Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Akcie nad zlato, podivné investiční rekordy a u nás diskuse o bankovní dani

Perly týdne: Akcie nad zlato, podivné investiční rekordy a u nás diskuse o bankovní dani

07.08.2020 12:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Ve světě… 

Akcie lepší než zlato: Zlato a akcie vykazují od března letošního roku pozitivní korelaci, ale stratég společnosti BNY Mellon Geoffrey Yu pro Bloomberg uvedl, že akcie mají v delším období rozhodně lepší výhled, než zlato. Obchodované firmy totiž mají prostor pro zvyšování marží, budou investovat a jejich hospodaření se bude lepšit, zatímco u zlata je potenciál menší. Někdy se hovoří o tom, že slouží jako dobré pojištění proti inflaci, ale stratég tvrdí, že i z tohoto pohledu jsou akcie mnohem výhodnější. Jsou totiž „příběhem celé agregátní poptávky“, zatímco zlato je jen „příběhem inflačním“.

Andrew Sheets působí jako stratég Morgan Stanley a pro Bloomberg uvedl, že nominální výnosy jsou už nyní relativně stabilní, protože výrazně níže již klesnout nemohou. Reálné výnosy jsou tak taženy zejména inflačním očekáváním. Nyní tato očekávání rostou, což reálné výnosy posílá níž a níž. Rostoucí inflační očekávání pak poukazují na zlepšující se ekonomický výhled a „normální ekonomické oživení“. Zlato, které roste spolu s tím, jak klesají reálné výnosy, se tak chová jako typické cyklické aktivum a tudíž nemusí poskytovat takovou diverzifikaci, jak někteří doufají.

Sheets míní, že americká ekonomika ztrácí některé „pozitivní katalyzátory“, které měla před několika týdny, i když si stále nevede zle. Pokud bude „momentum stále pozitivní“, rizikovým aktivům to bude stačit, protože oživení bude udržitelné, i když v následujících měsících mohou přijít i těžší chvíle. Pokračující a sílící oživení by pak mohlo přinést velkou změnu v tom, které akcie si na trhu vedou nejlépe. „Akcie, které investoři kupují v prostředí nízkých výnosů, jsou jiné, než tituly, které kupují v prostředí rostoucích výnosů“, řekl stratég s tím, že pokračující oživení by sebou neslo růst výnosů vládních obligací.

Valuace jako tahoun posílení: Bloomberg v následujícím grafu popisuje vývoj na trhu v posledních letech – rozděluje celkovou návratnost na jednotlivé tahouny ve formě dividend, změny valuací a změny ziskovosti obchodovaných firem. Zisky táhly návratnost nahoru od roku 2016 do roku 2019 (v tomto roce již ale jen minimálně). V roce letošním zatím působí očekávané zisky jako brzda. Jejich negativní vliv ale letos stejně převážil růst valuace  - poměru cen a zisků na akcii:

1

Zdroj: Twitter 

Podivné investiční rekordy: Zásoba hotovosti dosahuje u investorů rekordních úrovní ve chvíli, kdy rekordů dosahuje i akciový trh. Jak je to možné? S touto otázkou vyrukovali na CNBC na Shawna Snydera ze Citi Personal Wealth Management a jeho reakce byla: Je to podobné, jako když se na rekordy dostává Nasdaq a zároveň cena zlata. Na akciovém trhu podle něj „táhne věci technologický sektor“ a zároveň mají lidé obavy, což vysvětluje vysokou zásobu hotovosti v jejich aktivech a také investice do zlata. Technologie a zdravotní péče jsou podle Snydera akcie a sektory, které jsou „odolné vůči COVID-19“. Ty, které nejsou, naopak zaostávají.

Investor se ale domnívá, že malé společnosti a cyklické firmy si povedou v následujících 18 měsících dobře a nastane rotace směrem od technologií. Proč zaostávají finanční společnosti? Hlavní důvod podle Snydera spočívá v tom, jak nízko se nachází výnosy vládních obligací, protože v takovém prostředí „je pro banky těžké vydělávat peníze“. S pokračujícím oživením se ale výnosy zvednou, i když k tomu nemusí dojít dříve, než ke konci letošního roku. Klienti Citi podle Snyderových slov obecně čekají, že ekonomika se bude zlepšovat, ale „bude to nějakou dobu trvat...a bude třeba více stimulace, protože dosavadní balíček nebyl dostačující“.

O bankovních titulech hovořil na CNBC i analytik Mike Mayo z Wells Fargo. Podle něj mají tyto akcie potenciál pro 50 % posílení (v následujících 15 – 24 měsících). Banky prochází mimořádně těžkým obdobím, kdy se snoubí výjimečný pokles výnosů a prudký růst rezerv. Jejich fundamentální pozice je ale podle analytika velmi silná i přesto, jak se vyvíjí objem špatných úvěrů. Investoři totiž podceňují, kolik rezerv již banky na tyto úvěry vytvořily.

Analytik upozornil i na to, že Buffett nakupuje akcie Bank of America a podle jeho názor činí investor dobře. „Banky mají rezervy, jsou silné a jsou připraveny“, míní analytik s tím, že právě to bude současnou recesi a ekonomické problémy odlišovat od těch předchozích.

A opět dolů: Goldman Sachs sleduje indikátor aktuální ekonomické aktivity a jeho vývoj shrnuje v následujícím grafu. K největšímu propadu došlo letos v dubnu a přispěl k němu zejména spotřebitel, výrobní sektor i trh práce. V červnu se indikátor přehoupl do pozitivních čísel, aby se ale v červenci opět dostal do záporných s tím, že nejvíce k tomu přispěl trh práce a spotřeba:

2

 

Zdroj: Twitter

Americko - čínské přátelství: Pew Research Center na základě výzkumu veřejného mínění v USA tvrdí, že dochází ke znatelnému růstu negativních postojů směrem k Číně. V červenci se k ní negativně stavělo 73 % tázaných, pozitivně 22 %. Jde o zdaleka nejvyšší a nejnižší čísla za vyznačené období:

3

 

Zdroj: Twitter

 

a u nás doma...

Poptávka zvedá cenu autoškol: Seznam.cz píše, že „autoškoly nestíhají, tak zdražily. A na podzim s cenami ještě přitlačí“. Dvouměsíční odstávka kvůli karanténě v souvislosti s covid-19 má totiž podle portálu na svědomí letní nápor těch, kteří stáli o řidičský průkaz a nemohli ho získat. Za poslední desítky let autoškoly nepamatují takový zájem. „Zatímco ještě před koronakrizí stálo řidičské oprávnění skupiny B průměrně deset a půl tisíce, momentálně je přibližně o dvě tisícovky dražší. Za skupinu B je tak v současnosti běžná cena 12 tisíc, v Praze i více“, dodává seznam.cz.

Bankovní daň: Centrum.cz tvrdí, že „zavedení bankovní daně je pro ministry hnutí ANO stále nepřijatelné. Uvedl to vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček a vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová“. O vytvoření daně hovořil v úterý předseda ČSSD Jan Hamáček v souvislosti s návrhem na zrušení superhrubé mzdy. Návrh ale ČSSD už v minulosti neprosadila kvůli nesouhlasu svých koaličních partnerů.

„Hamáček v úterý uvedl, že ČSSD chce stejně jako ANO zrušit superhrubou mzdu, současně se ale musí vyřešit příjmová strana rozpočtu. Za možný zdroj příjmů, které pokryjí výpadek způsobený zrušením superhrubé mzdy, označil sektorovou daň pro banky, kterou ČSSD navrhovala už dříve. Podle představ sociálních demokratů by daň měla mít podobu odvodu z aktiv. Sazba by vzrůstala progresivně od 0,05 procenta do 0,3 procenta a podle odhadů ČSSD by přinesla do rozpočtu až 14 miliard korun ročně“, píše centrum.cz

Mezi největší pivní sedmičkou: Podle Eurostatu je největším výrobcem piva v EU Německo, s velkým odstupem za ním se nachází Polsko a Španělsko. Do největší sedmičky jsme se dostali i my, s těsným odstupem za Francií, kde se v roce 2019 vyrobily asi 2 miliardy litrů piva:

4


Čtěte více:

FT: Spojené státy mohou udělat cokoliv a pozici dolaru to neohrozí?
06.08.2020 10:43
Na počátku pandemie se firmy i investoři po celém světě snažili houfně...
Budoucnost Googlu
05.08.2020 17:41
The Economist přinesl před pár dny obsáhlé pojednání o Googlu. Poukazu...
Bloomberg: Cena za TikTok je velikou otázkou
05.08.2020 13:24
Microsoft má šest týdnů na to, aby stloukl dohromady podrobnosti k náv...
Vicepremiér Havlíček: Zavedení bankovní daně je pro ministry za ANO nadále nepřijatelné
05.08.2020 14:28
Zavedení bankovní daně je pro ministry hnutí ANO nadále nepřijatelné. ...
Goldman Sachs: Úspěšná vakcína proti koroně může překlopit trhy
06.08.2020 12:37
Průlom ve vývoji vakcíny proti koronaviru vyvolává mnoho nadějí. Banka...
Zlato poráží další rekord nad 2000 dolary, někteří varují před korekcí
06.08.2020 17:13
Zlato se dnes vyšplhalo na nové rekordní maximum. Spotová, tedy okamži...
Microsoft má zájem o veškeré aktivity TikToku mimo Čínu, Trump zvyšuje tlak na odprodej
07.08.2020 8:26
Americký softwarový gigant Microsoft se zajímá o převzetí veškerých ak...

Váš názor
  •  
    08.08.2020 7:07

    Zisky S&P 500 vyrostly o 1% (0%, 0%, 1%) za 3 roky. Tak tu nelžete. Je to jen valuační expanze. Zlato je cyklické i tak doručilo 11% roční výnosy za posledních 20 let. A to nepočítám aktuální rally. Akcie jsou nejdražší od vrcholu internetové bubliny. A jaj si vedlo zlato od té doby? Těch 11% ročně. A akcie? Po započtení inflace trvalo 16 let tedy do roku 2016 být na nule.
    czinvestor
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení