Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Úspěch koronavirové vakcíny od Moderny (+20 %) povzbudil trhy

Úspěch koronavirové vakcíny od Moderny (+20 %) povzbudil trhy

19.05.2020 13:50
Autor: Redakce, Patria.cz

Výsledky prvních testů experimentální vakcíny od americké biotechnologické společnosti Moderna Inc. naznačují, že je látka schopna spustit reakci imunitního systému pro odražení koronaviru, čímž rozdmýchávají podmíněný optimismus v globální boji s epidemií covid-19. Výsledky neukázaly žádné větší problémy s bezpečností vakcíny, což byla první překážka na cestě k podání léku milionům lidí.

„Toto je velmi dobrý signál, že vyvíjíme protilátku, která dokáže zastavit replikaci viru,“ řekl v rozhovoru generální ředitel Moderny Stephane Bancel. Získaná data by podle něj „nemohla být lepší“.

Akcie společnosti se po oznámení brzkých pozitivních výsledků vakcíny obchodovaly na rekordních maximech. Investiční banka Goldman Sachs pak reagovala navýšením cílové ceny akcií Moderny na 105 USD z předchozích 63 USD, což oproti včerejší zavírací ceně představuje více než 30% upside. Prvotní pohled na mRNA-1273, jak se látka označuje, naplňuje očekávání, říká analytička Goldmanů Salveen Richter. Podle analýzy Goldman Sachs má vakcína Moderny nyní 75% šanci na úspěch, před zveřejněním výsledků testů odhadovala banka šanci na úspěch na 70 %.

Biotechnologický Nasdaq Biotechnology Index po oznámení Moderny rostl až o 2,8 %, následně ovšem značnou část zisků ztratil. Podobný průběh bylo možné sledovat také na akciích Moderna, po prvotním růstu až o 30 % jejich cena postupně vyklesávala na +20 % při uzavření trhu. Rostl také širší trh, index S&P 500 si včera na sebevědomých prohlášeních o kandidátech na očkování proti koronaviru přicházejících od Moderny, University of Oxford a také z Číny zapsal růst o 3,15 %.

moderna koronavirus vakcína 

Na zprávu zareagovali rovněž asijští investoři. Hlavní index tokijské akciové burzy Nikkei zpevnil o 1,5 procenta, australský S&P/ASX 200 zamířil vzhůru o 1,8 procenta, jihokorejská KOSPI o 2,2 procenta, hongkongský Hang Seng o 2,1 procenta. Trhy rostly rovněž v Indii, na Tchaj-wanu či v jihovýchodní Asii.

Moderna také oznámila plány na získání až 1,3 miliardy USD skrze prodej svých akcií, peníze chce použít na financování výroby vakcíny. Firma plánuje nabídnout 17,6 milionu akcií za cenu 76 USD za kus. Cena představuje proti úterní zavírací ceně 5% slevu.

V první fázi testů vědci zkoumají vzorky krve od testovaných subjektů a snaží se zjistit, jestli jim podaná látka pomohla vygenerovat protilátky, které by teoreticky infekci odrazily. Výzkumníci Moderny zjistili, že dvě nižší dávky vakcíny použité ve studii zvýšily po druhém podání protilátky v krvi subjektů buď na stejnou, nebo na vyšší úroveň, jakou je možné nalézt u pacientů, kteří nemoc prodělali.

"Tyto předběžné údaje z fáze 1, ačkoliv jsou předběžné, ukazují, že naočkování (látkou) mRNA-1273 spustí imunitní odpověď stejného rozsahu, jako přirozená nákaza," řekl výzkumný ředitel Moderny Tal Zaks. Klinické testy provádí americký Národní institut zdraví (NIH), přičemž do projektu Moderny investovala americká vláda téměř půl miliardy dolarů (12,73 miliardy korun).

Firma testovala také to, jestli vyprodukované protilátky byly dostatečné pro zabránění infekce buněk. Výsledky tohoto testu probíhajícího ve zkumavce byly kvůli vyšší časové náročnosti dostupné pro 8 účastníků. Ve všech osmi případech vakcína nicméně úspěšně stimulovala tělo, aby vytvořilo protilátky schopné ve zkumavce neutralizovat virus a zabránit další infekci buněk.

Ředitel Moderny Bancel také řekl, že látka se zdá být dobrá také z pohledu její bezpečnosti, reakce na ní byly typické pro vakcíny. Mezi vedlejší účinky se řadila únava, horečka a bolest svalů a hlavy. Všechny symptomy ale odezněly během jednoho dne, prohlásil Bancel.

Druhá fáze testů, do které se zapojí 600 pacientů, započne podle společnosti již brzy. Podle Bancela cítila firma potřebu zveřejnění průběžných dat kvůli vysoké úrovni zájmu o vývoj koronavirové vakcíny.

Podle řady expertů je objevení vakcíny jediným způsobem, jímž lze otevřít světovou ekonomiku bez obav z další vlny nákazy, která by si vyžádala nové zavedení společenských restrikcí, jež tvrdě dopadají na hospodářství. Na vývoji očkovací látky tak pracují stovky vědeckých týmů po celém světě. Americký prezident Donald Trump minulý týden řekl, že USA bedlivě sledují a podporují vývoj 14 nejslibnějších látek. Z těch chtějí postupně další vyřazovat po výsledcích prvních testů a dobrat se tak k nejúčinnějšímu preparátu, který budou následně hromadně distribuovat.

Zdroj: Bloomberg, ČTK

 

Čtěte více:

Taylor: Čekání na úplný útlum COVID-19 je chyba
19.05.2020 5:54
Ekonom Tim Taylor zajímavým způsobem přispívá k diskusi o otevírání ek...
Robustní pondělní růst akcií v USA
18.05.2020 22:01
Úvod týdne v USA byl ve znamení výrazných růstů napříč všemi sektory. ...
Německo a Francie chtějí záchranný fond s 500 miliardami eur
19.05.2020 8:23
Německo a Francie navrhují vytvořit evropský program v rozsahu 500 mil...
Co říkají alternativní data o propadu a zotavení
19.05.2020 10:56
Lavina vládami nařízených restrikcí napříč globální ekonomikou vedla k...
Výroba aut za čtyři měsíce klesla o 31,1 %, v dubnu o 88,5 %
19.05.2020 10:56
Výroba osobních aut v Česku do konce dubna meziročně klesla o 31,1 pro...

Váš názor
  • MRNA
    19.05.2020 22:01

    https://www.statnews.com/2020/05/19/vaccine-experts-say-moderna-didnt-produce-data-critical-to-assessing-covid-19-vaccine/
    Cooler
  •  
    19.05.2020 22:00

    US politicians prahnou po vakcíně. Mnoho Dem guvernérů si vytýčili cíl, plně otevřít své státy až bude vakcína. To jistě vyvolává ve společnosti obrovské tlaky, lidi chtějí rozvolnit restrikce a vrátit se do práce. Politici chtějí co nejvíce poškodit ekonomiku a představit voliči čí to je vina v listopadu! Hard to understand it! Přitom vakcíny v mnoha případů nejsou samospásné. Vakcíny na sezonní chřipky nesou účinnost pouze okolo 50-55%.
    Čert
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university