Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ve čtvrtek se uvolní některá protiepidemická opatření

Ve čtvrtek se uvolní některá protiepidemická opatření

30.11.2020 8:28
Autor: ČTK

K mírnějším protiepidemickým opatřením přejde Česko od čtvrtka, rozhodli ministři v neděli na mimořádném jednání. Dodrží-li stanovená omezení, budou moci otevřít restaurace, všechny obchody i provozovny služeb a skončí noční omezení volného pohybu. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) není pravděpodobné, že by se Česko do konce roku dostalo do nižšího než třetího stupně. Školy přejdou do třetího stupně až od 7. prosince.

Navzdory zlepšení epidemické situace v posledních týdnech vláda podle Blatného znovu požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, který jinak skončí 12. prosince. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) včera v České televizi řekl, že že kabinet bude žádat o prodloužení do konce roku.

Index protiepidemického systému PES včera zůstal sedmý den v řadě na 57 bodech ze sta, což vládě umožnilo rozhodnout o přechodu ze současného čtvrtého na mírnější třetí stupeň epidemické pohotovosti.

V důsledku rozhodnutí vlády se ve čtvrtek budou moci zákazníkům otevřít všechny dosud zavřené obchody a nákupní centra. Platné zůstane omezení plochy na zákazníka. Možné budou i venkovní trhy, uvedl ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Od čtvrtka se částečně otevřou také stravovací zařízení, která nyní mohou prodávat jídlo jen přes okénko. Jejich otevírací doba se omezí na dobu od 06:00 do 22:00 a podniky budou smět naplnit kapacitu na polovinu.

Po šesti týdnech se budou moci návštěvníkům otevřít i muzea a galerie, ale zatím jen do čtvrtiny své kapacity. Pro divadla a kina se s přechodem na třetí stupeň protiepidemického systému nic nemění, tam by diváci mohli přijít do hlediště až s přestupem země do druhého stupně.

Čtvrteční rozvolnění se netýká škol. Ty přejdou do třetího stupně od pondělí 7. prosince, potvrdilo ministerstvo školství. Na středních školách, konzervatořích a vyšších odborných školách bude platit střídavá prezenční výuka po týdnech. Do poslucháren se budou moci vrátit i studenti prvních ročníků vysokých škol, pokud jich ve skupině nebude přes 20.

Že vláda představila jasný plán uvolňování opatření proti šíření koronaviru, ocenila Hospodářská komora ČR. Její prezident Vladimír Dlouhý zároveň navrhuje změnit systém podpory pro podnikatele podle německého vzoru, kdy se podpora vyplácí podle tržeb.

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka je rozhodnutí o uvolnění restrikcí od čtvrtka dobrý kompromis. Přes obnovení provozu hotelů a restaurací by stát neměl zapomenout na kompenzace pro tato odvětví, řekl Stárek ČTK.

Uvolnění podnikání od čtvrtka přivítal i Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR. "Všechny obchody, restaurace i hotely se na rozvolnění opatření připravovaly již od pondělka, čtvrteční opatření by tedy mělo proběhnout hladce, a opět potvrdíme, že obchody ani restaurace nejsou a nebudou zásadním zdrojem šíření koronaviru," řekl prezident svazu Tomáš Prouza.

Za přijatelný kompromis označil podobu uvolnění imunolog Václav Hořejší. "Myslím, že to je správně, v zásadě, protože to respektuje pravidla, která se stanovila v systému PES," řekl v televizi Prima.

Za předčasné považuje zmírnění protiepidemických opatření prezident České lékařské komory Milan Kubek, který varuje, že epidemie stále není v Česku pod kontrolou. "Pokud to rozvolnění uspěcháme, tak nám hrozí, že se epidemie znovu rozjede, a o to delší čas potom budeme zase všichni v karanténě," řekl Českému rozhlasu-Radiožurnálu.

Za vyvážený kompromis rozhodnutí považuje i ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček. V televizi Prima řekl, že původně byl pro otevření obchodů a služeb až od pondělka za týden. Lidé by ale měli před Vánoci málo času na nákupy, a mohly by se tvořit fronty.

Podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy a šéfky TOP Markéty Adamové Pekarové čtvrtkem skončí diskriminace malých prodejců. "Od čtvrtka budou mít malí obchodníci konečně stejné postavení jako velcí podnikatelé a nebude hrát roli mocná lobby," napsala Adamová na twitteru.

Podobu opatření kritizuje Česká komora fitness. Klienti fitness center totiž budou povinni mít při cvičení roušky. Komora to považuje za zásadní problém v obnovení provozu sportovišť. Klienti se možná kvůli tomu do fitness center nevrátí, obává se.


Čtěte více:

Od středy zákaz nočního vycházení. Vláda oznámila další restrikce
27.10.2020 8:26
Vláda v pondělí rozhodla o dalším zpřísnění opatření proti šíření koro...
Kam až se vyšplhají vládní dluhy a deficity?
12.11.2020 11:59
Vládní zadlužení roste a podle investiční společnosti Fulcrum se ve vy...
Blatný představil systém PES, celé Česko je v pásmu rizika čtyři
13.11.2020 14:46
Celá země je v systému hodnocení epidemie covidu-19 podle ministra zdr...
Vláda rozhodla: Minimální mzda od ledna vzroste na 15.200 Kč
16.11.2020 17:33
Minimální mzda se od ledna zvýší o 600 korun na 15.200 korun měsíčn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení