu v Berlíně a v dalších 19 zemích k fiskálním výdajům, pokud si to mohou dovolit. Mohli by argumentovat tím, že daňové úlevy a veřejné investice bývají v podpoře spotřeby a kompenzaci slabého vývozu účinnější než měnová politika. Tvůrci politik, včetně Ignazia Visca a Francoise Villeroye de Galhau (guvernérů italské a francouzské centrální banky), trvají na tom, že břemeno restartování ekonomik by měli nést lídři. Nicméně předchozí výzvy ke koordinaci výdajů dosud zůstaly bez ozvěny.

Slova útěchy

Tvůrci politik se mohou zezačátku uchýlit ke slovům útěchy, aby vyvolali pocit důvěry. Slíbí, že budou ekonomiku pečlivě sledovat a přizpůsobí své aktivity konkrétnímu problému, který vyvstane. ECB v roce 2014, rok předtím, než zahájila kvantitativní uvolňování, přednesla svůj plán pro nepředvídané události. K taktice patří i ujištění firem a investorů, že bankéři jsou plně naladěni na své problémy, čímž si koupí čas, aby zjistili, zda existují skutečné krizové poklesy.

Další snížení sazeb

ECB trvá na tom, že v případě potřeby mohla ještě více snížit úrokovou sazbu na depozita. Hlavní ekonom Philip Lane zde nevidí žádné překážky, navzdory více než pěti let záporných nákladů na půjčky. Ekonomové z Rabobank se domnívají, že když ECB v září snížila sazbu na -0,5 % a vyjmula některá depozita, implicitně tak vytvořila prostor pro další snižování. Finanční trhy sázejí na další snížení v roce 2021.

Ve skutečnosti se k tomu ale tvůrci politik příliš nemají. Visco a Villeroy patří mezi nejvíce otevřené kritiky a projevují obavy z upadající ziskovosti této banky. Další snižování by také mohlo pobouřit šetrné Němce a Holanďany, což by byla jen voda na mlýn populistickým stranám.

Ještě uvolněnější QE

Přestože turbo kvantitativní uvolňování může být méně politicky toxické, jde stále o kontroverzní téma, zejména mezi puristy měnové politiky, jako je prezident Bundesbanky Jens Weidmann. Aktuální program s měsíčním tempem 20 miliard eur je naplánovaný do roku 2021, oficiální datum ukončení ale nemá. Navyšování měsíčních nákupů nebo delší doba trvání by mohla porušit pravidlo (jehož cílem je zabránit měnovému financování), že ECB nemůže kupovat více než třetinu vládních dluhopisů.

Jak bankéři nakonec QE upraví, bude v konečném důsledku záviset na typu dopadu, který ekonomika odnese. Například nárůst výnosů státních dluhopisů, odrážející pochybnosti o schopnosti vlád zadržet krizi, by je mohl nutit k dalším nákupům státních dluhopisů. Pokud bude problémem financování firem, jednou z možností je kupovat více firemních dluhopisů. ECB by dokonce mohla uvažovat o nových aktivech, jako jsou bankovní dluhopisy, anebo by se mohla řídit scénářem japonské centrální banky a začít kupovat akcie.

Past likvidity

Méně kontroverzním nástrojem by bylo jednoduše zaplavit finanční systém penězi, které by zabránily napětí ve financování. Ale v systému je už teď přebytek likvidity přibližně 1,7 bilionů euro a banky již mohou z ECB krátkodobě čerpat neomezenou hotovost - poptávka po likviditě tak možná bude malá.

Rada guvernérů by mohla jako alternativu zvýhodnit své termínované úvěry, prodlužit splatnost ze současných tří let, anebo nabízet více operací po březnu 2021, kdy je naplánováno je poslední tzv. TLTRO. Pokud bude zasažen přístup bank k ostatním měnám mimo euro, mohla by ECB také oprášit swapy s centrálními bankami, včetně té britské, švýcarské, americké a čínské.

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

ECB je lehce optimističtějí, startuje revizi měnové politiky
23.01.2020 15:13
Evropská centrální banka zněla na začátku nového roku o něco optimisti...
ECB začala být opatrně optimistická, než přišlo riziko koronaviru
20.02.2020 15:38
Tvůrci měnové politiky Evropské centrální banky v lednu zaujali opatrn...
Inflace v eurozóně v lednu zrychlila na 1,4 %
21.02.2020 11:33
Meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně v lednu zrychlil na 1,4...
Koronavirus zvyšuje sázky na další pokles sazeb
25.02.2020 8:44
Narušení globálního ekonomického vývoje kvůli šíření onemocnění způsob...
Jan Bureš: Jaké budou dopady šíření koronaviru?
26.02.2020 5:41
Nejistota spojená s nástupem koronaviru zůstává vysoká a rychlý nárůst...

Váš názor
  •  
    02.03.2020 13:10

    jsem zvědav, s jakým opatřením přijde rychlá rota z ČNB....
    abc1
    • Kdo je na tom nejhůře?
      03.03.2020 11:04

      A která země je na tom s dalšími výdaji nejhůře? https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4353016/Nejhorsi-unorovy-vysledek-statniho-rozpoctu-v-historii-CR-komentar-analytika.html?utm_source=TOP_EVENTS&utm_medium=e-mail&utm_campaign=Trhy_data_vysledky_PD ANO, bylo líp.
      Jenyk
  • Nic nezmohou
    02.03.2020 9:48

    jak by asi CB chtěli donutit lidi v současné době využívat více služeb, které už rok drží ekonomiku alespoň na nule ? prostě k propadu ve výr.sektoru se přidají i služby a co ? mimochodem aktuálně jsou stále DAX za 10 let více jak +100% takže je ještě kam "korigovat" :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Nic nezmohou
      02.03.2020 12:42

      co budou dělat kašpaři z CB až důvěra v tištěné papírky klesne na nulo (stačí se podívat na současnou histerii)….a oni si budou zahrávat a budou....proběhla zpráva, že je dost lidí, kteří mají dvě a více nemovitosti na hypotéku.....takže, když kašpaři nenechají trh trochu pročistit, tak se jednou vše sesype a tisnuté papírky od CB se budou používat místo hajzlpapíru
      abc1
      •  
        05.03.2020 11:33

        Jo tak to asi bohužel dopadne, že budou tisknout tak dlouho, až budeme používat dnešní měny jako toaleťák. A lidé před tím varují již od roku 1971, kdy byl zrušený zlatý standard a politici tak dostali možnost tisknout si peněz kolik jen chtějí. Po pravdě centrální banky jsou zahnané do kouta a již s tištěním přestat nemohou a ani zvyšovat sazby již nemohou. Mohou jen tisknout na věčnost. Nebo jako v roce 1980 zvýšit sazby na 20% a nechat očistit ekonomiku jako tehdy. Dnes by to však znamenalo bankrot většiny států světa, většiny firem i jednotlivců a kompletní chaos.
        czinvestor
      • ECB
        02.03.2020 12:47

        ztraci jednu dulezitou vec. Duveru.
        Ticino
  • Žádné
    02.03.2020 9:24

    Monetární instituce nemají žádné prostředky ke krocení krize a deprese. Mají nástroje pouze na to, aby udržovaly v chodu finanční trhy a řešily výpadky likvidity v případě krachu bank. Ekonomickou krizi nelze zrušit, pouze posunout v čase, zhoršit nebo přesunout do jiné části makroekonomiky. Voda z přehrady také nezmizí, pokud hrázný prohlásí, že udělí všechno pro to, aby se v případě protržení přehrady nikomu pod hrází nic nestalo.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Žádné
      05.03.2020 11:26

      Jo tak to bohužel je. Tak jako se odkládá reforma důchodového systému ve všech vyspělých zemích a přesouvá se na další vlády, tak stejně jen FED posouvá hlubokou recesi od roku 2001 do budoucna. Ekonomický cyklus potřebuje recese jako formu ozdravení trhu. Těmito manipulacemi jen bude každá krize větší a větší a méně zvladatelná až přijde bod, kdy již nemohou dále trh manipulovat a síla volného trhu zvítězí. Robert Kiyosaki to říká natvrdo, že nás čeká velká deprese horší než po roce 1930.
      czinvestor
    • Re: Žádné
      02.03.2020 9:40

      Hmm, a co si představuješ pod pojmem "jiná část makroekonomiky" ??
      qwer
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m