Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA budou jednat s Hongkongem jako s pevninskou Čínou. Zároveň ale přijdou se sankcemi

USA budou jednat s Hongkongem jako s pevninskou Čínou. Zároveň ale přijdou se sankcemi

15.07.2020 8:36
Autor: ČTK

USA přestanou připisovat Hongkongu zvláštní status a budou s touto poloautonomní čínskou provincií nově jednat jako se zbytkem pevninské Číny. Exekutivním příkazem to nařídil prezident Donald Trump v reakci na přijetí nového bezpečnostního zákona pro Hongkong, který prosadil Peking. Trump rovněž v úterý podepsal zákon, jež uvaluje sankce proti bankám, jež spolupracují s čínskými představiteli, kteří se podíleli na přijetí a uskutečňování této kontroverzní normy. Čína v reakci pohrozila vlastními sankcemi proti USA.

"K Hongkongu budeme přistupovat jako k (pevninské) Číně: Žádná zvláštní privilegia, žádný zvláštní ekonomický přístup a žádný vývoz citlivých technologií," řekl prezident USA. "Vzali jim jejich svobodu (...), mnoho lidí odejde," dodal.

Podle agentury AP jsou oba kroky součástí dlouhodobé ofenzívy Trumpovy administrativy vůči Číně, která podle prezidenta nejedná s USA čestně. Trump před novináři znovu svalil na Peking vinu za současný stav pandemie covidu-19 a prohlásil, že Čína dlouho zatajovala informace o možnosti přenosu viru mezi lidmi. "Mohli to zastavit, měli to zastavit. Bylo by velice jednoduché to udělat u zdroje, když se to dělo," řekl Trump. Prvním ohniskem pandemie bylo Čínské město Wu-chan, odkud se podle vědců pravděpodobně virus šířil dál.

Řada pozorovatelů tvrdí, že se Trump tvrdým postojem k Číně snaží odvést pozornost od případných vlastních pochybeních v reakci na koronavirus. USA jsou podle absolutních čísel nejhůře zasaženou zemí na světě, v poslední době navíc po týdnech poklesu opět zažívají rekordní nárůsty denního počtu nově nakažených.

S přijetím nového bezpečnostního zákona pro Hongkong vyjádřila nesouhlas řada nejen západních zemí. Podle kritiků je porušením zásady "jedna země, dva systémy", k jejímuž dodržování na 50 let se Čína zavázala, když přebírala správu nad provincií od Británie v roce 1997. Princip garantuje místním obyvatelům řadu svobod, které jsou v pevninské Číně nevídané. Právě na základě této zásady připisovaly USA Hongkongu zvláštní status, který městu umožnil stát se jedním z hlavních finančních světových center.

Přední americký list The New York Times v úterý oznámil, že zhruba třetina jeho redakce v Hongkongu se kvůli obavám o dopad bezpečnostního zákona na svobodu tisku přesune do Soulu. "V situaci, kdy město vstupuje do nové éry pod zostřenou čínskou vládou, vedení Timesů rozhodlo, že je nutné, aby list měl další základnu pro své působení v regionu," uvedl deník. Stěhování se dotkne týmu pro digitální média. Někteří zaměstnanci NYT v Hongkongu mají problémy udržet si pracovní povolení, což je běžná věc v pevninské Číně, kdežto v Hongkongu šlo doposud o výjimečné případy. Kolik lidí v hongkongské redakci pracuje, list neuvedl.

Čína tvrdí, že je zákon ve městě nutný pro obnovení pořádku, který narušily masivní demonstrace za demokratické reformy, jež vypukly loni a pokračují s krátkými pauzami dodnes.

Trumpem podepsaný sankční zákon cílí na policejní jednotky, které zasahují proti hongkongským protestujícím, i na činitele čínské komunistické strany, kteří podle USA nesou zodpovědnost za přijetí kontroverzního bezpečnostního zákona. Skrz ně pak míří i na banky, jež s nimi spolupracují.

Peking dnes americké kroky důrazně kritizoval a vyzval Washington, aby nezasahoval do vnitřních záležitostí Číny. "Aby zajistila svoje legitimní zájmy, přijde Čína s nutnou odpovědí a uvalí vlastní sankce na příslušné americké občany a subjekty," uvedlo ve vyjádření ministerstvo zahraničí.

Americký prezident dnes zopakoval, že v současné chvíli nechce jednat se svým čínským protějškem Si Ťin-Pchingem, a to ani o případné druhé fázi vzájemné obchodní dohody. První fázi obě velmoci podepsaly letos v lednu, Trump její přijetí prezentoval jako jeden ze svých zásadních úspěchů.

 
 

Čtěte více:

Jak si Hongkong dokázal poradit s koronavirem
17.03.2020 6:09
Svět bojuje s rychlým šířením Covid-19 a zdá se, že Hongkong má s jeho...
Zásah Číny proti Hongkongu ohrožuje globální pořádek, USA žhaví legislativu
27.05.2020 14:58
Americká Sněmovna reprezentantů je připravena dnes vydat konečný text,...
Pompeo: Hongkong kvůli vměšování Číny nezasluhuje zvláštní status
28.05.2020 8:38
Hongkong v současné chvíli nemá dostatečnou autonomii vůči Pekingu na ...

Váš názor
  • Další šťulec rivalů
    15.07.2020 9:46

    Čína není Panama nebo Venezuela. Spor mezi USA a Čínou je nesmiřitelným sporem dvou kultur a nyní i dvou skoro rovnocenných velmocí. Dochází k dělení světa a oba kohouti se rvou o každé zrnko. Budoucnost (bohužel či bohudík nevím) však je na straně Číny. Má čas a své geopolitické zájmy, i vzhledem ke své 5000 leté historii, počítá na staletí. Vojenské vynucování nemá řešení. I kdyby USA vyslaly do Čínského moře všech svých 11 letadlových lodí i s doprovodem, pořád to bude jen demonstrace síly a stejně jednou zase odplují. Proti Číně agresi určitě nebudou riskovat. A Čína si s úsměvem počká třeba 10 let až odtud zase zmizí. Za pár let bude Čína vojensky stejně silná jako USA i se spojenci a ekonomická velmoc č. 1. Tím vzrostou i její ambice. Pro USA by bylo daleko lepší a perspektivnější kdyby nedělaly svaly a akceptovaly, že jejich liberální demokracie není jediné řešení vlády na světě. Chovají se jako fundamentalistické islámské spolky, Sikhové nebo třeba ortodoxní Židé a taky na svůj pocit výjimečnosti a nepřizpůsobivost doplatí. Jen se snažím doufat, že oba kohouti nepůjdou až do krajnosti, jež by znamenal konec civilizace na celé Zemi
    Drahokoupil
    • Re: Další šťulec rivalů
      15.07.2020 12:31

      Dokud vládnou v Čině komunisté, měli by to pocítit, i když to něco stojí. Ze země zlodějů patentů by měli státy stáhnout svou výrobu, i kdy by měli být produkty dražší. Zatím ekonomicky na tom nejsou v přepočtu na obyvatel na tom stejně jako amerika. %Ze udělá deset lidí více jako jeden, je jiná věc.
      Velkamedvědice
      •  
        15.07.2020 20:39

        Jen tak pro zajímavost: https://vedavyzkum.cz/dusevni-vlastnictvi/dusevni-vlastnictvi/nejvice-patentu-na-osobu-maji-nemci-v-absolutnim-poctu-vede-cina
        Drahokoupil
      • již se děje
        15.07.2020 12:38

        ze dvou projektů, kde se uvažovalo přemístění od nás do číny, je přesun od nás do Rumunska :o) a jeden klient zadal prověření možnosti umístění výroby z číny u nás (ale musím ho přesvědčit o "výhodnosti" naší "tvrdé měny, nějak nechápe proč se má ve středu Evropy crcat s nějakými kurzy ) :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Další šťulec rivalů
      15.07.2020 11:26

      Čína je především totalita v silné negativním smyslu - takže je mi jedno, co se děje vůči Číně, dokud tama bude režim, jaký tam je. Je to jako u nás v 1948 - komunisti pučem získali vládu, a na to by se nemělo zapomínat. Takže budeme rozdělení na ty, kdo budou vždy z principu proti Číně jako totalitě. A na ty, kterým je to jedno nebo dokonce jako například klika kolem Zemana vydělává a proto prosazuje Činu za JAKOUKOLI cenu. Takže jsme a budeme v jakési "válce", protože vůči totalitě nelze dělat jakékoli ústupky....
      Josef Anděl
    • Re: Další šťulec rivalů
      15.07.2020 9:49

      No já jsem spíš zvědavý, zda se to změní nebo nezmění po podzimních volbách.
      P0LDINKA
      • Re:Re: Další šťulec rivalů
        15.07.2020 11:24

        Zalezi kdo tam taha za nitky. Vzhledem k Bidenove rychle postupujici senilite by to nejspis dopadlo tak, ze i kdyby vyhral volby, tak nakonec prevezme urad jeste lip ovladatelny viceprazident-ka (proslycha se ze hlavni kvalifikaci na funkci bude: afroamericanka). To je sance a mozna i zamer demokratu, jak do uradu prezidenta protlacit nekoho kdo by jinak primo v prezidentsky volbe sanci nemel.. Je sice pravda ze Trump si v zahranicni politice pocina jak slon v porcelanu, ale kdovi jestli je to z jeho hlavy, mozna jen taky zpiva podle not.
        Ai-kun
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.