Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Soukromý sektor zasahuje

Soukromý sektor zasahuje

12.04.2020 13:58

Jestliže globální finanční krize roku 2008 odhalila to nejhorší z kapitalismu, reakce soukromého sektoru na pandemii COVID-19 už teď předvádí to nejlepší.

Případů COVID-19 je už celosvětově přes milion a počet obětí na životech překročil 70 000 a dál stoupá. Úplný rozsah celosvětových ekonomických dopadů zůstává neznámý. Víme však, že svět naléhavě vyžaduje herkulovskou reakci vlád a soukromého sektoru, aby odvrátil zničující recesi.

Od krize roku 2008 korporace čelily ostré kritice, a dokonce nařčením, že si maximalizují zisky bez náležitého zohledňování širších potřeb společnosti. Dnes však vidíme, jak korporace v reakci na globální zdravotní krizi jednají. Přestože některé společnosti budou s ohledem na závažnost krize potřebovat k přežití vládní pomoc, jiné se mohou stát součástí řešení a tím odlehčit celkovou zátěž vlád.

V prvé řadě se na COVID-19 zaměřily přední farmaceutické společnosti a přesunuly zdroje do vývoje diagnostiky, léčby a – snad nadějně – očkování. Švýcarský zdravotnický obr Roche například vytvořil první komerčně schválený test na COVID-19. Rozhodnutí amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv udělit této společnosti nouzový souhlas k prodeji testu do laboratoří ve Spojených státech umožní podstatné zlepšení zaostávajících testovacích kapacit země. Verily, zdravotnická dcera Googlu, zase údajně přesunula 1700 inženýrů do vývoje webově založeného screeningu na COVID-19.

Některé zdravotní pojišťovny – zejména v USA, kde na soukromé společnosti připadá většina zdravotního pojištění – upravily své podmínky, aby lidem umožnily čerpat lékařskou péči, již potřebují. Program federace pojišťoven Modrý kříž a modrý štít poskytující pojištění milionům vládních zaměstnanců a jejich rodinám upouští u léčby a testování od spoluúčasti, která se může pohybovat v tisících dolarů.

Přispívá i řada dalších odvětví, například automobilky. Ty přesouvají své zdroje z výdělečných aktivit do výroby nezbytného vybavení a zařízení, jako jsou ochranné pomůcky pro zdravotníky v první linii (mimo jiné ústenky, obličejové štíty, pláště) a plicní ventilátory.

Obdobně americký maloobchodní řetězec Walmart souhlasí s přeměnou části parkovišť u jeho obchodů na místa pro testování na COVID-19. Hotely v Německu, Británii a USA se zase přeměňují na provizorní nemocnice, aby pomohly zvládat nápor pacientů.

Soukromé společnosti také rozšiřováním rozvozu potravin, domácích potřeb a dalších nezbytností napomáhají k dodržování pravidel sociálního odstupu a karantény. Díky rychlému rozhodování a provozní pružnosti dodavatelů a výrobců zůstává tok potřebného zboží na mnoha místech nenarušený.

Aby držely krok se stoupající poptávkou, mnohé takové společnosti dokonce začaly nabírat pracující. Amazon se kupříkladu zavázal vytvořit sto tisíc nových míst s vyšší než minimální mzdou. Takové úsilí je obzvlášť cenné v době, kdy nucené odstávky přispívají k vystřelující nezaměstnanosti. V USA během jediného březnového týdne požádalo rekordních 6,6 milionu pracujících o pomoc v nezaměstnanosti. Týden před tím bylo podáno 3,3 milionu žádostí – téměř pětinásobek dřívějšího rekordu z roku 1982 ve výši 695 tisíc.

Intervence soukromého sektoru uvolňují veřejné zdroje na činnosti, které jsou pevně v působnosti státu, jako je třeba zajištění pokračující funkčnosti školství, zdravotnictví, infrastruktury a dalších základních veřejných statků. Vlády navíc musí uskutečňovat důrazná fiskální opatření, včetně finančních výpomocí nejhůře postiženým sektorům (jako jsou odvětví letecké dopravy a výletních lodí) a přímé podpory pracujících a drobných podniků. V USA půjdou teď na taková opatření dva biliony dolarůnejvětší jednotlivý fiskální balík v dějinách země.

Vlády budou rovněž nápomocné litím likvidity do ekonomiky, aby předešly zadrhnutí úvěrů. Některé centrální banky – včetně amerického Federálního rezervního systému, Evropské centrální banky a Bank of England – už rázně seškrtaly úrokové sazby a přislíbily finanční podporu, která má umožnit bankám, aby nabízely podnikům a jedincům postiženým COVID-19 laciné úvěry a splátkové prázdniny.

To vše je nezbytné na podporu hospodářství a bylo by mnohem těžší toho dosáhnout, kdyby k boji proti pandemii nepřispíval soukromý sektor. Také zotavení ze stavu, který se téměř jistě vyvine v hlubokou recesi, a rekonstrukce globální ekonomiky budou vyžadovat odhodlání soukromého sektoru, stejně jako řešení ostatních globálních imperativů, včetně omezování chudoby, rozšiřování přístupu ke kvalitnímu vzdělávání a zápasu se změnou klimatu.

Splnění všech těchto náročných úkolů vyžaduje novátorství, v němž vyniká právě soukromý sektor. Pokud si soukromé firmy zachovají prozíravost, přizpůsobivost a soucit, jež mnohé v posledních týdnech projevily, vyjdou ze současné krize jako ten, kdo prokázal svou skutečnou hodnotu pro ekonomiky a komunity, jimž slouží.

soukromý sektor project syndicate automobilky

Dambisa Moyo, ekonomka zaměřená na mezinárodní ekonomii, je autorkou čtyř knižních bestsellerů v žebříčku The New York Times, včetně Edge of Chaos (Pokraj chaosu) s podtitulem Proč se demokraciím nedaří přinášet hospodářský růst – a jak to napravit.


Copyright: Project Syndicate, 2020.
www.project-syndicate.org


 
 

Čtěte více:

Nákupy dluhu uskutečňované americkým Fedem jsou varováním
14.03.2020 14:44
V projevu proneseném v roce 2017 varoval John Williams, tehdejší prezi...
Hotovost za časů COVID-19
28.03.2020 18:41
Jelikož oběhem fyzické měny z ruky do ruky se může přenášet koronaviru...
Project Syndicate: Co skupina G20 musí udělat
25.03.2020 5:54
Saúdská Arábie, která letos předsedá skupině G20, svolá příští týden v...
Radikální nová ropná strategie Saúdské Arábie
30.03.2020 5:49
Nedávné rozhodnutí Saúdské Arábie rozjet naplno produkci ropy předsta...

Váš názor
  • Už první věta je demagogie
    17.04.2020 7:56

    Krize 2008 byla způsobena právě nefunkční tržní ekonomikou (které vy tu soustavně říkáte "kapitalismus"): Nefungoval tlak vlastníků na přiměřenou rizikovost bank, nefungovala, lépeřečeno byla zásadně narušena transparentnost cen hypoték stáními zárukamu a snahou politiky vše nějak urovnat za každou cenu. Nemalou roli hrále nepřiměřená monetární expanze - zlo, které jsme nikdy neopustili!
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
16.04.2024
23:15Wall Street nadále pod tlakem  
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m