Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak si Hongkong dokázal poradit s koronavirem

Jak si Hongkong dokázal poradit s koronavirem

17.03.2020 6:09
Autor: Redakce, Patria.cz

Svět bojuje s rychlým šířením Covid-19 a zdá se, že Hongkong má s jeho kontrolou úspěch. Částečně i proto, že nevoli veřejnosti vyvolala vzpomínka na podobný virus z roku 2003.

Hongkongská vláda rychle zavedla restriktivní „společenský distanc“, o němž se nyní jedná po celém světě. A to po tlaku zdravotnických pracovníků požadujících již na začátku propuknutí viru, aby se uzavřely hranice s Čínou. Mezi přijatá opatření patřilo zavírání škol, rušení velkých akcí, zavírání vládních úřadů a nařizování úředníkům, aby pracovali z domova. Tento krok brzy následovalo i mnoho firem.

Zkušenosti Hongkongu se SARS, který zabil téměř 300 lidí z více než 1700 nakažených (nejvíce mimo Čínu) ovlivnily psychologii města, řekl Nicholas Thomas, docent na City University of Hong Kong. Mnoho obyvatel nosilo chirurgické masky a vyhýbalo se shromažďování od samého začátku vzniku nákazy, což pokračuje i o více než šest týdnů poté. "Toto společenské opatření je jedním z důvodů, proč jsme dokázali udržet virovou nákazu tak nízko, protože veřejnost nějakým způsobem dokázala přimět vládu, aby tato opatření přijala," uvedl Thomas.

V posledních dnech přimělo šíření viru v USA, zdůrazněné rozhodnutím Národní basketbalové asociace zastavit sezónu, aby se lidé vyhýbali velkým shromážděním, i když někteří vládní činitelé tvrdili, že není důvod k panice. Nedávné infekce vysoce postavených osobností, včetně herce Toma Hankse, australského ministra vnitra a manželky kanadského premiéra Justina Trudeaua, rovněž zdůrazňují potřebu včasných opatření.

Většina omezení v Hongkongu byla zavedena na konci ledna, kdy město mělo jen několik případů nákazy. Naproti tomu Jižní Korea začala přijímat bezprecedentní opatření až 23. února, kdy již bylo nakažených stovky. New York také začal přijímat opatření mnohem později.

Pro Hongkong je tento relativní úspěch po pro ekonomiku devastujících 12 měsících alespoň trochu dobrou zprávou. Virus zde brzdí růst ekonomiky po protestech za demokracii, které v druhé polovině roku 2019 pravidelně ochromovaly velké části města, což vedlo k poklesu popularity šéfky města Carrie Lam jmenované Pekingem.

Ani účinná reakce na virus Lam moc nepomohla. Zpočátku odolávala tlaku veřejnosti, aby úplně uzavřela hranici s Čínou. Povolila až poté, co tisíce zdravotníků začaly stávkovat. Podle posledního průzkumu, který zveřejnil Hongkongský program pro veřejné mínění, vedl její souhlas 3. března k nárůstu popularity na 13 % z pouhých 9 % z 27. února.

Dřívější zásah

Předčasná opatření mohou mít dramatický účinek. Výzkum pandemie chřipky v USA z roku 1918 ukázal, že města, která provedla několik „nefarmaceutických zásahů“, včetně uzavření škol a kostelů, vykazovala smrtnost, která byla až o 50 % nižší, než ta, která tak neučinila.

Medikové odhadli, že Čína by mohla snížit počet potvrzených případů Covid-19 až o 95 %, pokud by úředníci provedli nefarmakologické intervence (od uzavírek a izolace až po společenský distanc) jen o tři týdny dříve, než učinili. Dokonce i jejich implementace o týden dříve by snížila počet případů v Číně o 66 %. Tento počet by ale mohl vyskočit až 18krát, pokud by taková opatření přišla o tři týdny později, uvádí studie z tohoto měsíce financované částečně i nadací Billa a Melindy Gatesovými.

Společenský distanc může být kritickou součástí při zadržování viru, uvedl Benjamin Cowling, profesor a spoluředitel centra pro epidemiologii a kontrolu infekčních nemocí na Hongkongské univerzitní škole Veřejné zdraví spolupracujícího s WHO. Vlády musí provádět testy k identifikaci a vsadit do karantény infikované a ty, s nimiž byli nakažení v kontaktu. Zároveň je třeba omezit dovážené případy ze zahraničí, uvedl Cowling. Jakmile dojde k propuknutí choroby a je obtížnější vysledovat podezřelé případy, je klíčový společenský distanc, jako zavírání škol, práce z domova a dobrovolné vyhýbání se přeplněným oblastem, řekl.

Singapur, který nezavřel školy ani úřady, byl zpočátku při zadržování viru úspěšný. Pak ale přišla druhá vlna, která navýšila celkový počet případů. Zdá se, že poslední případy většinou byly dovezeny ze zahraničí, spíše než že by došlo k přenosu doma. Tchaj-wan, který pečlivě prověřil lety z Číny a nařídil přísné pokuty až do výše 33 228 USD, pro ty, co karanténu porušují, také zaznamenal úspěch.

Hongkong se nyní také obává druhé vlny případů. Místní noviny kritizovaly cizince, kteří se shromažďují v barech bez masek, což ukazuje, že i přes vládní opatření přetrvává sociální tlak na společenský distanc. "Lidé mají silnou odpovědnost při dodržování společenských norem a respektování širší komunity," řekl Thomas ze City University. "V posledních dvaceti letech tu bylo povědomí, že tyto problémy existují a že s tím musíme něco udělat.“

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

Průmyslová výroba v Číně klesla v lednu a únoru nejvíce za 30 let
16.03.2020 8:05
Průmyslová výroba v Číně se v lednu a únoru v porovnání se stejným obd...
FT: Německo přichází s „bazukou“ pro záchranu firemního sektoru
16.03.2020 14:04
Německá vláda slíbila „neomezenou pomoc“ podnikům, které jsou zasaženy...
Týdenní výhled: Evropu dusí boj s virem, problém se stěhuje do zámoří
16.03.2020 12:50
Americký Fed ještě před řádným zasedáním srazil úrokové sazby o celý ...
Franklin Templeton: Reakce Fedu je silná a promyšlená
16.03.2020 15:48
Americký Fed v neděli 15. března podnikl dramatická opatření. Snížil ú...
ČNB snižuje sazby a je připravena k dalšímu uvolnění. Rusnok: Nastane razantní útlum ekonomiky
16.03.2020 17:46
Česká národní banka rozhodla v souvislosti dopadů šíření koronaviru do...

Váš názor
  • Kdo nemá v hlavě
    17.03.2020 9:26

    V HK od čtvrtka musí všíchni z cizny do karantény. Vážné případy budou umístěny do vyhrazených domu lehčí budou mít sledovací náramky nebo sedět na pevné lince. Singapur to držel do doby než jantar co měl příznaky šel večírek a tam se podělil. Je to skoro polovina nových případu. Další hrozba a množící se případy jsou po islamském mejdanu v Malajsii pro 16000 lidí. V Praze nějaký mamlas prohlasil že když je zavřeno tak se sejdou se známýma doma. Je to marný. Je to marný. Je to marný. Na druhou stranu Japonsko nějaká drastická opatření nezavedlo. Školy otevřely včera. Kdoví co je za tím. V víkendu otevírali v Tokyu novou železniční stanici a i když to mělo být bez fanfár tak příšlo přes 50000 lidí. Tak se uvidí jestli z toho něco propukne.
    HenryFord
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m