Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Budoucnost dolaru, atraktivní Evropa a u nás poctivost

Perly týdne: Budoucnost dolaru, atraktivní Evropa a u nás poctivost

21.08.2020 13:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Stephen Roach hovoří o první fázi úpadku dolaru, restrikce stále brzdí globální ekonomiku, Janet Mui hovoří o pokračující výhodě růstových akcií a atraktivní Evropě, zlato je překoupené, u nás panuje poctivost. A ještě více v Perlách týdne.

Ve světě…

Počáteční fáze úpadku dolaru:
Stephen Roach z Yale University pro Bloomberg uvedl, že jeho oblíbeným ukazatelem stability americké ekonomiky je čistá národní míra úspor. Ta už před pandemií dosahovala jen 2,9 % a pandemie jí poslala do záporu, protože vládní deficity více než vyvažují vyšší úspory domácností. To znamená „masivní deficit běžného účtu“ a Roache to vše vede k názoru, že se nacházíme v počáteční fázi úpadku dolaru.

Na otázku týkající se „silného eura“ Roach uvedl, že on sám je euroskeptik. Je tak pro něj překvapením, že byla schválena společná pomoc evropské ekonomice a společný záchranný fond. Evropa „tak má konečně fiskální politiku podporující jednotnou měnu a konečně splňuje podmínky fungující měnové unie“.

Supriya Menon z Pictet Asset Management má trochu jiný názor než známý ekonom, protože podle ní je dolar přeprodaný. I ona ale ve vztahu k delšímu období hovořila o rostoucím deficitu běžného účtu a také o snahách Číny o „dedolarizaci“ světové ekonomiky. To vše dohromady znamená, že na dolaru se nyní dá čekat určitá konsolidace. Ohledně možného dopadu prezidentských voleb na kurz americké měny strategička míní, že lze najít argumenty pro různé scénáře. Pokud by například zvítězili Demokraté, mohlo by to sice vést k fiskální expanzi, která by prohlubovala deficity. Ale v konečném důsledku mohla přilákat kapitál do Spojených států. Rozdělený Kongres by ale měl negativní dopad na trhy i globální ekonomiku.

Brzda stále sešlápnutá: Goldman Sachs v následujícím grafu ukazuje, jak restrikce a sociální distancování táhnou dolů globální ekonomiku. Na počátku roku to bylo o více jak 4 %, a to kvůli vývoji v Číně, pak se začaly přidávat restrikce a sociální distancování v dalších regionech a v dubnu dosahovala tato globální brzda více než 16 %. Od té doby se situace znatelně zlepšila, ale stále se pohybujeme téměř 8 % pod stavem bez restrikcí:


zlato perly ekonomika globální

Zdroj: Twitter

Evropa a růstové akcie: Janet Mui z investiční společnosti Brewin Dolphin pro Bloomberg Finance komentovala vývoj akcií hodnotových a růstových společností (viz graf). Doposud si druhá skupina vede výrazně lépe a podle investorky tomu tak bude pravděpodobně ještě nějaký čas. Hodnotové akcie totiž potřebují silnou ekonomiku a i když americké hospodářství prochází oživením, nenacházíme se ve fázi, která by hodnotovým akciím svědčila. Budeme se naopak pohybovat v prostředí nízkých sazeb a růstové akcie tak budou mít stále navrch, míní investorka.

akcie hodnotové růstové dilema

Zdroj: YouTube, Bloomberg

Janet Mui uvedla, že podle ní se zlepšil výhled pro evropskou ekonomiku natolik, že je lepší než v USA. K tomu sílí euro, evropské akcie jsou levnější a Evropa může těžit z toho, že do Číny vyváží více než Spojené státy. A to vše láká investory do Evropy. Podle investorky je předčasné hovořit o růstu inflace, i když z dlouhodobého hlediska je takový scénář možný. Inflace by se stala problémem kvůli tomu, že objem peněz v ekonomice dosahuje obrovských rozměrů, ovšem nyní stále panuje velká produkční mezera a je mnoho volných kapacit, které výraznějšímu růstu cen brání. Ohledně možnosti stagflace investorka uvedla, že v tuto chvíli jde o „trochu přehnaný pesimismus“.


Předražené zlato:
Kvůli mohutné monetární stimulaci, nejistotě a nejasném inflačním výhledu se pozornost investorů upírá k trhu se zlatem. BofA ve svém posledním průzkumu zjistila, že 31 % z tázaných (v čistém vyjádření) se domnívá, že zlato je nyní nadhodnocené. Jde o nejvyšší poměr za dlouhou řadu let, výše se nacházel jen před rokem 2012:

zlato nadhodnocené cena

Zdroj: Twitter

Zlato také patří mezi „nejnatlačenější obchody“. Před ním se v tomto ohledu podle průzkumu mezi investory nachází jen americké technologické akcie:

zlato obchody natlakované technologie

Zdroj: Twitter

Čínská pětistovka: BofA si všímá i vývoje počtu amerických a čínských společností v žebříčku Fortune 500. Podle jejího grafu jej v roce 1993 tvořily 3 společnosti z Číny a 195 firem z USA. Po roce 2003 se ale tato mezera začala uzavírat a nyní je v žebříčku 124 firem z Číny a 121 z USA:

Fortune společnosti Čína USA


Bicyklové velmoci: Eurostat tento týden nabízí srovnání evropských zemí podle toho, kolik se v nich vyrobí jízdních kol. Podle grafu je evropskou bicyklovou velmocí Portugalsko s více než 2,5 miliony vyrobených kol. Více než 2 miliony se jich vyrobí i v Itálii, Česká republika se nachází na devátém místě:

kola jízdní výroba ČR EU velmoc

a u nás doma...


Nezklamali jsme se: Seznam.cz píše, že „podnikatel Jančura testuje poctivost Čechů. Zatím nezklamali“. Radim Jančura totiž „spustil ubytovací projekt Partyja. Je založený na důvěře – Češi si v něm mohou pronajmout celý penzion, sami si v něm točí nápoje a berou jídlo. Platí podle toho, kolik konzumace přiznají. Podnikatel konkrétně uvedl: „Prodáváme individuální i skupinové pobyty. V tuto chvíli máme vyprodáno. Celé je to postaveno na důvěře. Lidé si například sami čepují pivo a dělají si čárky, tím se ušetří za obsluhu a pije se jen za náklady...důvěru lidé určitě nezklamali. Podle mého je v celém národě jen tak pět procent nepoctivých a nemá smysl kvůli nim trestat ostatní.“

Prodej bytů táhne: Idnes.cz píše, že „Prodej bytů táhne. Do realitního byznysu míří rekordní počet nováčků“. Portál dodává, že „největší realitní sítě evidují v posledních měsících výrazný nárůst zájmu lidí, kteří doposud neměli s prodejem nemovitostí žádnou zkušenost. Jsou to především bývalí obchodníci, zejména ze sektoru cestovního ruchu a gastronomie“.

Nerovné zacházení: Ihned.cz píše, že čísla Inspektorátu práce „ukazují, že zaměstnanci si na nerovné zacházení stěžují stále častěji. Loni podali kvůli diskriminaci celkem 368 podnětů, což je v porovnání s rokem 2017 nárůst o pětinu“. Soud se pak podle portálu „zastal řidiče České pošty v Olomouci, který má za rozvážení zásilek dostat stejnou mzdu jako jeho pražský kolega. Podle soudu mu podnik nemůže za stejnou práci platit nižší mzdu jen proto, že v Praze mají lidé vyšší životní náklady“.

„Rozsudek není špatnou zprávou pouze pro poštu a další státní podniky, ale také třeba pro obchodní řetězce, hotely nebo fastfoody. Odborníci na pracovní právo navíc firmy varují, že rozhodnutí soudu může v budoucnu vést také k častějším žalobám na doplatky výdělků“, dodává portál.


Čtěte více:

Když to Němci dokázali, proč my a Američané zatím ne?
19.08.2020 18:18
V USA se docela hovoří o tom, jak zle si vede tamní pošta USPS a že by...
Překonání hranice 2 bilionů USD tržní kapitalizace
19.08.2020 22:02
Index S&P 500 nadále koketuje se svými historickými maximy. Podporují...
SkyBridge: Cena zlata dál poroste díky masivnímu znehodnocení měn
21.08.2020 10:59
Zlato prodlouží svou rekordní rally díky “masivnímu znehodnocení měny”...
Investiční tip ASML: Překvapivě opomíjená společnost
21.08.2020 6:18
Na to, jak je evropský technologický sektor chudý na zajímavé příběhy,...
Pod růstem tržeb Alibaby je podepsán především čínský spotřebitel (komentář analytika)
20.08.2020 17:32
Čínská e-commerce jednička představila solidní sadu čísel za F1Q21, kt...
Biden přijal nominaci na prezidenta USA
21.08.2020 8:52
Joe Biden přijal nominaci Demokratické strany do souboje o Bílý dům, o...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data