Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koronavirus v Česku: 141 případů, nouzový stav, uzavření hranic, šíření trestným činem

Koronavirus v Česku: 141 případů, nouzový stav, uzavření hranic, šíření trestným činem

13.03.2020 22:02
Autor: ČTK

V Česku je 141 lidí nakažených novým typem koronaviru, oproti ránu o 24 více. V karanténě je zhruba 4800 lidí. V zemi platí nouzový stav a vláda s platností od půlnoci na pondělí zakázala cizincům vstup do ČR a Čechům cestování do zahraničí. Češi po návratu z 15 rizikových zemí musejí do karantény. V oblastech postižených nákazou mimo Česko je podle dat mobilních operátorů 205.000 Čechů, z nich 196.000 v Evropě. Podle dnešního nařízení vlády může být šíření koronaviru trestným činem.

Původně se karanténa týkala pouze cestujících z Itálie. Nyní platí i pro dalších 14 rizikových zemí včetně dvou sousedních států: Německo, Rakousko, Španělsko, Francii, Británii, Švýcarsko, Nizozemsko, Belgii, Švédsko, Norsko, Dánsko, Čínu, Jižní Koreu a Írán.

Českým občanům a cizincům s trvalým pobytem v ČR vláda zakázala od pondělí cestovat do zahraničí. Výjimka platí pro lidi zaměstnané do 100 kilometrů od hranic. Cizinci od stejného termínu nesmí vstupovat na území Česka, výjimkou jsou lidé s trvalým pobytem v zemi a osoby, jejichž příjezd je ve státním zájmu. Vláda v pondělí projedná nasazení vojáků na pomoc policii s kontrolami na hranicích. Připraveno bude 2100 vojáků, uvedl ministr Lubomír Metnar (za ANO).

Opustit Česko mohou cizinci bez omezení včetně stovek zahraničních studentů z programu Erasmus. České studenty na výjezdu s Erasmem osloví ambasády. "Jsme připraveni přivézt je zpět," sdělil ČTK ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Jen v Itálii bylo s Erasmem počátkem března 150 studentů z Česka. Češi v oblastech postižených koronavirem dostali prostřednictvím mobilních operátorů informační textovou zprávu od ministerstva zdravotnictví.

Ministři zahraničí visegrádské čtyřky (V4) a Německa se dnes podle Petříčka shodli v tom, že řešení situace kolem koronaviru nemůže být jen na národní úrovni a je třeba zapojit i společné evropské zdroje. Stát začíná po dohodě s Evropskou komisí přesouvat peníze z evropských strukturálních fondů na pomoc podnikatelům. Jedná se řádově o dvou miliardách korun.

Vláda od sobotních 06:00 zakáže přítomnost veřejnosti v bazénech a turistických informačních centrech, stejně jako prodej na tržištích a v tržnicích. Od soboty jsou zakázány návštěvy ve věznicích, vězňům bude umožněno více telefonovat s příbuznými. Denní stacionáře musí od pondělí po dobu trvání nouzového stavu zastavit činnost.

Už dříve byla vyhlášena omezení pro provoz restaurací. Zavřená jsou divadla, kina, kluby, knihovny či galerie. Zakázány jsou akce nad 30 účastníků, zakázán je i vstup na venkovní i vnitřní sportoviště, pokud účast přesahuje ve stejný čas 30 lidí. Provoz tak musely ukončit lyžařské areály. Od středy jsou uzavřeny základní, střední i vysoké školy, řada měst zavřela či zavře i mateřské školy. Ministerstvo spravedlnosti doporučilo soudům, aby přehodnotily, zda jsou nařízená soudní jednání nezbytná.

Kvůli plynulosti zásobování vláda zrušila nedělní zákaz jízdy kamionů. Na řidiče kamionů se také nevztahují karanténní opatření. Premiér Andrej Babiš (ANO) znovu apeloval na lidi, aby nevykupovali zboží v obchodech, nedostatku potravin se podle něj není třeba obávat. Vyloučil také karanténu Prahy.

Vláda se situací kolem koronaviru bude znovu zabývat v pondělí. Měla by jednat o zásobování nemocnic ochrannými prostředky, na jejich nákup kabinet vyčlenil 500 milionů z rozpočtové rezervy. Probírat bude i možné úpravy ošetřovného a kompenzací pro podnikatele a živnostníky. Mohli by dostat půjčky do půl milionu korun, což má pomoci i lidem z nestátního kulturního sektoru, uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). V úterý bude vláda o situaci jednat se šéfy sněmovních stran.

Od soboty bude při cestách z Česka do všech okolních zemí zakázána veškerá autobusová, vlaková a lodní doprava cestujících. Cestovat za hranice bude možné pouze automobily. Zájezdové autobusy v Evropě se budou moci vrátit. Částečně je omezen i letecký provoz. Dotkne se to více než stovky dálkových vlaků i autobusů a desítek regionálních spojů. Aerolinky Smartwings a ČSA zastaví všechny své linky z a do České republiky, odstaví zhruba polovinu svých letadel.

Od dnešní půlnoci budou na rakouských a německých hranicích znovu zavedeny kontroly, opatření vláda vyhlásila v rámci nouzového stavu. Slovensko ode dneška plánovalo uzavřít hraniční přechody s Českem, Maďarskem, Rakouskem a Ukrajinou.

Ze 141 potvrzených případů je největší část v Praze. Nákaza se potvrdila i u dvou pražských hasičů, dalších 19 je kvůli tomu v izolaci. Tři pražské nemocnice začaly odebírat vzorky na testování na speciálních odběrových místech. Hygienici se dál snaží hledat lidi, s nimiž byli infikovaní v kontaktu. První dodávka respirátorů objednaných ministerstvem zdravotnictví pro distribuci do dalších zdravotnických zařízení je v pražské Nemocnici na Bulovce. Testy na koronavirus provádí 18 ověřených laboratoří. Otestovat se mohou nechat za svoje peníze i lidé, kterým to nedoporučil lékař či hygienik.

Na Čechy dolehne také opatření, které zavádějí Spojené státy. Od dnešní půlnoci začne platit 30denní zákaz cestování z Evropy do USA, výjimkou je Británie. Do zámoří plánovalo vycestovat několik tisíc Čechů. Velké ztráty zaznamenají hlavně velcí evropští dopravci, u tuzemských leteckých společností naopak bude vliv omezení malý, řekli ČTK odborníci na leteckou dopravu. Firmy z cestovního ruchu v Česku se obávají při delším trvání opatření kvůli novému koronaviru ztráty až desítek tisíc pracovních míst a více než 100 miliard korun.

Lidé najdou informace o novém typu koronaviru na nově spuštěné adrese https://koronavirus.mzcr.cz. Průběžně aktualizované stránky by měly odolat náporu návštěv.

V oblastech postižených koronavirem je přes 205.000 Čechů

Operátoři rozešlou novou informační SMS v souvislosti s koronavirem všem Čechům, kteří se nyní nacházejí v zahraničí. Už ve čtvrtek rozeslali SMS s informacemi ministra zdravotnictví více než 205.000 českým občanům, kteří jsou v oblastech nejvíce postižených koronavirem. Z toho 196.000 bylo v Evropě. Zprávy šly do zemí, kterých se týkají vyhlášená karanténní opatření, nicméně ne úplně do všech. Dnes SMS odešly do zbývajících tří zemí. ČTK to řekl výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

Všem Čechům v zahraničí by měli operátoři nově rozeslat zprávu od ministerstva dopravy, která je ujišťuje, že se mohou vrátit do Česka: "ČR informuje: Kdy se chystáte domů? A jak? I přes mimořádná opatření vás chceme ubezpečit, ze se do ČR lze jednoduše vrátit. Informace k aktuální situaci v dopravě najdete na www.mdcr.cz". Počet rozeslaných SMS oznámí zřejmě v sobotu.

Ve čtvrtek bylo v Evropě nejvíce SMS doručeno občanům pobývajícím v Německu (139.000), Francii (18.000), Španělsku (9800), Nizozemsku (7950), Itálii (7600), Švýcarsku (6900), Švédsku (3200), Norsku (1750) a Dánsku (1600). Dalších 7400 zpráv mířilo Čechům, kteří jsou v USA, a 1600 SMS odešlo do Asie (Čína, Írán, Japonsko, Jižní Korea). Dnes odešly SMS Čechům do Rakouska, Belgie a Británie.

"Ministerstvo zdravotnictví proti předchozí vlně v minulém týdnu rozšířilo seznam evropských zemí, kam informační SMS odešla. Současně všichni občané, kteří se vracejí do ČR, dostávají automaticky po překročení hranice SMS s pokyny, jak postupovat v případě zdravotních obtíží," dodal Grund.

Text SMS: "Sdělení MZČR: Pobýváte-li v zemi se zvýšeným výskytem koronaviru (aktuální přehled na www.mzcr.cz), dodržujte pokyny daného státu a nezapomeňte na doporučení uvedená na webu MZCR. Děkuji. Ministr zdravotnictví."

Zároveň ministerstvo zdravotnictví na základě přijatých karanténních opatření dnes upravilo text SMS pro lidi, kteří se vrátili ze zahraničí, tzv. uvítací SMS, když se jejich mobil poprvé přihlásí do domácí sítě. Její text zní: "Sdělení MZCR: Všem, kdo přijíždějí z Číny, Íránu, Itálie, Jižní Koreje, Francie, Španělska, Německa, Švýcarska, Norska, Dánska, Nizozemska, Švédska, Velké Britanie, Belgie, Rakouska je v důsledku mimořádného opatření nařízena 14denní karanténa. Cestující, kteří nemají žádné příznaky, mají povinnost kontaktovat TELEFONICKY svého ošetřujícího lékaře. Je nezbytné, abyste od svého příjezdu po celou dobu zůstali v karanténě! Cestující (bez ohledu na výchozí destinaci), kteří mají teplotu nad 38 C, BUDOU IHNED TELEFONICKY KONTAKTOVAT LINKU 112. Více informaci na https://koronavirus.mzcr.cz/."

Rozesílání zpráv na základě požadavku ministerstev zajišťují zdarma ve svých sítích všichni hlavní čeští mobilní operátoři T-Mobile, O2 a Vodafone.

Ministerstvo doporučilo soudům zvážit, zda se budou konat jednání

Ministerstvo spravedlnosti doporučilo soudům, aby kvůli riziku koronaviru přehodnotily, zda jsou nařízená soudní jednání nezbytná a zda budou soudy v době nouzového stavu nařizovat další. Informovalo o tom tiskové oddělení úřadu, doporučení podle něj vzešlo z dnešního zasedání krizového štábu ministerstva. Vzniklá prodlení nebude ministerstvo považovat za průtahy v řízení.

Lidé budou moci jezdit za prací až 100 kilometrů za hranice

Lidé dojíždějící přes hranice do práce budou mít výjimku ze zákazu cestování do ciziny, pokud pracují do vzdálenosti 100 kilometrů od hranice. Dosud výjimka platila jen na vzdálenost 50 kilometrů. Po rozhovoru s rakouským protějškem to uvedl český ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Stejné opatření by podle něj mohlo platit pro lidi ze Slovenska, Německa, Polska a Rakouska.

"Právě jsem mluvil se svým rakouským protějškem a řešili jsme problémy našich občanů pracujících v pohraničí. Čeští pendleři budou mít výjimku ze zákazu vycestovat z ČR, pokud pracují do vzdálenosti 100 km od hranice," uvedl Hamáček na twitteru krátce před 15:30. Totéž může podle něj platit pro pendlery ze Slovenska, Německa, Polska a Rakouska.

"Celá řada nemocnic v Rakousku, ústavů sociální péče a dalších zařízení, které jsou nyní pod tlakem, spoléhá na české pracovníky," doplnil Hamáček později na tiskovém briefingu. Díky prodloužení pásma podle něj nevzniknou problémy v rakouském zdravotnickém a sociálním systému. "Předpokládám, že to samé to bude znamenat pro Německo," dodal ministr.

Připomněl, že pro přechod hranic je potřeba, aby pracovník zaměstnání v zahraničí doložil. Vzory potvrzení jsou k dispozici na stránkách ministerstva. Stačí ale i jiný dokument, který zaměstnání prokáže. "Celkový počet pracovníků (v zahraničí) je několik desítek tisíc, já jsem přesvědčen o tom, že drtivá většina z nich se vejde do toho pásma," řekl Hamáček.

Zákaz cestování do sousedních zemí vláda přijala kvůli boji proti šíření nového typu koronaviru postupně ve čtvrtek a dnes. Dnešním nařízením Čechům zakázala jakékoli cestování, s výjimkou například řidičů nákladních vozů, pilotů nebo záchranářů. Zákaz se také nevztahuje právě na lidi pracující v příhraničí nebo lidi, kteří musí kvůli vážnému zdravotnímu stavu podstoupit zákrok v zahraničí.

Na dnešní tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády Hamáček řekl, že o problémech lidí, kteří pracují za hranicemi dále než 50 kilometrů, ví. Výjimku ale měnit nechtěl, protože za touto hranicí se podle něj nacházejí větší aglomerace.

Dnes řekl, že do stokilometrového pásma spadá například Vídeň. "Samozřejmě Vídeň do sto kilometrů spadá a jsem přesvědčen, že rakouským kolegům šlo hlavně o Vídeň," řekl Hamáček. Doplnil, že opatření konzultoval s odborníky s tím, že riziko v hlavním městě Rakouska je snesitelné. "Myslím, že ve chvíli, kdy Rakousko čelí velmi složité situaci, nemůžeme být ti, kteří dostanou jeho zdravotnický systém do problémů. Tomu argumentu rozumím, musíme ukázat nějakou míru solidarity," dodal ministr.

Jako opatření proti šíření koronaviru zavedlo plošnou karanténu pro své občany, kteří se vrátí do země ze zahraničí, Slovensko. "Požádal jsem slovenskou ministryni vnitra Denisu Sakovou, aby slovenští zdravotníci měli výjimku a mohli jezdit pracovat do ČR, podobně jako my vyšli vstříc Rakousku," uvedl večer Hamáček na twitteru. Na stejné sociální síti ho k tomu předtím vyzvala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, hodně slovenských lékařů a zdravotních sester podle ní denně dojíždí do moravských a slezských nemocnic.

 

Čtěte více:

Webinář už dnes: Měnící se trh očima makléře Patrie Romana Koděry
18.03.2020 11:33
Máte již zkušenosti s investováním, nebo teprve začínáte? Patria Finac...
Co říká o současné situaci moudrost trhu
13.03.2020 17:08
O akciovém trhu můžeme uvažovat jako o největší továrně na predikce na...
Fed zahájil nákupy dluhopisů, aby podpořil finanční systém
13.03.2020 16:47
Americká centrální banka (Fed) dnes zahájila nákupy státních dluhopisů...
Tomáš Vlk: Po tomto šíleném týdnu jsou dalším rizikem USA
13.03.2020 17:11
Akciové trhy tento týden zažily nejprudší propady od roku 1987. Před o...
Páteční euforie vyprchává, Trump možná vyhlásí mimořádný stav
13.03.2020 17:24
Pátek začal na trzích výrazně pozitivně. Po extrémních propadech akcií...
Trump poslal americké akcie do dvouciferných zisků. V čele finance a technologie
13.03.2020 21:50
Volatilní obchodování na zámořských trzích pokračuje i v závěru týdne....

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university