Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB bude podle viceguvernéra tolerovat inflaci nad svým cílem

ČNB bude podle viceguvernéra tolerovat inflaci nad svým cílem

07.08.2020 17:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Česká národní banka bude v nadcházejícím období tolerovat inflaci překračující horní mez jejího tolerančního pásma, neboť její hlavní prioritou je pomoci ekonomice zotavit se z dopadů koronavirové krize, řekl v pátek viceguvernér Tomáš Nidetzký.

"Rozhodli jsme se, že v našem režimu flexibilního cílování inflace budeme pro toto období, které je před námi, tolerovat inflaci nad horní hranicí našeho tolerančního pásma," řekl viceguvernér, kterého citovala agentura Reuters.

Nidetzký hovořil na setkání s analytiky den poté, co ČNB podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny a naznačila, že s nimi nepohne nejméně do poloviny příštího roku. 

ČNB cíluje inflaci na 2% s tolerancí jednoho procentního bodu oběma směry. V červnu meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil na 3,3 % z květnových 2,9 %. Údaje za červenec zveřejní statistický úřad příští týden ve čtvrtek.

Zdroje: ČTK, Reuters

 


Čtěte více:

Průzkum Reuters: ČNB zřejmě bude držet úrokové sazby beze změn až do roku 2022
04.08.2020 16:54
Česká národní banka (ČNB) bude zřejmě držet úrokové sazby mírně nad n...
Rozbřesk: ČNB ponechá sazby beze změny, čekala ještě horší dopad koronaviru
06.08.2020 9:11
Česká národní banka dnes bude mít po delší době trochu klidnější zased...
ČNB sazby nemění, zhoršuje odhad hospodářského propadu. Koruna na denním dnu
06.08.2020 14:37
Česká národní banka dnes v souladu s očekáváním ponechala úrokové saz...
Rozbřesk: ČNB znovu zhoršila výhled české ekonomiky
07.08.2020 9:13
Stabilní sazby, žádné nekonvenční přístupy a vedle toho zhoršení výhle...

Váš názor
  • ach ta CNB
    14.08.2020 14:36

    Pry oni "se rozhodli" ze budou inflaci tolerovat :). Inflace si zije vlastni zivot. Dalsi vec je ze CNB nevi a nerozumi tomu co je to inflace :)
    snb rulezz
  • kašpárci z čnb
    07.08.2020 22:08

    to zjištění, že jsou uplně k ničemu, nikdo už je nebere vážně a modely jim ustřelují dlouhodobě čísla o +/- 50%, ale co za ty prachy to tam nějak vydrží, ještě že guru kvůli exportu stále straší slabší polovinu národa Eurem, kdyby uměl podnikat a nepotřeboval dotace a slabou korunu tak dávno tato banda byla propuštěna a měli bychom měnu kterou znají dál než v horní dolní :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: kašpárci z čnb
      10.08.2020 0:21

      Naprosto souhlasím. Velkým fontem a tučně jen dvě čísla. SHM (cena práce) a čistý příjem (na účet). Povinné odvody můžou být miniatury pod čarou. Pak to možná trkne i ty zatím netrknuté...
      indurain
      •  
        10.08.2020 0:23

        šotek. Patří pod tuto reakci: nic nerusit 10.08.2020 0:11
        indurain
  •  
    07.08.2020 19:27

    a to jste to dosud netorelovali?? ani jsem si toho nevšiml....před měsícem mají starch z deflace a teď opět otočka o sto osmdesát......hošům se to vymklo kontrole, tak to mají aspoň na co svést.....zachránci ekonomie.....spíše bych je nazval šmejdama
    abc1
    • proč lžeš?
      07.08.2020 19:35

      Ta tvá chorobná nenávist k ČNB tě jednou zabije...před měsícem https://www.tyden.cz/rubriky/byznys/deflace-nehrozi-ceska-narodni-banka-nema-duvod-k-dalsimu-uvolnovani-menove-politiky_545728.html
      Velkamedvědice
      • Re: proč lžeš?
        07.08.2020 20:43

        Odkaz dobrý, ale ani slovo někoho z ČNB. Všechny názory byly pouze od analytiků: - Czech Fund Lukáš Kovanda - ING Bank Jakub Seidler - ČSOB Petr Dufek - Generali Investments Radomír Jáč V článku není ani slovo od někoho z ČNB (?). :-)
        OP
        • OP
          08.08.2020 0:56

          https://roklen24.cz/a/ShzVg/zaznam-z-jednani-bankovni-rady-cnb-dne-24-cervna-2020
          Velkamedvědice
      • Re: proč lžeš?
        07.08.2020 19:56

        ČNB má za úkol cenovou stabilitu a to kašpaři nezvládají to je fakt.....začal to tupec Singr, který kvůli údajné deflaci zavedl závazek....to je fakt....trumpeta Rusnok, svým hloupým prohlášením v zaří,kdy mluvil rychleji než myslel prodloužilzávazek o půl roku,kdy za tuto dobu byly koupeny eura za bilion Kč, to je fakt....o té deflaci co píšeš nebylo tedy před měsícem, ale těsně, co šli se sazbami dolů na 0.25, kdy už začali zase bojovat (tentokrát pouze ústně) proti údajné deflaci.....sleduji jejich prognózy a realitu a opice by se dokázala strefit přesněji....větší hodnotu vytvoří takový pekař nebo uklizečka než tito experti z ČNB....
        abc1
        • abc1
          07.08.2020 20:04

          Jenže ty jim nadáváš pořád, ať udělají cokoli..Před čtyřmi dny, kdy se vyjádřili, že nemíní tento rok, zdvihat sazby, tak ses do nich také navezl.....Je přece logické, že nebudou teď dusit ekonomiku, a reději pustí větší inflaci,,a to v rámci dlouhodobé cenové stablizace..Kdybys jim vyčítal, že nesmyslně vyprodali zlaté rezervy, neřeknu ani popel..Nemohu s ezbavit pocitu, že jakékoliv rozhod utí ČNB je pro tebe jak červený hadr na býka a často je kritizuješ za správné kroky.. Copak ty bys chtěl teď zdvihnout sazby???
          Velkamedvědice
          • Re: abc1
            07.08.2020 20:26

            sleduješ trošku politiku? jak se předhánějí, kdo více zvýší důchody, platy státních zaměstnanců o 15%...., zrušení superhrubé mzdy....to by za tokového kalouska neprošlo....babiše považuji za populistu a CNB to věděla a mohla sazby zvyšovat dříve a nedošlo by k rekordní jádrové inflaci....a teď ty informace co vědí zase budou ignorovat a blekotat a o nejistotě a inflaci nechají rozjet....na exportním fóru prohlásil Rusnok, že umějí krotit inflaci....jenom škoda, že jsem se nezeptal jaký nástroj použijí.....úrokový sazby?? a to již asi ekonomiku dusit nebudou??..čeká nás tady stagflace.....jo jinak současné složení ČNB fakt nemusím....CB má být nezávislá, bohužel tady je Babišova....Rusnok, muž Zemana, Michl muž Babiše....
            abc1
            •  
              09.08.2020 13:38

              Zrušit superhrubou mzdu se nemá - vřdyť tu nebetyčnou zlodějnu vymyslel sám zlodějů král kalousek. Tak po něm se vám s medvědicí stýská? Máte smůlu hošani, psi štěkají ale karavana táhne dál.
              ricochet
              • nic nerusit
                10.08.2020 0:11

                Naopak kazdou vyplatu vy mel i posledni Lojzek dostat naopak lejstro s cislem kolik "bere" superhrubeho a kolik i tomu nejchudsimu stat sebere aby pak vedel jake otresne sluzby ve skolstvi, zdravotnictvi a statni sprave za ty penize dostava cest vyjimce potvrzujici pravidloba tom vsem hasicum
                Mike -Green D. is killing Europe
              • Ricochet
                09.08.2020 19:22

                Seš úplně mimo a fabuluješ. Nikdy sem nepsal, že sem příznivec superhrubé mzdy a už dávno ji chtěla zrušit ODS i s dalšími kroky, sjednocení daně , dph atd..Tebe evidentně můj názor nezajímá, ale vyvozuješ závěry z vlastních představ, ovšem pakliže se mě ptáš, jestli je větší hovado Bureš nebo Kalousek, tak rozhodně Bureš hošane
                Velkamedvědice
                • Re: Ricochet
                  09.08.2020 23:03

                  Pleteš si dojmy s pojmy. Jaký měl výsledky Kalousek a jaký má AB, to těžko zapřeš, a můžeš se kroutit jak chceš. Podle ovoce, hošane, podle ovoce je suď!
                  ricochet
                  •  
                    09.08.2020 23:23

                    Hošane. gauner Babiš přebral ekonomiku přes konjukturou, přesto roprodal a rozpustol , co mohl. I Kalouskovu úsporu na minfinu z doby krize. zastavením vystavby a příjmem oevropských peněz se dosatl do plusu. Z plánovaných mínus 80 do plus 80 ??? V opačném případě mu rozpočet dělali i. d, ti včetně něho. Vzít někomu kilo a pak pomezné vrátit pajsku je tak pro hošany hošane. Ale piš , si co chceš. Škoda času.
                    Velkamedvědice
            • Abc1
              07.08.2020 20:51

              Tak stagflace nebo deflace ted nehrozí. Inflaci je po vypnuti ekonomiky třeba tolerovat. Jinak s Tebou souhlasím. Ano, Rusnok je Zemanův muž, pokud teda Zeman ješrě žije. Nikdo ho nikam nezve, k ničemu se už nevyjadřuje. Naštěstí. Že je Prolhaný Babiš lump dostávající denně tři mega dotací pro malé, že je to populista a zase před volbami kupuje hlupáky, důchodce, amorální jedince a lidi, co jsou vytočení na tradiční politiky je tragický fakt. Snad jen ještě dodám, že čínskou chripku Rusnok předpokládat nemohl. Hezký víkend kolego.
              Velkamedvědice
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení