Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: O revizi měnové politiky Fedu, kontrole výnosové křivky a slabém dolaru

Rozbřesk: O revizi měnové politiky Fedu, kontrole výnosové křivky a slabém dolaru

28.07.2020 9:13
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Termíny jako kontrola americké výnosové křivky či revize rámce měnové politiky Fedu nejsou zcela jistě témata pro letní čtení. Nicméně ti, kdož jsou závislí na síle americké dolaru, by je neměli ignorovat, neboť by se jim to nemuselo vyplatit. O co tedy jde?

Ve stínu boje s hospodářskými dopady pandemie připravuje americká centrální banka tzv. revizi střednědobého rámce měnové politiky, v níž si ujasní své střednědobé cíle a nástroje, kterými jich chce dosáhnout. A to by se mělo právě řešit ve druhé polovině tohoto roku, neboli fakticky počínaje tímto zasedání FOMC. Je přitom jasné, že veškeré změny v měnové politice musí zůstat v rámci mandátu, který Fedu legislativně vymezil Kongres, což je podpora dosahování plné zaměstnanosti při zachování cenové stability. Již před příchodem pandemie přitom Fed nebyl spokojen s dosahováním dvouprocentního cíle, který byl převážně podstřelován.

Množí se přitom spekulace, že Fed ve své “revizi měnové politiky” přistoupí na tzv. průměrné inflační cílení, což jinými slovy bude znamenat, že měnové politika by měla zajistit, aby sledovaná míra inflace dosahovala v průměru minimálně 2 %. Pokud by Fed s ještě uvolněnější měnovou politikou tento cíl splnil, tak by to s ohledem na to, že se zaměřuje na nejpomaleji rostoucí cenový index (jádrový PCE), mohlo znamenat, že americká cenová hladina opravdu poroste rychleji než dosud (a to i ve srovnání s ostatními vyspělými ekonomikami).

Jedním z nástrojů, který k tomu Fedu bude chtít použít, bude přitom i tzv. kontrola výnosové křivky, kdy centrální banka nejenže nastaví krátkodobé úrokové sazby, ale bude zároveň připravena intervenovat na trhu (vládních) dluhopisů tak, aby jejich výnosy nepřelezly určitou úroveň. To je politika, kterou Fed prováděl po II. světové válce a například je aktuálně praktikována v Austrálii či Japonsku.

A proč je to důležité pro dolar? Tolerance Fedu k rychlejší inflaci v kombinaci s možným zastropováním úrokových sazeb na delší období může vést nejen dlouhodobě k vysoce negativním reálným dolarovým úrokovým sazbám, ale nekontrolované nákupy dluhopisů i k enormnímu nárůstu bilance Fedu a peněžní zásoby. To vše by minimálně v učebnicové podobě mělo vést k depreciaci kurzu měny, přičemž v případě amerického dolaru je vše okořeněno tím, že jde o měnu (globálně) rezervní, a tudíž stojící na dlouhodobě budované kredibilitě v instituci, jež ji tiskne...

TRHY
CZK a dluhopisy

Koruna v průběhu včerejška pokračovala dál v posilování a podařilo se jí dokonce zdolat hranici 26,20 EUR/CZK. Za poslední týden si tak připsala vůči euru zhruba 1,6 %. Už příští týden bude zasedat bankovní rada ČNB, a tak centrálním bankéřům zbývají vzhledem k týdenní karanténě už jen dva dny na případné komentáře. Včera tento prostor využil Tomáš Holub, který uvedl, že současný stagflační trend je pouze dočasný a že časem převáží vliv nízké ekonomické aktivity a inflace se vrátí na cíl. Proto, podle jeho názoru, si jen stěží lze představit, že by se sazby zvyšovaly na horizontu jednoho roku.

Centrální bankéři však kromě již zveřejněných dat budou mít na svém jednání k dispozici předběžný odhad HDP, který ukáže hloubku propadu ekonomiky ve druhém čtvrtletí, a to jak v ČR, tak i eurozóně. Pro trhy půjde o žhavá čísla, která budou k dispozici už tento pátek.

Zahraniční forex
Eurodolar včera vystoupal na dvouletá maxima, když strach z nadcházejícího zasedání Fedu (viz úvodní text) generoval slabost americké měny v globálním měřítku. Když k tomu připočteme nejistotu ohledně dalšího fiskálního balíku v USA a relativně dobrá data přicházející z eurozóny (viz včera zveřejněný německý index Ifo), tak zisky eurodolaru až tak překvapující nejsou. Každopádně až do tiskové konference šéfa Fedu Powella po zasedání FOMC naplánované na středu večer může zůstat dolar pod tlakem. Minimálně do té doby totiž nebude jasné, jak daleko bude chtít Fed v dalším uvolňování měnové politiky v budoucnosti zajít, aby podpořil virem napadenou ekonomiku. Zrcadlově pak samozřejmě platí, že strach z holubičího Fedu bude podporovat nejen zlato, ale třeba i středoevropské měny.



Čtěte více:

V USA se vaří nový záchranný balíček, jeho výše je předmětem diskusí
27.07.2020 13:49
Vedoucí většiny Senátu Mitch McConnell dnes představí návrh balíčku na...
Óda na euro?
27.07.2020 17:04
Správci aktiv ještě nikdy nevnímali euro tak optimisticky jako nyní. ...
Amerika se zvedá, eurodolar stoupá dál, dominantní téma však chybí
27.07.2020 16:49
Evropským akciím se sice dnes příliš nedaří, ale ty americké dotáhly r...
Summary: Kvartální výsledky SAP a Ryanair
27.07.2020 17:18
EVROPA: SAP (Investiční tipy) 2Q20 Německý vývojář firemního software ...
Bloomberg: Koronavirové záchranné programy snížily bankroty v EU
28.07.2020 7:43
Masivní podpora ze strany centrálních bank a vlád, která zmírňuje dopa...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data