Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Duy: Fed se snaží, aby vše nelehlo popelem

Duy: Fed se snaží, aby vše nelehlo popelem

15.04.2020 6:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Před více než měsícem se zdálo, že americká ekonomika si bude letos užívat slušného růstu. Nemělo to být nic výjimečného, ale jeho tempo mělo být vyšší než v roce 2019. Zlepšovala se situace na trhu práce, nezaměstnanost klesla pod 4 %, ožíval výrobní sektor. Nějaké problémy existovaly, ale celková makroekonomická situace byla dobrá. Až neuvěřitelné pak bylo to, že se v ekonomice stále nevytvořila žádná velká bublina, žádný sektor nevykazoval masivní nerovnováhu tak, jako tomu bylo u předchozích dvou recesí. A pak udeřila pandemie.

Takto hodnotí letošní vývoj známý ekonom Tim Duy, který se specializuje na americkou monetární politiku. Zdůrazňuje, že za následný vývoj nemůže žádná firma, žádný subjekt. A nikdo se na současnou situaci podle ekonoma nemohl dostatečně připravit. Ještě na počátku března bylo těžké si představit, že by se zastavilo celé hospodářství podobně, jako se to stalo v jiných zemích. Na něco takového se nemohla připravit žádná firma, protože došlo k tomu, že tržby prudce klesly během několika málo dní. Nikdo nepodniká s tím, že by počítal s možným zánikem podniku během pár dní. Podnikání v situaci, kdy bychom běžně s něčím takovým počítali, by ani nebylo možné, tvrdí ekonom.

Duy píše, že současné problémy nejsou dány tím, že by letecké společnosti prováděly masivní odkupy, nebo tím, že by banky poskytovaly špatné půjčky. Naopak. Banky jsou podle něj jediným sektorem, který prošel zátěžovými testy na 8% propad produktu. „Není to vaše vina, ani moje vina. Jsme zvyklí, že krize jsou vyvolány tím, co děláme, jenže tentokrát tomu tak není, alespoň ne přímo. Miniaturní věc, která ani není vidět, to vše položila,“ píše Duy.

Nyní tedy na rozdíl od minulé krize nedošlo k tomu, že by se šok zrodil ve finančním sektoru a přelil se do reálné ekonomiky. V současné době začal v reálné ekonomice a přelévá se do finančního sektoru. Ani jedna část ekonomiky přitom není stavěná na to, aby tento šok vydržela, podobně, jako „iPhone není stavěný na to, aby spadl z desátého patra a dál fungoval“.

Dnes není podle ekonoma žádný důvod ukazovat prstem a někoho ze současného stavu vinit. Není důvod se domnívat, že práce 150 milionů lidí byla z nějakého důvodu špatně organizována, alokována a byla neproduktivní. Takže podle Duye nejsou namístě úvahy o tom, že nyní by bylo nejlepší ponechat situaci kreativní destrukci a riskovat, že „všechno lehne popelem“. Smysl má jedině pokoušet se zabránit tomu, aby další lidé ztráceli pracovní místa.

„Cíl Fedu je nyní naprosto jednoduchý. Nechce dopustit kolaps finančního sektoru, který by se přelil do reálné ekonomiky. Nechce opakovat chyby z Velké deprese, nechce nechat dalších 15 milionů lidí bez zaměstnání. Chce držet ekonomiku pohromadě, jak jen to jde,“ píše Duy. Během týdnů tak Fed rozjel víc programů než za Bena Bernankeho za několik let. „V jádru věci se Fed snaží, aby firma s předkrizovým ratingem na investiční úrovni během této krize nezbankrotovala, protože její rating se prudce sníží. Jde o to, zabránit krizi likvidity, která by se následně změnila v krizi solvence,“ dodává ekonom.

Někdy v budoucnu se začne ekonomika opět stavět na nohy, ale budeme se muset „naučit s virem žít“. Fed tak musí dělat maximum pro to, aby zachránil co největší část „předvirového hospodářství“. Poté zase Fed nechá padnout řadu firem, podobně, jako tomu bylo během posledních desetiletí. Pak se nebude nikdo moci spoléhat na to, že jej bude centrální banka zachraňovat. Dnes je ale potřeba podpořit celou ekonomiku, protože v opačném případě by byly ztráty obrovské, uzavírá ekonom.

Zdroj: The Fed Watch

 

Čtěte více:

Americké miliardové balíčky: Kdo je získá?
07.04.2020 5:45
Období roku, kdy federální vláda většinou vybírá daně, nyní pustoší ko...
Bernanke: Ekonomika USA může ve čtvrtletí klesnout o 30 %
08.04.2020 12:47
Ekonomika Spojených států by se v letošním druhém čtvrtletí mohla kvůl...
Koronavirový optimizmus v USA
08.04.2020 22:01
Americké indexy dnes opět živila naděje, že nejhorší, co přinesl virus...
Soukromý sektor zasahuje
12.04.2020 13:58
Jestliže globální finanční krize roku 2008 odhalila to nejhorší z kapi...
Spotřebitelské ceny v USA v březnu klesly nejvíce za pět let
10.04.2020 17:59
Spotřebitelské ceny ve Spojených státech se v březnu po únorovému nárů...

Váš názor
  •  
    15.04.2020 17:51

    V 19. a 20. storočí boli rôzné pohromy; Občianska vojna v USA, a potom dve svetové vojny kedy doslova ľahli popolom mnohé aktíva, ale centrálne banky takéto "psie kusy" nemuseli robiť.. (okrem povojnového Nemecka) "Kde centrální bankéri/soudruzi z USA, Japonska a EU udělali chybu? " že by už i Kapitalizmus (tak ako predtým socializmus) bol na konci s dychom ? Treba používať čoraz väčšie dávky anabolík s čím ďalej kratšími prestávkami bez užívania ? veď ECB a potom aj FED začal nové kolo QE (viac-menej potajme) ešte koncom jesene - pred (!) Corona-pandémiou https://global.beyondbullsandbears.com/2020/01/23/on-my-mind-oops-they-qed-again/ Toto, zdá sa, už nie je kapitalizmus v pôvodnom zmysle..... ale iba jeho paródia, ktorá sa drží nad vodou na čoraz viac hlinených nohách..... v skutočnosti vládnu mega-korporácie (viď len ako Trump a celá vládna mašinéria USA urputne bráni zavedenie digitálnej dane na monopolistov) Takže skutočná súťaž firiem a trh je čoraz viac už len ilúziou.... Mnohé (najmä technolog.) firmy by mali byť súdnou rozdelené ako bola Standard Oil Company v r.1892 v USA. Úrady pre dohľad na ochranu hospodárskej súťaže za posledných 40 rokov sú často len prizerajúcimi sa "bábkami" - vždy skočia na rozprávky o "benefitoch pre koncového spotrebiteľa" a len málokedy zasiahli, aby zabránili vzniku monopolov / alebo oligopolov s max. 2-3 hráčmi/
    SFX
  •  
    15.04.2020 17:44

    V 19. storočí boli rôzné pohromy; Občianska vojna v USA, a potom dve svetové vojny kedy doslova ľahli popolom mnohé aktíva, ale centrálne banky takéto "psie kusy" nemuseli robiť.. (okrem povojnového Nemecka) "Kde soudruzi z USA, Japonska a EU udělali chybu? " že by už i Kapitalizmus (tak ako predtým socializmus) bol na konci s dychom ? Treba používať čoraz väčšie dávky anabolík s čím ďalej kratšími prestávkami bez užívania ? FED začal nové kolo QE (viac-menej potajme) ešte koncom jesene - pred (!) Corona-pandémiou https://global.beyondbullsandbears.com/2020/01/23/on-my-mind-oops-they-qed-again/ Toto už nie je kapitalizmus v pôvodnom zmysle..... ale iba jeho paródia, ktorá sa drží nad vodou na čoraz viac hlinených nohách..... v skutočnosti vládnu mega-korporácie (viď len ako Trump a celá vládna mašinéria USA urputne bráni zavedenie digitálnej dane) Takže skutočná súťaž firiem a trh je čoraz viac už len ilúziou.... Mnohé (najmä technolog.) firmy by mali byť súdnou rozdelené ako bola Standard Oil Company v r.1892 v USA. Úrady pre dohľad na ochranu hospodárskej súťaže za posledných 40 rokov sú často len prizerajúcimi sa "bábkami" - vždy skočia na rozprávky o "benefitoch pre koncového spotrebiteľa" a len málokedy zasiahli, aby zabránili vzniku monopolov / alebo oligopolov s max. 2-3 hráčmi/
    SFX
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m